Opera Next 15

Az Opera Software bejelentette, hogy elérhető tesztelésre az Opera Next 15, amely nem más, mint a kiadás előtt álló vadonatúj desktop böngészőjének előzetese. Letölthető Windowsra és OS X-re. A kiadásban érkező egyik változás, hogy a beépített levelezőkliens kivált és egy különálló termékként érhető el.

[ Opera Next for Windows | Opera Next for Mac | Opera Mail for Windows | Opera Mail for Mac ]

Hozzászólások

Jól látom, hogy nem lehet bekapcsolni a single-key shortcutokat?

Ejj-ejj...

"A kiadásban érkező egyik változás, hogy a beépített levelezőkliens kivált és egy különálló termékként érhető el."

Francba, nagyon gáz. Lassan minden kiveszik belőle, amiért kedvelem.

linuxra ugy latom mar nem fejlesztik :)

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Az előző verziókhoz képest ez iszonyatosan fapados. :(

Azért volt ott a :)
Sőt, még egy nagy rakat más dolog is hiányzik (pl. jegyzetek is hiányoznak, a korábbi témákat sem támogatja, plusz gombon nincs context menü, opera link támogatás teljesen hiányzik).
Én abban reménykedek, hogy amire kijön a stabil verzió, addigra ez mind (vagy legalább a nagy része) visszakerül, mert pont ezek miatt szeretjük az Operát.

Nincs sok esély rá. Opera épp kinyírja magát. Ha abból indulok ki, az androidos félkész hulladékot annyira komolyan gondolták, hogy élesítették stable változatra, vagy a kifelé kommunikáció szerint ők mostantól az áltlag, vagyis tömegfelhasználók felé akarnak inkább igazodni.
A 9.6 utáni bughalmaz után most másodszor van nagyon közel hozzá a 4.x óta használt kedvenc böngészőm, hogy véglegesen alternatívát keressek. A jelek szerint két éven belül úgyis ezt kell tennem, mert meghal a norvég társaság. Sajnálatomra :.(
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Eddig alig több mint egy rebrand-elt chrome.

Rakás dolog nincs benne amitől Opera az Opera:
- opera link
- rss
- mouse gestures egy része
- módosítható UI
stb.

De persze ez egy nagyon első verzió, reméljük visszakerülnek bele a dolgok. Addig maradok a réginél.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

"One of the changes in this release is moving Opera's internal email client M2, into it's own separate product."

Emlékeztet az irány a Firefox Thunderbird párosra.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Lassuk csak: Zimbra Desktop megszunik, Outlook helyett egyre inkabb OWA, Thunderbird-ot eloszor kivagtak, mara pedig kvazi doglott (legalabbis szerintuk "annyira jo mar, hogy nem kell rajta fejleszteni" lol), most meg az Opera-bol nyesik ki a mail klienst. Nyilvanvalo, hogy csak veletlenek egybeeseserol van szo :)

Engem annyira nem keserit el, hogy nem kell az 5-tel korabbi Windows-ra irt, csak rendszergazdai joggal mukodo random exe-k kompatibilitasi gondjaival gorcsolnom, meg a user adatait elohalaszni a munkaallomas diszkjenek zilliomodik bugyraibol, meg a 20GB-os pst-it migralgatnom jobbra-balra, meg VPN-t beallitgatni (es megoldani, hogy user-kent is tudja azt kezelni), hogy elerjen valami ceges szolgaltatast, meg ...

Sokkal jobb jobbklikkes kontextmenü helyett a standard webes menü, vagy felüldefiniált kontext menü, amikor az eredetire lenne szükséged, a shortcutok hiánya, illetve azok megléte, ha elfedik a böngésző shortcutjait, meg a logikátlan UI, az ad-hoc scrollbarok, amik megakasztják a fő oldal görgetését, vagy épp fordítva, a végére érve a főoldal accidentally elscrollozódik (meg úgy egyáltalán a görgetés, mint olyan...), sokkal felhasználóbarátabb a végtelenített görgetés, mint a lapozás, nagyon jó a szövegkijelölés, főleg, ha valamiért külön div-ekben vannak, amit egyben ki akarnál másolni és húzza vele a fél weboldalt is, igen :)

Nem kell bemutatnod.

Igen, tenyleg lol, hogy kontext menukon vergodsz, amiket rendkivul bonyolultan, pl. egy szelre helyezett nyilacskan bal kattintassal siman ki lehet valtani (lasd pl. a megboldogult Google Reader), es akkor lesz alkalmazas kontext menud meg bongeszo kontext menud is. A tobbi pitianer problemadon nem vagyok hajlando vegigmenni, mert nevetsegesek.

