FreeBSD fejlesztő pert indított a Lenovo ellen a "Microsoft tax" miatt

Az ismert FreeBSD fejlesztő, Poul-Henning Kamp (phk@) arról ír blogjában, hogy eddig legalább 10 alkalommal fizetett Windows licencért teljesen feleslegesen, hiszen a számítógépein FreeBSD-t futtat. Azt mondja, itt az ideje véget vetni ennek a dolognak. PHK pert indított a Lenovo ellen, mert az megtagadta a Windows Vista licenc árának visszatérítését annak ellenére, hogy a fejlesztő az általa vásárolt új gép bekapcsolását követően elutasította a Windows EULA-t.

A Lenovo arra hivatkozik, hogy egy komplett terméket árusít, így nem tudja visszatéríteni részegységek - például tápegység, vagy operációs rendszer - árát.

PHK blogbejegyzésében emlékeztet arra, hogy Franciaországban az Acer már bukott ilyen miatt. Olaszországban pedig a HP szintúgy.

A "Harc a Microsoft adó ellen" című blogbejegyzése itt (angol fordítás).

Hozzászólások

Azt tudni hogy az USA-ban indította a pert az MS ellen?

Újabb ordas EU büntetés szagát érzem egyre jobban.

--
trey @ gépház

magyarországon sokan qrva boldogok lennének, ha ez lenne a legfőbb sérelmük:)

nem pont erre gondoltam. hanem pl, Botka polgármester újabb szivató akciójára Szegeden. úgy gondolta, hogy minden városi üzlettulajdonosnak kötelezően fizetnie kell a városi vízműnek az esővíz elvezetéséért. szó szerint így fogalmaztak "megkezdjük a számlázást a szolgáltatási helyek tulajdonosai felé". hát Botka kapja be tövig a botját! kb ennyi szitkozódásra jut alkalom arrafelé válaszként. havi 10rugó az esővíz elvezető szolgáltatás kényszerű igénybevétele. ehhez képest a windows oem licenc nem nagy szám. azért legalább kapsz egy hologramos matricát:)

ugy remlik, mintha egy cseh ficko mar eljatszotta volna ezt,
csak a cikket nem talalom

/* bocs az esetleges helyesirasi hidakert */

Vegigolvastam, ez a mondat azt hiszem kifejezi a lenyeget:

"Nowhere in the Danish market, I could find a laptop with a performance level close to what I need for my job, without having to support my economic competitor by buying one of their operating systems."

Es errol a Microsoft tehet, vagy a laptop forgalmazoja?
A Lenovo uzleti dontese volt, hogy Windows-zal szallitja a termekeit. Tessek mas notebook gyartot keresni, es nem a Lenovot perelni azert, mert mas az uzleti strategiaja, mint amit a kedves vevojelolt elvar.
Miert nem perli a Dell-t, az Asus-t, stb.

"Azért a Lenovot pereli, mert konkrétan tőlük vette a gépet."
Ha nem akart Windowst venni, miert vette meg a Lenovo altal nyiltan Windows-zal arult gepet?
Ez olyan, mintha en veszek egy DVD-lejatszot, amiben van MP3 lejatszas licencelve, utana meg beperlem oket, hogy hogyan mertek nekem MP3-at lejatszo DVD-lejatszot eladni, benne az MP3 lejatszas licence koltsegevel, amikor en csak DVD-t akarok nezni?

Inkább próbáld meg elképzelni azt az életszerű :D helyzetet, hogy az új Volvo-mat megyek megrendelni, de sajnos Michelin gumi van rajta, pedig én Hankook-kal szeretném. Ilyenkor nem elküldenek az anyámba, hogy hogy képzelem, hanem lecserélik. De tegyük fel, hogy nagyon gyík a kereskedő - viszont akkor se lehet annyira pontszerű, hogy ne értené meg, hogy én - mint a Hankook mérnöke - nem járhatok olyan autóval, amin nem Hankook gumi van.
És ez a hasonlat azért is közelebb áll az eredeti problémához, mert dvd-mp3 lejátszók ára kb 1:1, addig a fejlesztői noteszek vs "op.rsz" 10:1 feletti arányban állnak egymással.
Ha majd minden hw konfigurációhoz lesz ilyen is meg olyan is akkor és is azt mondom, hogy hülye, akik ablakosat vesz és problémázik.

