Ubuntu-t futtat a 35 000 processzormagot alkalmazó, Avatar effektjeit készítő renderfarm

Címkék

A linux.conf.au 2010 (január 18-23) rendezvényen tartott előadást Paul Gunn, a LoTR, I Robot, District 9, King Kong, Avatar stb. sikerfilmek vizuális effektjeiért felelős Weta Digital rendszeradminisztrátora. Az előadás címe "Challenges in Data Centre Growth (or, "You need how many processors to finish the movie???")" volt. Az előadáson arról volt szó, hogy milyen hardveres/szoftveres háttér kell az ilyen kaliberű filmek elkészítéséhez.

Paul elmondta, hogy 2 petabyte diszktömbjük, 10 Gbps hálózatuk van, összesen 35 000 processzormag (4 000+ darab HP Blade) található a szervertermükben. Ezen a rendszeren körülbelül 48 órát vesz igénybe az egyes grafikus jelenetek lerenderelése.

A rendszeradminisztrátor szerint az egész rendszer közepében Ubuntu található. Az összes renderelést végző node-on Ubuntu fut, csakúgy, mint a Weta Digital-nál található desktop-ok 90%-án.

Szóval a sajtóban előzetesen megjelentettek ellentétben a renderfarm-on (vagy ahogy nevezi "render wall"-on) nem Red Hat Enterprise Server, hanem Ubuntu Server fut.

A részletek itt. Akit érdekel az előadás, annak jó hír lehet, hogy rögzítették és várhatóan fel fog bukkanni a konferencia weboldalán a "Media" szekciójában.

Hozzászólások

Ez jó reklám lehet az Ubinak. De jó!

Én mint laikus kérdezem, miért kell egyáltalán egy normális (oké, nem desktop, de mégis kidolgozott, sok mindent tartalmazó) disztribúció egy ilyen géppark alá? A legtöbb gép csak számolni fog, akkor meg a csupasz kernel bőven elég, rápakolva egy bash. Megkockáztatom talán egy saját primitív oprendszerszerűség még hatékonyabb (és így sok processzort megspóroló) lenne, de persze nem vitatom a kész megoldások nagyszerűségét. Vagy ennyire nem tudom, mi az Ubuntu Server/renderelő park?
----
Hülye pelikán

Meg is említettem, hogy nem deszktop edísön. Csak ha meg a Server-t is kiherélték, akkor miért hívják Ubuntunak? Tényleg laikus vagyok, ha valaki tudna írni vagy linkelni egy rövid leírást arról, hogy milyen szintig különböznek az egyes disztribúciók, azt megköszönném (a kernel közös gondolom, de mitől Ubuntu az amit futtatnak?).
----
Hülye pelikán

kell a gepnek bootolni. (mindnek) mondjuk ne sajat diszkrol bootoljon, hanem pxe/nfs.
kell, hogy tobb program futtathato legyen, es ezen programok egymast ne feltetlen zavarjak (user mode separacio)
kell egy filesystem (vagy tobb mindegy)
ez egy kernelnek nehany resze, de sokkal olcsobb egy linux kernelt valasztani, mint irni egy specialisat a renderfarmra.
Kell egy shell, ezt magad se vontad ketsegbe. Lehet egyedi shellt fejleszteni, vagy letolteni egyet.

egy renderfarmot nem csak egyetlen ceg egyetlen programja hasznal, hanem jonnek kliensek, es azoknak igenyeik is vannak. Rendszergazda szempontbol azt mondom,hogy az 'apt-get' jo barat.
No, helyben is vagyunk, egy kernel, egy shell, egy dinamikus csomagkezelo mar maga utan huz egy teljes disztribuciot. Lehet ez konkretan ubuntu vagy debian vagy akar redhat is.

Mellesleg, amikor vegre elindul az a nyavajas userspace szamolo program, akkor a diszken lebzselo elenyeszo mennyisegu egyeb csomag sem elvileg sem gyakorlatilag nem befolyasolja az usermodu program futasi teljesitmenyet.

tehat miert ubuntu (vagy debian vagy redhat vagy barmimas)
- nem kell oprendszer fejleszto a csapatba (300 emberrel kevesebb eleg)
- teljesitmenyvesztest nem okoz

A nem lehet! Hiszen annyi szakembertől megtudhattuk már itt a HUP-on, hogy az Ubuntu produkciós környezetben fabatkát sem ér... ;)

Ertheto: 4000 gepre megvenni a RHES-t nem pici pez. Es egy ilyen specializalt kornyezetben abszolute semmi szukseg ra.

