Myriad Alien Dalvik - Android alkalmazások futtatása nem Android platformokon

A Zürich központú Myriad Group AG tegnapelőtt bejelentette, hogy egy olyan Dalvik porttal rendelkezik, amely képes az Android alkalmazások nem Android platformon való futtatására különösebb sebességbeli hátrány elszenvedése nélkül. A cég egy videót is közreadott, amelyen az látható, hogy Nokia N900 telefonon futnak ismert Android alkalmazások:

Szükséges az Android alkalmazások módosítása ahhoz, hogy fussanak a Myriad Dalvik-on, de a vállalat szerint a módosításokat egyszerű és egyértelmű a vállalat Android SDK pluginjének segítségével.

További részletek itt.

Hozzászólások

Király már csak egy Symbian és IOS port kéne (A Blackberry port állítólag folyamatban) és kész a teljesen egységes mobil szoftver platform. :)

Nem tud megoldott probléma lenni, mert nem is elcsúszásokkal van a baj, hanem azzal, hogy látszik, hogy utánzat, nem az eredeti. Amúgy a Swingesek jobb munkát végeztek ebből a szempontból, mint a Qt-sok, de még ott sem tökéletes. Nem tud az lenni.
Nézd meg Perforce-ot Macen, ha nekem nem hiszel.

Konkrétan arra is gondolok, hogy egy ilyen plusz réteg az OS natív APIja és a GUI -s alkalmazás között hiába tesz meg mindent a szép illeszkedés érdekében, ha a programozónak általánosításban kell gondolkodnia, és nem az adott OS-re szabja a programot, akkor nem lesz jó az élmény.
Más a Mac, más a windows*, más a BeOS/Haiku, és más az Android, stb... Mindegyiknek megvan a saját logikája, és ez többet jelent, mint puszta látványelemeket, skineket.

*: Próbálok jóhiszeműen fogalmazni, de igazából a windowsban még nem fedeztem fel ezt a bizonyos logikát.

Ezért jó az, ha van tapasztalatod a multi-platform fejlesztésekben, mert akkor már induláskor próbálod megtalálni a közös metszetet és úgy kialakítani a kód alapjait, majd ehhez hozzáigazítani a "platform specifikus" dolgokat. Sok olyan fejlesztővel találkoztam már, aki a tervezési fázisban nem, vagy nem megfelelő színvonalon végezte el ezt a "elkülönítést" és volt is belőle szívás később rendesen.

Nem feltetlen.
A program magjanak (pl. ha MVC szemleletben gondolkodunk, akkor a modellek es a controllerek) kodja nagyjabol azonos lehet minden platformon, hiszen nem hiszem, hogy pl. egy adatbazis lekerdezest, vagy egy webszerviz hivast annyira nagyon maskepp kellene csinalni a kulonbozo platformokon. Ami platformspecifiikus, azt el lehet kuloniteni, igy a program kodja lenyegesen egyszerusodhet. Es ettol nem feltetlen lesz szuboptimalis a program a felhasznalo szemszogebol, sot, o azt fogja latni, hogy milyen jo, ez a program ezen es ezen a platformon is pontosan ugyanugy fut.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Egy N betű lemaradt a 900 elől.

Miert van az, hogy az osszes helyen a meego-t irjak, mint futtato platformot, mig a videoban maemo5 szerepel? Vagy rosszul lattam?

Ha a heten tenyleg bejelentik az androidos Nokiakat, akkor ez a munka sokat veszit a jelentosegebol. Persze varjuk ki a penteket, lehet nem veletlen, hogy errol is most jonnek az elso hirek.
De arra is kivancsi vagyok, ha valaha is keszul iOS port, beegedik-e az appstoreba.

/spekulacio off/

Ha jól emlékszem, akkor az Oracle perel az Androidban lévő Dalvik miatt. Költői kérdés: A Myriad Dalvik az nem tartalmaz vitatott kódot?

-----
"Én vagyok a hülye, hogy leállok magával vitatkozni."