Adatforgalmi problémák a Windows Phone 7-tel?

A Windows témakörben régóta publikáló Paul Thurrott januári postazsákja egy érdekes levelet tartalmaz. Az összefoglalóban ez olvasható: ideje némi fényt deríteni a Windows Phone egyik komoly problémájára.
Az idézett levélben egy WP felhasználó arra panaszkodik, hogy a telefonja véleménye szerint túl sok adatot forgalmaz a 3G hálózaton keresztül. A gyanú az, hogy a Windows Phone 7 akkor is használja a 3G hálózatot adattovábbításra, amikor a készülék WiFi kapcsolaton van.
Miután az ügyfél szolgáltatója jelezte, hogy közel került a 2GB-os limitjéhez - amin nagyon meglepődött, mert saját bevallása szerint nem nagyon használ semmi komolyabb adatforgalmat generáló szolgáltatást - utánanézett az adatforgalomnak és azt vette észre, hogy a telefon bizonyos időközönként ismétlődően nagyobb mennyiségű (30-50MB) adatokat küld ki. Offline (airplane) üzemmódba kapcsolta a készüléket és megszűnt az adatforgalmazás. Miután visszakapcsolta a készülékét normál üzemmódba, az 400MB-nyi adatot tolt ki. A szolgáltató nem tudott segíteni abban, hogy mi lehet a probléma.

A megnövekedett adatforgalom jelenség azért érdekes, mert többen is felfigyeltek rá. Thurrott is blogolt hasonló tapasztalatokról korábban és gyanítja, hogy van összefüggés. Szerinte megdöbbentő, hogy a Microsoft nyilvánosan nem beszélt még erről a problémáról, illetve nem javasolt valami megoldást. Az egyelőre nem világos a megfigyelők számára, hogy alkalmazás(ok) vagy az operációs rendszer valamelyik része okozza ezt a problémát, de az biztos, hogy széleskörű jelenségről van szó.

Thurrott azt gyanítja, hogy a Marketplace-hez köthető valamilyen módon ez a jelenség, de biztosan nem tudja.

A probléma - ha valóban fenn áll - nyilvánvalóan azokat érinti kellemetlenül, akik limitált adatforgalmas előfizetéssel rendelkeznek.

A részletek itt (lap alja).

Hozzászólások

troll on
A winP7 TCO -ja nagyobb???... :D
troll off.

Érdekes hibajelenség. Az tuti, az m$ nem mer megnyilatkozni. Ha megteszi, akkor minden fórum hemzsegni fog ettől, ami az eladásoknak betehet nem kicsit.
Én sem vennék egy olyan készüléket ami gyakorlatilag online jelenlét nélkül alig értelmes választás, de a méregdrága mobilnetet nagykanállal kajálja.
kb: olyan mintha semmi szükséged a BB szerverre, de BB készüléket veszel, és fizetheted a bis/bes-t.
Ezért nem BB-t veszel.
Ez "végzetes" lehet egy olyan fiatal "gyengécske" platformnak, mint a wp7.
Egyelőre durranásnak tekintik a megjelenését, de azért már a szakportálokon is szivárognak a "nem eszik olyan forrón a kását" szájizű irások, a fórumokról nem is beszélve. Az OS hiányosságai egy androird/ios-al szemben kezdenek kiütközni. Most nagyon nem hiányzik nekik egy ilyen.

--
A hosszú élet titka, hogy csak F8 után nyomd meg az enter-t.

"Miután visszakapcsolta a készülékét normál üzemmódba, az 400MB-nyi adatot tolt ki."

Azért ez szép mennyiség! Beszélünk itt a személyes adatok védelméről, biztonságról, gyártók felé való bizalomról, ez mag csak úgy ontja magából az adatot észrevétlenül... Vagy ez talán már a "felhősített" verzió? ;)

Data-roaminggal fűszerezve lehet igazán finom...