Kiváló példa. Az ellenkezőjére. A volvo, mint gyár tipikusan nem fog neked hankook gumival leszállitani autót, mert nem arra van szerződve, nem vizsgálta be, nem vállal érte felelősséget stb-stb. Ha elég vastagon húzott le a KERESKEDŐ a kocsi árával, akkor LEHET, hogy ingyen is lecseréli neked a gyárból michelinen érkező kocsit hankookra, aztán a saját szakállára eladja pl a michelin-eket, amit bukik azt a kocsi árához mérve aprópénz szintű alkunak könyveli el. Mindennek viszont az ég világon semmi köze a volvo gyárhoz, ez csak egy kis nem hivatalos alku a forgalmazóval.

És ha valakinek ezzel baja van, akkor nem vesz sem Apple, sem Palm terméket. A piac szabad, amennyiben másra van igény, az az igény ki lesz elégítve más kereskedő által, mint az Apple és a Palm. Amennyiben a svéd laptoppiacon is akkor igény van arra, hogy operációs rendszer nélküli laptopokat hozzanak forgalomba, akkor majd lesznek is ilyen laptopok. Jelen pillanatban a piaci szereplők közül a laptopkereskedőket nem hajtja semmi arra, hogy ilyen lépést tegyenek.

Amugy nem azért, de pl itt lehet kapni lenovo thinkpadet freedossal.
Mondjuk ez nálunk van, odakünn Európában lehet, hogy nincs ekkora árubőség,)

_Pontosan azt_ a típust mint amit keres? Vagy olyan vagy mint egy ismerősőm, akinek mondtam, hogy hozzon egy bizonyos típusú processzort, 3GHz-est, 6 MB cache-sel, erre hozott egy 2GHz-est, 3 MB cache-sel. Kérdeztem hogy mi a pocsom ez, erre azt mondta, hogy processzor, meg mit foglalkozok néhány MHz különbséggel. Addig meg már el sem jutottunk, hogy tokozásbeli eltérés :)))

--
trey @ gépház

Akkor milyen "ms adóról" is van szó? Olyan szelektiv fajtáról? Én épp a múlt hónapban kerestem napokig olyan lenovo-t, adott árkategóriában amihez volt vista, a legtöbb oprendszer nélküli volt... (alsókategória)
Tehát itt max arról van szó, hogy adott kiépitésű gépet (meg kéne vizsgálni, hogy hány %) a lenovo oprendszerrel árul, másokat meg nem. Ill. még ez sem igaz, ugyanolyan kiépitésű gépet egyik boltban oprendszerrel másikban oprendszer nélkül árulnak. Rohadt egyszerű kereslet-kinálat. Ha az emberek jobban keresik oprendszerrel, akkor abból gyárt többet a lenovo. Ha nem tetszik, akkor nem veszed meg, világosan oda van irva, hogy melyikhez van oprendszer és melyikhez nincs.

Ha valaki vissza akarja kapni az oprendszer árát (mert vadbarom volt, hogy megvette miközben rá volt irva, hogy oprendszeres), akkor küldje vissza a matricát kinába ajánlott boritékban és fizessen egy kellemes összeget a serial ellenörzéséért, hogy nincs-e már beaktiválva majd a letiltásáért a microsoftnál. Gondolkozni kéne csak...

