Yahoo!-ra cseréli az Ubuntu az alapértelemezett keresőszolgáltatót

Címkék

Rick Spencer jelentette be az ubuntu-devel levelezési listán tegnap, hogy az Ubuntu 10.04 (kódnevén "Lucid Lynx") megjelenésével változás áll be az Ubuntu által szállított Mozilla Firefox alapértelmezett keresőszolgáltatójában. Egészen pontosan az eddig alapértelmezett Google-t lecserélik Yahoo!-ra. Az ok: a Canonical tárgyalásokat folytatott a Yahoo!-val nyereségmegosztásról. A cég a Yahoo!-tól kapott pénzből finanszírozni tudja az Ubuntu-n dolgozó fejlesztőket és erőforrásokat. Az alapértelmezett keresőszolgáltató - ha a felhasználó azt igényli - 2 kattintással átállítható tetszőleges szolgáltatóra. A bejelentés itt.

Hozzászólások

Még jó, hogy hordozom a Firefox profilomat, Yahoo sucks.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

hehehe...újabb ok a tűzróka leváltására :)
Mivel kényelmes vagyok és nem akarok minden keresés előtt www.google.com-ot beírni, meg konfigolni a keresőt (mondom lusta vagyok) a végén még alapértelmezett lesz a tetszetős opera. Eddig csak szemeztem vele, de most.
Bár az is lehet, hogy fogom és az Ubit cserélem le, mert a 9.04 óta már nevetni sincs kedvem a hülyeségein. :)

Azért ez marhaság!
Sokkal, de sokkal egyszerűbb a Firefoxban átállítani az alapértelmezett keresőt, mint az Operát telepíteni és a Firefoxot eltávolítani.
Ha más oka nincs a cserének, csak a kereső.
--
Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Nincs is ezzel semmi gond. Mindössze az jelent ellentmondást, hogy lustaságodra hivatkozva nem akarod egy legördülő menüben a Yahoo helyett a Googlet kiválasztani, ugyanakkor nem vagy rest leszedni a Firefoxot és telepíteni az Operát.
Elsőre lehet, hogy jól hangzik, de jobban belegondolva elsőre sem! :-{)E
--
Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Sose vótam opera troll. Mindég is tűzrókát használtam. Mostanában azonban kipróbáltam más böngészőket is és fel kellett ismernem, hogy olyan vak voltam, mint azok az IE használók, akik szintén nem próbáltak ki más böngészőt. Számomra mindegyik sántít valahol. De az Operát kipróbálva nekem bejött. Mondjuk rohadtul zavar a mail, meg egyébb funkciója, még ha nem is használom. Zavar hogy egyáltalán van. :)
Szóval az operatroll-t nem értem. Vagy nem nekem szólt?

Nem neked szólt. Számomra is mindegyik sántít kicsit. Én azért használok Bugrókát, mert arra rendezkedtem be és nem akarok váltogatni, másik böngészőket beállítgatni. De elvétve a Chrome, a Chromium és az Opera is elindul. főleg ha valamit tesztelni kell a weben, vagy ha nem akarok pár másodperccel többet várni a Firefox elindulására, mint a többiére.

Nem igazán, de van levelező és torrent kliens, és mostmár webszerver is.

Hogy ezek miért kellenek egy böngészőbe azt nem tudom, de ha valakinek mégis szüksége van rájuk, Firefoxhoz kiegészítőként letölthetők, ftp klienstől a videó konvertálóig minden van hozzá, igen, webszerver is.

a Firefox plugin rendszere nagyon ki lett találva. ezt hiányolom az összes többi böngészőből. a korábbi html5&h.264 témánál egyesek a Firefox bukását jósolták, ami pont a pluginrendszere miatt tévedés. majd lesz egy HD video FF plugin, ami megoldja a jogilag problémás kérdéseket.
biztonságilag az Opera vagy a Chrome is jó, de sem FF szintű plugin rendszerük, sem annyi jó és hasznos pluginjük nincs.

elvben igen, de az korán sem ideális megoldás. csak linuxra érhető el, nem is lehet megtalálni a firefox plugin kezelő rendszerben, a disztrib saját csomagkezelőjével szokás telepíteni.
a FF keresztplatformos, ezért minden platformon működő h.264 plugin kell hozzá, ha az valóban a html5 része lesz.

