TrustedBird: a francia hadsereg és a Thunderbird 3 kapcsolata

Címkék

Egy érdekes cikk jelent meg a Reuters oldalain arról, hogy a Mozilla által a napokban kiadott Thunderbird 3 e-mail kliens szokatlan helyről származó kódokat is tartalmaz. A forrás a francia hadsereg, amely úgy döntött, hogy a nyílt forrású termék biztonságosabb számára a rivális Microsoft Outlook terméknél.

A francia hadsereg hat évvel ezelőtt választotta a nyílt forrást egy belső kormányzati vita után, amely 2007. november 6-án teljesedett ki egy rendeletben, amely megkívánta, hogy az állami hivatalok törekedjenek a maximális technológiai és gyártói függetlenségre.

A francia hadsereg úgy találta, hogy a Mozilla nyílt forrású dizájnja lehetővé teszi biztonsági bővítmények (extensions) fejlesztését, míg a Microsoft proprietary szoftvere nem annyira barátja az effajta munkának.

A Gendarmerie Nationale (francia csendőrség - korábbi cikkek) - amely akkoriban a francia hadsereg része volt - végezte tervezést és publikálta is kódjainak egy részét TrustedBird név alatt.

A TrustedBird egyes kódjai pedig helyet kaptak a nemrég kiadott Thunderbird 3-ban.

A francia hadsereg 80 000 számítógépen használ Mozilla Thunderbird-et, egyes helyeken TrustedBird kiegészítéssel.

A részletek itt.

Hozzászólások

komolyan, már én szégyellem magam, hogy ilyenkor egyből a hazai közigazgatás ugrik be ellenpéldaként...

Jó, rendben, közigazgatás.
Jelenleg a következő programok vannak használatban a különböző közigazgatási intézményekben, amit a PM, esetleg a MÁK (Magyar Államkincstár) adott ki: a "K11", a "PMinfo", "Mérleg", az "Anal99" (megelőzendő a poénokat: analitikus nyilvántartásról van szó), valamint pl. a gyermekvédelem területén egy régen kitalált, de mégiscsak a DOS alapokon működő "Gyivi" (by Rainbow software).
Nos, szakmailag nyilván sok tudást, fejlesztést tartalmaznak, de az pl. egyszerűen vicc, hogy szerencsétlen kezelő (ügyintéző) nem tud önállóan egy lekérdezést néhány egér kattintással létrehozni (tehát nem azt állítom, hogy mindenkit meg kell tanítani SQL lekérdezést írni fejből). Valamint csak és kizárólag az Epson FX 1050-es mátrix printert támogatják, jó, némelyik a HP DeskJet akárhanyast is, valamiért ezek nagyon elterjedtek anno Mo.-on.
Joggal merül föl a kérdés: ez miért probléma?
Nos, csak annyiban, hogy ha jönnek/mennek a nagyon (?) okos MÁK-os ellenőrök, és nem lehet egy nyamvadt listát úgy "kirakni" pl. CSV file-ba, mert a program nem képes rá. Az igaz, hogy képes szóközzel és tabbal formázott *.txt exportra, de abban sincs köszönet.

Érdekes, hogy az APEH által kitalált, "eredeti" ABEV - Win alapú - program menetközben "megjávásodott" (egyébként nagyon helyesen).

De te milyen fejlesztési irányelvekre gondolsz?

Állítólag lesz jövőre valami Win alapú fejlesztés a K11 kiváltására, bár hallani olyat is, hogy web alapú lesz!
Reménykedjünk!

Önkormányzatoknál.
Nálunk pl. 40-60 saját szakrendszer/egyéb van saját fejlesztésben.
OOO bevezetés: nem veszünk új géphez MS Office -t helyette új géphez OOO jár.
....

Több önkormányzattal beszéltünk már vannak biztató jelek.
De pszt. még valaki keresztbe tesz.
Vannak dolgok amelyeket a politika irányít - arról meg nem beszélhetek, de azon a szinten nagyon rossz a helyzet.

ASP központ most a fejlesztés mágikus szava! Minden régióban kialakítanak egy-egy ASP központot, amire, ha jól tudom, megyei jogú város pályázhat. Itt elő van írva, hogy miket kell megvalósítaniuk.
Csak attól félek, hogy MSZP-s városok nyernek, aztán a megvalósításnál meg az új (várhatóan nem MSZP-s) kormány keresztbetesz nekik, aztán megint csúszik minden.
toth_a: van egy befesz is, arról tudsz valamit? Mintha a fejlesztő nyugdíjba ment volna, azóta nagy a csend, 2009-ben volt valami főkönyvi szám váltás is, már azt sem dolgozták bele..

Sajnos jó a meglátásod.
Ez a pályázatosdi informatikában teljesen horror, de más területeken is.
Gyakorlatilag kidobott pénz.
Erről többet nem beszélhetek.
"Ha valóban értelmes megoldást akarunk akkor lassan lehet csak lépni kitartó munkával.
És egyszerre kevés pénzzel mert arra lecsapnak a politikusok."
Kollégámat idézve.

Az ASP ről:
Túl sok pénz van benne hogy ne legyen előre megbundázva.
Ráadásul a választások után is lesz belőle pénz(függetlenül az eredményektől).
Teljesen értelmetlen az a konstrukció ahogyan a pályázat maga is ki lett írva. Nem kellene 7 helyen is lefejleszteni ugyan azokat a szakrendszereket egy nyílt fejlesztési modellben töredék áron abszolute professzionális szakrendszereket lehetne lefejlesztetni.

Az előbb említett "nagy" helynél az egyes, kisebb vidéki intézményekben is preferált a "citrom", de még inkább a "freemail" postafiók használata, és - sajnos - nem csak magán célra! :-(
Itt tartunk jelenleg.
Bár már az is nagy dolog, hogy néhány helyen - részben a gazdasági válság miatt - beengedték (kényszerből) az OpenOffice.org irodai csomagot.
Az (emberi) tudatlanságot, ostobaságot az istenek sem tudják felülmúlni!

a kulonbseg egyszeru:
Mo-n a leghulyebbek mennek el allami alkalmazottnak, a franciaknal az elitegyetemek legjobbjai. ott presztizse van az orszagert dolgozni. nalunk nincs. nalunk azokra neznek fel az emberek, akik sok penzre tudjak atbaszni az allamot.

--
Live free, or I f'ing kill you.

Addig, amíg az állami cégnél egy jól képzett informatikus köztisztviselői bérért dolgozhat, szemben egy magáncég 2-3-szorosáért csábíthat magához embereket, addig így lesz.
Mármint: közigazgatásban. Állami cégnél még lehet többet is kereshet, mint a magánszférában, lásd: BKV.