Megkezdődött a Raspberry Pi-k gyártása

Címkék

Megkezdődött a Raspberry Pi-k gyártása. Az első sorozat első darabjai valamikor január végén jöhetnek ki a gyártósor végén. Az első sorozatban kizárólag "Model B" (256MB memória, 2 USB, 10/100 hálózati csatoló, 35 USD ár) lapok készülnek. Közben az alapítványnak meg kell küzdenie egy "kis" problémával is. Szeretnének mindent "otthon" (az Egyesült Királyságban) gyártatni, mert karitatív szervezet lévén örülnének, ha a hazai ipart segíthetnék. Viszont az ottani gyárak vagy nem tudnak ekkora volumenben gyártani megfelelő időn belül, vagy ha igen, akkor drágán. Ráadásul ha otthon gyártatnak, akkor a behozott alkatrészeket vám terheli, míg ha külföldről a komplett lapokat egyben hozzák, akkor nincsen ez a költség. Ezért az alapítvány keresi a lehetőségét annak, hogy a) tudna-e otthon gyártatni ésszerű keretek közt b) a Távol-Keleten milyen feltételekkel tudnának gyártatni.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Jabil, Hungary? :)
EGT-n belül van :)

Hmmm, ne neeeeee húzzák már megint az időt.

-hisztit befejeztem.

Magyarul drágább lesz, mint tervezték.

Az áraik így nagyon figyelemfelkeltők, és remélem sikeres lesz a project. Az ARM fejlesztéseket biztos, hogy segíteni fogja egy ilyen termék elérhetősége is.

Hazai ipar támogatásáról viszont annyit, hogy szép cél, de ha pont a saját törvényeik lövik le a lovat alóluk, akkor...ugyanis ahogy írják (csak abból ítélve, nem ismerem a jogszabályaikat), drágább behozni alkatrészenként és hazai munkaerővel összeszereltetni, mint ha az egészet egyben gyártás után importálják.

Hiszed. Az megvan, hogy az importőr ismerősöm kint volt nemrég Shenzen-ben, és a metron mindenkinek iPhone 4-e volt? Nem kamu, azt nekünk gyártják...lehet gondolkozni.

A másik, hogy a ritkaföldfémek exportjának korlátozásánál már erősen nem az export-orientált gondolkodás volt náluk a fontos, hanem hogy nekik (is, de főleg nekik) maradjon. Náluk van majdnem az összes piacuk adossága, náluk van az összes gyártás, mostmár csak a technológiai ismeretek behúzása maradt mint in-progress folyamat.

Valaki tud ajánlani ezekre a lapokra célzott linux distribution-t? Olyan érdekelne, ami el van látva ARM támogatással, amennyire lehet, és az ilyen beágyazott rendszeres elgondolásnak megfelelően van felépítve.

Valahol olvastam, hogy az ebay-eseken debian a default, de még hivatalosan támogatott az arch és a fedora is (lehet más is, ezekre emlékszem).
Maga a cikk amúgy kicsit félreérthető, legalábbis én úgy értelmeztem az eredetit, hogy már gyártanak Taiwanon és Kínában (10000 db-ot), csak próbálnak módot találni, hogy Nagy Britanniában gyártsák a következő pakkokat.

Erdekes dolog ez a vam kerdes: ezek szerint angolok (sem?) hiresek arrol, hogy sajat magukat vedenek: azt tamogatjak, hogy mashol szereljek ossze, mert ha alkatresz formaban hozzak be, akkor van vam, ha mar egyben akkor nincs. Szamomra forditva lenne a logikus, hogy elosegitseg a helyi gyartas terjedeset. Vagy nem ertek valamit?

Lényegében majdnem ugyanaz a probléma, ami a curry port is létrehozta. 8-10 különféle fűszert egyesével behajózni, levámolni, stb sokkal drágább és körülményesebb volt, mint kinn Indiában összedarálni az egész cuccot egybe és úgy küldeni a hajóra. :)

Egyébként jól érted, arról van szó, hogy a kész termékeknek nincs vámja, az alkatrészeknek meg van.

Már várom, hogy ténylegesen rendelni lehessen. Kíváncsi vagyok mennyi lesz az ára, mire kézbe vehetem. A szállítás miatt mindenképp lesznek plusz költségek :(