A Google bejelentette saját Internet Explorer pluginjét

Címkék

A Google kedden elérhetővé tette a Chrome Frame nevű, nyílt forráskódú Internet Explorer pluginjének egy korai változatát. A beépülő modul képessé teszi a Microsoft böngészőjét a legújabb webes technológiák használatára, melyeket az említett szoftver eddig nem ismert. Az IE ezentúl tudja majd használni pl. a HTML5 offline technológiáit, gyorsabb JavaScript-motort fog alkalmazni, valamint végre képes lesz a modern CSS kódok helyes megjelenítésére.

(A Microsoft szóvivője szerint azzal, hogy a Chrome Frame-mel plug-in formában megérkezik a Google Chrome renderer-je és Javascript engine-je az IE-be, csökken az IE biztonsága, így a Microsoft nem ajánlja a Chrome Frame telepítését az IE felhasználóknak. - a szerk.)

Rengeteg fejlesztőnek okoz fejfájást a működőképesen megírt webalkalmazásuk IE alá való "portolása". Ezt is orvosolni kívánja az új Google plugin: ha a fejlesztők egyetlen

<meta ...>

taget beillesztenek az oldalukba, a modul telepítése után az IE felismeri azt és az adott weblapot a Chrome által is használt WebKit-alapú motor fogja renderelni.
A felhasználó továbbra is a jól megszokott IE-interfészt látná és használná, de a Google Chrome sebességével és stabilitásával, míg a fejlesztőnek elméletileg nem lenne szüksége többé hosszadalmas hibavadászatra a még mindig rendkívül elterjedt különböző IE-változatok miatt.

A bejelentés itt olvasható.

Hozzászólások

Es hogy lehet ravenni a usert a plugin telepitesere?

A hivatalos indoklas az, hogy a Wave-t nem akartak megcsinalni IE-kompatibilisre, viszont ha a Wave berobban es mindenki ezt kezdi el hasznalni, az IE userek rakenyszerulnek, ha ok sem akarnak lemaradni. Az pedig nagy ur, ha baratok/ismerosok Wave-en keresztul fognak neked hullamokat kuldozgetni, te meg nem vagy kepes az IE miatt megnezni oket. Persze lehet mondani, hogy akkor mar inkabb telepitsen standalonekent egy Chrome-ot. A Googlenek mindegy.

(A Microsoft szóvivője szerint azzal, hogy a Chrome Frame-mel plug-in formában megérkezik a Google Chrome renderer-je és Javascript engine-je az IE-be, csökken az IE biztonsága, így a Microsoft nem ajánlja a Chrome Frame telepítését az IE felhasználóknak. - a szerk.)

ROFL :DDD

A Microsoft lassan letehetne az Internet Explorer fejlesztéséről, az elmúlt években kiderült, hogy a böngésző nem az erősségük, ezzel együtt erőteljesen visszafogják a web, a webalkalmazások fejlődését.

Érdekes, hogy az Adobe meg a Google (és a WebKit renderelő motor) kellenek ahhoz, hogy elvárható szintre tornásszák fel az böngészőjük képességeit.

Nos igen, gondolkodtam, hogy mi is történik itt valójában? A Google fejleszti a Microsoft termékét, hogy az jobb minőségű legyen. Erre a Microsoft azt mondja: nem-nem-nem, nem javaslom, hagyjátok az IE-t úgy, ahogy van, jó az úgy, ahogy van, szarul biztonságosan.

Biztos vagyok benne, hogy a Microsoft, ha akarna, képes lenne korszerű és használható böngésző fejlesztésére.

Mostanában úgy tűnik, hogy meg is próbálja. Az IE8 egyértelmű előrelépés, és az eddigi hozzáállását megváltoztatva a hetekben kiderült, hogy a HTML5-öt is fogják támogatni.

