Átveszi a Symbian fejlesztését a Nokia a Symbian Foundation-től

A Symbian Foundation és a Nokia ma egy-egy, a Symbian mobil operációs rendszer jövőjét érintő sajtóhírrel állt elő.

2008 nyarát írtuk, amikor a Nokia bejelentette, hogy megvásárolja azokat a Symbian részvényeket, amelyekkel nem rendelkezik, illetve azt, hogy az iparág más szereplőivel összefogva létrehozza a Symbian Foundation-t. Azt ígérték, hogy az alapítvány a Symbian-t nyílt forrásúvá teszi. A nyílt forrásúvá tétel meg is kezdődött 2009 nyarán, majd a későbbiekben folytatódott. Annak ellenére azonban, hogy a Symbian kódbázisa folyamatosan nyílt meg, komolyabb eredményeket az alapítvány céljainak elérésében nem tudott felmutatni.

Eközben a Nokia folyamatosan azt nyilatkozta, hogy elkötelezett a Symbian mellett. De hiába. A mobiltelefongyártók egymás után jelentették be, hogy szakítanak a Symbian-nal. Ráadásul nemrég távozott a Symbian Foundation vezetője, aki ugyan azt nyilatkozta, hogy személyes okok miatt megy, de voltak akik azt gyanították, hogy komolyabb problémák állhatnak a távozás hátterében.

Hosszú idők óta az első jó hír az volt a Symbian-nal kapcsolatban, hogy az alapítvány bejelenthette, az EU 22 millió eurót pumpált a mobil OS fejlesztésébe.

Úgy fest, hogy a Nokia azután, hogy korábban a Symbian alapítványra bízta az OS fejlesztésének koordinálását, most inkább a saját kezébe veszi. A Symbian Foundation ma bejelentette, hogy átszervezések várhatók nála. Ez egyrészt abban nyilvánul meg, hogy jogi entitássá válik, amely a Symbian licencelésével és a Symbian egyéb szellemi tulajdonjogaival fog foglalkozni. Másrészt az alapítvány lecsökkenti tevékenységét és működtetését végző csapatának létszámát.

Ezzel párhuzamosan a Nokia bejelentette, hogy megerősíti elkötelezettségét a Symbian platform mellett. Egyebek mellett ez azt jelenti, hogy saját erőforrásokat fog bevetni a Symbian fejlesztésébe, illetve azt tervezi, hogy Symbian-t futtató smartphone-ok erős portfóliójával fog jelentkezni a jövőben.

Hozzászólások

afrancba, pedig egyesek már annyira biztosan tudni vélik, hogy a symbian megdöglik a nokiával együtt... elvégre csak 2 új mobilplatform jelent meg (mögötte gigacéggel) az utóbbi pár évben (most jött ki még kettő), és közben kimutatható módon csökkent a még mindig piacvezető nokia részesedése. uhh, most mi lesz, hiba a mátrixban...

Nekem van Android és Symbian mobilom is, és így jutottam erre a véleményre.
Nem azt mondom, hogy a symbian javíthatatlan, csak azt, hogy jelen állapotában kevesebbet tud, nehezebb fejleszteni rá, és kevésbé felhasználóbarát.
Persze ha egy jó fejlesztőcsapat csiszolna rajta egy fél éven át ezt-azt, valószínűleg javulna a helyzet. Temetni azért még nem kell.

"Nem az OS "tud", hanem a rajta futó szoftverek."

Arra akartam célozni, hogy amíg a Symbian és az Ovi store olyan-amilyen, addig ne nagyon várj rá alkalmazásokat 3rd party-któl.

"Az iPhone sikere inkább pszichológia, mint valós teljesítmény."

