Szoftveres fiaskóval indított a Nokia Lumia 900

A Nokia és a Microsoft jól tudja, hogy az óriási marketingkampánnyal útnak indított Nokia Lumia 900-on sok múlik. Nemrég közölték, hogy a smartphone bétateszt véget ért, itt a Lumia 900. Ehhez képest a Nokia tegnap kénytelen volt megerősíteni, hogy olyan szoftveres probléma van a zászlóshajóval, amelynek következtében a felhasználók képtelenek lehetnek az internethez kapcsolódni. A Nokia igyekezett hangsúlyozni, hogy nem a hardverrel van baj.

Az All Things D szerint Chris Weber, a Nokia USA-beli fejese elmondta nekik, hogy memóriakezelési probléma van a Lumia 900-zal, azaz nem hardveres problémáról és nem is az AT&T hálózatának gondjáról, hanem szoftveres problémáról van szó.

Weber szerint a probléma csak korlátozott számú ügyfelet érint. A Nokia javítást készített a hibára. Minden ügyfél kicserélheti telefonját az AT&T üzleteiben egy frissítettre, vagy kb. április 16-tól letöltheti a javítást.

A Nokia érzi, hogy kárpótolni kell az ügyfeleket, ezért 100 dollár jóváírást kínál nekik függetlenül attól, hogy jelentkezett-e náluk a hiba vagy sem. Azok is megkapják a jóváírást, akik április 21. éjfél előtt Lumia 900-at vesznek.

A Nokia vezér szerint a pénz nem számít, az ügyfél az első. Weber nem tudja, hogy mennyibe fog ez fájni a cégnek (ill. a részvényeseknek), mint mondta, attól függ, hogy hányan vesznek április 21. éjfélig Lumia 900-at.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Én csak "buta telefonokat" mentettem egy időben, ugyanis ha túl sok az sms a telefonban, akkor alig működik. Gyakorlatilag 1,5 -2 óra mire hajlandó rendesen elindulni, és eljutni odáig h. törölni őket.
Egy nokia 3110 classic -ot például majdnem egy napig reszeltem - a végén már szerviz szoftverrel- mert 2729 sms volt benne, és egyszerűen meghalt. (bekapcsoláskor fehér képernyő, és semmi életjel)
:))))
--

Na, most bennem több dolog is felmerül:

1) a korábbi Nokia Lumia vásárlóknak szóltak, hogy ők tul.képpen egy bétateszt részesei a pénzükért?
2) a Nokia vezető szépen rátolta a szart a Microsoft-ra élből
3) hogy a bánatba érinthet korlátozott ügyfelet a probléma, ha a készülék ugyanaz, a szoftververzió ugyanaz, a hálózat ugyanaz és a javítás majd csak április 16-án jön? vagy netán már tudtak előre a problémáról, az újabb készülékeket javítva adták ki és _ismert problémával_ piacra dobtak egy adagot, hogy majd úgyis javítjuk?
4) ilyen kaliberű problémánál miért kell várni április 16-ig vagy ki tudja meddig a frissítés letöltéséhez?
5) érdekes a Nokia vezető hozzáállása a költségekről, hiszen a cége amúgy "kiváló" eredményekről számolt be mostanában (nem) (vagy úgy gondolta, hogy ezt a Microsoft fizeti és akkor a pénz nem számít? :)
6) mindenesetre szimpatikusabb ez a hozzáállás a dolgokhoz, mint a Steve "nincs itt antenna probléma, tartsd máshogy a telefont" Jobs hozzáállás

--
trey @ gépház

3-as ponthoz: nyilvan fugg a beallitasoktol, telepitett programoktol mennyire jelentkezik a hiba, valoszinu nem mindenkinel jon elo, hisz akkor mar az elso perctol q.anyazna mindenki.
olyan lehet mint az ios 5-nel az akku merules hiba, van akinek 5.0-val jott elo van akinek 5.01-el van akinek (pl nekem) egyikkel se. ez is fugg attol mire, hogyan hasznalod a telot, milyen appokkal stb

A'rpi

> 3) hogy a bánatba érinthet korlátozott ügyfelet a probléma, ha a készülék ugyanaz, a szoftververzió ugyanaz, a hálózat ugyanaz és a javítás majd csak április 16-án jön?

