blackPanther OS v10.1 (Destiny)

Címkék

Mától elérhetővé vált a blackPanther OS v10.1 (Destiny) végleges változata. Természetesen a rendszerrel elérhető a már korábban beígért ingyenesen használható számlázóprogram éles változata is. Egyúttal szeretnék eredményben és sikerekben gazdag boldog új esztendőt kívánni mindenkinek! A DVD változatra pár napot várni kell még, tekintettel az újévre, de a megjelenésig jelzett problémákat, kéréseket automatikusan orvosoljuk, így a DVD már egy frissített változat lesz...

Fiókok: root/root - blackpanther/blackpanther
Fájlrendszer: ReiserFS

Letölthető innen (MD5)

Alternatív letöltési helyek: FSN, Linuxforum

Telepítési segítség itt.

A rendszerről pár szóban:

  • 700MB-os elsődleges telepítőlemez és LiveCD
  • 9 telepítőforrás (repo), összesen 6 690 telepíthető csomaggal
  • 2 opcionális telepítőforrás összesen 4 200 telepítőcsomaggal
  • Rendszermag: 2.6.32.2
  • X.Org verzió: 1.7.3
  • Firefox: 3.5.6
  • Office (Oxygen bázis): 3.1.1
  • Gimp: 2.7.0
  • Alapértelmezett asztal: KDE 4.3.1

A rengeteg újítás mellett kiemelném az "EasyInstall" lehetőséget. Ez biztosítja, hogy gyenge gépekre is könnyedén telepíthessük és ezután használjuk a rendszert.

Érdemes megemlíteni a "DisplayController" programot, aminek azt a funkciója, hogy minden körülmények között grafikus felületet biztosítson a felhasználónak.

A rendszer része az oly nagysikerű, leegyszerűsített, intelligens magyar parancskészlet azoknak, akik szeretnének ismerkedni a konzol adta lehetőségekkel. (kapcsolódó videók)

Nagy segítség lehet a kezdő felhasználóknak a "DesktopSelector" program, ami segít kiválasztani és telepíteni a nekik megfelelő munkaasztalt.


Videó-dokumentum bemutató

Kiemelném a "MyInfo-Tool" programot, ami egy egyedi információs központ és svájci bicska. A fontosabb beállítási műveleteket elvégezhetjük a rendszeren, vagy épp MAC címet cserélhetünk a hálózati kártyánkon.


Videó-dokumentum

És nem utolsósorban, kiemelném az ingyenes számlázóprogramot, ami minden induló vagy már működő vállalkozás működését megkönnyítheti. Korlátozások nélkül szabadon felhasználható.

Az adattitkosítás röptében (datacrypt-onfly) vagy a Dropbox (Távoli adatmentés) is része a rendszernek, de további érdekességeket találhatunk magunknak, már csak telepíteni kell!

További képek a galériában

A részletek és a hivatalos bejelentés itt.

BÚÉK!

Hozzászólások

Miért nem '10.01.01-én lett bejelentve? :)

A hivatalos bejelentés linken:

This page cannot be displayed due to an internal error.
If you are the administrator of this site, please visit the Xoops Troubleshooting Page for assistance.
Error [Xoops]: Unable to connect to database in file class/database/databasefactory.php line 40

Gratulálok és BUÉK

--
A gondolat még szabad ...

Utolsó képernyőkép linkje:

This page cannot be displayed due to an internal error.

If you are the administrator of this site, please visit the Xoops Troubleshooting Page for assistance.

Error [Xoops]: Unable to connect to database in file class/database/databasefactory.php line 40

Letöltöttem, md5sum OK, kiírtam. Reboot után az

ISOLINUX...
gfxboot:

után áll a lelkem, a CD-hez kb. másodpercenként hozzányúl, de tovább semmi.