Flashblock megoldható, még ha nem is olyan jó, mint az FF, Adblock szerűség gyárilag van benne (ez is gyengébb, de azért nem rossz). Nekem nagyon hiányzik a Gmail manager (amit az Opera kiegészítők tudnak, az nekem nem tetszik), a weather plugin, és a nagios checker plugin. Ezek miatt nálam továbbra is FF, azzal együtt, hogy már párszor elképzeltem, hogy kidobom, annyit zabál... De a 3.6 határozottan jobb ebből a szempontból is.

Lehet okosabb lett volna megállapodni a google-el, hogy a chrome legyen az alap böngésző :))))))))))))
Azért többet kaptak volna. ;)
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

erre megoldás a titkosítás.
otthon ugyan csak te láthatod az adataidat, de nagyobb eséllyel vesztheted el őket egy winchester krach után. a Googolenél sincs ugyan 100% garancia, de azért annak is kicsi az esélye, hogy a Google elkövesse ugyanazt a hibát, mint amit a Microsoft bakizott a Sidekickel:) titkosítva külső céges adattárolókon tárolt megoldás a jövő imho. egyelőre még csak backupként, mert a hozzáférés ma még lassú általános használathoz.

Majd ha világszinten 100%-os nagysebességű internetlefedettség lesz, olyan áron mint ma a megyeszékhelyeken...
Na majd akkor lesz létjogosultsága ennek, persze amellett amit te írtál.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Fejlődőképes hiperláma, és okleveles érdekfeszítő

+1 régen nagyon le volt maradva Magyarország, de ma már nincs lényeges lemaradás, legalábbis városokban. a mobil szélessávban például USA sehol sincs Magyarországhoz képest. a magyar lakótelepeken és emeletes házas negyedekben ma már válogatni lehet az 50 és 100Mbites szolgáltatók között. a faluban valóban rosszabb a helyzet, bár van már számos broadband falu az országban. adsl 4/1mbps csomag úgy tudom a legtöbb faluban elérhető. a USAben sem rózsás a vidék helyzete ami a broadband internetet illeti. annyira, hogy nemrég törvényt fogadtak el a helyzet javítására. 7.2milliárd dollárt nyomnak a vidéki internet fejlesztésére.

A vasutvonalak mellett fut optika, van egy komolyabb gerinchalozata a komunista idokbol rankmaradt telefonszolgaltatonak ( ROMTELECOM ) A wireless eleg felejtos mert a 8 km re levo, harmadik falura nincs ralatasod. Szerencsere nincs mindenhol megoldva a vizvezetek igy mikor azt assak, veluk egyutt huzzuk az optikat, foldalatt. Mindenkepp klasszisokkal dragabb es munkaigenyesebb mint egy kevesbe dombos vagy lapos terepen.

--
The worst or stupidest ideas are always the most popular.

Erdely 80 % ban ugyanez a helyzet. Nem igazan latsz 15 km nel tovabb. Na meg erdemes kulombseget tenni a komunizmusbol maradt cegek meg uj cegek kozott. Az uzletpolitika (xart is eladjuk, meg ha nem is megy, es ugyanazon az aron) az ugyintezes es support szempontjabol oriasi kulombsegek vannak. (ELECTRICA, DISTRIBGAZ, CFR, ROMTELECOM, CEC stb.) Nem mondom hogy nem fejlodnek, de ez kb annyira lassu folyamat mint a mentalitasvaltozas, vagy a posztkomunista politikusok kihalasa. Eltelt 20 ev a rendszervaltas ota es meg mindig erzed a kulombseget egy Vodafone es egy Romtelecom kozott. Nem hiszem hogy nincs erre magyarorszagi pelda.
--
The worst or stupidest ideas are always the most popular.

a Matáv/Magyar Telekom már nem ilyen, de 10 éve még valóban érezhető volt a gulyáskommi mentalitás. főleg azóta, hogy összevonták a Westel900al. imho a Westel korábbi színvonala, főleg ügyfélkapcsolat terén leromlott de a vezetékes rész javult és elért egy elfogadható elfogadható színvonalat.
az régi OTP pedig sokkal tisztességesebb bank, mint az új nyugati, különösen osztrák eredetű, bankok akik rendszeresen átvágják az ügyfeleiket.
gáz, villany, máv, bkv és a többi közszolgáltatás marad azon a szinten ahol volt. sőt talán már a korábbi szintet sem tartják.

