Közösségi finanszírozási kampány indult a világ első nyílt kinematográfiai videókamerájához

Címkék

IndieGoGo kampány indult egy nyílt (szabad szoftver, nyílt hardver), profi, moziipari szintű digitális videókamera létrehozásához. A kameraplatform neve AXIOM beta. A kampánnyal 100 ezer eurót szeretnének összehozni.

Több mint a fele már összejött. A kampányzárásig még 18 nap van hátra. A projekttel kapcsolatos kódokat stb. GPL és CERN Open Hardware Licence alatt adják ki. Két, a kamera alpha verziójával (AXIOM Alpha) készült videoklipp is megjelent.

Részletek a projekt kampányoldalán.

Hozzászólások

Egy moziipari szintű kamera létrehozása még a legnagyobb elektronikai gyártóknak is igen nehezen szokott sikerülni, de a legnehezebb részét szerencsére kihagyják és az optikát a nagyokra hagyják, a másodikat meg szerencsére úgy oldják meg maguk ahogy jó is lesz, ez az érzékelő.
Forradalomszerű jöhet ezután az iparban, ha tényleg elkezdik gyártani sokfelé és nem horribilis áron.
Mert az, hogy fényképezőgéppel forgatnak erre-arra az sajnos csak a nagy kamerák drágaságának köszönhető, nem jó, hanem azzal főzünk amivel lehet. Olcsó is, szar is. Remélem összejön. Igen komoly munka mögé kérnek nem nagy támogatást, kb 1 db kamera árát. Példaértékű projekt.

Leginkább az érzékelő képérzékelésének módja. Az igazi videokamera egyszerre olvassa a ki az összes pixelt, a fenti projekt is, így alkot képet, míg a fényképező érzékelők gazdasági okokból sorban ami nagyon nem jó a mozgó kamerában mozgó képnek, ismeritek az effektet. Lehet, hogy fhd 60 fps-el kijön belőle, ezért is nézhető 25 fps-en. A másik pedig a lencserendszer, de az még nem olyan vészes.

Valamint tudják a 4K/6K raw-ot, hatalmas bitrátával, van hozzájuk megfelelő interface, amire a gyártó által biztosított bancked storagek pattinthatóak (amikből 1db annyiba kerül, mint a low budget forgatásoknál használt DSLR váz), amik bírják ezt az adatmennyiséget fogadni.

Illetve a másik fontos dolog, a modularitás. Egy ilyen kameránál a "brain" csak egy fém kocka, amiben a szenzor van, meg az objektív mountja. Vásárolhatsz hozzá egy a célodnak megfelelő vázat, amire felcsavarhatod a "braint", meg egy halom cuccot, a kijelzőktől kezdve a rögzítőmodulokon át bármit.

Ha jobban érdekel a dolog, akkor érdemes nyálcsorgatni kicsit a RED és az ARRI nevű gyártók honlapján. A RED Hollywood "occsó" megoldása, az ARRI pedig a nagyobb költségvetésű produkciókban használatos. Érdekesség, hogy az idei oscart nyert filmek kivétel nélkül ARRI Alexara forogtak.

http://www.arri.com
http://www.red.com

Az ARRI pár napja bejelentett szörnyetege:

http://www.eoshd.com/2014/09/arri-goes-6k-65mm-alexa-65-cinec-munich/

Az ára még nem ismert, de az ARRI azt nyilatkozta, hogy elképzelhető hogy csak bérelni lehet tőlük.
Igen, 11 perc mintegy fél TB tárhelyet igényel, szóval képzelheted milyen erőforrások és tárolómegoldások dolgoznak a háttérben egy DSLR fényképezőgéphez képest :)

A DSLR-el dolgozó amatőr, vagy nagyon alacsony költségvetésű projekteknek, illetve filmeseknek pedig egyfajta szent grál egy ilyen kamera, mint amit ezzel a közösségi finanszírozással próbálnak összehozni. Remélem hogy összejön nekik, nagyon jót tenne a filmiparnak egy ilyen eszköz.

Esélyes hogy de. Egyrészt maga a gyártói 2000-3000 dolláros ár is aprópénznek számít egy ilyen eszközre (ennyiből egy olyan DSLR váz jön ki, ami belépő szint a low budget/hobbi filmforgatási kategóriában is). Egy RED DRAGON brain egyébként 30.000-50.000 dollár, és ez még az a kategória amit egy Spielberg megmosolyog :)

Másrészt Kína azonnal rá fog cuppani, amint lesz működő hw/sw spec, kapcsolási rajzok, pcb tervek (márpedig ha opensource, akkor lesznek), és akkor még olcsóbb lesz. Szinte az összes opensource hardware projektet megépítik a szorgos kínai kezek, és rendelheted töredék áron ebayről, dx-ről, meg a szokott helyekről. Bár az tény, hogy a szenzor nem triviális azért, szóval a fene tudja, meglátjuk...

[off] Múlt heti ilyen jellegű fogásom: repülésvezérlő kontroller rc modellekhez (heli, repcsi, multicopter). A foundernél 250 dollár az eredeti, Ebayen 35 dollár + free shipping rendeltem meg tök ugyanazt kínából. Persze akár én is megépíthettem volna, mert tényleg minden rendelkezésre áll hozzá (mivel ez is egy opensource projekt), csak úgy 100 dollár, meg 2 hét szarakodás :)

A kampány elérte a 100.000€ célt!