GNOME 3.8 mozgóképekben

Címkék

Hozzászólások

Szerintem alakul, és jó irányba, és tojok rá, hogy OS X-re hajazó megoldások is bekerülnek, lényeg, hogy minél felhasználóbarátabb legyen és könnyen kezelhető, és nem utolsó sorban igényes és szép is, mindemellett testre szabható is.
Nekem tetszik, ha most telepíteném, és nem Mac-en lennék, hanem PC-n Linuxal és valóban nálam is így működne minden mint a videóban, akkor nagyon elégedett lennék a Gnome-al per pillanat, és ez lenne a felület a kedvenc disztróm felett! :) Ja és van Legacy Mode! Na ez megint csak egy nagy +

Na, jönnek mindjárt a leszólások tudom, hogy ja, de ez ilyen szar meg olyan szar, meg innen loptak meg onnan loptak, meg nem is kényelmes, meg nem jó meg stb. de most nem nagyon érdekel, nekem tetszik és kész! Hajrá Gnome! :)

________________________________
blog: http://horvathjanos.wordpress.com

lényeg, hogy minél felhasználóbarátabb legyen és könnyen kezelhető, és nem utolsó sorban igényes és szép is, mindemellett testre szabható is.

Nem, a lényeg először is, hogy legyen stabil és megbízható, hogy ne veszítsem el a cuccaimat azért mert a desktop környezet meg az X összehullik.
Ha ez megvan, illetve ezzel párhuzamosan kell a többi említett dolgon dolgozni. Sajnos ez manapság a teljesen feledésbe merül úgy érzem.

♲♻♲

Erről sem akarok tudni, ez működjön hiba nélkül és kész, az első ilyen probléma előfordulásánál morognék egyet, a másodiknál elmenne a kedvem eléggé, a harmadiknál meg apt-get remove gnome-desktop lenne! :) Szóval a stabilitás nem is simán szempont az egy dogma!

________________________________
blog: http://horvathjanos.wordpress.com

Nem is értem miről beszélsz... a stabilitás nem egy feature, nem egyedi jellemzője egy asztali környezetnek. Azért nem írtam bele a lényeges dolgok közé, mert az nem lényeges, hanem egy olyan fontos alapkő, elvárás, ami eszembe sem jut, hogy nincs jelen. Nem akarok ilyen stabilitási problémákkal foglalkozni. A videóban bemutatottak láthatóan működnek, írtam is, ha ez nálam is így menne, vagyis beleértve a stabilitást, akkor teljesen elégedett lennék, mert amúgy tetszetős és jó felé alakul, és kezd egyre inkább egységesen működni, integrálódik minden mindenbe és egy felületként viselkedik, nem pedig egy legózott bughalmaz amiben logikai és design elemek mondanak egymásnak ellen, és összevisszaság van, és nem érzem magam jól a használata közben. Ez most úgy néz ki, hogy összeállt, ha stabil is, akkor szuper.

________________________________
blog: http://horvathjanos.wordpress.com

Ami kimaradt a videóból:

- Mi a halálra jó az Activities melletti legördülő menü, aminek továbbra sincs semmi funkciója, de legalább az API-ja is más, mint a unity-s dokkon megjelenő ikonoknak.
- Mi dönti el, hogy egy ablak sötét vagy a világos témával nyílik meg.
- A gnome.org-os e-mail accountomat a GNOME-ban miért az "Other" account típusnál lehet felvinni??!? WTF.
- Valami _működő_ naptárfunkció.

Amúgy ez az a DE ami végre elmozdul az "aktív" desktop irányába, azaz nemcsak az alkalmazásoknak ad ablakot plusz egy-két saját szolgáltatást, hanem gazdag API-t arra, hogy ezek együttműködjenek (notifikációk, accountok kezelése, zeitgeist integráció, stb.) Unitynél is vannak erőlködések erre, de itt - már csak a videó alapján is - sokkal összeszedettebbnek tűnik az egész.

Gnome os-ről hallott valaki?Lesz,nem lesz?

Ha lesz idom, hetvegen felzuzuom. Utoljara a 3.0-at tesztelgettem...

--
Debian Sid Xfce

Németországban nem lehet megnézni a videót, mert a GEMA (helyi Artisjus) letiltotta az aláfeső zene miatt...

