Pontosított a Microsoft a kalóz Windowsok W10-re való ingyenes frissíthetőségét illetően

Nagy port kavart a Microsoft március közepi kommunikációvihara (vagy ha úgy tetszik, katasztrófája) a kalóz Windows példányok Windows 10-re való ingyenes frissíthetőségével kapcsolatban. Számos hivatalos Microsoft álláspont látott akkor napvilágot a témában, úgyhogy ember legyen a talpán, aki végül tisztában van azzal, hogy mi a helyzet ez ügyben. Néhány, akkor megjelent hivatkozás:

"Terry Myerson, a vállalat operációs rendszerekért felelős igazgatója ma reggel azt mondta a Reutersnek, a kalózpéldányok tulajdonosai is élhetnek a lehetőséggel."

"Megkérdeztük a Microsoft Magyarországot, ahol hivatalos válaszként Tóth András Mihály Windows-

üzletágvezetőtől ezt kaptuk:

'Idén nyáron jelenik meg a Windows 10, és minden ügyfelünk, aki Windows 10 futtatására alkalmas eszközzel rendelkezik, azokat is beleértve, akik nem jogtiszta Windows rendszert használnak, frissíthetnek Windows 10-re.'"

"'We further asked to make sure that the announcement means the following is technically possible: During this one-year period after Windows 10’s launch, anyone can pirate Windows 7 or Windows 8.x and then upgrade to Windows 10 for free. “Correct; anyone in the world with a qualified device can upgrade a pirated copy of Windows to Windows 10,” the Microsoft spokesperson confirmed to VentureBeat.'"

Terry Myerson, a Microsoft operációs rendszerekért felelős ügyvivő alelnöke pénteken úgy érezte, hogy rendbe kellene tenni az ügyet. A legfrissebb változat így szól:

"While our free offer to upgrade to Windows 10 will not apply to Non-Genuine Windows devices, and as we’ve always done, we will continue to offer Windows 10 to customers running devices in a Non-Genuine state."

Vagyis ebből az jön le, hogy míg a Microsoft Windows 10-re való ingyenes frissítési ajánlata nem vonatkozik a nem eredeti Windowst (Non-Genuine Windows) futtató eszközökre, a Microsoft továbbra is ajánlani fogja a Windows 10-et azon ügyfeleinek, akiknek eszközei Nem Eredeti állapotban vannak.

"In addition, in partnership with some of our valued OEM partners, we are planning very attractive Windows 10 upgrade offers for their customers running one of their older devices in a Non-Genuine state."

Továbbá, partnerségben néhány OEM partnerével, a Microsoft azt tervezi, hogy nagyon megnyerő Windows 10 frissítési ajánlatokat nyújthatnak majd ezek az OEM partnerek azon ügyfeleiknek, akiknek valamelyik régebbi eszközeik Nem Eredeti állapotban vannak.

Myerson továbbá közölte, hogy a Windows 10 fejlesztés alatt áll, ezért nem tudják megválaszolni az összes felmerülő kérdést, de reméli, hogy a blogbejegyzése néhány fontosabb kérdést tisztázott.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Röviden, az "Ingyen Windows 10 mindenkinek" átalakult egy "Az eredeti windows valódi előny" típusú felugró ablakká. Ja, és lehet hogy olcsó lesz, bizonyos szemszögből. Jól értem-e?

Valamiért az az érzésem, hogy arról van szó, hogy a lopott, korábbi Windows-t használókat arra próbálják buzdítani, hogy frissítsenek, és a Win10-et használják illegálisan. Illetve ezt szeretnék elérni, de ezt így nem mondhatják ki.
De nem tudom, hogy mi lenne emögött a logika. Mert ha attól félnek, hogy a nem frissített XP-k potenciális élőhelyei a botnet-eknek, akkor ezen a Win10-es ajánlat sem fog segíteni, ugyanis az XP-t futtató gépekre nem megy föl a Win10.

Eddig is arról szólt, hogy attól még, hogy ingyen jön az update, ingyen licencet nem kapsz, szal a lopott windows lopott windows marad. Persze a tech sajtó olyan jó bulvárosan szétkürtölte, hogy ingyen windows mindenkinek...
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

Sosem volt arról szó, hogy ingyen W10-et mindenkinek. Legjobb tudomásom szerint eleve csak a consumer felhasználók frissíthetnek ingyen, ők is csak a megjelenést követő évben (de a rendszer utána is használható marad), és még ha a W10 nem is ellenőrzi a licenc meglétét frissítéskor, a kalózpéldány frissítése nem változtatja meg jogilag az OS státuszát.

Nem olyan bonyolult ez, pedig. :)

A microsoft licenszelesen kivul keves bonyolultabb dolog letezik a vilagon...
Elobb tanul meg urhajot vezetni barki, minthogy megmondja mikor milyen licenszeket kell vasarolnia...

Ugyhogy uzenem a kollegaidnak, hogy irany menni dolgozni, ne alljanak meg egy percre sem, dolgozzak at a termekek licenszeleset, mert az az egyertelmu neha nagyon nem egyertelmu...

Pontosan két hónapja is ugyanezt mondtam, mint most. Persze két hónapja is jöttek a jóképességű szakértő urak, hogy márpedig tévedek. Most akkor hogy van ez?

http://hup.hu/cikkek/20150318/minden_kaloz_desktop_windowst_legalizal_a…

Nem tudom, mikor, mivel taposhattam rá a tyúkszemedre, de attól, hogy minden lehetőséget megragadsz a személyeskedésre, még nem változik meg a valóság.

