Nyílt forrású fecskendőpumpa

Címkék

A fecskendőpumpák precíz mennyiségű, illetve időzített, periodikus gyógyszer-, vegyszeradagolást tesznek lehetővé. Sajnos nem olcsók. Még használtan is 100 ezer forint körül vannak. Ebből kifolyólag kis költségvetésű kórházak, laborok nem engedhetik meg maguknak. Főleg nem fejlődő országokban.

Joshua Pearce, valamint egyetemi hallgatókból és végzősökből álló csapata a Michigan Tech Open Sustainability Technology laborjából létrehozott egy nyílt forrású fecskendőpumpát. A készülék 3D nyomtatott alkatrészekből, bárhol beszerezhető motorból, csapágyakból, csavarokból és Raspberry Pi-ből áll. Az egész körülbelül 50 dollárba, azaz körülbelül tizenötöd részébe kerül egy gyári pumpának és mindazt ugyanúgy tudja, mint egy gyári pumpa.

A projekt wikioldala itt található.

Hozzászólások

Hmm. Akváriumomhoz növénytáp-adagolónak milyen fasza lenne. Minden nap kell 0,5 ml-t fecskendeznem lehetőleg pontosan, egy bizonyos időben.

Gyakorlatilag az egész automatizálva van (CO2 beoldás, LED lámpák ki-bekapcsolás). Már csak ezt kéne. :D

--
trey @ gépház

az orvosi eszkozoket sem veletlenul szoktak minositeni, es a repulomodell is tud repulni, megsem szivesen repulnenek vele az emberek ... a semminel azert jobb...

Afrikában? Ebola idején? Milyen felelős? Ha elpatkolsz, napokig a föld fölött leszel. Ha szerencséd van, akkor valami kunyhóban, ha nincs az út szélén. Amíg be nem gyűjtenek és el nem ásnak egy jelöletlen tömegsírban.

Láttál már észak-koreai kórházat belülről? Ott az ilyen minősítetlen szarok a csúcstechnológiát jelenthetik.

Egyébként ahogy írták, nem feltétlen ebből kell az embereket oltani. Laborba, kutatásra, (ahogy feljebb írtam) hobbira és ezer más dologra használható egy ilyen szerkezet.

--
trey @ gépház

Mindjárt jön az opensource műszív? Mondjuk magamnak egyelőre inkább a proprietary-t kérném. Vagy csak nekem tűnik úgy, hogy nem biztos, hogy mindegyik csavar jól be van csavarva? :-D

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Lásd kovi hozzászólását. Rendszeres szervízelést igényelnek, időnként újra kell kalibrálni. Egy nagy forgalmú osztályon bírnia kell a gyűrődést.
Egy állatkísérlethez elmegy, de a közeli hozzátartozómnak nem ezzel adagolnám a gyógyszert.
Ugyanakkor nem zárom ki, hogy ilyenből is lehet kommerciális terméket fabrikálni. Amikor valami probléma van vele, akkor nem a szervízt kell hívni, hanem az informatikát. Kell legyen folyamatosan legalább egy szakállas geek hacker, aki ügyeletes és ért hozzá! :-D

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

mi szervizelünk komoly biológiai és biokémiai üzemben is. amikor a vevő tart egy auditot, akkor contractnak megfelelő eszközparkot is ellenőriz, amiben az eszközök hitelesítettek és bizonyos tanúsítványokkal rendelkeznek.

amíg ez a hobbicucc nem rendelkezik ilyesmivel, addig kaput. homemade jellegéből adódóan soha nem lesz tanúsítva, sem pedig hitelesítve. természetesen.

"semminél jobb" - kb ennyi, + érdekes. otthonra sanyinak, vagy a saját részére gyártó üzemnek.

--
Vége a dalnak, háború lesz...
Vortex Rikers NC114-85EKLS

A teljes tervezés - gyártás - minőségbiztosítás folyamatot végig kell dokumentálni, a leírtakat betartani, és ezt független audittal rendszeres (nem túl nagy) időközönként bizonyítani. És ez csak a "hogyan csinálják" rész - a berendezés technikai, működési paramétereinek a megbízhatóságáról, stabilitásáról, stb. ("mit csinálnak") még nem is volt szó.

Azok a kis költségvetésű laborok és kórházak lehet, hogy egy 3D nyomtatót sem engedhetnek meg maguknak, ha már egy fecskendőpumpát sem.

Mi a kérdés?

A jelen megoldás 3D-s nyomtatához van tervezve. Át lehetne úgy tervezni, hogy forgácsolással is könnyen elő lehessen állítani, ehhez csak pár dolgot kell módosítani, pl. fecskendőrögzítő részt, ami a gyári, drága megoldáson is - nahát, nahát - alapvetően másmilyen, illetve a tolórészt, ami azért van úgy kikönnyítve, hogy minél kevesebb anyagot kelljen hozzá felhasználni, viszont kiforgácsolni pont olyanra macera és halál fölösleges.

Bár jobban megnézve, azért lehet hogy több dolgot is módosítanék, de ez a technológiától is függ.

Nincs sem 3D nyomtatóm, sem esztergám/marógépem. A munkahelyen sincsenek.

1. tipp: Hamarabb veszek (vagy vesz a cég) 3D nyomtatót, mint esztergát/marógépet.
2. tipp: Hamarabb rájövök, hogyan kell kinyomtatni az alkatrészeket, mint megtanulom az eszterga/marógép kezelését.
3. tipp: Nagyon sokan ugyanolyan helyzetben vannak mint én.
4. tipp: Bár még a 3D nyomtatás elég drága szórakozás, de már most is sokkal olcsóbb egy 3D nyomtatót venni, mint egy esztergát/marógépet.
5. tipp: A helyigény szempontjából is a 3D nyomtató a nyerő.