Pár mondatban leírom a szubjektív véleményemet:
Használtam pár hete (3.7.90-3.7.92-3.8) 13.04-el (tegnapig). Nekem is tetszik sok dolog benne, az egyszerűsége, puritánsága, DE minden részén annyira látszik hogy újraírták az egészet, és még bizony nagyon sok funkció nincs benne, vagy ha van is, az is iszonyat bugos (még a 3.6-os is).
Sajnos egyre több funkció / kényelmi szolgáltatás hiányzik belőle, amit egy mai modern felülettől/alkalmazásoktól _el_lehet_várni_ hogy tudja, így sok más programot kell külön használni mellette (és most nem az extensionokra gondolok, azokat persze felteszi az ember), hogy néha sötét a gtk téma, néha szürke, és hát nagyon nyomják ezt a szürkét, semmi szín nincs, nagyon nyomasztó, kissé csúnya gagyi a kinézete.
(elcseszték a nautilust, nem lehet egy üres fájlt létrehozni (már mappát lehet, húha), a gthumb is szarakszik...., bluetooth valamiért nem okés, kde-ben a bluedevil ellenben tökéletes)

Az egész rendszer előnye a nagyfokú integráltság, de annyira gyerekcipőben jár még, hogy mégsem fedi le az igényeket. Gondoltam a google/fb stb. fiókokat beteszem az evolutionba, levelezés, naptár, miegymás, hát, tetü az egész, otromba, kifagy, stb. úgyhogy marad a Thunderbird meg a google naptár kiegészítő!!!
A legnagyobb hátránya az egésznek a sebessége! Nem tudom mérésekkel alátámasztani, de ez a cutter/mutter vagy mi a fene iszonyat.
Aztán tegnap feltettem a KDE-t, be is kapcsoltam pár csicsa effektet, és olyan gyorsak az ablakok, hihetetlen pattogósan nyílnak meg, hogy csak ámultam. Pedig a KDE-re mondják hogy lassú. Hát nem tudom, az egész gép, a fájlok megjelenítése, ablakok megnyitása, a menük lenyílása miegymás sokkal-de sokkal gyorsabb.
Arról nem is beszélve, hogy a dolphinban van csoportos átnevezés, fáljműveletek, jó a bluetooth, és hát igen, nem tudtam megszokni hogy nincs a Gnomeban futó alkalmazások listája a panelon, a bonyolult asztalváltást, azt, hogy ha a deluge a 4. asztalon fut, akkor ha megnyitok valamit a delugéval ne jöjjön át az aktuális asztalra...
Szóval sok gnome-ozás után a KDE-n úgy érzem végre újra tudom _HASZNÁLNI_ a gépem (kompromisszumok nélkül), nem beszélve arról, hogy gyönyörű is.

gnome3 nekem azóta nem áll kézre, hogy megjelent, pedig több hónapig használtam, de egyszerűen lelassít, használhatatlan. kinagyított ablaknál még most se jöttem rá, hogyan kéne nekem kilépnem az alkalmazásból, mindig kénytelen vagyok lekicsinyíteni az ablakot, hogy újra megjelenjenek a controllok, bemenni egy extra menübe ablakot váltani iszonyú kényelmetlen, iszonyú sok gnome2 appletnek még most sincs gnome3s megfelelője, a Desktop mappa nem is tudom minek létezik még, mert gnome3ban nincs is asztal, ha nautilust beállítjuk, hogy kezelje az asztalt, akkor bár már vannak ikonok és végre nem egy hatalmas kihasználhatlan helyről van szó, de akkor meg nincs background a gnome3 menüjében, full fekete az egész.... lehet már vannak extensionök de nem azzal akarom tölteni az időmet, hogy most extensionöket keressek aminek a fele az új verziókat nem is támogatja... fallback mód is csak fél megoldás, mert úgy meg az opengl alkalmazásokkal voltak sokszor gondok és az appletek továbbra is hiányoznak, illetve ha jól emlékszem még quick launch iconokat se voltak, MATE desktop meg olyan mintha 20 évet repülnék vissza az időben... mostanában majd ránézek cinnamonra mert bíztatónak tűnik a képek alapján

Frankó lett nagyon. Több, mint két éve használom (Arch), a Nautilus-nál kicsit morogtam, amíg bele nem hekkeltem a Nemo-t. Várom a frissítést. Csak így tovább.

Kipróbáltam (live 32bit) összességében annyira tettszett, hogy gondoltam feltelepítem, de a telepítő kifagyott 2X is a legelső választási lehetőségnél. Így utólag már nem bánom, mert ugyan kezelhetőnek találom és USB-ről úgy ment mintha telepítve lenne, de ennyi hibaüzenetet 3 hónap E17 alatt nem láttam mint itt 2 óra alatt.