Újabb Dtrace fejlesztő intett búcsút az Oracle-nek

Címkék

A Sun Microsystems által kifejlesztett Dtrace megtervezése és létrehozása Bryan Cantrill, Mike Shapiro és Adam Leventhal nevéhez fűződik. A három szoftvermérnök közül holnaputántól már csak egy, Mike Shapiro mondhatja magát Oracle alkalmazottnak. Cantrill a múlt hónap végén jelentette be, hogy dobbant a vállalattól. Tegnap pedig Adam Leventhal blogolt arról, hogy ő sem erősíti tovább az Oracle csapatát.

Leventhal blogjában megemlékezik arról, hogy 2001-ben csatlakozott a Sun Microsystems Solaris kernelcsoportjához. Visszaemlékszik arra, hogy milyen nagyszerű volt a Sun-nál eltöltött idő, hogy milyen nagyszerű kollégákkal volt körülvéve, akik forradalmi technológiákon dolgoztak. Saját bevallása szerint semmiért sem cserélné el az elmúlt 9 évet.

Feltehetően az Oracle-ön belül nem érezhette magát ilyen mesésen, hiszen most úgy döntött, hogy megválik az általa kedvelt Sun-t bekebelező Oracle-től.

Leventhal augusztus 20-án tölti utolsó munkanapját az Oracle-nél.

A blogbejegyzés itt.

Hozzászólások

Ha ilyen ütemben veszti el az Oracle a Solaris fejlesztőket, akkor ki fogja fejleszteni a Solaris 11-et? Maga Larry?

--
trey @ gépház

Kedves "kike"!

Amúgy te nem kapsz fizetést a munkádért?

Képzeld, magam is egy ilyen rohadék, profitorientált fejlesztő vagyok. Azért fizetnek már 16 éve, hogy napi 9 - 12 órán át - többedmagammal - olyan szoftvereket készítsek, melyekért a cégem, és így közvetve én is pénzt kapunk (lehetőleg minél többet). Ugyanis ebből fedezem a létfenntartásomhoz elengedhetetlen szükségleteimet.

Kiábrándító az a hozzáállás, hogy egyesek szerint főbenjáró bűn, ha a szoftverből valaki pénzt csinál. Ez is pont olyan munka, mint bármi más. A munkáért cserébe pedig fizetés jár, a fizetésből pedig profit lesz - remélem sok.

Köszönöm a figyelmet.

Jó munkát, jó egészséget!

Üdv,
PutAbout

Na igen, szerintem az Oracle "hibat kovetett el" amikor azt gondolta, hogy majd szepen megvesz mindent es minden megy tovabb, mindig szamolni kell az emberi tenyezovel, hiaba a penzrol szol a vilag, azert a dolgozok akik egy cegnel megcsinaljak a dolgokat (es amibol penz lesz) emberek, es nem feltetlen viselnek el barmilyen valtozast, hiszen penzt mashol is kereshetnek. Amugy se vilagos nekem, hogy az Oracle-nek jo lesz-e ez a "nagyon kemeny policy" - gondolok itt elsosorban a mukodesevel es mint "HR" kerdesekkel, pl sun blogokon nem lehet mar magan dolog stb -, hiszen en legalabbis ugy latom, hogy sokat lendit a dolgokon, ha eleg szabadsagot kapnak a dolgozok. Ha jol tudom a Java is "hobby" project volt a Sun-on belul pl, es Google-nel is mintha lenne olyasmi, hogy adott dolgozok munkaidejuk X szazalekat sajat otletek megformalasaval tolthetik. Bar nyilvan nem tudhatom milyen (volt) a Sun-nal dolgozni, vagy az Oracle-nel, vagy akkar a Google-nel, ahogy a sok ember megy el az Oracle-tol (ex Sun-os emberek), az azert csak jelent valamit ...

Ez azért nem igaz, mert nem igaz.

Elemzők szerint az Ora a hardwarei miatt vette meg a Sun-t. Minden más van az Oránál párhuzamosan.

A Java-t "crown jewel"-nek meg "added benefit"-nek írják sokan, amiből pénzt lehet facsarni. Ezért kezdte az Ora a legnagyobb fejős tehenet baszogatni, a Guglit.

Az Oránál kutyát-macskát nem érdekel, hogy melyik Sun-os "sztárkóder" megy el aznap. De, hogy suckIT kollegával egy platformra helyezzem el magam: engem se. :P

--
GPLv3-as hozzászólás.

Nem csak a hardver... az Oracle most már teljes stack-et tud adni, mint az IMB: backup, storage, hardver, oprendszer, adatbázis(ok), alkalmazás szerver(ek), web szerver(ek)... nem kell más cégektől beszereznie egyes komponenseket, mint eddig. :)

Ami ebből kilóg, vagy eddig is megvolt nekik, azt dobják (OpenSSO), vagy elsorvasztják (OpenSolaris). Ezen túl kapott egy olyan kis csapatot, amelyek nem szoktak hozzá az Oracle által erőltetett belső működéshez, és egy részük nem is akar, sok jó ember fog még elmenni onnan.