--
Gabriel Akos

Nem gúnynév. Korábban csinálni akartam egy buddhista Ubuntut, akkor jöttem rá, hogy a Bubuntu név már foglalt (sőt). Mindegy, úgysem lenne rá elég idő, de a lefoglalt név miatt elszállt az a minimális lelkesedésem is :)

http://bubuntu.net/
http://digg.com/linux_unix/Bubuntu_Linux_for_black_human_beings

Mindkettőtöknek (trey, STP), igen valami ilyesmi, ez aztán a hatalmas innováció :)
Egyébként még bármikor lehet belőle valami, az is lehet valaki más megcsinálja.
Ha van keresztény (vagy keresztyény, nemtom) Ubuntu, miért ne lehetne ilyen is :)
Mondjuk a rovásírással megerősített Rubuntu is lenne olyan hasznos, mint a klingon nyelvű verzió :)

"es biztos azert valasztottak a bubuntut, mert az jobb"

Én ezt mondtam? Annyit állítottam, hogy itt több ember szerint az Ubuntu alkalmatlan desktop operációs rendszernek produkciós környezetben. Többek közt te is egyike vagy a három-négy embernek, aki mindig lehülyéz, amikor ennek az ellenkezőjét szóba hozom (gondolom mindjárt Hunger is befut :) ).
Az egy dolog, hogy mi évek óta használjuk játékfejlesztéshez nagy megelégedéssel, de most itt az a film és az a cég, ami rövidesen lekörözi a Titanic 1,8 milliárd dolláros bevételét és ennek a filmnek a speciális effektjeit Ubuntu alatt készítették.

"ne nevettesd mar ki magad"

A általam fentebb leírtak tükrében talán nem én vagyok az, aki most kinevetteti magát. De gondolom ezt nem fogod elismerni. :)
Mindenesetre majd magyarázd el Peter Jacksonnak is, hogy mekkora marha, hogy a cége munkáit egy ilyen megbízhatatlan operációs rendszerre bízta, mint ez az általad olyan sokat szapult "bubuntu". Biztosan egyet fog érteni. :)

De amúgy nem hülyeség ilyeneket is számításba venni.

Teszem azt, a X. században az állandó szolgálatot teljesítő teljes magyar hadsereg mérete kb. 3x akkora volt (80-90 ezer fő), mint a jelenlegi honvédség (25-30 ezer fő). Ennek ellenére csak az adott korszakban tekinthető katonai nagyhatalomnak Magyarország, ma már nem igazán, pedig a mai seregünk vélhetően győzelmet aratna az akkorin.

Szóval a bekerülési és marketingköltségek, továbbá infláció, stb. nem érdektelen, ha már mindenáron mindenidők filmjeinek kiszámítgatásával töltjük a sörözésre szánt drága időt. :)

Borzalom.
A Script kiddie-k már Hollyhoodba is beférkőztek.

olyan is lett

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Vector alszik még?
BTW most, hogy elkészült a film, mi lesz azzal a sok vassal? Nem osztogatják szét a már úgyis rajta levő ubival állástalan magyar rendszergazdák között segílyakcióba'?
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

kicsit mellékszál, de mintha az Elephants Dream-hez és a BBB-hoz (és persze a Yo Frankie-hez) is Ubuntu-t használtak volna.

_____________
烏邦土 - 乾屎橛

Ubuntu-t használtak a Weta-nál, na és?

Nem tudtam, hogy a fikázás ennyire része az open szellemiségnek! No comment!

---

A látszat csal...

es akkor ezen runtime lehetne nezni a jurassic parkot? :P

Nemtom mi fáj a sok szakembernek, de én már nagyon elegem van ebből a kis magyar keserű valóságból!
Mindig azt kell fikázni aki egy kicsit jobb helyzetben van, és nem azt kitalálni, hogy miért, és nem a példáját követni, vagy felvenni a kesztyűt, hanem fikkantani ezerrel.....