Nyilvan mindenkinel jelen van, de valoszinusithetoen sok faktornak kell egyszerre jelen lennie, hogy a bug konkretan problemat okozzon. Ahelyett, hogy ezt elmagyaraznak a usereknek, egyszerubb ennyit mondani.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

5) mivel 100$-ert adjak a csucskeszuleket, es amugy is egy milliardot kapnak iden a microsofttol "tamogatas" cimszo alatt, nem csak most kezdett nem szamitani a penz. egyszeruen tudjak, hogy nincs tobb dobasuk, dontik bele a penzt. ez a mostani marketingkampany kb 100-150 millio (!) dollarba kerult.

4) ilyen kaliberű problémánál miért kell várni április 16-ig vagy ki tudja meddig a frissítés letöltéséhez?

Gondolom azért, mert a fejlesztők éppen most próbálkoznak a hiba reprodukálásával. Optimista becslések szerint is kell nekik ennyi idő a javítás elkészítéséhez és kiteszteléséhez.

"Nokia has created a software fix, and all customers can swap their device at an AT&T store for an updated one or download a software update starting around April 16."

A cikk szerint van már fix. Vagy bemész a boltba és kicserélik egy frissítettre vagy április 16 körül letöltheted a frissítést. Ezek szerint van javítás már, mert nem hiszem, hogy a boltban kicserélik egy ugyanolyan hibásra a telefont. Az nincs a cikkben, hogy április 16 körül lehet menni a boltba cserélni.

--
trey @ gépház

Bennem még az merült fel ezen felül, hogy ha 100$-t adnak vissza 21-éig, akkor most kell megvenni ezt a telefont... vagyis felhívás a raktárak kisöprésére és a hirtelen megugrott eladások kihirdetésére? - Marketing húzás lett belőle?

Én nem értek valamit?
Mondjuk a Nokia weboldalán 99.99$ kezdőárat írnak a telefonra, ami úgy látom, 2-év hűség mellett érvényes (amúgy 500$ körül van), tehát 21-éig a két év hűség mellett fizetendő egyszeri költséget "engedik el" a fenti alapján.
Érdekes...

Ha csak bizonyos készülékeket érint elképzelhető, hogy gyártási hiba történt, amit szoftveres úton lehet orvosolni. "Jobb" helyeken a legyártott és átadott termékekből mindig tartanak teszt példányt.
Az, hogy várni kell ápr 16-ig szerintem minőségbiztosítási okai lehetnek. Meg kell vizsgálni minden eshetőséget, hogy az adott fix minden helyzetben megállja-e a helyét.

Az Amazon.com-on tarol a 900-as.

En nagyon drukkolok neki, nem fanboysagbol, hanem ketsegtelenul mindenkinek (alma, android, wp usernek) jo lenne, ha harom okoszisztema versenyezne egymassal, nem csak ketto. Bar a hup-userek szerint ez mar regesreg lefutott meccs, en nem egeszen igy latom.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Az android-ból egyelőre folyik be annyi pénz, amivel lehet elég erősen támogatni a wp7 kampányait. Aztán lehet h 1-2 év múlva bedőlnek a szabadalmak, de addigra csak lesz valami. Addig is nyugodtan vegye mindenki a lumiákat, mert azzal kárt lehet okozni a ms-nak ;]

Bár az a tudat, hogy épp most vettek 1mrd dodóért AOL szabadalmakat, nem éppen azt a képet erősíti, hogy hamar kifogynának a támogatásból ezek a telefonok. Meg hát felmerül a kérdés, hogy mit lép ismét az androidos fejőstehenek irányába ezzel a 800 szabadalommal.