Lenovo T60, 3GB RAM, Ati Mobility Radeon X1300, Intel(R) Core(TM)2 CPU T5600 1.83GHz

Ha az segit nekem 2x szált el az rsync 64%-on. Most csináltam kicsit még memoriát és teret a merevlemezen. Hátha az a baja.

rsync error: error in file IO (code 11) at receiver.c(302) [receiver=3.0.5]
rsync: connection unexpectedly closed (299382 bytes received so far) [generator]
rsync error: error in rsync protocol data stream (code 12) at io.c(600) [generator=3.0.5]

Csakk az iso-t akartam rsync elni. A parancsban is csak az iso nak a nevét változtattam meg. 3 szor sikerűlt rsyncelni. Úgyon arról a szerverről. Most nem jőt őssze. csodálkoztam miért tőlt sokkal tőbbet mint előtte. Eddig minél közelebb kerűlt a végső verzióhoz a cd annál kevesebbet tőltőt. Na most 1.8 GB tőltőtt le benne a cd plusz egy csomo minden, nem értem mit csesztem ell.

Lehet, de nem elsősorban az a baj. Sajnos úgy néz ki meghalt a DVD író a T60 -asban. Kiírtam egy másik gépen. Van egyéb bajom is, mindkét gépen. Ha kell van még egy harmadik is...
:-)

Szóval, a media teszt szerint a CD hibátlan. Ennek ellenére (gondolom a Mandriva kapcsolatnak köszönhetően) ez is szépen lefagy ha kiválasztom a Magyar nyelvet induláskor. Sőt, ha az F3 -at nyomom meg akkor is.

Ha angol nyelven indítom a LIVECD-t, elindul. ESC gombbal visszaváltva konzolra, a "mount loop image" után, a HWDETECT előtt megjelenik egy crash üzenet, majd hiányzó csomagokra panaszkodik és érdekes módon tovább megy és a Starting Avahi után csak "Call Trace" crash üzenetek ezrei folyamatosan...

A konzolra érkező üzenetek a Startin bP OS üzenettől szét vannak esve, az új sorok nem a következő sor elején, hanem _csak_ simán a következő sorokba íródnak ki. :-(

Most az újabb MSI CR600X gépen megy a CD teszt, ott is megnézem ugyanezt.

Ott is ugyanez a jelenség, de érdekes módon ha a CD teszt után elindul a grafikus felület mindkét gépen. És ott fagy szana-széjjel, mielőtt bármit csinálni tudnék.

Szóval ez ismét nem úgy néz ki hogy számomra sikeres teszt lett, a Frugallal járom meg rendszeresen, hasonlóan.

"call trace": már dolgozom a hibán... (nem kellett volna beengednem az egyel újabb kernelt, sajnos nehezíti, hogy az én gépeimen nem jelentkezik :() ConsoleMode-ban indítva kikerülhető...

> "Ott is ugyanez a jelenség, de érdekes módon ha a CD teszt után elindul a grafikus felület mindkét gépen. És ott fagy szana-széjjel, mielőtt bármit csinálni tudnék."

Milyen VGA?

Szóval, meg felfelé egy javított ISO. Reméltem, hogy az rsync-el gyors lesz, de az istennek nem akarja a szinkront, így már upload marad.

A csomagok "keresése és nem találása" teljesen normális az esetedben. Azért mert a hw felismerés megtalálja a kártyádat és tudja, hogy van hozzá zártkódú meghajtó. (több mint valószínű, hogy ehhez a kártyához más nem is jó, illetve problémákat okozhat) De mivel nincs internet kapcsolatod még a bootolási szakaszban, nem tudja letölteni a meghajtót hozzá. Így tovább megy és próbálja elindítani a rendszert egy megfelelő meghajtóval.

A splash kicsit felborítja a képernyő rendezését, de beszédes mód kell akkor kapcsold ki splash=verbose. Ebben az esetben sorban jönnek az üzenetek.

A mostani iso-ban minden eddig jelzett hibát javítani próbáltam, nálam 6 féle gépen rendesen bootol a rendszer, nvidia lapom viszont nincs, kérlek majd jelezz. Én teszteltem és tesztelem két lemezről most is, eddig probléma nélkül folyamatosan live móban van, kb 4 órája egy HP és egy Toshiba laptopon.

habár nem próbáltam, de tetszenek a képernyőképek, látszik hogy jól összerakott cucc. A design is szép. A myinfó-s dolog is jó lehet. gratula :)

Először is gratula.

a MyInfo-Tool videóját megnézve, egy typo-n megakadt a szemem.
01:17-nél az ablak alján (About):
"If You have any ide,..." helyett "If You have any idea,..." kellene :)
ha már azóta javitva lett, akkor bocsi, a livecd-n még nem néztem meg élőben.