Gondolod, hogy azzal ment be a boltba, hogy kikeresse az egyetlen olyat, amin oprendszer is van, csak azért, hogy perelhessen?
Tudtommal a Lenovo nem sw "gyártó"... és még egy videokártya kicserélése eléggé macera, de az oprendszer csak extra, nem fizikai "rész" - és kicsit sem alkatrész! Szerintem nem lenne nehéz alapból matrica nélkül adni, és ha user "beikszeli", hogy kérek rá win-t... akkor ráragasztani, és betenni az előreinstallált hdd-t; vagy mégegyszerűbb, ha az eladó bekapcsolja, és alapból feljön neki egy kérdés: user akar rá wint? - ha nem, akkor letörli az előinstallt...
csak akarni kéne a dolgot... :)

"Gondolod, hogy azzal ment be a boltba, hogy kikeresse az egyetlen olyat, amin oprendszer is van, csak azért, hogy perelhessen?"

Tapasztalataim alapján inkább utóbbi... Rohadtul nem egyetlen gép van oprendszer nélkül a lenovo kinálatában, én minimum 50%-ra tippelném, de még azt is el tudom képzelni, hogy minden gépből gyárt oprendszer néküli verziót is, csak a kereskedők nem vagy csak minimális mértékben veszik, mert nincs rá kereslet.

"de az oprendszer csak extra, nem fizikai "rész" - és kicsit sem alkatrész!"

Ehhez képest szépen leirod, hogyan kéne az egész vinyót kicserélni, ha a vevő mégsem kér rá oprendszert. Zseniális. Gondolom mindezt a seal lezárása után gondoltad, a kiskereskedő előveszi a sniccert a zsebéből, felvágja a sealt, kivesz a fiókból egy üres lenovo matricás hdd-t, pikk-pakk átirja a worldwide warranty service-ben, hogy mostantól az a serialú hdd garis a géppel az eladás napjától stb.

Az eladó majd bekapcsolja és letörli... Szintén zseniális. Csak az MFT-t törölné, esetleg megvárja ott a vevővel amig párszáz gigát áttöröl? Persze nem sima 0-kkal, hanem biztonságosan nehogy vissza lehessen állitani. Ennek megtörténtét mivel igazolná az eladó? Szerinted mennyibe kerülne, hogy az eladó ilyen esetben mégse nyomjon a delete-re, csak matricát ne ragasszon a gépre? Aktivált, geniune win-ről beszélünk, ami soha nem bukik meg semmilyen online legalitás teszten, lévén a matricán lévő serialnak az ég világon semmi köze nincs az oem telepitett winekben lévő serialhoz. Stb-stb.

Akarni kéne... Valóban. Csak minek? A vevők 0.1%-a kedvéért növeljék nem kevéssel a költségeket mindenkinek? Frászt. Fentebb irtam a megoldást, tejeljen aki olyan dolgot vesz amire nincs szüksége. Fizesse ki a többletköltséget.

"Akarni kéne... Valóban. Csak minek? A vevők 0.1%-a kedvéért növeljék nem kevéssel a költségeket mindenkinek? Frászt. Fentebb irtam a megoldást, tejeljen aki olyan dolgot vesz amire nincs szüksége. Fizesse ki a többletköltséget."
Aha, persze! Online megvásárolható tartalmakra (film, zene, ...) sincs szükség... :D:D:D CD-t, DVD-t, BlueRay-t a népnek! Sőt, VHS-t!
Ne TE, az MS, vagy bármelyik multi döntse el, mire van szükségük az embereknek. Ez "sajnos" (már) nem így működik. A gyártók adjanak alternatívákat, a vásárló meg majd eldönti mit akar. 2x vettem notebookot, 1x közeli ismerősnek segítettem választani, és mindháromszor kudarcba fulladt a "szabad" oprendszerválasztás, pedig win os-ek közül szerettünk volna választani. Ha lett volna rá lehetőség, természetesen oprendszer nélkül kérjük, dehát... Anno XP Home helyett Prof-ot szerettem volna 2x, fél éve pedig szintén XP Prof kellett volna valamelyik Vista szutyok helyett. Downgrade persze nem járt a géphez. Szerinted ez normális dolog??? Mi lett a vége mindhárom esetnek? Annak ellenére, hogy mi KIFIZETTÜK az OS-t IS, mindhárom gépre warezwin került. Ez 99%-ban az MS-nek, és/vagy a notebookgyártó(k)nak köszönhető.
Jelentse már fel őket valaki kalóz win-re kényszerítésért!!!
Desszerted majd csak ha megetted az ebédet, ugye?

