A FreeNAS jövője

Címkék

A FreeNAS egy FreeBSD alapokra építkező Network Attached Storage (NAS) operációs rendszer. Az egyszerű konfigurálhatóság kedvéért webes felülettel rendelkezik, támogatja az FTP, NFS, CIFS (Samba), AFP, rsync és iSCSI protokollokat, az adatbiztonságért pedig a szoftveres RAID 0, 1, 5 szinteket. A projekt fejlesztői most a FreeNAS jövőjéről adtak felvilágosítást.

Olivier Cochard-Labbé, a FreeNAS projekt alapítója arról számolt be, hogy a jelenleg meglevő korlátok eltávolításához a FreeNAS nagymérvű átalakítására van szükség. Ez feltehetően a FreeNAS alapjainak teljes újraírását jelenti.

Volker, a FreeNAS projekt jelenlegi vezetője és fő fejlesztője 2 év alatt összeszedett tapasztalatait felhasználva egy új, Linux-alapú projektbe kezd "OpenMediaVault" néven. Továbbra is közreműködik a FreeNAS fejlesztésében (megpróbálja megosztani idejét a két projekt közt).

Végül, nagy meglepetésre, a FreeBSD termékeket és szolgáltatásokat kínáló iXsystems felajánlotta, hogy közösségi alapon vezetett projektként a szárnyai alá veszi a FreeNAS-t. Ez azt jelenti, hogy képzett FreeBSD fejlesztői közreműködnének a projektben. Ezzel lehetővé válna a FreeNAS teljes újraírása.

Olivier Cochard-Labbé visszatér a projekthez és hozzáfog, hogy a FreeNAS-t FreeBSD 8 alapokra helyezze (most, hogy a ZFS "production ready" lett).

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Nemrég iSCSI storage-ot építettem VMware-hez. Kipróbáltam a FreeNAS-t és az OpenFiler-t is. Maradtam az utóbbinál. Kiforrottabbak látszik. A FreeNAS, mint iSCSI target kevésbé tűnt stabilnak.

--
trey @ gépház

Sporadikus disconnect-ek, sebességben is gyengébb volt. Remélem megfelel.

Illetve ha jól emlékszem, akkor LVM-szerűség sem volt, így a volume bővítésére nem nagyon volt lehetőség (szemben az OpenFiler-rel) FIXME

Végül is lényegtelen, több leírást is találsz a neten, hogy miért inkább az OpenFiler VMware-hez, mint a FreeNAS.

--
trey @ gépház

sporoljuk, Te dolgod. en nem talalkoztam olyan legocskabb desktop geppel sem mostanaban, amire nem tudtam volna felrakni ha mast nem, opensolarist. AHCI-kepes sata vezerlok mennek, intel halokartyak mennek, mi kell meg?

foleg hogy ahogy lattam, "hazi" NAS -t vagy atomos cuccokbol epit az ember, ami intel deszka, intel chipset, intel halokartya, vagy ha brutalisabb a terheles, desktop core2bol, amit meg meg lehet igy venni.

de sporoljuk.

Szó sem volt házi NAS-ról. VMware ESXi pilot-hoz kellett iSCSI target. Ehhez az OpenFiler teljesen jó. Webes felület, egyszerű konfigolás, appliance szerűen elmenthető a konfigja, ha beszarik 3 perc újrahúzni, betolom neki az elmentett konfigot, felszedi az LVM-be rakott diszkeket, megtalálja a RAID-et és az online spare-t és ismét működik. A VMware ESX élből használja.

Nos, akkor ehhez képest érdekelne, hogy milyen tapasztalataid vannak Solaris vagy OpenSolaris vs. ESX környezetettel iSCSI-n keresztül. Mert itt erről volt szó.

Érdekelne a karbantarthatósága, a menedzselhetősége (amit aztán betanítasz egy cég rendszergazdájának), a katasztrófa eseténi gyors a visszaállíthatóság, stb.

--
trey @ gépház

:-)) 2007-ben a component soft demojan meg ment nekem a zfs/zpool-lal jatek. Egy kis otthoni vmware-ben futo opensolaris alatti tesztelgetes ota viszont nem volt ilyen a kezemben. De gondolom, olyan ez, mint a biciklizes :-)

SPAMtelenül - MX spamszűrő szolgáltatás, ahogyan még sosem próbálta

Szerintem a FreeNAS otthonra alkalmasabb az OpenFiler-nel, mert sok olyan funkcioja van, amit otthon elvar az ember (pl upnp szerver, bittorrent kliens, etc) de mondjuk egy vallalati kornyezetben mar kevesebe letfontossagu. En nagyon szerettem a freenast, meg mindig hasznalnam, ha nem lett volna annyira eszeveszettbonyolult olyan mediaszervert rakni ra, ami kepes on-the-fly transcodeolasra.

Sajnos egyet tudok érteni, a FreenAS iscsi portja Linux-ra katasztrófális és ugye a VMare is Linux.
(sok a kapcsolateldobás, de erről korábban írtam)