--
Gábriel Ákos

Na jó, beszélnek itt általánosságokról de miért nem néztek utána hova is tolja ki azt a sok adatot a kütyüjük?

ÉS...ÉS...ÉS... FEKETE HÁTTÉR!!!444 :D

Az egészben nekem az a fanyarul mulatságos, hogy itt van pár gyönyörű példa, hogy a nagy jócég szoftverházak is milyen gányolást csinálnak, de mindig jönnek páran megmondani, hogy az android gagyi.

Egyrészt ha a félig hunglish szöveg üti az összes korábbi hozzászólást, akkor rekontra. Másrészt, ha egy portál szavazása ennyire mérvadó, akkor a hup eredményei alapján kétségtelenül az ubuntu a legfaszább OS, a gnu/linuksz meg a legkirályabb szerver OS. Harmadrészt több hibáról is volt szó az utóbbi időben, ami nem androidos, de felköhögünk egy androidost, akkor az megint üt mindent. Ötödrészt (uhh dátumváltás miatt elszámoltam) Negyedrészt nem volt olyan rég, amikor az volt a mondás, hogy ha a telefon nem tud mms-t küldeni, az külön jó -- ez legalább tud, igaz néha rossz irányba ;)

Meg még lehetne tolni a sok marhaságot, de ettől még nem lesz kevésbé gagyi a többi, max neked attól áll fel (NMHH konforman inkább) derül az arcod. Valóban gáz, hogy nem javították, de ettől nem lesz gagyi, vagy a többi jobb. Mert látod: hasonló szemmel a többi is egy rakás foshalom.

Node alkalmazva a menő kommunikációs stratégiát: rosszultartod, works4me, nyugiezcsakegytelefon

jah, flamebait cimke lemaradt.
egyebkent nagy maszatolas ez a "masik meg nem ebreszt" erveles. a szemelyes uzeneteim biztonsaga jobban izgat, mint az, hogy nem ebreszt a mobil.
btw szerintem mutifaktorialis az android gagyisaga, de annyira nem erdekel a tema, h most linkelgessek, ill. _olyan_ sok offot nem is akarok ide.

Annak a maszatolásnak a nyomába sem ér, ahogy egy portál saját, nem reprezentatív szavazását kivetíted az univerzumra ;) de szerintem is túltoljuk

Ha véleményem érdekel, akkor szvsz nem az android a gagyi, hanem néhány gyártó néhány telefonja. Ha meg nem érdekel, akkor miről beszélünk...

Amennyi adatot lehet tudni az sms-es ügyről, az nem releváns. Lehet pl tudni, hogy a zdnet-nél 28%nál áll a dolog, de hogy mekkora a szavazók köre, azt nem. Lehet tudni, hogy ~6000 embert érdekel a bugreport, és hogy 250000+ (fogalmam sincs, hogy ettől nagyobb kategória van-e) letöltést regisztráltak egy handcent sms nevezetű alkalmazásnál eddig, ami egy elég népszerű sms/mms alkalmazás replacement (nem csak a hibamentesség okán, hanem többet is tud), meg azt hogy "naponta 2-300000 telefont aktiválnak". Ebből aki kiszámolja, hogy hány éves a kapitány, az szerintem az összes idei nobel-díjat megérdemli.

Valószínűleg olyan multithreades hibáról lehet szó, ami az alapalkalmazásban van benne, hogy csak azoknál az embereknél jelentkezik, akik több emberrel aktívan csetelnek smsben egy időben.

A magam részéről szopónak tartom, hogy ez van, de forgalmi korlátos netet használóként engem jobban idegesítene az aktuális probléma, pláne hogy nem lehet helyettesíteni "valamit" "valamivel", ami mentes a hibától.

Szerintem az Android megirigyelte az iPhone shuffle sikeret, ami minden SMS-t random szamra kuld.

Amugy szifon 4-en biztonsagban vannak az uzeneteid, amig fogod - terero hianyaban - senkinek nem kuldi el.