Hozzátennék olyanokat, mint a natív gui widgetek hiánya (ezen talán a html5 javít valamennyit), a desktop notificationök teljes hiánya, nem tudod úgy bezárni az ablakot, hogy a háttérben továbbra is fusson (iconify), a böngésző fejléce továbbra is ottmarad, miközben a webalkalmazás használatát nem segíti, stb. Aztán hogy pótolják ezeket a hiányosságokat, születnek az olyan megoldások, hogy csak a notificatinhöz írnak natív appot, vagy valamilyen nem szabványos megoldással pótolják (chrome).

"Ki beszélt itt _csak_ céges intranet webalkalmazásról?"

En. Az otthoni usert tokeletesen leszarom, mar csak azert is, mert az ilyen celprogramok (akar nativ, akar webes) sokkal kevesbe erintik ot, mint egy ceg dolgozojat. De amugy is, az otthoni user vagy hozzaszokik, vagy megy mashova. De egyebkent a trendek azt mutatjak, hogy meg az oskockak is hajlandoak adaptalodni. A maradek meg nyavog a kontext menukon meg a gorgetesen, csak egyre kevesebb embert fog erdekelni.

De ha mar ennyire a sziveden viseled az otthoni user-ek ugyet, szerintem elobb inkabb gondolkozz el, hogy vajon milyen aranyban hasznalnak az otthoni userek onallo levelezoklienst. En valahol 1% ala becsulom. Vagy hogy a fiatalok koreben hanyan hallgatnak zenet szigoruan youtube-rol, ill. neznek filmet szigoruan valami mas, webes filmportalrol. A reakcioid alapjan kurvara meglepodnel.

"Másrészt ugyan nem kimodottan kritikus, ellenben a UX-t, a használhatóságot remekül tönkrevágja a "mindent a böngészőbe" trend. Nap mint nap találkozom ezzel, pl. a Jira használata közben :)"

JIRA? Az miota *mervado*? Szerintem okadek, ettol meg nem kell a webapp-ot zusammen leirni, de erre mar parszor probaltam ravilagitani. Lathatolag hiaba.

"Bizonyos webalkalmazasok bizonyos reszei UX szempontjabol nem kielegitoek szamomra, tehat a webalkalmazasok szarok." Seems legit.

Rendben, beszéljünk csak céges környezetről, bár engem, mint átlag usert is meglehetősen bosszantanak a webappok, de én nem számítok, oké.

Az mond valamit, hogy példa?:) Én hoztam egy mindennapi példát, hogy miért idegesítenek a webappok. De akár te is hozhatnál egy példát egy kíváló webalkalmazásra, amitől esetleg még én is azt mondom, hogy "hűha, ezek után nem is kell desktop app nekem!".

Az a baj, hogy nem érted: nekem a koncepcióval van gondom. Egy alapvetően nem erre fejlesztett technológiát próbálunk megerőszakolni, hogy más, komplexebb dolgokra is alkalmas legyen. Ld. Flash, tök ugyanaz a kettő. Korábban animációs eszköz volt, majd elkezdtek belepakolgatni interaktivitást lehetővé tévő dolgokat, aztán elkezdték arra is használni, amire nem volt való (weboldalak).

Az, hogy Youtubeolnak az emberek, meg filmet néznek, az kb. a szörfölés kategóriája, ugyanis igen minimális az interakció. Nem is ezzel van a gond, mint írtam feljebb. A böngésző tökéletesen alkalmas böngészésre, szörfözésre, néha kommentelésre :) (mondjuk egy hosszabb blogpostot már nem szívesen írok böngészőben).

Hitte azt valaki is, hogy a Prestoról portolni tudják/akarják az eredeti Opera feature-ket a Chromium alapú Nextre?

Annyi rosszat olvasok róla, hogy most már ha mazochista jelleggel is, de ki kell próbálni...
Szerk.: Megbántam.
Szerk2: Szerencsére külön mappába települ.
- - - - - - -
"Nagy kár, hogy az informatika abba a korba ért, hogy lehet nyugodtan pazarolni az erőforrásokat." Saxus

Csak én nem tudtam átvinni a speedial.ini és a wand.dat fáljaimat a régi operából a "next"-be???

Csak te próbáltad. :)

De komolyan, feature szinten sehol nincs még ez a verzió, de még ha minden a helyén is lenne, akkor se várnám el, hogy a régi configok csak úgy működjenek...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Várjunk csak...
Az Opera 13-al, és az Opera 14-el mi a helyzet?

Azóta már itt az újabb verzió. Egy kérdés: A standalone USB verziót is telepíteni kell. Ez a változat valójában a nevével ellentétben mégsem hordozható? Ugyanis a telepített állományokat más könyvtárba áthelyezve nem sikerült futtatni.