A MySQL piac miatt kellett, nem a továbbfejlesztés miatt, a meglévő MySQL ügyfeleknek szépen el lehet majd adni valami olcsóbb Oracle adatbázist, ha kell nekik, ha nem.

Szóval nem csak a Java és a MySQL, a Java-ban neki is volt bőven pénze, most is lesz, a MySQL pedig nem volt igazi ellenfél.

Az Open kezdetű dolgok szerintem szépen lassan el fognak tűnni, az Oracle éles üzemben próbálja ki mindig az új technológiákat, és ha már bevált, bejött a pénz, akkor lesz esetleg belőle Open.

Tipikusan RedHat esetén úgy megy a dolog, hogy kijön valami Community, a közösség jól leteszteli ingyen, adnak hozzá javításokat és ötleteket, majd amikor már elég stabil, belekerül az Enterprise kiadásba...

Oracle esetén ez úgy megy, hogy az új dolgokat beleteszi a következő verzióba, de nagy ügyfeleknek nem ajánlja az új verziót, előbb kis ügyfeleknél kiderülnek a hibák, amikor már kevés hibajelentés jön a termékről, akkor kiadnak egy R2 verziót és ezt kezdik ajánlani a közepes ügyfeleknek, ahol aztán kijönnek olyan hibák, amelyek kis ügyfeleknél nem jöttek ki, ezt elkenik, suttyomban javítják, majd a kiadott R3 verziót már nagyoknak is meri tolni a sales csapat. Na, erre készülhetünk Java és Solaris esetén is.

Ebből következően logikus, hogy egy tavalyi új telepítésre nem merték a három éve kijött 11g szervert ajánlani, még a tavaly kikerült R2 verziót se... majd jövőre a 11gR3, öt év alatt csak sikerül kitesztelni egy éles üzembe szánt termékben a hibákat... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

heh, a részlegnek, ahol dolgozom, jól képzett kínai mérnökökhöz volt "szerencséjük", helyből termékvonalat kaptak, hát elég az, hogy 6 hónap után mind a 76-ot kirúgták, most töltik a felmondási idejüket.

A legtöbb indiaiból meg csak annyi látszik, amit msdn-en kérdezgetnek teljesen fogalmatlanul.

A pakisztániak jobbak szoktak lenni.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Pár hónapja olvastam egy rövidke interjút egy német cégvezetővel aki Észak-Koreában hozott létre egy olyan céget ami programfejlesztéssel foglalkozik. Az mondta hogy jól képzettek a munkatársai. Azonban azt sem rejtette véka alá hogy nem osztják meg egymással az információkat és a világért el nem ismernék ha elrontottak valamit.

Itthon sunnyognak, kint meg kikérik maguknak és neked mennek, hogy hogy képzeled, hogy ők, hibázni, becsületbeli ügy.

Elsőre példa:
Egy kilowattos táp beszerelése úgy kezdődik nálunk, hogy a tápcsatira rákötik a földkábelt, másik végét meg a megadott földpontra a vázon. Szigorú, nagybetűs minden munkautasításban, hogy a földkábel közelébe se nézzél, nemhogy hozzányúlni. Egyszer, hipot után egy mérnök kiemelt egy hibásat megnézni (nem kapcsolt be), for fun, hát kiderült, hogy valaki FELCSERÉLTE a földet és a fázist!!! amint valamely debugos bedugta volna rendes hálózatba, agyonbaszta volna az áram!!! Természetesen elsunnyogták az operátorok, ők nem, juj, ez veszélyes, meg ezentúl istenuccse figyelünk erre is, majd csinálunk kiegészítő munkautasítást. Persze semmi átfogó vizsgálat, auditálás, kirúgás.

Másodikra példa:
Kint egy olyan cucchoz csinálták tesztet, ami effektíve egy PCI slottal rendelkező cucc tesztelése úgy, hogy egy PCI csatira ráhúzod. Megkapták a pot-ot, megcsinálták a teszteszközt, visszaküldték, hogy ez itt a tökéletes perfekció. Na most volt egy kis probléma. Szar volt a fixture-ük, ugyanis minden PCI slotnak ez volt az első behatolása, de ezt nem vették figyelembe, mert a szarrá használt potban elgyengültek a PCI slot rugós érintkezői, így minden második cucc végzetesen eltört...volna, ha nem veszik észre okos hazai mérnökeink a hibát. Jelezték a problémát, hát ami visszajött, ne akarjátok megtudni, nyomdafestéket tűrő részekből idézném, hogy pl. jegyzőkönyvvel igazolták, hogy ez náluk működött (az persze nem volt benne, hogy az agyonhasznált slottal) 100%-osan, biztosan nálunk van a hiba, meg a BME hátrébb van sorolva az University of Szélcsengő-Csinglingling egyetemnél a nemzetközi rangsorban, szóval ne nagyon dumáljunk bele a nagyok dolgába.

Ennyit erről.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

ez a "kinek van régebbi kultúrája" imho csak LOL. hiába volt előbb puskaporuk, mégis európai lőfegyverek és ágyúk kényszerítették térdre egész Ázsiát.
papíron Ausztria egy 45 éves ország, még Magyarország egy 1000 éves állam. ettől még a Lajtától nyugatra magasabb az átlagfizetés.