Lehet, hogy csak én vagyok maradi, de szabadalomvásárlások helyett nem szoftvereket kellene fejlesztenie inkább a világ legnagyobb szoftvercégének?

Gondolom lesz egy pont, ahol feladják, hiszen a Zune és a Kin is ment a levesbe, amikor belátták, hogy az vicc. Feltehetően a Nokia-val együtt osztva/állva a költségeket kicsit több időt adnak ennek.

--
trey @ gépház

"Lehet, hogy csak én vagyok maradi, de szabadalomvásárlások helyett nem szoftvereket kellene fejlesztenie inkább a világ legnagyobb szoftvercégének?"

Na hát erre hatalmas +1 a részemről!

Végre trey valami olyasmit írt a Microsoftról, amivel maximálisan azonosulni tudok!

-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#

A Nokia szegény, ezt tehát inkább csak a M$ finanszírozhatja. Márpedig én azt hiszem, igenis van az a pénz (költség) ami felett már egyszerűen nem éri meg neki, hogy meghódítsa a mobilpiacot.
-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#

Hm, az a penz, ami a Nokianak meg a Microsoftnak rendelkezesere all erre a celra, egyaltalan nem biztos, hogy elegendo. Mint ceg, a cel nem a presztizs es a masik leverese, hanem a profit, tehat lesz egy pont, ahol a varhato nyereseg nem lesz elegendoen nagy, es akkor (ha jo menedzserek dontenek) feladjak.

Visszaterve a penzre: azert nem feltetlen elegendo, hogy sok penzuk van, mert alapvetoen az a fontos, hogy divatta tudjak tenni a platformot, es az alkalmazasok elkezdjenek beindulni. Technologiai szemszogbol sok jo platform van, a WP is az, nem hiszem, hogy technikai szemszogbol igazan bele lehetne kotni (van, akinek nem tetszik az UI, kb. ennyi). Ahogy az Android is 'elegendoen jo', az iOS is, a Meego is, a Blackberry OS is, a WebOS is. Valojaban az emberek nagy tobbsegenek barmelyik telefon megfelelo lenne napi hasznalatra.

Szoval nekem nagyon tetszik, ami most folyik, nem emlekszem az utobbi idokbol ennel nagyobb szabasu, nagyobb tetu, kiszamithatatlanabb es kielezettebb kuzdelemre a tech szektorban, mint ami most folyik a mobilpiacon. Mindenki dolgozik ezerrel, ami mindenkepp jo nekunk, barmilyen telefont/OS-t is hasznalunk.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

+1

Cégek is úgy viselkednek mint az emberek. Az M$ hülyére kereste magát régi "autósügynök" módszerekkel és még most is ezt erőlteti.
Az egészben az a furcsa nekem, hogy egy ember esetében érthető, ha már nem akar változtatni a szokásain, de egy cégben lehetőség van az újabb irányvonalakat képviselő embereknek túlsúlyba kerülni, ha a régiek sikertelenek. (Egy jó cégnél.)

--
http://xkcd.com/456/-

Nekem az jött le, hogy $100-ral olcsóbban kapom a készüléket, ha április 21-ig megveszem.
:)

Egyrészt szerintem sok, illetve a jó a szó inkább a számomra felesleges, így nekem sok. Én felét fizetem az iPhone mellé és kapok 200 perc beszélgetést ingyen, 100 SMS saját hálózatba ingyen, 1 GB adatot ingyen, egyik keretet sem sikerült sosem túllépnem, de gyanítom, hogy a lebeszélhető időnek még csak a harmadát sem sikerült sosem lebeszélnem. Nyilván valakinek nem sok.

Másrészt nem azért jegyeztem meg, mert szerintem sok, hanem azért, hogy tiszta legyen, a telefon így sincs ingyen, hanem benne van az ára az előfizetésben.