Mondok egy meglepőt, nem a multi dönti el mire van az embereknek szüksége, hanem a piac. Ha majd nem 99% lesz a win piaci részesedése, azaz a vevők nem 99% akar majd win-t a gépére, akkor majd nem lesz annyi előtelepitett win az eladott end user rendszereken. Trey emlitette a szervereket (bár teljesen rossz kontextusban). Ott pontosan emiatt nem látsz (pontosabban sokkal kevesebbet, mert egyébként létezik) előtelepitett win-t. Mert nincs arra ilyen igény. Ott sokkal többféle oprendszer változat közül választanak az emberek és különböző okokból szeretik maguk telepiteni a szervert. Ilyen egyszerű, kereslet-kinálat. Ha nincs kereslet rá, hogy előtelepitve legyen adott oprendszer a gépre, akkor majd a csúnya multi nem fogja előtelepiteni azt az os-t.

"Ha lett volna rá lehetőség, természetesen oprendszer nélkül kérjük, dehát... "

Aha, és kifizeted a dobozos win árát az oem helyett. Nagyon valószinű. De valahogy megint kétlem, hogy az emberek 99%-ára jellemző lenne.

"Aha, és kifizeted a dobozos win árát az oem helyett. Nagyon valószinű. De valahogy megint kétlem, hogy az emberek 99%-ára jellemző lenne."
Gondolva a jövőre (és a hwcserékre) szerettem volna venni egy dobozos wint, igen, de ahogy olvashattad, már az oem win home upgrade profra SEM SIKEREDETT! Ahogy az én esetem is jól mutatja, nagy hiba lett volna tőlem ez az optimizmus az MS felé... Sem az MS-t, sem a hw gyártóját nem érdekli, hogy nekem már van egy dobozos winem... Visszafizetni meg nem akarnak, így nem csoda, ha sokan még annak ellenére is inkább warezolnak, hogy megengedhetnék maguknak a dobozos verziót... Nem érdekel az emberek 99%-a! Bánom is én, pereljen be az MS minden embert, aki warez wint használ, legalább hamarabb és jobban visszaszorul a piaci részesedésük...

Annyibol nincs igazad, hogy a piac tobbek kozt en is vagyok, TEHAT a forgalmazonak az en igenyeimre is tekintettel kellene lennie. Nem tudom elhinni, hogy az, hogy nem kell a laptoppal semmit tenni (ertsd: nem kell ra Windows-t rakni, drivert rakni, tesztelni, es az elozo ket lepest meg tizszer megismetelni, mielott elkeszulhet az ASR lemez), olyan baromi sokba kerulne a gyartonak, hogy ne erne meg ilyen keszletet is tartani. Eszervekkel termeszetesen meggyozheto vagyok, de ilyenek meg e kerdeskorben nem hangzottak el.