„Myerson továbbá közölte, hogy a Windows 10 fejlesztés alatt áll, ezért nem tudják megválaszolni az összes felmerülő kérdést,…”

Kár, hogy ezeknek a kérdéseknek semmi közük nincs a Windows 10 fejlesztés aktuális állapotához.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Soha nem érdekeltek a konzolok, így a „visszagondolás” nem hozott eredményt. Egyedül a Kinect körüli hype ugrik be, de talán ennek ahhoz semmi köze.

Az hogy ki frissíthet ingyen (és lesz legális az OS-e) inkább gazdasági és üzletpolitikai kérdés.

Troll: Mióta az MS-nél dolgozol, nem emlékszem olyan Microsofttal kapcsolatos topikra, ahol nem vetted volna védelmedbe az MS-t. Javaslom konzultálj mrceeka-val visszafogottság és elegancia kérdésében.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

> Az hogy ki frissíthet ingyen (és lesz legális az OS-e) inkább gazdasági és üzletpolitikai kérdés.

De ebben a témában, emlékeim szerint, nem is volt különösebb fordulat. Inkább a szerencsétlen kommunikáció miatti információhiány okozott egy kis káoszt.

> Troll: ...

Azért ha objektíven megpróbálod végiggondolni, hogy mikor "védtem meg" az MS-t, elég sok hasonlót fogsz találni, nem szó szerint idézve: "minden windows-os patch megfekteti az infrastruktúrát!"

Az sajnos a személyiségem része, hogy a FUD-ot nehezen viselem - nem csak itt, hanem élőben is. Ez lehet, hogy nem szimpi, de sajnos a világ már csak ilyen: nem lehet mindenki szimpatikus. :)

Nem kommunikációs katasztrófa volt ez. Szándékosan álltak elő egy félreérthetően megfogalmazott bejelentéssel, ami aztán baromi hatékony ingyen reklámot biztosított a Windows 10-nek.

Personal use-ra Virtual Guest OS-kent lesz valamilyen Windows ingyen? Eddig azt hittem eleg lesz hozza felrakni egy kaloz Win 8.1-et es upgrade-elni 10-re. ;)

"Továbbá, partnerségben néhány OEM partnerével, a Microsoft azt tervezi, hogy nagyon megnyerő Windows 10 frissítési ajánlatokat nyújthatnak majd ezek az OEM partnerek azon ügyfeleiknek, akiknek valamelyik régebbi eszközeik Nem Eredeti állapotban vannak."

Na varj, az OEM licenc nem arrol szolt, hogy gephez jart? Gephez hogy tud nemjogtiszta Winddos jarni?

Az sokkal érdekesebb kérdés, hogy az MS hogyan kívánja "megvédeni" a régóta tisztességes vevőit a téves defender-es eltávolításoktól, és a legkellemetlenebb időpontokban érkező frissítésektől. Úgy általában a folyamatos "felhős" beavatkozásoktól, amelyek messze nem a kompatibilitás és a continuitás szellemében fogantak.

(Windows 10-en már tapasztalom a tervezett "rolling release" előnyeit. Ha valaki elkezd dolgozni egy ilyen gépen, nem biztos hogy fennakadás nélkül fogja végezni a napi dolgát. Ilyen módon tervezhetelenné válik a géphasználat. (vagy a felhasználók arra kényszerülnek, hogy a rosszabb esetben nap 24 órájából jó pár órát az MS használatába adják gépeiket, azaz bekapcsolva kell hagyni mondjuk éjjel, mert a frissítés napközben még nagyobb ciki.) :-)

És akkor még hozzá az ilyen jellegű "naiv" felvetések: "Adott egy jogtiszta Win 8.1-es laptop "néhány napos" recovery-ből való újratelepítés után és ez a finomság rajta: How to Remove Dragon Branch Ads Malware (Uninstall Guide) Böngészőtől és böngészési módtól (normál, inkognitó) függetlenül jönnek a reklámok. Hogyan tudom eltávolítani....(mert ez még "keményen supportált" Windows verzió....)

valaki vesz egy brand notebookot, rajta a win8+recovery particioval. Frissiti win10-re a rendszert, boldogan hasznalja, de 13 honap mulva besz*rik, ezert a recovery particiorol helyre kell tenni. mivel a recovery ujbol a win8-at rakja fel, es lejart az 1 ev, igy mar nem frissithet win10-re? vagy a MS rendszer "emlekszik" hogy ezen a gepen mar volt egy win10, ezert ujra lehet frissiteni? vagy a gyarto frissiti a recovery particiot hogy az mar win10-et rakjon fel?

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Az én "sávszélemen", több mint 16 óra volt egy ISO "rátolása", (Core i5 laptop) tehát nem a "feldolgozás" a szűk keresztmetszet) Addig pedig a gép használhatatlan. Még lassúbb "net" is van ismerősömnél, ott nem is tudta megcsinálni. - Belehalt a rendszer, azóta csak sötét képernyő. (Majd ha időm lesz, egyszer egy újratelepítés kell neki...) Persze, tudom ez még BETA-tesztüzem, ott is a distupg.-t gyakorolják, de a "net-speed" nem egy könnyen változik, ahol Windows-t használnak. A sima Defender .def állomány frissítés is sok percet kíván, Ha éppen dolgozni akar valaki, az is kibírhatalanul soknak tűnik.

Az lesz szép, ha a warezhuszároknak olcsóbb lesz, mert akkor warez win8 fel és úgy venni oprendszert