Hát, persze! Nem is tudom miért nem inkább pszichológusnak mentem, mint programozónak. Meg gondolom az Android és a leendő WP7 sikere is csak pszichológiai... :)

Semmiféle garanciát nem látok én ettől, hogy a Symbian nem fog lefele csúszni a lejtőn. Egyelőre annyit látok, hogy megpróbálják most egy kicsit rendbe szedni azt, amit az elmúlt két évben elkúrtak. A Nokia-nak mostanában nem akar sikerülni annyira semmi. A Maemo, Meego mit tudom én milyen vonalból ki tudja mi lesz. Ami van az Symbian, ebbe kell addig kapaszkodni, amíg lehet. Aztán vagy sikerül talpra állítani, vagy kénytelenek lesznek belátni, hogy ha nem sikerül valami értelemeset összehozni saját erőből, akkor WP7 vagy Android lesz a vége.

--
trey @ gépház

Nem igaz, nem csak Android. Én atom linuxos, meg OS hívő vagyok, nézegetek mindent régóta, és mivel a munkához nagyon fontos, végül Blackberry a nyerő már második éve, semmi más nem volt eddig meggyőző. Előtte Symbian volt (többféle Nokia, főleg a Communicator), az valahogy körülményesebb volt. BB-nél pedig nem is a telefon, hanem a szolgáltatás, ami mindent visz. Ezt más is meg tudná csinálni, de a Nokia Ovi vonala nem tetszik - ez nem az az integrációs szint, mint a BB. Szerintem ezt is elmérték.

---------------------------------------------
gentoo - sabayon - smalltalk - flamenco

A Nokia nem szunik meg mivel eleg nagy ceg, es miutan befejezte a jatcadozas kulonbozo sajat fejlesztesekkel, utolso megoldaskent o is beallhat Android keszulekgyartonak.

Viszont a mai piacon el nem tudom kepzelni, hogy sikeruljon barmilyen uj platformmal komoly eredmenyeket elerni. A fejlesztoknek mar igy is ket platformra kell fejleszteniuk (Android, iPhone), es meg vagy 4-5 probalkozik elnyerni a kegyeiket. Az ujjak kozul egyedul talan a Windows Phone-ban latok eselyt, hogy az MS eleg sok fejlesztot megvesz, keszulekgyartokat megfenyeget, hogy keszitsenek telefonokat/programokat az o platformjara is.

A Nokia, Microsoft bealudt, es az ujjak (Apple, Google) elhappoltak eloluk a biztosnak velt piacot. Ha csodaval hataros modon a Nokia par even belul kihoz egy a mai kor igenyeinek megfelelo Symbiant, meg akkor is csak egy iPhone klonrol beszelunk, felhasznaloi es fejlesztoi bazis nelkul. Viszont Apple es Google mar nem fog bealudni, ha meg is jelenik valami nagy ujdonsag a Symbian-ban, az siman benne lehet a kovetkezo iOS vagy Android verzioban.

A Nokia kb 1860 ota sokmindennel foglalkozott, papirgyartassal, drotgyartassal, aztan valamikor a mult szazad masik feleben elkezdett elektronikai cikkekkel foglalkozni. Teny, hogy sokszor sikeresen atalakult, mindig sikerult a toket oda vinni, ahol penz volt, csodalkoznek, ha "megszunne"...

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"

En annak ellenére, hogy androidot használok örülök, hogy életben marad. Hátha születik belőle valami használható.

A low-end smartphone, esetleg featurephone kategoriaban meg lehet 1-2 eve hatra. Androidnak/iPhone-nak mar nem ellenfel.

--
The iPad: Because the iPhone was too small for other people to notice you.

(off)
Már bocs, hogy elfogultan beszólok (évek óta használok symbianos telőkat), de volt alkalmam kipróbálni Androidos telót, meg (sz)iPhone-t is, de én valahogy úgy vagyok vele, hogy nekem még mindig tetszenek a "TELEFON" telefonok. Tehát lehet, hogy el fog múlni, vagy lecsendesedni ez a nagy tapimobil mánia. Én pl nem bírnék egy tapimobilt elviselni, mert mindig félteném, meg attól félnék, hogy megreped, kicsúszik a kezemből, vagy hasonló. Másrészről én inkább a hardveres "qwerty" híve vagyok, mert akkor tudom, hogy megnyomtam azt a gombot.(E61i-m van)Nem mellesleg sokkal masszívabb hatása van egy Blackberry stílusú mobilnak, vagy akár egy E52-nek is, mint akármelyik tapimobilnak.
(/off)