Tehát nem az a lényeges, hogy ezt – és sok hasonló dolgot – 3D nyomtató nélkül is meg lehet csinálni, hanem az, hogy nagyon sok embernek ez az egyetlen lehetséges megoldás, ha saját maga akarja megcsinálni. Például azért akarhatja saját maga megcsinálni, mert kisebbet (nagyobbat, sárgát, zöldet,…) akar.

Kiegészítő tipp: Ha valaki a konkrét fecskendőpumpát gyártani fogja, akkor valószínűleg nem 3D nyomtatót fog ehhez használni, mert nagy tételben vannak sokkal olcsóbb megoldások.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

> Nincs sem 3D nyomtatóm, sem esztergám/marógépem. A munkahelyen sincsenek.

Azt azert vagod, hogy 3d-ben nyomtattatni nem egy lehetetlen dolog.
Budapesten pl. kavezo(!) is van ahol amig a kavedat szurcsolgeted, addig kinyomtatnak teged 3D-ben.
Persze vihetsz modellt is, eleg jelkepes osszegekert dolgoznak.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

nem is a tanusitvany a lenyeg, hanem hogy ugy tervezzek es epitsek fel, hogy egy esetleges hardver hiba miatt ne tudjon hibasan mukodni. vagy legalabb jelezze ezt. mondjuk szervo motor helyett valami lepteto, ami egy befagyott vezerles miatt nem fogja benyomni egyszerre az egesz fecskendo tartalmat a betegbe. meg nem artana valami visszajelzes sem, hogy tenyleg annyit mozdult el (es mozult egyaltalan) amennyit kellene. es mondjuk a vezerlest eleve egy stabil ipari mikrokontrollerre biznam, nem egy otthoni hobbi vacakra (rpi).

gondolom nem veletlen dragak a direkt erre a celra fejlesztett cuccok se.

A'rpi

Csak én tartom egy jó kezdeményezésnek, továbbá csak én hiányolok róla valamiféle visszacsatolást a tolattyú helyzetéről?

KisSzikra - TTZ Modding Csoport

Hogy jó kezdeményezés-e azt nem tudom, de így ebben az állapotában (elektronikai szemszögből) borzalmas.

Mondjuk kórházra vagy egészségüggyel kapcsolatos dologra való utalás a raspberrypi.org -os cikkben (meg itt) van, a projekt wiki oldalán ilyet nem találtam.

Az egészet meg lehetne sokkal normálisabban oldani, talán nem is drágábban. (Nem tudom miknek kell egy ilyen eszköznek megfelelnie, valószínűleg az alábbiakkal együtt is nagyon messze állna attól, hogy bárminemű tanúsítványt kapjon.)

Először is nem ártana egy biztosíték a léptető motor tápjához (4 vezeték alapján bipoláris léptetőmotor, ha ilyen vezérlésének a teljesítményfokozata megdöglik, akkor képes rövidre zárni a tápot).

Másodszor az RPi egyáltalán nem ilyenre való. Ehelyett inkább valami stabilabb mikrovezérlő kellene realtime rendszerrel és watchdog-al. (Nem tudom minek kell egy ilyennek megfelelnie a Microchip-nél és a Ti-nél is láttam "safety critical" mikrovezérlőt 5-10$ környékén.)

Harmadszor biztos kellene valamilyen visszacsatolás, legalább a menetes szár elfordulásáról, de inkább magának a fecskendő dugattyújának elmozdulásáról. (Az elsőhöz talán valami optikai encoder jó lenne (mint ami a golyós egerekbe van), ez elég olcsó.)

Negyedszer kellene egy csipogó/LED/valami amivel tud az eszköz hibát jelezni, esetleg egy életjel amit távolról is lehet figyelni.

Ezen kívül nem ártana, ha valamilyen szünetmentes áramforrásról menne az egész. (Egy mikrovezérlővel egy ilyen egy kisebb akkuról szerintem pár órát esetleg egy napot nagyobb gond nélkül elmenne.)
Jah és rendes csatlakozók kellenének, azok a tüskesorok nagyon könnyen szétjönnek. Plusz túlfesz, ESD védelem, rendes dobozolás stb.

Nem tudom a webes elérést hogy gondolták, de ha távolról is el lehet érni, akkor nem ártana egy titkosított csatorna (HTTPS) meg valami komolyabb autentikáció.

Annak idején míg vissza nem államosították a vese dialízist egyik haverom ott dolgozott. Programozónak tanult, de felvették, mert informatikához értő "szakembert" kerestek.
A hardver egy sufniban összerakható gépezet volt a vezérlése egy Win98SE a netre kötve, azon küldte az anyavállalathoz az adatokat, frissített e a programját.
Perszesze könnyen le lehetett tenni a tálcára és már mehetett is a WarCraft. (Ott szokott rá, éjszakai műszakokban)
Ennyit azokról a hiper berendezésekről az egészségügyben....

Uh azt mondom, nagyon is jók ezek a kezdeményezések, mert megmozgatják a multik kényelmes valagát.

Hogy morbid legyek; az amerikai igazságszolgáltatás azon területein ahol injekcióval küldik a túloldalra a bűnözőket, oda ez pont elég lenne.

Az "ugyanazt tudja" még laikus szemmel is erős túlzás.