--
I never let my children watch big band performances on TV. Too much sax and violins. - sickipedia

Azt is vegyük hozzá, hogy a mobilnet kicsit drágább mint egy sms :D
1 sms rossz helyre meg, az az any*d esete. Ha rommá pörgeti a mobilnet csomagomat, akkor én kb: azonnal megszabadulok tőle. (igaz, én a legritkább esetben irok sms-t :D)
--
A hosszú élet titka, hogy csak F8 után nyomd meg az enter-t.

A legtöbb ember nincsen tisztában vele, fel sem merül bennük, de nemcsak hogy lehetőség van rá, hogy egy sms/mms transzfer tartalmán röhögjenek a degenerált alkalmazottak egy szolgáltatónál, de adott esetben még tárolják is egy ideig. Egy ismerősöm unokatesvére szomszédjának egy távoli rokona olyanokat olvasott néha munkakörének melléktermékeként, hogy ő szégyellte magát...

a zdnet olvasók, illetve bocsánat, a szavazásban résztvevők nem képzik az összes android felhasználót, ráadásul igen kevesen használják a stock msg appot, ami ennek a kiváltója. vagy nálad az msg app = os?
persze a hiba komoly, kár lenne nem annak besorolni (ennek ellenére a gúgli nem vette és nem veszi komolyan, tény)
véleményem szerint egyik sem tökéletes, mindegyikben vannak komoly hibák (ha lenne olyan, amiben nem lenne, akkor nyilván nem az ios és az android lenne az a 2 platform amit használok, hanem a jelenleg nem létező harmadik).

Féllábbal a sírban szállnak az évek. Nem fikáztam, mulatságos feature volt az "utóbbi idő"ben, ami egy csúnya, porosodó, összetett, "szakértői" számítógépnél más lenne, de egy szórakoztató-elektronikai terméknél igazán szórakoztató.

De ezek szerint te is emlékszel rá, látod nem is volt olyan rég...

A szolgáltató nem tudott segíteni abban, hogy mi lehet a probléma.

Azért ez nem kicsit problémás. A szolgáltató ahhoz veszi a bátorságot, hogy az oprendszerre mindenféle eltávolíthatatlan bloatware-eket aggasson, hogy az Android GUI-ját a saját brandszínére fesse, saját szolgáltatásaira ikonokat helyezzen el, esetleg gátat szabjon annak, hogy az oprendszert megváltoztassa valaki, de ha jogos probléma merül fel, akkor a kezüket tárják szét...

auto upload to skydrive off, es nem fog feleslegesen forgalmazni

Jaja: a szinkron sokat visz, meg ki kell kapcsolni a "Feedback"-et és a "Auto upload location"-t is. Így most 10 nap alatt 49 MB az összes adatforgalmam, ami kb. reális is.

Ha meg valaki használ ilyen szolgáltatásokat, akkor ne csodálkozzon ha teker is a számláló.
--
http://www.naszta.hu

Azért 400 mb még skydrivval is ütős. Úgy tudom az valamilyen Dropbox-féle fájlszinkronizáció. Annyi intelligencia nem épült bele, hogy kérés nélkül fotóalbumokat ne szinkronizáljon a telefonra?

Az Androidom pl nem szinkronizálta le a 2 gigabájtos gmailfiókom összes üzenetét és csatolmányát, csak az Inbox első pártucat levelét. Ha lejjebb görgetem, akkor tölti a többit.

Egyelőre nálam is csak a fotókat lehet feltölteni automatikusan. Mondjuk azóta működik normálisan, amióta az asztali zune-nal is be lett jelentkezve (a Marketplace-re is).

Ne kövesd el azt a hibát, hogy magyarnak jelented be magad! A Brit Marketplace teljes, és van Spotify-t megszégyenítő átalánydíjas zene is (8.40 fontért). ;)
--
http://www.naszta.hu

3G profil localhostosítása segíthet míg meg nem érkezik a vevő.