Lassan azért rájöttek hogy az alternatív böngészőket nem vehetik félvállról.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

Ne aggódj, HTML5 támogatás IE9 előtt nem lesz, de lehet, hogy csak utána. Vagy soha.
Hivatalos bejelentés nem volt, mindössze az történt, hogy csatlakozott a video tag "bizottságához" egy MS dolgozó.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

HTML helyett inkább csak az XHTML-t támogassák és törjön bele a szemét forráskódot kódot összehányó személyek bicskája az XML interpreter hibaüzeneteitől, mint ahogy a Tiredfox sem jelenít meg semmit, csak szól, hogy hiba van az n. sorban. Az lenne a szép világ, ha mindenki erre lenne kényszerítve. :)

+1. html5-ben tulajdonképpen az sgml szintaxist utálom.
Szeretném, ha dobnák az xhtml5-ért cserébe :) – az még ráadásul ugyanúgy bővíthető is…

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Szvsz ez egyenlore elege PR os bejelentesnek tunik. Amig a plugin nem eri el a Flash plugin elterjedtseget addig tovabbra is kell IE6-ra kodolni.

A pluginok valoban biztonsagi kockazatott jelentenek foleg ha MS+Google kombinaciojarol van szo. Igy 2 egymasba epult spyware lesz a gepen szemben a 2 kulon alloval.

Nekem szimpatikus, máshol olvastam már a hírről. Többen szkeptikusak az ügyben, főként amiatt, hogy a plugin telepítésével az Internet Explorer Accessibility opciói nem működnek megfelelően.

Ezen felül sokak a felhasználó saját döntési körébe tartozónak tartják, hogy milyen motort használjon. Ennek megfelelően jobb helyeken gondolom megjelenne egy figyelmeztetés, hogy a weboldal Chrome motorral működik tökéletesen, telepítse – kb. mint a flashnél is, emiatt nem látom át a problémát. Oldal plugint kér, felhasználó telepít. Ha a Microsoft a flash miatt nem szól, ez sem kéne, hogy problémás legyen.

Mindazonáltal security hole-ok outsourcolásának kérdéskörében megértem a Microsoft álláspontját: lehet, hogy a Chrome biztonságosabb (bár ezt sose vallják be), a modern felhasználói-irodai célú operációs rendszereknek szerves része a böngésző. Ennek megfelelően ha valaki operációs rendszert szállít, legjobban akkor teszi, ha saját böngészője van: tegyük fel, hogy a Microsoft áttér WebKit motorra, esetleg Chrome-ot rak a Windowsba. Ha ekkor megjelenik egy kritikus biztonsági rés bármelyikben, a Microsoft nem tudja azt kijavítani, csak ha saját karbantartású forkja is van a kódból. És akar a halál hatféle webkit családba tartozó motort, elég az öt is ;)
(Chrome, open source webkit, Safari, KHTML, openwave mobilböngésző, de talán van még…)

A google meg ha akar és tud, gyakoroljon nyomást: csökkentett módú google wave, hasonlók. Majd elpártolnak a felhasználók, vagy nem. A piac ilyen.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Valószínűleg jól tudod, nem gondoltam végig pontosan, csak annyi rémlett, hogy egy család – és mégis elég különbözőek, már a http://css3.info -n nyújtott teljesítmény alapján is (az open source webkit pl. nem tudja elmosni az árnyékokat)

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

"Ha ekkor megjelenik egy kritikus biztonsági rés bármelyikben, a Microsoft nem tudja azt kijavítani, csak ha saját karbantartású forkja is van a kódból."

És? Mi is akadályozza meg ebben? Miért ne fejleszthetne egy nyílt forrású programot? Nem kéne mindegyik webkitet kijavítania, csak az amelyik mellé odaáll (vagy a sajátját, ha új forkot indít). Ja hogy akkor a többi gonosz(=/= MS :)) vállalat is ki tudná javítani az övét? Vagy ha más javítana hibát akkor neki is kéne?

Fejleszthetne, nem azt mondtam. De utálnám a majdnemugyanolyan WebKiteket is.

Viszont úgy néz ki, nem éri meg neki sem marketing, sem kompatibilitás érdekében beleírandó kód, sem karbantarthatóság miatt, hogy váltson.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Így van. A Google monopolhelyzetben lenne a Wave-vel, és mivel nincs alternatívája, ami megy Internet Explorerrel, aki használni akarja, elpártol az Explorertől – amely viszont a célpiac jelentős részében már nincs monopolhelyzetben.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Én mostanában kezdem érezni a szükségességét. Egyre gyakrabban szervezünk haverok közt túrákat, fórumot erre nem nyitnék, levlista jó lenne, de nem találtam eddig valami free megoldást, meg akkor mindenkinek fel kéne iratkoznia rá, így marad a reply all e-maileknél. Ami tudjuk, hogy r=1 usernél tartalmazza az összes előzményt egészen a Római birodalom bukásáig.