A mi szeretett/gyűlölt Shuttleworth(vagy hogyafuckban írják) haverunk is ülhetne a babérjain a tökeit vakarva, meg a táj k#rvákkal az oldalán halálra ihatná a máját a karib tengerparton (amit ettől függetlenül lehet, hogy meg is tesz, EGÉSZSÉGÉRE!) De nem, a mi suttylewört barátunk befeccelte a lóvéját egy alapítványba, ami kicsit elkezdte fejleszteni a Debian Linugzot {illetve az abból készült valamit} saját szájíze szerint, hogy a köznép által ehetőbb legyen, azé mee neki az tetszett mint ötlet..... Kisvártatva (kb 3-4 év) elérte azt, hogy egyes kormányhivatalokban, ahol szeretnek saját rendszereket GAZDASÁGOSAN üzemeltetni az ő "tákolmányukat" is használják mert kicsit felhasználóbarátabb volt, mint az akkori kortársai.....
Linux nagyobb publicitást kapott ezáltal (szerintem) és beindult a disztrók közt egy elég egészséges verseny is...

Rohadt egy szemét tényleg ez a cshávó...
Pusztuljon is mindenki, aki egy kicsit is előrébb tolta a pingvin szekerét igazatok van!

Most, hogy mit használ az ember ez olyan dolog, mint a színek: én nem veszek tiszta feketét, vannak olyanok, akik meg fehér ruhát nem vesznek. Az a baj, hogy kurva sok tévhitből van általánosítás.

Egy példa:

Anno ki akartam próbálni, hogy milyen a Fedora, leszedtem asszem a 9-et... nálam voltak gondjai,
az újabbaknak már nincsenek, most akkor szar a Fedora, mert nem jött be a 9-es??? nem értem..
Bármikor feltennék magamnak egy Blackpanthert, vagy egy CentOs-t, vagy Mandrivat, vagy Gentoo-t is, csupán egy kis wikibújás, meg a csomagkezelő parancsainak megtanulása és kész, de ez mind idő....
Ettől függetlenül egyikre sem mondom, hogy szar, mert nem azt szoktam meg.
Mindegyikkel van szívás, ha kifogod, és mindegyikkel lehet marha nagyokat szívni, de ez is hozzáállás kérdése, hogy azt tanulópénznek veszi-e az ember, vagy szívásnak...

Aki mondjuk grafikával foglalkozik, és érdekli a Blender, és arra vetemedik, hogy egy erőmű szerű gépre feltesz csak azért egy Ubuntut (a disznóváccson az a legfelső), mert tudja, hogy a Blenderhez van egy csomó jó cucc linugzon, akkor az egy dilettáns kocsog? Még akkor is, ha esetleg figyelemre méltó, és maradandó alkotásokat csinál azon a fúj eretnek szemét oprendszeren?

Aki meg nem általl körülnézni a világban jobban, és maga reszelgeti a rencert az meg isten?

Szerintem itt inkább arról van szó, hogy mindkét csoport Linux felhasználó, csak mindegyik a saját igényeihez viszonyítva mélyed el a rendszer dolgaiban, hiszen a végső céljuk is különböző....

http://taklertamas.blogspot.com/ http://taklertamas.deviantart.com/

Dell Studio 15 + az épp aktuális disztró amit használok... :-D

ez nem errol szol. totalis a QA hianya, "toljuk ki mahar", kb az ember betatesztelonek erzi magat. itt errol van szo.

kerlek, lehet jol csinalni valamit, meg lehet felig-meddig. en azt szoktam mondani, hogy felig-meddig nincs ertelme. de Neked biztos megfelel minden igy. remelem, legkozelebb a pek majd felig-meddig suti at a kenyeredet..

"Ubuntu-t futtat a 35 000 processzormagot alkalmazó, Avatar effektjeit készítő renderfarm "

Ebben a topicban írogatsz. Csak, hogy tudd. Ennyit az értő olvasásról. Nem ülök le, mert nem álltam fel.

És ha akarod, magyarázd el, hogy miért kéne leülnöm...

Engem tulajdonképpen szórakoztatsz.

Jó a stabilitással tuti, hogy vannak gondok, de mindig vannak vonzóbb és stabilabb lehetőségek....
Senki nem mondta, hogy muszáj mindig rányomni a frissítésre, ahogy megjelenik a kis popup ablak.....

