Újabb egy hetet csúszik a Fedora 20 Beta kiadása

Jaroslav Reznik bejelentette, hogy a Fedora 20 Beta nemrég megtartott Go/No-Go meetingjén úgy döntöttek, hogy egy héttel elcsúsztatják az F20 bétájának kiadását. A halasztás következménye az, hogy a kiadási ciklus összes nagyobb hátralevő mérföldkövének dátuma is egy héttel kitolódik. Vagyis, a béta november 5-én, a végleges kiadás pedig december 10-én érkezhet. Ez egyébként a második egy hetes csúsztatás az F20 kiadási ütemtervében. Az eredeti ütemterv szerint a Fedora 20 végleges kiadása november 26-án érkezett volna.

Hozzászólások

Azt almodtam, hogy jott egy olyan Fedora kiadas, ami nem csuszott

Szerintem jobb csúszni mint úgy kijönni mint ahogy az ubuntuk jönnek ki, akik csak azért is kiadják a kiadásaikat félkészen (egyszer csúsztak eddig emlékeim szerint)..
A fedorák a tapasztalataim szerint stabilabbak kiadáskor (az én régi laposomon legalábbis mindig így volt..).

----
Dropbox tár: https://www.dropbox.com/referrals/NTY1ODc5OTQ5

+1
Mikor olvastam a hirt, pontosan ugyanez fogalmazodott meg bennem. 4 ev ubuntuzas utan valtottam fedorara ugy 1,5 eve. Ezido alatt csak egy nvidia driveres problemaba futottam bele, ami igen hamar javitottak.
A lenyeg h egy-ket hetes csuszas nem jelent probelemt mivel a jelenlegi verzio is a legtobb esetben a legujabb komponenseket tartalmazza.
Plusz en is azt vallom h ha valamit kiadnak az mukodjon mar es ne ugy teljen el az elso 3-4 h sulyos hibakat foltozgatnak.

Azok között, akik pontosan megtippelik, mikor jelenik meg _valójában_ a Fedora 20, kisorsolunk egy könyvet "Fedora kiadások, amelyek nem csúsznak a megjelenéssel" címmel...

-------------------------
Trust is a weakness...

Ha flémelni szeretnék rosszmájúan, akkor azt mondanám, hogy az összes linux alapú disztribúció csúszhatna egy pár évet.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Igaz, az alapból elavult, és éppen csúszik, mert a következö stabilra még kb. 1 évet kell várni.

Sosem értettem meg igazán, hogy mi a jó ebben a régi de stabil, illetve friss, de instabil fejlesztési modellben, amit "linuxék" használnak.

Elég lenne egy friss és stabil szerintem, ld. pl. Windows (most lehet fújjogni, én is fújjogok magamra, hogy ilyet írtam ;)

Programozási éveket lehetne ezzel spórolni, igaz, ez a modell nem engedné meg a gányolást.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Attól, hogy valami ingyenes, attól még lehetne friss és stabil.

Sajnos nagyon sokan az ingyenesség hallatán a szarra asszociálnak, és valljuk be öszíntén, minden sztereotípiának van alapja.

A Windows-ért pedig sokan azért nem fizetnek, mert az sem nyújtja azt a minöséget drágán, amit elvárnak töle. Itt most a tudatos vásárlókra gondoltam.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Arra akartam utalni, hogy azt írtad: 'amit "..linuxék" használnak'. Ez nem Linux specifikus probléma. A Fedora nagyon elöl jár, így a szoftver minősége gyorsabban változik. Ennyi. Ezért van Ubuntu-ból LTS verzió, hogy időben folyamatosan stabilizálódjon. Ez nem hiba mentességet jelent, hanem a kiadáskori minőség folyamatos javulását.

Nincs jó vagy rossz, csak kompromisszumok vannak.

Másrészről az a probléma az ilyen komplex dolgoknál mint az operációs rendszer, hogy olyan hatalmas mennyiségű inputja van amely folyamatosan változik, hogy a lehetséges hibák száma rendkívül nagy. Mondhatni elrobban a végtelenbe. A megfelelő tesztelés véleményem szerint sok pénz lenne. (Itt a "megfelelő" megfelelőn értendő).

A stabil és új szavak ellentmondanak egymásnak.
Hogy lenne már valami stabil, ami új?

Nem minden hibát lehet kiszűrni teszteléssel, sok használat közben jön elő.
Ráadásul nyílt forráskód miatt, azt sem lehet mondani, hogy 1 évig nincs release (csak belső tesztek), addig előzőt frissítjük. Mert valaki úgyis csinál belőle egy kiadást vagy éppen forkolja (Ubuntu hmmm..) és máris de rossz a régi :)

Talált. :) egyelőre nincs vele gond, de még nem sok ideje van fent. Három gépet használok:
- munka notebook (OS X + virtualizáció)
- személyes notebook (Windows 8.1)
- személyes asztali (Fedora)
Így igazán nem a világ vége ha megáll az asztalim. Igaz, az a nagyobb teljesítményű gépem, de semmi kritikus nincs rajta.

A Rawhide persze nem ajánlanám mindenkinek, de:
- esetemben nincs gond ha nem megy a gép egy pár napig
- munkám során is folyamatosan változó eszközökkel dolgozom, megszoktam
- elég kevés dolognak kell működnie ahhoz, hogy még használhatónak tartsam a rendszer
- szeretem ha nem kell verziók közt frissítenem

Én sokszor akkor frissítek, amikor kijön a béta, de a Rawhide-ot elég merésznek tartom. Még Fedora 20 béta sincs kinn, nem, hogy a végleges, de Te már Fedora 21-et használsz. Nem is tudom, ilyenkor mennyire konzisztensek a csomagok, egyáltalán lehet-e úgy frissíteni, hogy nem akadsz állandóan függőségi bajokba.

Én a stabil és aktív Fedora 19-et használom jelenleg. És még a Fedora 18 is támogatott.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A Rawhide jelenleg azert Fedora 21, mert a Fedora 20 az utolso "branched" release. A Fedora 21-re tervezett valtozasok meg nem ismertek es jelenleg a Rawhide sokkal kozelebb van a 20-hoz mint a 21-hez. A Rawhide-ba is csak mukodo csomagok kerulnek. A mukodo nem azt jelenti persze, hogy hibatlan, de alapvetoen egy stabil (de nem verziostabil) fejlesztesi agrol van szo.

En merlegeltem a kockazatot es ugy dontottem, hogy nekem megfelel a Rawhide es egyelore nem volt vele gondom. Mai frissitesem soran 6 csomagot nem tudtam frissiteni, mindegyik egy hibara vezetheto vissza. Majd frissul holnap...