Elmeletben igen. Mondjuk ugy papirforma szerint. Gyakorlatban a videki telpuleseken annyira gyenge a gsm jel hogy kulso antennaval is alig ersz el dialup szeru sebesseget. Beszelgetni sem lehet mindig nem hogy netezni. A telefonszolgaltato meg ahova uj halozatot huzott es kozpontot telepitett ott megy, ahol a regi infrastruktura van, ott nem megy, szakadozik vagy a beka segge alatt van a sebessege (nincs sok helyen uj halozat). Nem beszelve arrol hogy nagy berlet (telefon + net mert a ketto egyutt jar) 2 ev husegidovel. A kabeles telefnoszolgaltato infrastrukturalis hainyossaga meg egy kisvaros kulombozo korzeteiben is erezheto. Ettol fuggetlenul kotnek barhoza barkinek.
--
The worst or stupidest ideas are always the most popular.

az ország 60%-a internetezik, közel 6 millió fő"

Ahahah! Hát persze! Hányan is lógnak ezek közül 10Mb+-os kábelen? Nálunk azt is internetezőnek számolják, aki egyszer véletlenül félrenyomott és csatlakozott a szolgáltatója kezdőoldalához. :)

"Havi 5000 Ft-ért 15 Mbit/s, kétszer ennyiért 120 Mbit/s letöltési sebesség."

Hol? Budapest belvárosában? Nekem Bp.-től 28 km-re mai napig nem tudtak 8Mb-nél többet biztosítani, ami legjobb esetben is csak 5Mb ténylegesen. Mi lehet a helyzet, akkor Bivalybasznádon?

"Ahahah! Hát persze! Hányan is lógnak ezek közül 10Mb+-os kábelen?"

5+ Mbit az átlag, magasabban állunk mint az európai átlag, tehát semmivel sem alacsonyabban, mint bármelyik másik ország, ahogy azt te kifogásoltad.

Japánt és Dél-Koreát kivéve, arrafelé a 95%-os lefedettség, 50+ Mbit a jellemző, a Kizuna műhold beüzemelése után egészen biztos, hogy mindez vezeték nélkül is elérhető lesz 9.6 Gbit/s maximális sebességgel alacsony áron.

De azok ázsiaiak, velük nem akarsz versenyezni amikor technológiáról van szó, Európát meg az Egyesült Államokat kell alapul venni.

Nem biztos. Mostansag a Google nagyon gyilkos partnernek tunik. A Firefoxot tamogatta, most elkezdett egy sajat browsert. Kinyomta az Androidot, mint ingyenes telefont, csomo ceg adoptalta, most kiadott egy telefont a sajat markaneve alatt. Szoval nem biztos, hogy hosszutavon jo, ha a kis cegek 'segitenek' a Googlenak, hogy az emberek raszokjanak a hasznalatara (meg jobban).

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Mi lesz ha meggonoszodik a google? Elfordulnak az emberek tőle? Lehetséges.
Mikor még fos volt a google, aranyat értek a linkgyűjtemények. Majd megint visszajönnek a divatba, meg egy kicsit jobban elterjed a backtrack. Valójában nincs szükség keresőkre ahol van kategorizálás és inkább a szemantikus web irányába kéne menni nyílt, elosztott rendszerekkel. Éjjen a decentralizáció!

"A cég a Yahoo!-tól kapott pénzből finanszírozni tudja az Ubuntu-n dolgozó fejlesztőket és erőforrásokat"

Mármint ez a teljes Ubuntu fejlesztési költségeket fedezi? Vagy csak egy részét?