Szerintem még csak most kezd majd igazán kialakulni a Linux kultúra..
Csak meg kell nézni a mostanában ránk leselkedő linuxos eszközöket...
Valljuk be őszintén, amíg nem ismerte a #nix-et, #nuxot, BSD-t ennyire sem az átlagpógár, és nem volt fontos sok olyan dolog, ami a publicitással jött, addig nem is próbáltak ilyen fürgén fejleszteni a kedves fejlesztők...
Most egy izgalmas átmeneti időszak van.

http://taklertamas.blogspot.com/ http://taklertamas.deviantart.com/

Dell Studio 15 + az épp aktuális disztró amit használok... :-D

nem alpha/beta upgardekrol beszeltem. treyen kivul aki mindig upgradelget es soha semmi baja nincs, eleg ha vegignezed itt a blog szekciot, hany embernek volt problemaja.

ha kijon egy uj verzio, en elvarom, hogy mukodjon. azert adtak ki, mert ugy gondoltak, hogy ez mar stabil, mukodik, nem? kozben meg ott van csomo open bug.

Én konkrétan ignorálom, hogy mi a marketing az egyes termékek mögött. Kipróbálom őket és ha nekem beválnak, akkor alkalmazom, használom őket. Legyen szó ruháról, hardverről vagy operációs rendszerről. Te ilyen reklám által befolyásolható, az után tájékozódó ember vagy?

--
trey @ gépház

Néha azon is el lehet szörnyedni, hogy ki mit szívott Windows-zal, vagy azon is elszörnyedek, hogy a kollégám mennyit szív mac-kel.

Mindenki használja valamire a gépét, azt kell kitalálni, hogy azokra a feladatokra mivel van a legkevesebb szopás. Trey-nek éppen az Ubuntu, nekem az openSUSE, másnak meg más.

A fent említett cég bizonyára kipróbált egy halom disztrót, és pont az Ubuntuval szívtak a legkevesebbet.

Teljesen igaz.
Egyébként a számítástechnika egésze, úgy ahogy van, szívás (mint minden más dolog :) ).
Amikor flottul megy minden, akkor az informatikus hajlamos jól megszívatni magát (például b@sztat működő dolgokat), ezért szív, aki meg nem, az nem is informatikus, hanem valami Rigel lakó.
Persze utóbbira általában kevés szükség van, gondoskodik a folyamatos alapszívásról a hardware, a software és a humán Vera.

Huh, jó hogy szólsz. Meg is nézem az egyik szerverem:

trey@pod:~$ cat /etc/issue
Ubuntu 8.04.2 \n \l

trey@pod:~$ cat /proc/mdstat
Personalities : [linear] [multipath] [raid0] [raid1] [raid6] [raid5] [raid4] [raid10]
md1 : active raid1 sda2[0] sdb2[1]
95699136 blocks [2/2] [UU]

md0 : active raid1 sda1[0] sdb1[1]
58596992 blocks [2/2] [UU]

unused devices:

Sigh. Szerencsém van.

--
trey @ gépház

Nem, az mdadm kezeli az mdadm tömböt.
Amúgy úgy oldottam meg, hogy letöltöttem relatíve friss mdadm -et, a nem egy eldugott zugából talltam hozzá ubuntu patch-et, megpatcheltem nagy nehezen, fordítottam, csomagot gyártottam belőle, telepítettem, és felismerte a tömböt, de degraded, meg faulty -ként.
Nagy nehezen kézzel újra összeállítottam a tömböt, és folytatta a resyncet.
Utána kipróbáltam azt, hogy evvel a frissebb mdadm-mel resync közben restartoltam, és restart után magától, automatikusan ott folytatta, ahol abbahagyta, mintha mi sem történt volna.
Szóval azt hiszem, a kernel semmit nem csinál, az mdadm kezeli az egészet.