--
trey @ gépház

Ezt megertem, en se hasznalok 100M-nal tobb adatot (majd' mindenhol van wifi). A 'szerintem nem sok' ugy ertendo, hogy ha megnezed a hasonlo kategoriaju telefonokat, akkor ez egy jo arnak mondhato, illetve telefon nelkul sem kapsz ilyen csomagot sokkal olcsobban.

Az 'ingyen telefon' elkepzelesetol meg en is hulyet kapok. :)

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Én drukkolok a Nokia - Microsoft párosnak.

Ami fáj, hogy nincs a Microsoftnak saját márkás laptopja, mobilja, monitora. Nagyon gondolkozok visszaállni a Windows platformra, de nem akarok heterogén gépparkot, ha nem muszáj. Viszont jelenleg ott tartok, hogy a legjobb választás, ami még ki is néz valahogy, az MacBook Air + Thunderbolt Display Windows dualboottal.

Viszont a Metro style az tetszik, elég átláthatónak tűnik.

Őszintén, nem próbáltam még a W8-at, óckodok kicsit én is tőle, de ha már az embernek W8-as laptopja, W8-as tabletje, W8-as telefonja(?) van, akkor baromi jó lesz az a Metro felület. Legalábbis, ha el nem cseszik:)

Másrészt ugye az egészet gesztusokra alapozzák, ami nem is lesz annyira rossz, ha ilyesmi lesz a végeredmény.

A programok hibernálgatása nem pont asztali gépre van tervezve. (Illetve az előző Windows-ok is lecsípnek a memóriahasználatkor ha kisméretűre raksz egy ablakot. Sajnos Google most nem volt a barátom, nem sikerült megtalálnom a pontos parancsot/funkciót amit ilyenkor a Windows végrehajt/lefuttat.) Dobj fel egy VMWware-t vagy Parallels -t és nézd meg magad. Tabletre, telefonra, meg esetleg netbookra használható a csempés felület. Meg nem is olyan rossz ötlet, bár nekem a csempék kinézete zavaróbb, mint a tradícionális ikonos megoldás (iOS-en sokkalta könnyebben megtalálok valamit mint egy WP7-es telefonon.)

Asztalra viszont nem. No. Nein. Nagyon nem. Nem lenne gond, ha új dolgokat kéne csak tanulni... esetleg ezek a dolgok a produktivítást tovább növelnék (pl expose-t implementálták volna valamilyen mód), de ilyenről szó sincs.

Update, megvan a link: http://support.microsoft.com/kb/293215
http://superuser.com/questions/364949/does-a-computer-use-fewer-resourc…

Hát, én ezt mind a mai napig nem értem, hogy miért nem lehet programot hibernálni.
(Linux alatt sem sikerült idáig)

- megvárod azt a pillanatot, amikor éppen nincs IO művelet rajta
- megakasztod és fájlba mented
- utána feltámasztod, amikor kell

Örülnék, ha lenne ilyen feature.

Windows 8-ban van, de ki is jön, hogy ezzel mi a hiba. Minden egyes alkalommal mikor előráncigálom az appot, türelmesen ki kell várnom hogy a téli álmából felébredjen. Nekem ez desktopra nem kell. Van memóriám. Mocsok erős processzorok vannak már. Ha egy app nem fos, akkor nem leakel, és a procit se zabálja üresjáratban.

Akkor meg minek a hibernálás desktopon? :/ (Mert imho felesleges. Az másik dolog, hogy a fejlesztők egyre gépigényesebb, bloated szarokat írnak. Inkább ott kéne valamit alakítani.)

Nem ismerem a Windows 8-at.

Lehetséges az, hogy
- játszom az ugribugri játékkal
- gombnyomásra hibernálom
- a hibernált fájlból másolatot csinálok
- addig ébresztgetem fel a programot, ameddig át nem jutok a szinten

A C64 emulátorok tudnak hasonló snapshot-ot készíteni és felébreszteni egy adott időpillanatot.

