Satya és a Cortana epic fail

Címkék

Már bejárta a külföldi sajtót, álljon itt is. Van még mit fejleszteni a Cortana asszisztensen, hiszen még a fővezérnek sem sikerül rendesen munkára fogni. Satya Nadella tegnap a Dreamforce rendezvényen próbálta demózni a Cortana képességeit. Az asszisztens a "Show me my most at-risk opportunities" utasításra tejvásárlással kapcsolatos tippekkel szolgált...

További részletek itt.

Hozzászólások

Pont ezek a videók bizonyítják, hogy az ilyen "blamáknak" mint írta lejjebb valaki semmi jelentősége nincsen. Bill Gatesnek annó dobott egy hátast a Windows 98. És?!

Még azt se tartom kizártnak, hogy az ilyeneknek marketing szempontból összességében pozitív hozadéka van, elvégre egy ideig mindenki erről, meg a termékről beszél.
---
Science for fun...

Mondjuk indiai angol akcentust félreérteni eléggé szokványos dolog.

Es mar sokan a Skynet-et vizionaltak Cortana miatt :D

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Ez milyen érdekes! Nálunk idén januárban, az egyik hackathonos projectben éppen a Microsoft Azure-ban lévő voice recognition szerepelt elképesztően jól.
--
HUP Firefox extension

Nem kell képzelődni, minden Androidon lehet billentyűzet helyett hangbevitelt használni. És desktop Chrome böngészőben a https://google.com oldalon is a kereső mező felett egerészve is be lehet kapcsolni a mikrofont. Vagy említhetném a Google Translate-et is, az is tud régóta élő beszédet szöveggé vagy élő beszéddé fordítani. A minőség kb. megegyezik az MS megoldással.

Effektive nem o irta a sw-t, es meg nem egy kiforrott technologia, de eleg jol lekezelte a helyzetet.

Ügyes faszi kétségtelené és az M$ eddigi legjobb vezetője. Meg azért ez egy elég bárhogyan értelmezhető kérdés volt, ezt nem fogják a fejére olvasni.
"at-risk opportunity", ha beleteszi a "financial"-t a mondatba akkor sztem megbirkózik vele a kortána...
Mindegy, tőlem ezért kap egy tovább mehet kártyát.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Te komolyan elhiszed h. ilyen demókra nem előre megírt forgatókönyvvel készülnek? Ez csak annyiban különbözik egy előre felvett videónál, h. élőszereplős volt, adtak 1 minimális esélyt a besülésre de amúgy teljesen megrendezett. Ennél gagyibb / kisebb demo-kat is agyon próbálnak és fine-tuningolnak ezek a cégek, ha a médiában fognak szerepelni vele. Konzol játékokról is megjelenés előtt csak a pre-renderelt videókat mutatják csak, nem a féligkész bugzó real in-game action-t.

Főleg ha utána meg a CEO fog égni a demón.. Jó, talán nem rúgták ki a mérnököket, akik a másik szobában a színfalak mögött koordinálták a demót, de ezek akkor is blamák.
--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvC

Azért vegyük észre, hogy az előadás nem a hangfelismerésről szólt.

A Cortana hangfelismerője köszöni szépen, jól van, hiszen a szöveget érti, csak roszul van bekötve az, ami a parancsokat várja. A Cortanába szabadon lehet fejleszteni új funkciókat, alkalmazásokon keresztül, de ha a te alkalmazásod a "show opportunities"-t érti csak, a "show my opportunities"-t már nem, az nem Cortana-bug.

Persze nem is kifejezetten a Salesforce bugja, eleinte a "show me the weather" és a "show me the weather today" között is elég durva különbség volt, pedig a Weather app nem is third party. Könnyű ezeket benézni egy app fejlesztásekor.

Kifejezetten az ellenkezőjét írtam annak, amit próbálsz (próbáltok, ahogy elnézem) belemagyarázni a kommentembe. Nem a a felhasználóval van a baj, és nem is a szövegfelismerés pontosságával, hanem azokkal az appokkal (ez alól sokszor a microsoftos termékek sem kivételek, sajnos, lásd a már említett példámat), amik a Cortana funkcionalitását adják.

Hogy sikerült ebből azt kihozni, hogy "tanuljunk meg Cortanául", meg hogy "mindenki hülye"?

Hát jó.

Vannak termékek amiket szeretek, de azért ilyen szánalmasan szemellenzősen csakazértis védeni sosem fogok semmit. És megmagyarázni, hogy mindenki hülye, nem tud beszélni, etc.etc., de az adott termék az bezzeg istencsászár.

Nagyon valószínű, hogy ez lesz a jövő. Amikor 98%-os pontossággal működnek ezek a vackok. Addig kiderül, ki a jobb.

Vajon A Cortana megértené, mit mondott a számítógép itt: http://hup.hu/node/75512 ? :-)

Azt elhiszem, hogy a gépi hangfelismerés/beszédértés itt tart, csak azt nem értem, minek erőltetetten demózni... Miért kellene egy gépnek a természetes emberi nyelvet értenie? Az jó, ha szóban is közölhetem óhajomat, diktálhatok, de szerintem felesleges azt célként kitűzni, hogy a normált beszédet is értse. Elég lenne, ha rögzített szintaxisú, kulcsszavakat is használó parancsokat értelmezne. Még az emberek is sokszor félreértik egymást... Ha a gép jól válaszolna egy "Keresés! Pénzügyek, saját maximális kockázatú befektetések." vagy hasonló kérdésre, az bőven elég lenne. Lehet, hogy erre jól is válaszol?