Itt válaszolok a fenti két hsz-re, ha nem gond..

kernel nem lett upgradelve.
gmirror-ral is szívok éppen, konkrétan egy x2100-asban van két db 1TB lemezem gmirror-ban, és minden rebootkor újrasyncel.
(Nem, nincs bootmanager, se semmi, ami a lemezekhez nyúl, csak az egyszerű bootloader indít).
Mondjuk ez nem olyan nagy baj, no meg 8.0-RC1 konkrétan ez a rendszer, lehet ezért. Ha lesz időm, hamarosan upgradelem 8.0-stable -ra, szrencsére nem kritikus a rendszer, meg nincs is sűrűn újraindítgatva, a dolgát meg teszi (zfs streameket fogad ssh-n keresztül, napi 2x.)

másik freebsd szívásom, amivel küzdök, hogy egy x4150-esen, ha bedugok egy bármilyen pendriveot, 10-ből 3-szor kernel panicot kapok....
usb modulban...
rendszer: fbsd 7.2

amúgy zfs-sel is volt már issue-m, annyi, hogy egyszerűen egyszer csak menet közben eltüntek a zfs kötetek, a zpool szerint a device unavailable volt. ami érdekes, mert a fizikai device az x4150-es hardveres raid tömbje volt, és arról futott a rendszer, a zfs pool csak egy slice volt erről az eszközről..
reboot megoldotta, adat nem veszett.

desktopon mac-kel is voltak már issue-k.

én az tmondom,h ogy mindegyik rendszer ugyan olyan szar, mint a másik.
legfeljebb az egyik kényelmesebb, vagy valami miatt mégis joban használható. (ez akár szubjektív is lehet.)

Ez akkor lehet, ha leállításkor valamiért nem megy ki minden írás mindkét diszkre. Azt nem írtad, hogy a zfs streameket zfs-be fogadod-e, vagy simán fájlokba, UFS-re. A zfs lehet gázos ebből a szempontból.

Ja, én sem a minőségről, hanem az implementáció kezelhetőségéről, kényelmességéről beszéltem.

suckIT szopás minden nap! Python regexp sebesség

Értem.
A reboot úgy történik, hogy shutdown -r now .
10-ből 10-szer úgy indul újra, hogy degraded a tömb, és synceli.
Azt mondják, ennek nem szabadna így lennie, nem tudom, hogy miért van mégis így.
De mondom, RC1-es freebsd, lehet, hgoy valami nem tökéletes benne.
Annyira nem lényeges a dolog amúgy, mert mondom ritkán van újraindítva, én nem kritikus gép.
Ha lesz időm foglalkozni vele, úgyis újra akarom húzni 8.0-stable -val, ha akkoris resynccel fog bootolni, majd jobban utánamegyek, hogy miért lehet ez.

Csak nekem közbejött egy restart, miközben a raid5 tömböt építette újra.
És nem tudta folytatni, csak az újabb mdadm -ok tudtak ilyet.

De igazából mindegy, nekem nem jött be, én nem használom (már csaka egy elyen van), nekem nem kell se ubuntu, se semmilyen linux.
Ettől másoknak még megfelelhet, hát használják egészséggel.

Én minden éles MD (és más) RAID-es gépet úgy telepítek, hogy miután az MD (vagy más RAID megoldás) összeszinkronizált, tükör esetén mindkét diszkre éles hibát szimulálok, azaz eltávolítom fizikailag, mintha beszart volna és ellenőrzőm, hogy az amit csináltam, az megfelelő. Ezután összerakom újra a RAID-et és csak ezután bízok rá bármiféle feladatot. Megtérül ez a kis teszt a későbbiekben. A tesztelésre sose szoktam sajnálni az időt.

--
trey @ gépház

Hát mondjuk ha GRUB1 kontra GRUB2 váltásról, vagy más a rendszer lényeges fontos alapértékeit befolyásoló dologról van szó, akkor én mindig a cleaninstall mellett voksolok.

De ne aggódj, az informatika már csak ilyen:

Lehet az OS X, Win7, vagy Linux, vagy akármi, ha kijön egy frissítés, akkor általában problémákkal jár, aztán a sok kétségbeesett, aki nem akar gondolkodni, vagy egyszerűen csak nem érdekli ilyen mélyen, elkezd írogatni a fórumokba kétségbe esetten, hogy akkó most mi lesz, mert kijött a legropogósabb izé, még azt sem tudom, hogy milyen, de már tettem is fel mert olyan jó friss persze élesbe, mentés nélkül, mert minek az...
(aztán nesze neked forró kifli, megégette a számat) Aki tájékozottabb, és tud esetleg angolul, az kicsit utánajár a dolgoknak, és külföldi fórumbejegyzésekben keresi a megoldást, nem visít, szenved, rajta tartja a seben a kezét, aztán ha megvan a megoldás, akkor

a/ megoldja, kussol örül, élvezi tovább az életet, ha már úgy kicseszett magával, hogy neki a legeslegeslegeslegfrissebb kellett, mert az most jó.. Esetleg leírja valahova, hogy mások is okuljanak, és aztán kussol.