De ez a hibernáció csak a Metro appokra fog vonatkozni gondolom. Azok meg úgyis olyan cuccok, amik nem kell, hogy állandóan fussanak (Facebook állapotok, RSS reader, mittudomén, egyéb bizgentyűk).

Most néztem, Metro apphoz nem is nagyon van DB támogatás, inkább az Azure felé akarják terelni a népet (már ha jól értettem).

Windows 8-ban van, de ki is jön, hogy ezzel mi a hiba. Minden egyes alkalommal mikor előráncigálom az appot, türelmesen ki kell várnom hogy a téli álmából felébredjen.

Itt bovebben olvashatsz rola hogyan mukodik:

When your app moves out of the foreground, Windows waits for a few seconds to allow quick switching back to the app, then tries to suspend the app. Your app must be registered for the suspending or checkpoint (JavaScript) events, which it receives when Windows wants to suspend it. This is an important time for your app; use this opportunity to save app data that must be kept in persistent storage. Usually, your app is resumed as is, and you won’t need your persisted data because they are still in memory. But you need to store this data in case Windows terminates your app to free system resources. Save enough app data to bring users back to the place in your app where they were when the app was suspended. This way, your customers perceive your app as always alive and running.

En ezt ugy ertelmezem hogy maga a program nem fut tovabb, de a memoriat csak akkor veszi el tole a rendszer, ha arra szukseg van.
A 'desktop' appokoknal is kikerulnek a regen hasznalt memoriateruletek swap-be ha mas programnak szukseg van ra.

Továbbra is várom az első örömhírt Nokia/WP7 témában, de valahogy csak nem akar jönni. Azt tudtuk, hogy az iPhone/Android uralta piacot nehéz lesz betörni, de ennyi ballépéssel szinte lehetetlen. Pedig jó lett volna még egy versenytárs. Béke poraikra, mehetnek a Palm/Symbian/WebOS/BlackBerry/kitudjamégmi süllyesztőbe.

--
http://neurogadget.com/

Hat ez eleg szomoru... mondom en, aki alig fel eve dolgozom a Nokianal (pontosabban a NAVTEQ-nel). Mondjuk amugy is sok nokiam volt korabban, most meg a 800-as Lumiat hasznalom, de en speciel nagyon meg vagyok vele elegedve (szerintem szebb is, mint az iphone).

Viszont az teny, hogy a szoftverek meg nincsenek keszen ra. Beleertve az op.rendszert is.

Emellett meg van azert egy dolog, amit nem szabad elfeledni: az usa piac allati fontos, de szerintem van egy B terv is, megpedig Kina, ahol nincs olyan nyomaszto verseny az iphone-nal. (Igaz, Azsiaban meg az olcso android a konkurencia...)

Szoval drukkolok, a penzt meg nyilvan azert egetik, hogy valahogy be tudjanak torni a piacra. Majd meglatjuk, mi lesz belole...

Es meg annyi, hogy ugye mostanaban rakjak at az egesz gyartast Azsiaba, hogy 1., koltseget csokkkentsenek, 2., kozelebb legyenek a beszallitokhoz 2.b, es a vasarlokhoz is... es ez meg eltart par honapig, ugyhogy szerintem csak jovore derul ki, mi lesz a ceggel, de akkor mar veglegesen. Ha ez az uj strategia nem jon be, akkor gondok lesznek.

Felek nagyon ettol a tablet-gyartastol is... jokora onbizalom kell hozza, hogy meg abba is belevagjanak. (Szemely szerint nem hinnem, hogy jo otlet volt, merthogy mit nyerhetnek: 5% piacot, vagy azt is ingyen fogjak adni...?)

Nokia - connecting people
Microsoft - disconnecting people