Bemutatkoznak a HTML5-támogatott YouTube videók

Címkék

Érdekes blogbejegyzést publikált tegnap Kevin Carle, a YouTube/Google egyik vezető szoftvermérnöke. A YouTube felhasználók elsőszámú kérése az, hogy a YouTube foglalkozzon többet a HTML5-tel, tegyen többet a HTML5-ért. Éppen ezért a videómegosztó oldal most bemutatott egy kísérleti, HTML5-támogatott lejátszót. A HTML5 egy új, kidolgozás alatt levő, egyre nagyobb népszerűségre szert tevő webes szabvány, amely számos újdonsággal járul hozzá a "webes élmény" fokozásához. A YouTube felhasználók számára ez leginkább a HTML5-ben található videó- és hanglejátszás támogatásban ölt testet. A HTML5 támogatással rendelkező böngészők felhasználói - akiknek a rendszerén megtalálhatók a megfelelő audió/videó codek-ek - böngésző plugin telepítése nélkül képesek a videók megtekintésére.

A YouTube HTML5 támogatása jelenleg erősen kísérleti állapotú és több korláttal is rendelkezik. A YouTube-on található HTML5 támogatás egyelőre nem támogatja az olyan videókat, amelyekben reklám, felirat, kommentár, magyarázat van. Emellett olyan böngészőt igényel, amely támogatja a video tag-et és a h.264 encode-olt videókat. Ez azt jelenti, hogy jelenleg Chrome, Safari vagy ChromeFrame-mel "szerelt" Internet Explorer szükséges. A YouTube szélesíteni fogja a jövőben a támogatott böngészők listáját.

A tesztelésre a TestTube-on vagy ezen az oldalon van lehetőség.

A YouTube izgatott a HTML5-tel kapcsolatban és részt kíván venni a HTML5 weben történő elterjesztésében.

A blogbejegyzés itt olvasható.

Hozzászólások

A video tag talán a 3.5 megjelenése óta van a firefoxban, nem tudom pontosan. A probléma az, hogy csak ogg vorbis+theora támogatás van. Illetve ha van is más container/codecek támogatás, h264 biztosan nincs. Fogalmam sincs, hogy a 3.6-ba bekerül-e a h264 decoder, szerintem nem, mivel a html5 nem csak a video tagről szól.

Mert ok szerintem konkretan letojjak a kerdest magasrol. Encoder van free, a flash cuccukhoz licenszelik, es a YouTube asszem most valtott ToS-t, igy a flash player megkerulese jogi problemakba utkozik. Legalabbis ezt hallottam, nem ragtam at magam azon a tomeny angol jogi vakduman.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Fura, hogy ezt most jelentik be. Már vagy egy éve van ilyen aloldaluk, csak nem dobott hibát a firefoxra (simán nem futott)

Nagy Péter
www.konquer.org

Mintha azt nyilatkozta volna a Google, hogy nekik nem jó az Ogg teljesítményproblémák miatt.

De a Google nemrég megvette az ON2-t, akiknek (állítólag) jobb kodekjük van, mint a H.264.

Tehát nem lepődnék meg, ha egyszer csak a Google nyílt szabvánnyá tenné ezt az állítólagosan jobb formátumot, és beletuszkolnák a HTML5 szabványba, aztán egyszer csak a Youtube is támogatná, meg nyilván a Chrome.

Szerintem ezek alapján ez a kodek tényleg jobb, mint a H.264, mert különben a H.264-et vették volna meg, nem? Vagy legalábbis nemsokára jobb lesz. Nehogymár a Google ne tudjon kifejleszteni egy H.264 egyenértékű kodeket.
Meg ha lesz egy H.264-nél jobb vagy legalább egyenértékű nyílt formátum, akkor az ellen már nem nagyon lesz érv, hogy mért ne kerülhetne bele a HTML5 szabványba.

Ráadásul az Acid2-3 tesztek írója és a HTML5 szabvány felelőse (Ian Hickson) a Google-nél dolgozik...

Ez a HTML5 felkeltette az erdeklodesemet. Keresgeltem egy picit tesztek utan, s egy ilyen gyongyszemre talaltam: Windows Internet Explorer Testing Center. Semmmi negativum, csak egyszeruen meglepodtem.

---
Lehet, hogy kívül szőke vagyok, de belül sötét, oké?!

sziasztok, valaki linkeljen már egy youtube videót ami használja ezt, mert én még nem tudtam müködésre bírni sehol sem, vimeo.com -on siman at lehet valtani html5 modra... de youtube-on..