Szóval egy túra megszervezését sokkal jobban el tudom képzelni úgy, hogy nyitok az érintetteknek egy wave-t, és ott szépen meg tudjuk beszélni, ide oda szurkodva, térképet beillesztve, akár real time is, hogy hova menjünk, mikor, stb.

szerintem a wave valahol a facebook térnyelését hivatott megakadályozni.
Nem a csoportoldalakra gondolok, hanem kompletten az egész facebookolásra.

Az emberek böngészési szokása változik, a facebookoló és a twitterelõ közösségi életet élõk egyre függetlenebbek lesznek a google-tõl.
-fellépnek a facebookra, és a barátok által linkelt tartalmakat nézik meg a neten (nem használják a keresést)
-email helyett facebookon kommunikálnak üzenet formájában

oszinten szolva ha mar addig eljut a dolog hogy en real life programot szervezek akkor sima chat + telefon altalaban tokeletesen megoldja a dolgot. Baratokkal a legritkabb esetben kommunikalok emailben, sot szinte soha. (mindenki fent van chaten egyebkent is szinte mindig, ha meg nem akkor vagy megvarom mert tudom hogy ugyis fent lesz ha nem ma akkor holnap, vagy ha surgos akkor telefon - szerintem ezen a wave se valtoztat mert vagy gep elot van ahol tudja nezegetni a wave-et vagy nem es akkor ugyis telefonalni kell)
Mellesleg meg a wave miben jobb mint egy forum?

Nálunk sokan használják különböző időpontokban a gépet, így a chat, mint olyan kiesik. Telefon szintén, e-mail költségéhez képest drága és egyszerre 5-6 embert kéne felhívni, hogy mindenki megkapja az infót. Mailnél csak CC-zni kell és kész, megkapja mindenki. Fórum azért gáz, mert elfelejti megnézni, rá kell szólni, hogy új túrát beszélünk meg, akár mailben, akár telefonon. Mint mondtam, sok az r=1, nem állítanak be RSS-t. Tehát ugyanott vagyunk, hogy telefon, vagy mail kell. Mail fiókot azért gyakran nézi az ember.

Hogy miért jó a Wave? Jó kérdés. Elvileg sokkal integráltabb lehet, mint egy fórum.

az egész világ egy nagy felfújt marketing lufi, legalábbis ami a fogyasztói társadalmat illeti biztos, tetszik nem tetszik de (lehetőségekhez képest jól) működik

volt eredetileg a chat meg az offline levelezés, az utóbbi fórummá vált, a fórum pedig néha chatté, így a a hup is egy nagy kavarc, néha ez, néha az, néha függőleges írnak néha 4 évvel követi a válasz... lehet hagyni maguktól fejlődni a dolgokat, köszöni egész jól elvan az evolúció, de azért ha boltba mész te is gondolom sokszor előnyben részesíted az elejétől kezdve aprólékosan, célnak, mérnökileg megtervezett cuccokat

Persze, hogy semmi új dolog nincs benne, és minden megoldható máshogy.

Csak éppen macerás. Pl barátokkal történő ilyen-olyan beszélgetésekre mi régóta levlistát használunk. De eléggé össze tud folyni egy idő után, hogy ki, mikor, mire válaszolt.

Aztán jönnek a googlemaps, flickr, és egyéb linkek, ha szövegen kívül mást is meg akarunk osztani a másikkal. Ezt a Wave-ben sokkal elegánsabban meg lehet majd oldani.

Arról már nem is beszélek, hogy milyen macerás a munkatársakkal Latex kódokat, meg dvi/pdf fájlokat küldözgetni, ha valamit meg akarunk beszélni...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

Nagyon félre ment az előző hozzászólásommal ez a thread. Én arra reflektáltam, hogy minek csinál plugint ha van versenyképes böngészője.