Gondolom így jobban járnak, mintha Google-n maradtak volna, de ez hogyan lehetséges, amikor a Yahoo-nak sokkal kisebb a részesedése?

Nem hiszem, hogy az egészet, csak egy részét.

Úgy lehetséges, hogy ezzel a Yahoo valószínűleg nyerni fog pár felhasználót, akik majd neki fognak ez által pénzt hozni. Ez egy sima befektetés a Yahoo részéről.

--------------------
http://ricsipontaz.hogyan.org --- http://fullcircle.hu

Igen?

Akkor eddig a Canonical csak azokból a keresésekből kapott jutalékot, amiket a http://start.ubuntu.com/9.10/ oldalról indítottak? Akkor gondolom ez a kezdőlap is a yahoo-ra fog mutatni.

De a mostani http://start.ubuntu.com/9.10/ kezdőlap iszonyú béna, erre rájöhettek volna már rég: nem működik benne az automatikus kiegészítés, tehát senki nem használja.

Meg merem kockáztatni, hogy a többségnek kereső a kezdőlapja, Firefoxban (Google) és Chrome-ban (Google) ez az alapértelmezett.

Internet Explorerben (msn.com -> Bing) és Opera-ban (portal.opera.com -> Yahoo) az alapértelmezett kezdőlapként megnyitott oldal fejlécében ott a kereső.

Szerintem jó ötlet megkülönböztetni egymástól a keresőt meg a portált, aminek a fejlécében ott van a kereső.
A hupról is lehet keresni a teljes webet, mégsem kereső.
A lényeges inkább az, hogy ki használja ezeket? Nekem a ctrl+k jobban kézreáll, mint akár a kezdőlap keresője (amin nálam is lehet keresni, de egyébként rss olvasó (netvibes))

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

azt igy vagjatok, hogy yahoo == bing?
canonical joceg-e meg igy? :p

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Igen! A Canonical, a RedHat, az IBM, meg a SUN mind-mind jó cégek, de holnaptól az Oracle is jó cég lesz. :-{)E
És hiába minden kísérlet, nem dőlünk be az imperialista provokátoroknak! :-{)E
--
Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Tehát akkor minden cég gonosz..? :)

Bizonyos szempontból azért lehet jócégezni, pl az afrikai maláriásnak a microsoft egy jócég, mert -közvetve- nemhaggya megdögleni, a linuxjuzernek meg az jó, amelyk az ő fájdalmain enyhít. Egy tematikus portálon sztem mindenki helyén tudja értelmezni a jócégezést.

áhh, inkább fejlesszen a mozilla is egy saját keresőmotort! ;)

Osszeeskiveselmelet ON
- Az ubuntu default IM kliense az emphaty lett a pidgin helyett
- Az Ubuntus firefox default keresoje a yahoo lessz
- Par napja a szoveges uzenetek nem mennek at a yahoo protocolon (csak nagy ritkan) Pidgin es Kopete alatt
- Ubuntut kene telepitsek es emphatyt hasznaljak hogy mukodjon a yahoo messengerem (sajnos nallunk a legtobben ezt hasznaljak szoval kenyszer)
Osszeeskuveselmelet OFF
--
The worst or stupidest ideas are always the most popular.

Arc linux, Pidgin 2.6.5 , megy a yahoo. Dobd ki az elméleted.

---------------------------------------------------------------------------------
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Nem az a baj hogy nem csatlakozik, hanem hogy ha irok valakinek, vagy egyaltalan nem kapja meg vagy nagyon nagy kesessel (es nem minden esetben). Amugy viccbol mondtam az osszeeskuveselmeletet mert termeszetes hogy nem ez a baj. Szerveroldali dolog lessz. Talan meg a hivatalos yahoo messenger kliens is csinal neha ilyent.
--
The worst or stupidest ideas are always the most popular.

Más szóval Bingre váltanak. Nagyon érdekes. :) Amúgy ez azt jelenti, hogy az összes, Ubuntu által lefedett országban megjelenik hivatalosan a My Yahoo?

Van valakinek tapasztalata egyeb keresovel mint a google, yahoo es bing es emellett meg meg is van/volt elegedve vele?

