arkOS - csinálj saját "cloud"-ot Raspberry Pi-ból

Címkék

arkOS / Genesis

Az arkOS szerint a felhő, ahogy most leginkább ismerjük, nem jó. Pont. Csinálj saját "felhőt", vedd vissza a kontrollt a saját adataid felett. Az arkOS ebben segít. Fogj egy Raspberry Pi-t, telepítsd az arkOS-t és tudd a saját felhődet (benne az adataiddal) otthon, karnyújtási, biztonságos távolságban. A projekt egyelőre még tesztállapotú, így érdemes akként kezelni.

[ arkOS weboldal | első lépések | Genesis alkalmazások (plugin-ek) | csomagok | letöltés ]

Hozzászólások

Ebben mi a felho? Ez egy linux szerver disztro, ha jol ertem. Ha elotelepitve arulnak, akkor appliance. Miben kulonbozik ez egy megfelelo szolgaltatasokkal konfiguralt Ubuntu szervertol, Mac Mini+OSX szervertol, leszamitva a hardver alacsony arat es fogyasztasat?

Nem a projekt ertelmet kerdojelezem meg, csak a "felho" buzzword hasznalatanak jogossagat.

--
"Never trust a computer you can't lift."

"Ebben mi a felho?"

Azt hiszem, van itt egy ennél alapvetőbb kérdés is: hol van ebben a nagyobb biztonság? A bemutatóban van ez a mondat:

"This includes our emails, our schedules, our friendships — all aspects of our online lives."

Az e-maileket hálózaton kapjuk, a "friendship" alatt meg nem tudom, pontosan mit érthet, de ha barátoktól érkezett e-mailt, akkor ugyanott tartunk, ha meg Faceebook-szerű valamiket, akkor azoknak az a lényege, hogy nem privát módon tároljuk őket.

Maradt a "schedule", de arra meg ott a papír meg a ceruza, ha valaki nagyon titkolózni akar.

---
Science for fun...

A nagyobb biztonság nem a technológiában keresendő, hanem abban, hogy a Tiéd az adattároló eszköz, amin a Te adatod van. Nem a Google/Apple/MS/DropBox/Amazon/NSA/CIA/stb. kezében ;)

Jó kezdeményezés lenne, he nem lenne már egy olyan GPL megoldás, ami már eléggé kiforrott: ownCloud.org - ez is elfut egy Pi-n, és akár egy LDAP alá is behúzható, így vállalati használatra is alkalmas.

--
PtY - www.onlinedemo.hu

Az addig rendben, hogy enyém az eszköz, na de amíg odaér az adat, addig is lehet vele ezt-azt kezdeni, akkor meg mindegy.

Azt elismerem, hogy egy nagy adatbödön bányászati szempontból sokkal vonzóbb lehet, mint hogy a véletlenszerű adatfolyamokból szerezze meg valaki azt, ami neki kell, na de ha nagyon kell neki, akkor így is van lehetősége a kémkedésre.

---
Science for fun...

Azért ha otthon van egy ilyened, semeddig se tart bekonfigurálni, hogy LAN-ra titkosítatlan is mehet, WAN felé meg csak SSL-es forgalom. Természetesen SSL esetén kicsit lassabb lesz az egész. Esetleg még ha az otthoni router tud VPN szerverként viselkedni (pl. openwrt, vagy régebbi Linksys-ek), akkor simán mehet azon keresztül is és ebben az esetben nem a Pi-t terheli a titkosítás.

Ha cloud, akkor mondjuk az alábbiakat elvárnám:
-skálázhatóság, képes legyen több fizikai tárolót(amik hálózaton kapcsolódnak) akár egy nagy tárolóként láttatni
-egy pi kiesésekor a szolgáltatás nem eshet ki, csupán a teljesítmény csökkenhet
-kihasználatlanság esetén képes legyen a rendszer node-okat leállítani, felébreszteni(pl. WOL), ezzel optimalizálva az áramfogyasztást

Vagy túl nagyok az elvárásaim? (amikre az ubuntu private-cloud-megoldása is képes, ha jól emlékszem)

---== ::: M 0 R p h 3 U 5 ::: ==---
A lustaság az informatika húzóágazata.

A private cloud az elvileg a te infrastrukturadon van. (Az en korlatozott ralatasom szerint a)ttol felho, hogy az infrastrukturanak egy nagyobb, tobb celra igenybeveheto, tobb foldrajzi helyen elerheto, kivulrol transzparensen kezelt halmaza, amelybol igeny szerint vehetsz igenybe egyes elemeketakar HA, LB celjara vagy eppen valami uj funkcio kielegitesere.

Nekem nem ugy tunik, hogy ez a projekt ilyesmit tud, legalabbis nem felnek a vmWare meg az MS helyeben.

Nem feltétlenül, ez értelmezés kérdése.

A DropBox, a SkyDrive, az iCloud nem privát cloud, mert csak az adat a Tiéd, semmi több.
Ha van egy géped/virtuál szervered valahol egy colocationben, és Magadnak állítod be a dolgot, az privát cloud. (ezt lehet árnyalni, hogy a virtuális gép másé-e, vagy a Tiéd, de szürkét hasonlítunk szürkével, csak az egyik szürkébb)
Ha ott van a lábad mellett, vagy a pincében a vas, akkor fájlszerver.

Az én terminológiámban ez van.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Your own private “cloud.”

na, azért ők se gondolták komolyan :)

Nem, az 5-ös verziót. De használtam régen 4-est, és működött vele a CalDAV.
Mostmár SOGo-t használok, avval is működik a CalDAV :) - de az csoportmunka, nem fájlszinkron - bár, ha IMAP-on piszkozatban csatolmányként tartok fájlokat, akkor akár az is lehet :D
--
PtY - www.onlinedemo.hu