b/nagymellénnyel beírja egy magyar fórumon, ahol istenné avattatja magát a sok frissmániással.

Aztán itt van még a harmadik csoport, a hozzáértők:
Azok meg csak tudják... puff egyszer csak beugrik, hogy ahhha, megvan ez a baj, megoldottam, jól van ügyes vagyok, de kit érdekel, hiszen sokan miattam szívtak, mert reszeltem...na jól van most már jöhetnek az élet értelmesebb dolgai....

Ők nem sírnak csak megoldják, aztán ennyi, esetleg elejtenek angolul egy-két blogbejegyzést valahol a neten, hogy mindenki elolvashassa, mert azért az angolt majdnem mindenhol beszélik, namegaztán ha már az a minden programnyelvek alapja, akkor miért ne........

http://taklertamas.blogspot.com/ http://taklertamas.deviantart.com/

Dell Studio 15 + az épp aktuális disztró amit használok... :-D

Nyilván lehetne úgy is csinálni, hogy mindent csontra kitesztelnek, meg open bug nélkül adják ki a cuccot, csakhogy ehhez nagyon-nagyon sok idő kell. Az egyes kiadások között meg lenne n+1 év, hogy mire végre kijön tutira elavult legyen és a kutyának se kelljen.

Az az igazság hogy a különböző kiadások fikázását soha sem csíptem, nem is értettem. Akinek nem felel meg az Ubuntu az ne használja. Ha neki jobban megfelel a RedHat, Debian, Gentoo, vagy akármi akkor ott van lehet tolni, éppen ez a Linux hatalmas ereje, a változatosság, hogy mindenki megtalálhatja a neki megfelelő disztrót. Az Ubuntu-t azért is használják sokan mert gyakran jönnek az új kiadások, az új technológiák stb... hidd el hogy van akinek ez tetszik. És ha megnézed a bugreportokat, nagy százalékban nem szigorúan az Ubuntuval van baj a hanem azokkal a zárt vagy egyéb driverekkel amik nélkül nem lehetne életet lehelni a hardverbe. Azok pedig bizony elég fiatalok, egyiket másikat csak 2-3 éve kezdték fejleszteni linuxra-is (hozzátenném hogy ebben is nem kis szerepe van az Ubuntu népszerűségének, akár tetszik ez neked akár nem.)

Nem mondom hogy az Ubuntu a legjobb Linux a világon, de megvan a jól megérdemelt helye a többi disztró között.

----------------
(:> )B

Ha elolvasod a threadet, akkor tudod, hogy én is a te nézeteidet osztom, és nekem sincs semmi bajom egyik linuxszal sem, ahogyan azt az előző hsz-emben is olvashattad.
Inkább azzal van baj, hogy az emberek előbb cselekszenek, aztán gondolkodnak.
Vegyünk egy példát, autógyártás:

Kijön egy új típus, van benne valami technológiai újítás, ami a szakmának igazi csemege, viszont annyira nem tuti, hogy még nagy sorozatban minden gyár átvegye, ezért bevállalják, hogy akkor ez így kimegy, aztán meglátjuk.

Jön a Hype mániás vevő, meglátja a papíron, hogy ezám új ám benne, gyorsanazonnalmegveszinehogyaszomszédelőbbvegyemeg. Aztán hazamegy és a második harmadik út után rájön, hogy ez igazából elég kényelmetlen újdonság benne. Elviszi a szervizbe, ahol a mérnökök által már javított (a sok bugreportnak hála) alkatrészt kicserélik, és boldog a tulaj.