BUÉK addig is

Részemről köszönet és gratula!

No meg persze minden jót és kitartást a csapatnak az új esztendőre!

Én is kipróbáltam a rendszert és mivel belső hálózatom van két hibát tapasztaltam: az egyik hogy a BP os control panelen a samba varázsló lefutása után a saját beállításait dobja vissza nem enged módosítani (munkacsoport, név, szerver sztring). A másik, hogy a nyomtatóknál automatikusan kijelöl egy HP lézer jet nyomtatót amit alapértelmezettnek vesz és szerinte a hálózatban van, de valójában nem létezik ilyen eszköz a hálózatban.
És még egy észrevétel: a szkennert ha beakarom állítani akkor felajálja hogy telepíti a task-sane csomagot, de ha elfogadom hogy telepítse akkor visszadobja azzal hogy ez a csomag nem létezik.

Amúgy gratula a fejlesztőknek, szép munka és tényleg csinos kis rendszer, öröm látni a törekvéseket. :)

Köszönöm, az utóbbi hibát 1 órán belül javítom és a frissítés elérhető lesz
A HP nyomtatót szándékosan raktam be cache-ba, hogy ne legyen olyan üres a panel:) Szamba varázsló tényleg nem jó a szerver kezelésére, erre keresek valami megoldást, vagy egy perl-es embert (pepokám!:D) :)

szerk: a frissítés már az "Update" repóban van. A rendszer automatikusan fel fogja ajánlani a telepítést a következő ellenőrzéskor, vagy megteheted kézzel is a "frisites forras Update && frissites" parancs futtatásával

Senki másnak nem volt vele eddig problémája?

Megint _csak_ én szívok ezzel is? :-) Vagy csak még nem nagyon szánt erre senki időt?

~600 letöltés volt, sok report jött, meglepett de a hibajelentések mellett elégedett levelek is voltak:)

Az ISO felért, tesztelték is már páran, akinél jelentkezett valamilyen hiba előzőleg, azok most rendben találták.

Én pedig most alszom egyet:) Ha valami gond van írjátok meg akár itt akár a fórumban, akár mailben.

Jó éjt és BUÉK :)

szerk: nem jó, de az Ubuntunál ráakadtam erre a nullpointer probléma megoldására. Az új kernel forgásban van, frissítés holnapra :) Nvida-s tesztelők jelentkezését szívesen fogadom! ATI és Intel kártyás gépekben úgy néz ki, hogy nem jelentkezik...

Azt írtad mész aludni... mellesleg elovastam minden posztot mielőbb bármit is írtam.
???

Amúgy semmi javulás. A bootmenü ugyanúgy kiakad ha a magyar nyelvet, vagy az F3 -at megnyomom.

A bootfolyamat mind az nVIDIA mind az ATI -s laptopon megfekszik, bármelyik opciót választom a Boot menüből. Miközben a médiateszt azt mondja a CD hibátlan.

> Azt írtad mész aludni... mellesleg elovastam minden posztot mielőbb bármit is írtam.

Hat hónapig csináltam a rendszert, 72 órája fenn vagyok, a vérnyomásom 200 felett, gondolod el bírtam aludni ? :D) Ez addig nem is fog menni nálam amíg a probléma fenn áll... Elkezdtem kutatni aztán, hogy mi a gond, mert az rc óta csak a kernel lehet érintett a problémában. És bizony rc-re egy panasz nem volt a 31-es kernellel (ha van időd a Devel mappában fenn van). Na és ráakadtam az Ubuntuéknál egy foltkészletre, ezt bemigráltam a bP kernelbe, ami pont most lett kész. Elkezdem feltelepíteni és tesztelni,ezt megnehezíti, hogy az én gépeimen nem jelentkezik a probléma, ahogy virtualbox-ban sem. Szóval nem lesz gyors, mert minden alkalommal fel kell töltenem, hogy mások is hozzáférjenek. De csinálom...

Ui: a gfxboot-al nem is fogok szórakozni, mert az ŐŰÉ betűbe döglik bele, telepítés után úgy is alapból magyar lesz, Egyébként csak a magyar nyelven és csak egyes gépeken csinálja. Nálam ez is jó, de tudok a problémáról.