Szerintem csinálhat a Google bármi tök jót, ha a MS Dinoszaurusz böngészője nem támogatja (márpedig a világ nagyobbik részén még mindig az IE az elterjetebb) akkor rengeteg lehetséges felhasználótól (google szemszögéből $$$) esik el. Ezért teljesen megértem hogy csinált egy ilyen plugint. Így az IE használóknak csak egy plugint kell telepíteni (ez azért általában még a munkahelyi gépeknél is megoldható)

Szvsz rendes munkahelyi policy esetén olyan plugin van fent, amilyet a rendszergazda felrak…
De hozzáértőbbek majd lehurrognak ;)
Munkahelyeken ha IE-t használnak, gyakran okkal teszik. A renderelőmotorjában csomó minden van, ami a böngészőkében nincs. ;)

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Ha troll lennék, most belinkelnék egy csomó firefox secunia advisoryt. De mivel nem vagyok, ezért csak annyit mondok, hogy mint párszor ki lett errefele tárgyalva, nem egy intranetes program támaszkodik a Trident böngészőmotorra.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Nézzük meg egy kicsit a jelentését. "Nem tudtok normális böngészőt csinálni, mi már nagyon unjuk, inkább besegítünk már egy kicsit..." Google

Íííjáááj. Mi lesz ebből. xD

>>: sys-admin.hu :<<

Ez az igazság. MS szerint nem jó út a nyílt forráskód. Akkor kérdezem, miért alázza a nyílt forráskódú Chrome és Firefox az IE8-at minden téren?

Nyilván már régen sokkal olcsóbb és jobb megoldás lett volna, ha kukázzák az IE-t, és mondjuk Webkitre építkezve kiadnak egy teljesen új böngészőt, de nyilván ilyet sosem fognak tenni, fejlesztésre fordítandó összeget inkább elköltik marketingre.

Kedves "Charybdis"! Azt állítottad az imént mindeféle bizonyítékokkal hmm... "alátámasztva", hogy a konkurrencia minden téren lealázza az IE8-at (a hangsúly a "minden téren" volt). Nos, van aki ezt másképp gondolja, és persze - veled ellentétben - méricskélt is párat az ügy érdekében.

Nekem ugyan nincs túl sok véleményem erről (ugyanis nem érdekel), de azért kíváncsiságból 3 perc keresgélés után a lentebb olvasható cikkeket tudtam előbányászni.

Csak most, csak neked! (üsse kavics, a többiek is elolvashatják)

AnandTech: Internet Explorer consumes least battery in laptops!

Security: Internet Explorer is King of the Hill, According to NSS Labs

Microsoft Corp. researchers are developing a new Web browser that they say could offer a far greater degree of security than Google's Chrome, Mozilla's Firefox or Microsoft's own Internet Explorer.

Persze, persze, de hisz tudom én: ezek itt mind büdös Microsoft-bérencek, akik hazudoznak reggel, délben meg este. Hát..., kinek a pap, kinek a papné.

Köszönöm a türelmet.

Jó munkát, jó egészséget!

Üdv,
PutAbout

Ui.: Aki nem kedveli a monopolista törekvéseket, az előbb-utóbb jobb, ha a vigyázó szemét a Google-ra veti. Még néhány év és lesz itt nagy meglepetés... (sőt, már most is van)

"Microsoft Corp. researchers are developing a new Web browser that they say could offer a far greater degree of security than Google's Chrome, Mozilla's Firefox or Microsoft's own Internet Explorer." LOL :D

"Ui.: Aki nem kedveli a monopolista törekvéseket, az előbb-utóbb jobb, ha a vigyázó szemét a Google-ra veti. Még néhány év és lesz itt nagy meglepetés... (sőt, már most is van)" haj-jaj :D

ez jópofa volt, köszi :)

"Nem tudtok normális böngészőt csinálni, mi már nagyon unjuk, inkább besegítünk már egy kicsit..." Google

"Nem tudtok desktop oprendszert csinálni, ráadásul a Chrome böngészőtök se terjed úgy, mint szeretnétek, úgyhogy a miénket próbáljátok aláásni..." Microsoft

Lehet ilyen ovis hülyeségeket írogatni, csak vigyázz nehogy lebukjál a foltos és lyukas pingvinnel ;)

Ez az én olvasatomban egy rendes, nyílt sisakos f2f hadüzenet a két nagy között, hogy akkor indulhat a háború.
Hátradől, sört kinyit, pattogó elővesz...:)

LOL. Na most pisloghat az M$, hogy a Google már az IE-n "belül" is lekörözi őket... Megnézném az arcukat :)