FreeBSD helyzetjelentés -- 2009 április-szeptember

Címkék

A FreeBSD projekt közzétette az idei év második helyzetjelentését, amely az áprilistól szeptemberig tartó időszakot öleli fel. Az összefoglalóból egyebek mellett megtudhatjuk, hogy hamarosan megjelenik a FreeBSD 8.0, hogy a folynak a munkálatok annak érdekében, hogy a Clang leválthassa a GCC-t az alaprendszerben (i386 és amd64 kernel bootol, i386 és amd64 userland kis hack után fordul, ppc nem fordul egy ismeretlen RTLD bug miatt, a többi arch státusza pedig ismeretlen). Értékelést kapunk a Google Summer of Code-ról is, amelynek a BSD licences iconv és szövegfeldolgozó eszközök nyomán magyar vonatkozása is van. Az előző helyzetjelentés elég rövid volt, ezzel szemben az aktuálisban van miről olvasni. Megtalálható itt.

Hozzászólások

Pár napja nekem is beugrott (a sok db-s teszted után olvasgattam épp a gcc-clang váltásról pár dolgot) és rászántam kb 15 percet. Nem tekinthető nem hogy mértékadónak, szinte tesztnek se, de én a magam részéről a benchmarks/scimark2c-vel játszottam. Csináltam egy make-et (7-stable standard gcc-4.2.1), majd a work-ben levő binárist a két standard paraméterezéssel lefuttattam 3x. Aztán jött egy rm -rf work, és egy make CC=clang után ugyanaz. A CLang egyértelműen jobb volt, de 3-5 % között volt a különbség. (Szimpla deszktopon, semmi kifinomultság.) Szivem szerint a PCC-t is hozzávettem volna, de az FreeBSD-n jelenleg nem igazán működőképes; egy kicsit is bonyolultabb proginál szinte bizos elhasal valamelyik include -nál.

Valahol én is ilyet olvastam, tehát a clang 5-10%-os teljesítménytöbbletet hozott a gcc-hez képest.

A gcc-ért biztosan nem fogok sírni, és úgy tűnik, hogy a clang/llvm több helyen is kezd beindulni (Apple, unladen swallow :).

suckIT szopás minden nap! A világ legjobban fizetett vállalatvezetői

Hm, gondoltam egy merészet, és mégis megpróbáltam a PCC-t is. A bináris előállt, sőt le is futott, igaz mind a Composite Score, mind a MonteCarlo értékre nan -t ad :-) (szerk: a többi érték meg biza elbújhat a másk két fordíító értékei mögött) Viszont érzésre a PCC még mindig gyorsabban fordít, mint a CLang (a GCC-nél nem csak érzésre).

Nem értem, ha egy szintaktikailag jól megírt kód miért fordul le egy bizonyos fordítóval és miért nem egy másikkal.