A Nokia hivatalosan bejelentette a Linux-alapú N900-at

Címkék

Címszavakban: a Nokia előző internet tablet eszközeiből kifejlődött, Linux-alapú mobiltelefon, Maemo 5 szoftver, nagy felbontású WVGA érintőképernyő, QWERTY billentyűzet, ARM Cortex-A8 processzor, max. 1GB alkalmazás-memória, OpenGL ES 2.0 gyorsítás, PC-szerű multitasking, 10/2 HSPA és WLAN, Adobe Flash(TM) 9.4 támogatás, 32GB tárterület (48GB-ig bővíthető microSD-vel), 5MP kamera Carl Zeiss lencsével, 2009 októberi debütálás, ~ 500 eurós ár.

Videók:

A bejelentés elolvasható itt. További részletek itt.

Hozzászólások

Dög nagyon, ha itthon is 500$ lesz szolgáltaófüggetlenül akkor instant get.

Ez jobb.

Az elso linux alapu mobil OS amire azt mondom oke es elegedetten hasznalom en is es a baratnom is. Meg az asztali disztro gyarak is tanulhatnak ettol a kiadastol.

Valahogy igy alakul a sorrend: maemo > android > ... > ... > ... > openmoko.

---
pontscho / fresh!mindworkz

En jelenleg egy Pre-re varok, a tobbit mar lemeoztattak velem. Amugy a maemonak pont az a par ev elonye van meg az androidhoz kepest amennyi ez utobbinak meg szuksege van arra, h majd egyszer "hasznalhato" platform valjek belole. Egyelore csak egy szomoru vicc.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Memory
Up to 1GB of application memory (256 MB RAM, 768 MB virtual memory)

ez vajon mit jelenthet? bár már 256MB ram magában sem kevés. de mit takar a 768 MB virtual memory? feltételezem, nem flashre swappel:)

Update
megválaszolva saját kérdésemet, úgy tűnik mégis csak arra.
Memory Functions menüpont, "NAND Memory 768 MB". eddig úgy tudtam, flasht swapre végképp nem ajánlott használni. de ez akkor egy új egyedi megoldás lesz.

Reménykedem, hogy a Nokia nem hozza a formáját és elrontja valamivel ezt a telefont. (gagyi anyaghasználat, valami hardveres vagy software-s eszköz, mellyel korlátozzák majd a linux alatt megszokott szabadságot.)

Még nem használtam mameo-t, de remélem nem csak a geek/buherátor szféra, hanem a "csak használni akarom és működjön stabilan, szép guival" igényeket is kielégíti, így terjedhet és lesz rá sok alkalmazás.

Nem vagyok az a típus, aki évente cseréli a telefonját, de ennek a készüléknek várom a megjelenését ...

Fostalicska iPhone nem tudott megújulni, a GS egy vicc ha az "újdonságokat" nézem. Hűségidőm lejárt, szóval kíváncsian várom mit hoz ez az év.

(ugyanitt iPhone 3G eladó :D (igény esetén legálisan szolgáltatófüggetlenül))

--
trey @ gépház

Ha tényleg "csak" 500 max. 550 € lesz akkor eccerélünk jeligére veszek egyet :)

"The Nokia N900 will be available in select markets from October 2009 with an estimated retail price of EUR 500"
ez már a végfelhasználói ár. bár becsült, de ebben az üzletágban nem szokás bejelentés után felfele kerekíteni. ha magyarországon drágábban adják majd, úgyis meg lehet venni webshopból 500ért. garancia Nokia esetében minden országban él, vásárlás helyétől függetlenül.

ha szivatni akarod magad, fizess csak duplán áfát:)
az EU szabályai szerint, ha egy másik tagországban már kifizetted az áfát, akkor a saját országodban már nem kell semmit sem fizetni. akkor is így van, ha a másik tagországban történetesen alacsonyabb az áfa.
az más kérdés, hogyha visszaigényeled a cégeddel, akkor mind1 mennyi az áfa. bár mostanában a nettó mobiltel árak is irreális szinteket ütnek meg az országban, ezért céggel is jobban megéri külföldről. ráadásul eu adószámmal már ki sem kell fizetni az ottani áfát sem:)
ha nem borul meg addig a forint, akkor nem lesz az 140k sem:) kinti áfa nélkül már 110k körülire várható:D

az 500euro retail ár, azaz mivel a Nokia európai cég, és euróval elsősorban az EUban szokás fizetni, ez az EU ÁFÁs árat takarja. a Nokia általában nem trükközik azzal, hogy luxemburgi 15% áfával számol. valószínűleg az átlag 20% körüli áfával jött ki ez az ár.
szomszédban majd megkapod ennyiért, vagy webshop. illetve hűségszerződés és akciós ár, bár mostanában nem kényeztetnek el senkit a magyar mobilszolgáltatók.

Pontosan erre vartam!!! Nokia, Maemo, Telefon, Touchscreen, qwerty.. Olle!