Felraktam egy lzma nélküli ISO-t az eredeti helyére. Ha van időd inkább ezt próbáld meg. Nem is tudom eddig miért nem raktam fel így.. Most töltöm fel már az új kernellel a tömörítettet,ha a tesztelték páran és rendben volt akkor visszarakom a 800MB-os helyére.

Az alternatív letöltési linkekre én ezt kapom:

Too many redirects occurred trying to open “ftp://ftp.linuxforum.hu/mirrors/ftp.blackpanther.hu/blackPanther/OS/All…”. This might occur if you open a page that is redirected to open another page which then is redirected to open the original page.

A bP oldaláról működik, onnan töltöm most, csak gondoltam szólok.

Szerk.: Mégsem működik. A 10.1-es könyvtár átirányít a 9.1-re, az abban található blackPantherOS_v10.1.iso-t megnyitva ezt kapom:

The alias “blackPantherOS_v10.1.iso” can’t be opened because the original item can’t be found.

A cikk alapján szép munka, köszönjük és grat.

A számlázó szoftver tud rendelést importálni? pl webáruházból
Elektronikus számla kiállítására képes?

köszönöm

Gratulálok és BUÉK!

Hamarosan kipróbálom, ha lesz időm.

Hali kiprobáltam élesben. A régi rendszert váltottam volna le velle. Nem nyertem hangszorot. Érdekes modon most hogy már nincsen fent a régi rendszerem nem működik a liveverzioja sem. Ilyent még nem pipáltam. Most az rc 1 live verziojával jöttem fel és a 800Mb ost töltöm lefele egy pendrivera.

lspci:

00:00.0 Host bridge: nVidia Corporation nForce3 250Gb Host Bridge (rev a1)
00:01.0 ISA bridge: nVidia Corporation nForce3 250Gb LPC Bridge (rev a2)
00:01.1 SMBus: nVidia Corporation nForce 250Gb PCI System Management (rev a1)
00:02.0 USB Controller: nVidia Corporation CK8S USB Controller (rev a1)
00:02.1 USB Controller: nVidia Corporation CK8S USB Controller (rev a1)
00:02.2 USB Controller: nVidia Corporation nForce3 EHCI USB 2.0 Controller (rev a2)
00:05.0 Bridge: nVidia Corporation CK8S Ethernet Controller (rev a2)
00:08.0 IDE interface: nVidia Corporation CK8S Parallel ATA Controller (v2.5) (rev a2)
00:0a.0 IDE interface: nVidia Corporation nForce3 Serial ATA Controller (rev a2)
00:0b.0 PCI bridge: nVidia Corporation nForce3 250Gb AGP Host to PCI Bridge (rev a2)
00:0e.0 PCI bridge: nVidia Corporation nForce3 250Gb PCI-to-PCI Bridge (rev a2)
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation G73 [GeForce 7600 GS] (rev a2)
02:09.0 Multimedia audio controller: C-Media Electronics Inc CM8738 (rev 10)

[root@localhost ~]# lsusb
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 003: ID 13fe:1f23 Kingston Technology Company Inc.
Bus 003 Device 002: ID 07d1:3c03 D-Link System DWL-G122 802.11g Adapter [ralink rt73]
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

Ha lejőn a 800 as akkor jelentkezem.

Most írom majd ki és akkor telepítem. Kb. 1óra.

Miért nincs még x86_64 portja?

Nem igazán ez az oka. Két 64 bites gépet is vettem, hogy majd tesztelni, fejleszteni jó lesz. Csak még a 9.1.1-nél elkezdtük tesztelni a 32bites bP-t és az akkori 64bites Gentoo-val hasonlítottuk össze. Messze jobb eredményeket kaptunk a 32bites blackPanther-től mint a 64bites Gentoo-tól. Itt merült fel a kérdés, hogy akkor minek?! Rettentően sok munka úgy, hogy értelme nincs? Így nem lett 64bit.

http://en.wikipedia.org/wiki/Physical_Address_Extension

Fogja látni, de ettől még nem tudsz tetszőleges méretű memóriát foglalni egy processzel. Ez leginkább ott tud segíteni, ahol több, de nem túl sok memóriát fogyasztó processznek kell 32 bites rendszeren futnia.

suckIT szopás minden nap! Beindult az optimalizáció az Oracle-nél