Jön a megfontolt vevő pár héttel-hónappal azután, hogy kijött az új csoda. A tesztmagazinokban már kapott az új alkatrész hideget, ,meleget, megvoltak a nagy összehasonlító tesztek, valamit olvasott valahol, hogy a hibákat már orvosolták, és megveszi az akkor még mindig újdonságnak számító, de már biztonsággal használható csodát...

Hát ennyi

http://taklertamas.blogspot.com/ http://taklertamas.deviantart.com/

Dell Studio 15 + az épp aktuális disztró amit használok... :-D

Nem a te hozzászólásodra reagáltam, hanem NagyZ-ére.

Igazad van abban amit mondasz, de ha nem lennének Hype mániás vevők, akik szeretik az újdonságokat, akkor nem derülnének ki a problémák és a mérnököknek nem lenne mit kijavítani, így hát hiába mennének a megfontolt vevők hónapokkal később, ugyanazokkal a gyerekbetegségekkel találnák szembe magukat.

----------------
(:> )B

Viszont a hype mániásnak lehetne annyi esze, hogy nem kezd el fikázni azért, mert bevállalt valamit, ami évek óta köztudottan szívás, főleg mindenféle előkészület és biztonsági mentés nélkül..
Azt hittem, hogy az évek óta bevett gyakorlat már megedzette a frissmániásokat... de nem

http://taklertamas.blogspot.com/ http://taklertamas.deviantart.com/

Dell Studio 15 + az épp aktuális disztró amit használok... :-D

Ennek semmi köze a bevált gyakorlathoz. Aki fikázni akar az fog is.
Aki meg Hype mániás az nem fogja telesírni a fórumokat azzal hogy "mekkoraszar" az éppen aktuális kütyüje, hanem szépen nekiül megoldást találni a problémára meg bugreportokat írni.

----------------
(:> )B

Bizony, az az igazi finomság! De azt meg ugye nem szokás nagydobra verni, mert az ilyen kis ínyencfalatkákat nem adja csak úgy a szomszédnak az ember....
Elvégre mindenkinek van gáztűzhelye is, meg félig sültet is lehet kapni mindenhol... :-)

http://taklertamas.blogspot.com/ http://taklertamas.deviantart.com/

Dell Studio 15 + az épp aktuális disztró amit használok... :-D

alternatív megoldásként - csak neked :) - ha kicsit szárazabb kifli héját kicsit bevizezed, és úgy rakod a sütőbe, hasonlóan friss-ropogós eredményt kapsz.

a legtöbb lehet. de ha teneked pont félig átsütött kifli kell, pont azért, hogy otthon fejezhesd be, akkor jó, ha erre is van kínálat. vagy nem?

de a legtöbb ember Linuxot sem használna, és nem feltétlenül azért mert reszelni kell, hanem mert reszelni lehet. és ez sokaknak már túl sok szabadság.
_____________
烏邦土 - 乾屎橛

Végigolvastam ezeket a hozzászólásokat, de minek?!

--
I love the smell of flame in the morning!!! :D

Nem semmi ez a fflame party ami kialakult. Öröm látni ezt a sok nézőpontot. :)

Amúgy azon én is meglepődtem, hogy egy nem LFS disztró ment, fel azokra a szerverekre. Desktopnál annyira nem meglepő választás.

===================================================
Ubuntu 8.04.3, AIX, Windows XP Home, Windows XP Pro

nem lepődök meg rajta, hogy nem LFS: nem az az alaptevékenységük, hogy saját disztrót tartsanak karban, cserébe ehhez vehetnek supportot is, és gondolom kihasználják :)
Másrészről viszont az Ubunturól az volt a sztereotípiám (minden alap nélkül, nem üzemeltetek szervert), hogy nem való ilyen helyre.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Igen, LFS-ről beszéltem. De ez is csak az én sztereotípiáim miatt. Ami nagyjából azt takarta, hogy ez már annyira speckó környezet, hogy érdemes az alapoktól testre szabni az oprendszert. De ahogy feljebb megjegyezték, nekik épp saját disztró karbantartás a fő csapásirányuk. :)

Talán az alábbi cikk miatt gondoltam, hogy ez így megy (igaz, hogy rég olvastam, szóval megfakultak az emlékeim):
www.linuxvilag.hu/content/files/cikk/32/cikk_32_20_23.pdf

===================================================
Ubuntu 8.04.3, AIX, Windows XP Home, Windows XP Pro