--
[citation needed]

Yauba: http://www.yauba.com/

Ha igaz, amit állítanak, akkor privacy szempontból ez a legjobb. Hivatalosan úgy hangzik a Privacy Policy, hogy "Semmilyen személyes információt nem tartunk meg. Pont."

A találatai meglepően jók, nekem úgy tűnik, hogy relevancia szempontjából nem igazán marad el a Google-től (ami egyben azt is jelenti, hogy nekem jobban tűnik, mint a Yahoo/Bing páros). A találatokat csoportosítva hozza, és mivel ez egy realtime kereső (hasonlóan a Google-hez), így a szokásos webes találatok mellett hozza az identi.ca és twitter bejegyzéseket is, sőt, a blogokat is. Tegnap este kipróbáltam, és 1-2 órával a blogbejegyzésem beküldése után már meg is találta. Egyébként fogalmam sincs, hogy hogyan tud ennyire pontos és jó lenni egy alapvetően tök ismeretlen kereső: talán más keresők eredményeit aggregálja, vagy minden kereséskor fekete macskát áldoz, tudja a fene.

Most 3 lehetőség van:
-A Yahoo legalább olyan jó, mint a Google, így amúgy is érdemes váltani, és jól járnak, hogy még pénzt is kapnak érte. A vélemények alapján ez a legkevésbé valószínű, legalábbis Magyarországon.
- A Yahoo rosszabb, mint a Google, és mindenki Google-ra vált. Ekkor a Yahoo befürdik, és valószínűleg nem fogja meghosszabbítani a szerződést.
- A Yahoo rosszabb, de a felhasználók egy része nem állítgatja az alapértelmezéseket, így azt fogja használni. Ez a legvalószínűbb, mert a Yahoo valószínűleg felmérte a helyzetet, mielőtt a szerződés mellett döntött. Ekkor a Canonical-nek egyébként nem lenne érdeke Yahoo-ra váltani, mert az alapértelmezéseket használó Ubuntu felhasználók rosszabb keresési eredményeket fognak kapni, mint más rendszereken, így számukra csökken az Ubuntu minősége, így többen fognak Ubuntu helyett más rendszert választani. Azaz ha az üzlet megéri a Yahoo-nak, akkor amit a Canonical nyer az üzleten, azt elveszti a felhasználók számában.

"Az alapértelmezett keresőszolgáltató - ha a felhasználó azt igényli - 2 kattintással átállítható tetszőleges szolgáltatóra"

Ez megvolt ? Ez kabe annyi, mintha negro cukorkat tennenek a kozepso polcra a tescoban a tesco cukorka helyett, de rogton alatta ott maradna azert. Nem kell vilagvalsagot analizalni :-)

Az első két lehetőség, amit írtam, megvolt? Nyilván azok számítanak, akik gondolkodás nélkül az alapértelmezést használják. Ha ilyenek nem lennének, akkor a Yahoo-nak nem érné meg fizetni. Ha vannak, akkor viszont az Ubuntu-nak káros a felhasználók száma szempontjából, még ha pénzügyileg aktuálisan jobban is jönnek ki a Yahoo pénze miatt.

Minden kis szempont, amiben egy oprendszer jobb vagy rosszabb lehet, egy kis mértékben befolyásolja a róla kialakuló képet, ami alapján az ember eldönti, melyiket használja. Bármilyen kis változás lesz, akiknél épp megváltoztatja ezt a preferenciát. Bár lehet, hogy tényleg nem így van, mert aki keresőt nem tudatosan választ, az oprendszert se.

hivatkozás : http://hu.wikipedia.org/wiki/Yahoo!

a hivatkozott lapon középen:

" A Yahoo! Kínában

A Yahoo 2005-ben bizonyítékokat szolgáltatott a kínai hatóságoknak Shi Tao ellen, aki nem fogadta el a cenzúrát. Shi Taot 10 év börtönbüntetésre itélték."

-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

Állítólag a Microsoft átveszi a Yahoo keresőüzletágát. Most akkor (közvetetten) Microsoft kereső leszaz Ubuntu firefox alapértelmezett keresője?