A Berkeley a Google Apps-t választotta a Microsoft Office 365 helyett

A kaliforniai Berkeley egyetem nemrég a Google Apps-t választotta a Microsoft Office 365 helyett arra, hogy régimódi e-mail rendszerét kiszervezze. A döntés része volt annak a tervnek, hogy az egyetem évi 75 millió dollárt spóroljon meg működési és technológiai költségeken. A web-alapú levelezés és naptárhasználat körülbelül fél millió dollár spórolást eredményezhet egy év alatt. A Berkeley nem titkolta, hogy miért döntött a Google mellett. Részletes listát készítettek, hogy melyik területen melyik cég nyújt jobb szolgáltatást. Volt ahol a Google, volt ahol a Microsoft volt a jobb, de összességében a Google nyert. Hogy pontosan mennyi fiókot migrál a Berkeley a Google-höz, azt nem közölték. A VentureBeat úgy tippeli, hogy körülbelül ötvenezret.

Hozzászólások

Na, úgy tűnik, hogy a Berkeley-nél sem tudták megemészteni azt az Office 365 elmeroggyantságot, hogy helyileg "alig pár" szerver kell már csak ahhoz, hogy használhasd ekkora méretben. Mi a jó vérnek kell nekem helyi címtárat üzemeltetni hozzá? Ha egy AD infrastruktúrát fenn kell tartanom, akkor az egészet megette a fene. Személyzet kell hozzá, vas kell hozzá, infrastruktúra kell hozzá.

--
trey @ gépház

A biztonság miatt. Ami csak egy faktor volt. Ebben a Microsoft _egy picivel jobb volt_, de

"By contrast, Microsoft wanted too much change to Berkeley’s existing e-mail infrastructure and too much additional expense managing the on-premises infrastructure that Office 365 requires to operate at the scale that Berkeley’s talking about."

--
trey @ gépház

Hat de mit vartak? h ket desktop pc majd eleg lesz az identity cuccok megfelelo sebessegu kiszolgalasahoz?:)

Amugy az en olvasatomban az MS sokkal jobb, ami a donto negativum viszont:
- mailman funkcionalitas nincs exchange-ben (ami mondjuk tenyleg gaz)
- a berkeley-s udvartartasban tobb a unix arc, es olcsobbak (az hogy majd vegul milyen lesz a migracio meg elhuzodik-e az mas kerdes)

Amugy a calendar, sync es desktop integracio szmepontjabol az exchange/outlook-nak nincs versenytarsa (sem opensource sem mas). Eddigi tapasztalatom alapjan. Varom a hozzaszolasokat.

Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy vannak kölünböző "plan"-ek a néhány fős cégtől, kisvállalattól kezdve az enterprise-ig és különböző implementálási megoldások, de itt arról a verzióról beszéltem, amire a Berkeley is "ajánlatot" kapott. Az pedig úgy nézett ki a dokumentáció szerint, hogy on-premise szerverekkel oldották meg.

"UC Berkeley requires an on-premise solution to complement their cloud solution, particular to the current UC Berkeley environment. UC Berkeley's assesment of Office 365 specifically included planning for and resourcing an installation and configuration of Exchange 2010 for on-premise email in a hybrid deployment, this was a chosen from the options Office 365 gives for on-premise email infrastructure. Considering Berkeley's expertise and requirement to re-use a significant portion of its current Exim/Cyrus infrastructure, including retaining its MX records, this would require a major effort. This has the tradeoff of giving more flexibility in integrating on-premise and cloud main and management of authentication."

Nekem úgy tűnik, hogy a Microsoft ez a hibrid megoldást erőlteti. Javíts ki, ha tévedek.

--
trey @ gépház

Miert eroltetne a Microsoft barmelyik opciot, ha tobbfele megoldast is kifejlesztett? Az Ugyfel dontse el, mi a legkedvezobb a szamara. Itt egyebkent nem az egymasnak megfelelo opciok kerultek osszevetesre: az Office365 akar semmilyen on-premise szolgaltatast nem igenylo modon is teritheto. On premise Exchange szerver csak akkor kell, ha on premise is szeretnel mailboxokat tartani. Ilyen opciot versenytarsunk tudtommal nem kinal. Az azonositashoz szukseges informaciok tarolhatok on premise, ekkor a credential adatokat tovabbra is az Ugyfel tarolhatja ha akarja es ekkor integralt bejelentkezese lehet a belso infrastrukturarol. Ezek szinten csak opciok, amiket a masik megoldas nem tud teljesiteni. Amugy nem lennek meglepve, ha az integralt bejelentkezes es az identitaskezeles elonyei nagyobbak lennenek ekkora telepites eseten mint a par szerver uzemeltetesi raforditasai - de ez csak tipp.

Udv,
Marci

Talán a tantermek "kiszervezése" lesz a következő lépés és Google tudós tartja majd az órát. Nem kell a világ másik végére utazni tanulni. Pause óra közben, ha más dolog van. A tananyagot csak egyszer kell előadni, majd 2.0 esetén jöhet a következő felvétel. Fórumon lehet kérdezni. Bugreport, ha a tananyagban változtatni kellene elavulás, fejlődés, stb. miatt. OpenTeaching.

hát bakker, tényleg mindenki gugli cuccokat fog használni a jövőben.. kezükben a teljes világ, és ami fontosabb, brutálisan sok információ halad át rajtuk. az információ pedig sokkal többet ér, mint a pénz. viszont amennyiben továbbra is jó a rendelkezésre állás/szolgáltatás minőség/hozzáállás, hogyaviharba ne maradna az ember mellettük :)

Szégyen.

Email/Calendar Cloud/Local Solution -- Authentication: Microsoft has the advantage of giving us this option and keeping all our credentials within our borders.

Calendar -- Security & Privacy: Microsoft.

Security and Privacy -- SUMMARY: Google inferior on all fronts but only by a small margin.

Ugyanakkor:

Security and Privacy -- Non-consensual Access to End-User Data: Draw.

Az utolsó idézett pont miatt nincs is értelme összehasonlítgatni őket; az egyetem egyszerűen nem szervezhette volna ki. Egy egyetem számára még úgy-ahogy elmehet a dolog, de egy versenyszférában hajtó vállalkozásnál szóba sem jöhetne.

Egyetemnél se feltétlenül jó ötlet.

Egy olyan helyen mint a Berkeley, ahol meglehetősen sok kutató foglalkozik a következő évtizedek leendő technológiáival, sok milliárd dollárt érő megoldásokkal, nem biztos hogy jó, ha ezeket az információkat nem védik házon belül, hanem tálcán kínálják bármelyik külső, kereskedelmi szolgáltatónak...

Jol ertem, hogy mindket palyazo kulon beleegyezest nem ker ahhoz, hogy virust tartalmazo levelet harmadik fellel elemzes celjabol megosszon?

Raadasul Office365 eseten tartalomvedelmi szolgaltatassal kombinalhatod a rendszert, akar olyannal, aminek a kulcsai az Ugyfelnel vannak. Az igy vedett leveleket csak az olvashatja, aki licencet kap ra - fuggetlenul attol, hogy milyen a hozzaferese az adathoz. Es ilyenkor a virusos level sem bonthato ki a Szolgaltato altal, tehat meg sem allapithato a fertozottseg es igy persze megosztasra sem kerul 3. fellel.

Udv,
Marci