S, hogy a topik trágyánál(tárgyánál) maradjak, A Symbian, vagy Android, vagy iOS, vaghy akármi teljesen mindegy, mert a legtöbb alkalmazás ami a neten van, teljesen haszontalan sz@r. Csak azért, mert most tömegesen fossák az alkalmazásokat iOS-ra, meg Androidra, nem biztos, hogy mindegyikkel jól jár az emberiség, sőt nagyon könnyen lehet a sok katyvasztol egy belassult telefonja a tenááger célközönségnek, aztán lehet benne akár négymagos Arm is...

Nekem tetszik a Symbian, mert épp elvégzi a dolgát, pont annyira, amennyire egy telefontól elvárom, hogy telefon legyen. Jah, úristen megrezzent az animáció közben a képernyő...
Nincs rajta 3 asztalfelület ahova kitehetem a hörcsögöm képét, meg a fészbukos haverjaimat, meg a többi felesleges dolgot.....(lesz@rom) lassan már lesz mobilra is 3DMARK 2010...

Bocs, hogy így kifakadtam, de most öszintén ki használja ki az okostelefonjának minden funkcióját? Nekem még a telefon iránt nem alakultak ki egyéb igényeim, mindössze a hang és a szöveg alapú kommunikáció. Most őszintén, ki videotelefonált már 3G-s telefonjával? Mert én még nem.

Szerk
(mondjuk az enyémmel nem is lehetne)

http://taklertamas.deviantart.com/ || registered Linux User #518773 || Dell Studio 1537

Azért nem csak a videotelefonálásban használható jobban egy Android vagy egy iPhone a feature phone-oknál. Én egy rakás nagyon hasznos alkalmazást használok az iPhone-omon napi szinten, ami hiányozna, ha nem lenne. Lehetne nélkülük is élni, de hát telefon nélkül is megvoltunk húsz éve, csak sokkal könnyebb így.

Amikor megvettem első szériás iPhone-t az elsők között, megdöbbenve tapasztaltam hogy még videot sem tud felvenni. Kifizettem érte egy halom pénzt, és az első alkalommal átb@szva éreztem magam. Amikor 1 héten átt azzal szívatott a az apple, hogy du. 2 körűl beszélgetés alatt lemerűlt (elég heavy telefonáló vagyok, egész nap hívnak) visszatettem a régi Nokiámat, az iPhon meg ment a fiókba. Valahogy nekem egy használhatatlan sz@r az iPhone, és valahogyan azóta sem vonzanak tenyérfonok.

***
programozó nők rémálma: a végtelen ciklus

Hát, aki úgy vásárol telefont, hogy fogalma nincs, hogy mit vesz és mire alkalmas a telefon és mire nem (nem csak funkciójában, hanem akkuidejében vagy bármi másban), már ne haragudj, de megérdemli a sorsát. :)

Akkor neked valóban nem kell smartphone, mindegy, hogy milyen OS fut rajta vagy ki gyártja...

Lehet ennyire jó volt a kommunikáció a gyártó és a forgalmazó részéről. Hozzáteszem azt a sztorit is, hogy amikor hazavittem a telefont a képernyő közepén 2 napon belűl eltünt 3 pixel. Visszavittem a szervizbe, hogy pixel hiba van cseréljék ki. Több órai huzavona után elküldtek azzal hogy 3 pixelhiba nem pixelhiba, ha egy sor fog hiányozni akkor az pixelhiba lesz. Kb. +2 nap múlva megint kiment 3 másik pixel. Bevették a szervízbe, elküldték vizsgálni. Visszajött a telefon hetek múlva, hogy a telefon beázott és elveszett a garancia. A telefon nem ázott be amíg nálam volt, max a szervíz áztatta be. Nesze neked prémium szervíz...