800x480-as felbontáshoz 3.5"-es kijelző nem kicsi?
--
"my mind had skipped town and left me behind to pay the rent"

Lehet erre a cuccra valami jo navi program turazashoz/geocachinghez? (reszletes turistaterkepekkel)
Most wm6-om van Navitellel, ezzel elvagyok, szal valami ilyen szintu :)
Ha van akkor blackberry szavaival elve eccerelunk :)

A Nokiának van valami saját helymeghatározáshoz közhető szolgáltatása. Szerintem, ha az OVI-n szétnézel akkor többet tud6sz meg. Valahogy úgy néz ki a dolog, hogy kombinálják a helymeghatározást és navigációt a GPS-el és a GSM hálózattal. A GSM-es része elég drága tud lenni. Mellesleg nem szeretem a Nokiát emiatt sem, az a helyzet. :)

szerk:
Jaj! Figyelmetlen vok. Godot fentebb írja az assisted GPS-t. Na az az a dolog, amikor nem szabad mélygarázsban elkezdeni a navigálást. :)

Elsőre nekem is tetszik a cucc, csak tudom, hogy egy nem nagyon reklámozott adat, az üzemidő elviheti a kedvem. Meddig elég vajon az 1320mAh? Vagy ezeket a "mobilokat" úgy szánják megvételre, hogy mellette tartani illik egy rendes telefont is (pl. nekem most 6310i)? :)

A bazi nagy kijelzoje kb. a fogyasztas felet adhatja.
Szoval csodalnam hogy allando hasznalat mellett (tehat amikor allandoan nyomkodod, van kijelzoje +egy-ket antenna be is van kapcsolva (gps, gsm, wifi) 4-5 oranal tobbet vinne.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Lehet-e majd upgrade-elni a szoftvert Maemo 6-ra, hogy Qt-ben programozhassam?

Elvi akadálya nincs. Ahogy olvastam az N810-re csak azért nem lehet Maemo 5-öt rakni, mert nincs hardveres OpenGL gyorsítás. N900-nál is kitalálhatnak persze valami okot, hogy Maemo 6-hoz új telefont is kelljen venni, de ez szerintem nem valószínű, mivel ha az Ovi Apps köré ki akarnak építeni nagyobb felhasználói és fejlesztői bázist, akkor nekik is érdekük, hogy a programok minél több készüléken fussanak.

A szomszédunk a maemo látványtervező csapatának egyik tagja, ő tervezte az egyik témát az N900-ra. Megkérdeztem tőle ma délután, azt mondta, hogy lehet majd upgradelni maemo 6-ra.
Ja, és megmutatta a saját fejlesztői pédányát, volt rajta skype is (engem konkrétan az érdekelt). Mutatott pár érdekes dolgot. Állítólag kb egy hónap múlva kerülnek majd itt ki a boltokba az első kereskedelmi készülékek.
Csaba

Azt azert tegyuk hozza, hogy a legerdekesebb reszek, ugy mint a 3d es gsm mind zart driverrel mennek...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Elsőre azt gondoltam, hogy basszus éppenhogy belejöttem az android fejlesztésbe most vehetek egy ilyet is, aztán hajrá SDK.

De aztán olvasgattam kicsit és ahogy elnézem fasza nagyon az n900 de az android fejlesztők sokkal barátságosabb fejlesztőkörnyezetet raktak az android mellé. (Java alapú, jól kitalált keretrendszer)

Szerintem nem lesznek olyan sokan akik nekiugranak gtk+-ban (később qt-ben) (esetleg pythonban) gcc-vel keresztfordítgatni.

Androidban egy hello world egy darab xml file meg pár sor egy Activity subclassban.
Maemoban viszont rögtön int main (int argc, char **argv) ... gtk_init... g_signal_connect (G_OBJECT (window), "delete_event"...

Sok olvasgatás áll egy linux programozásban kezdő fejlesztő és az első használható programja között.

Nem mondom egy próbát lehet megér...

NEON csak single preceision, a VFP single és double precisont is tud. a nokia n900ben levő cortexa9 mindkettővel rendelkezik.
eddig sajnos csak intel arm cpukhoz volt szerencsém. azok egyike sem tudott floatingpoint műveleteket végezni. így java swing csak emulációval ment, a zaurus jeode vmjét kellett haxxolni hozzá. iszonyat lassú volt, ráadásul egy bug miatt a legtöbb swinges alkalmazás nem is működött.

van egy n810, de nem igazan jott be. elegge lassunak tunik koszonhetoen a TI OPMAP2420-nak.
aksi is villamsebeseggel merul, ha netezik az ember egy kicsit vele (kijelzo+attenna).
ha ehhez meg hozzatesznek telefon antennat akkor biztos nem birja sokaig az aktiv hasznalatot.
ja es a navi: terkepet lehet letolteni, de a preinstalled navigalo szoftwer kemenyen fizetos licencet igenyel. ha itthon akarod hasznalni vedd meg kelet europara, ha ausztriaba akarsz menni es hasznalni vedd meg a nyugat europai licencet... ja es idokorlatos a licence. tudom valamibol meg kell elni a cegnek aki fejleszti.

Jól látom, hogy akad scrollozásnál és filmlejátszásnál is?

A zoomolás pedig azért lett így kitalálva, mert nem multi-touch a képernyő?