Ingyenes VPN szerver készítés (OpenVPN) online tanfolyam a Linux Akadémiánál

Címkék

Folytatjuk a hálózat- és szerver biztonság online képzés sorozatunkat. Ezúttal egy kicsi, de annál fontosabb kitérő a VPN felé.

A legjobb tűzfal sem véd meg, ha egy szolgáltatást kinyitsz az internet felé. Sokat javíthatsz a biztonságon, ha csak egyetlen, erre a célra készített szolgáltatást nyújtasz a nagyvilág felé és ezt használod kapuként a többihez. Többek között erre jó a VPN.

Az ingyenes képzésen a nyílt forrású OpenVPN szoftver beállítását tanulhatod meg. Lesz szó két hálózat összekötéséről és tanúsítvány alapú, a felhasználóidnak nyújtott távoli hozzáférés biztosításáról is.

Az online képzés ingyenes. Jelentkezni a Linux Akadémia weboldalán tudsz.

Érdemes igyekezned: az előző képzésünkre három nap alatt elfogyott minden hely.

Hozzászólások

Hello,

Lesz ebbol video? Nem biztos, hogy az online tanfolyamon reszt tudok venni, de megneznem.

-+-+-+
Dropbox tarhely
Cave Canem
+-+-+-

Érdekelne néhány érdekesebb "eset":

Mi a helyzet akkor, ha a felhasználó otthoni hálózata is ugyanaz a hálózati cimtartomány, mint bent a cégnél?

Tanusítvány lejárat előtti visszavonása illetve "hosszabítás", ha lejárt és továbbra is be kell léptetni?

Vagy ha nem akarsz netmappel vacakolni, talán a címtartomány váltás egyszerűbb (otthoni hálózatban). Ha nem akkor marad a macera.
Tervezésnél (céges hálózat) pedig érdemes arra gondolni, hogy otthon többnyire tipikus tartományokat használnak az emberek (többnyire a megvett router alapértelmezett 192.168.0.x, 192.168.1.x címeit). Így ha a céges hálózatot valami szokatlanra teszed (legyen az 192.168.217.x vagy a 172.21.173.x, a lényeg, hogy nem tipikus) akkor a legtöbb esetben megúszod az ütközéssel járó macerát. A VPN tartományát hasonlóan szokatlan címre érdemes tenni.

--
Slapic

Ez engem nagyon erdekelne, de akkor dolgozom.

Lehet tudni mennyire lesz részletes, tartalmas előadás? Egy rövid áttekintő, alap VPN felállítása és kész vagy speciálisabb esetek is előkerülnek?

Az előadás tehát kezdőknek szól (és egy jártasabb linuxos bármelyik howto-ból összepakolja ugyanazt) vagy olyan dolgok is elhangzanak majd, amik nincs minden howto-ban?

Szó lesz egyszerű site-to-site PVN-ről osztott kulccssal (ez tuti megy HOWTO-ból).
Szó lesz a tanúsítvány alapú VPN szerver elkészítéséről. Amit elmondok az, ahogy én csinálom benne a saját gyakorlati tapasztalataimmal, javaslataimmal, tippjeimmel. Az, hogy ebből mi van meg HOWTO-ban és mi nincs, azt őszintén nem tudom.

--
Slapic