Végül is honnan kéne azt tudom látatlanban, egy 1. szériás termék forgalmazásának 2. napján, hogy mennyi a beszélgetési idő? Tesztek ugye nem voltak, az "Apple peremium reseller" eladó csak bólogatot és azt ismételte ez egy csúcskategóriás készülék amit a kezembe adott. Szóval átb@szott az Apple szó szerint.

***
programozó nők rémálma: a végtelen ciklus

Amit ugyanígy megtesz bármelyik másik gyártó, ha új terméket akar neked eladni. Nekem aztán nem tisztem megvédeni az Apple-t, mert se részvényem, se "szerelmes" nem vagyok beléjük (sőt, nekem is van velük fejlesztőként bajom bőven, csak más módon), de ha az Apple szót lecseréled egy másik gyártóra, akkor 99%-ra ugyanúgy igaz, amit leírtál. Csak mostanában divat lett szidni az Apple-t.

Az meg ha kérdés, hogy hogyan kerüld el egy új készülék vásárlásakor az első széria hibáit, akkor tényleg kérj segítséget olyantól, aki ért hozzá. Az pedig nem a reseller lesz, mert neki is az az érdeke, hogy megvedd.

Ha neked TELEFON kell, hang es szoveg alapu kommunikacio, akkor lehet, hogy mar a Symbian is tul sok...

Nekem Smartphone kell profi bongeszovel, tudjak ket ujjal zoomolni, siman gorgetni es ne akadozzon az egesz meg ne rohadjanak le az alkalmazasok 3 percenkent. Amikor Symbiant probaltam erre a celra hasznalni (E51 es E72), nagyon nem akarta vegezni a dolgat.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"

Szerintem abban a kategoriaban, amit emlitesz, szeretne domboritani a nokia, eleg csak a mostanaban forgalomba hozott termekeire nezni.

En szemely szerint elvoltam tizen evig Nokia nelkül, aztan voltam szives kiprobalgatni oket, es a hangminoseg miatt valasztottam a finnek egyik termeket. Persze nem utolso szempont volt az appokkal valo bovithetoseg (Symbianrol leven szo, elotte kikeresgeltem a nekem hianyzo alkalmazasokat az ovirol).

De az olyan finomsagokra csak a hasznalat kozben jon ra az ember, hogy ugy tudok SMS-t fogadni videonezes kozben, hogy meg sem rezzen a 360p-s video lejatszasa kozben (csak jon az uzenetjelzo hang), hogy ugyanez megvan bongeszes kozben is, es ha az ember ugy akarja, akkor esetleg megnezi, mi erkezett, nem ugrik a pofajaba egybol, hogy "egy uj uzenete erkezett".

Amikor egy év alatt ilyen látványosan zuhan a symbian részesedése, az eléggé egy veszélyes manőver, ha arra teszel tétet. A nokia átveszi a fejlesztést, ok. Kijön egy marhajó oprendszerrel 2 év múlva.
Addigra lesz ios6, és android 5. (legalább)á
Kövezzetek meg, de én nem látom sem a meego, sem a maemo-ban a lehetőséget. Túl linuxos egy földi halandónak, ők nem geekek mint mi :)
De még ha nagyon jó is lesz amit csinál a nokia, lesz egy
zászlóshajó terméke, amint elfut ez az OS, és versenybe szál egyetlen termékkel 70 androidos, 50 wp7 telefon ellen.
Ráadásul az új trend is világos. Minél több eszközön fusson a te rendszered, mert akkor az összekapcsolahtóságuk során nem lesz kompatibilitási gondod.
Érthetőbben: aki googleTV-t vesz,. vagy androidos tablet-et, az andridos telót fog venni, hogy legalább új OS-t ne kelljen megtanulni, ha adatot akar két eszköz között mozgatni.
Az android, ios egyszerűen legyaulja a piacot, és egyetlen szereplőnek lesz még esélye versenyben maradni ,azaz m$.
A nokia európában, a rim pedig az usa-ban nagyon meg fogja ezt sinyleni.
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...