Az, hogy akkor ne vasarolj attol a gyartotol termeket megint csak nem jatszik, ugyanis elkepzelheto, hogy mas gyarto nem arul olyan kiszerelesu termeket, amely nekem megfelelne, vagy arul, csak sokkal-sokkal dragabb alkatreszekbol. En halakat rebegtem az eg fele, hogy talaltam egy olyan MSI laptopot, ami az igenyeimnek bosegesen megfelelt - es oprendszer nelkuli leven meg ki is tudtam fizetni. Hasonlo parameterekkel gep (oprendszerrel vagy nelkule) csak sokkal dragabb osszegert volt kaphato, amire nem futotta (igen, en ilyen kis csoro hulyegyerek vagyok, de biztos sokan vannak rajtam kivul ugyanigy). Nem mindegy, hogy az ember egy laptopert 100-150 vagy 200-250 kHUF-ot kenytelen-e kiadni.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Annyibol nincs igazad, hogy tenyleg, a piac te is vagy, de a forgalmazo is csak a piac resze, nem o az egesz laptopgyarto piac. Nem kell minden piaci szereplonek minden mas piaci szereplo igenyeire tekintettel lennie, az csak egy lehetoseg.

"Az, hogy akkor ne vasarolj attol a gyartotol termeket megint csak nem jatszik, ugyanis elkepzelheto, hogy mas gyarto nem arul olyan kiszerelesu termeket, amely nekem megfelelne, vagy arul, csak sokkal-sokkal dragabb alkatreszekbol."
De, csak ez jatszik. Aztan a gyarto vagy megtanulja, hogy vesztett egy vasarlot, vagy egy masik gyarto tanulja meg, hogy hoppa, itt piaci res van, amit ki lehet hasznalni. Mas kerdes, hogy akarja-e, megeri-e neki.

"Nem mindegy, hogy az ember egy laptopert 100-150 vagy 200-250 kHUF-ot kenytelen-e kiadni."
Nem vagy kenytelen kiadni semennyit sem. Te dontotted el, hogy akarsz laptopot venni, a gyartok meg megmutattak, mennyiert akarjak ezt neked eladni, olyat, amilyet szeretnel. Ok nem 150 kHUF-ra gondoltak, hanem tobbre. De nem kenyszeritett senki, hogy azt megvegyed.

Ja, ez olyan, mint a Windows-ban az Internet Explorer. Néhány évvel ezelőttig kijelenthető volt, hogy a piac 90%-nak az kell. Most meg ott tartunk, hogy oda kell engedni a versenytársakat is.

Persze ott is lehetett volna hivatkozni arra, hogy de hát ő választotta, hogy Windows-t telepít. Akkor mit sír, hogy IE van benne.

--
trey @ gépház

Ez a történet még mindig arról szól, hogy alapos a gyanú a verseny korlátozására és ennek előfordulása miatt valaki nem kaphatott számára megfelelő terméket. Mivel a korlátozás nem természetes folyamat során, hanem jogosan illegálisnak gyanítható folyamat során jött létre, ezért okkal ment bíróságra.

"Nem vagy kenytelen kiadni semennyit sem. Te dontotted el, hogy akarsz laptopot venni, a gyartok meg megmutattak, mennyiert akarjak ezt neked eladni, olyat, amilyet szeretnel. Ok nem 150 kHUF-ra gondoltak, hanem tobbre. De nem kenyszeritett senki, hogy azt megvegyed."

Nyílván senki sem kényszerít senkit notebookvásárlásra. Nem is erről van szó! Csakhogy a gyártók és az MS, együtt, meg kell hagyni, (gennyes módon, de) majdnem kitűnő stratégiával (az lett volna, ha az ilyen esetekben szépen csendben visszafizetnék az oprendszer árát...) win notebook vásárlásra kényszerítenek soksok embert. Van, aki ezt nem hajlandó benyelni. Ennyi a történet.
Ha az emberek is, mint potenciális notebookvásárlók, (MS-hez hasonlóan) maximálisan kihasználnák a törvény adta lehetőségeiket, az jó lenne? Gondolok itt arra, hogy veszek notebookot, hazamegyek (vagy csak a parkolóig, a kocsiban), kibontom, nem fogadom el az EULA-t, majd komplett visszaviszem a notebookot, és kérem az árát (100%). Ha ezt egyszer megteszem, okay, de ha havonta (akár többször is), akkor jófej leszek? Nem hinném... Márpedig az MS és ezesetben a Lenovo valami hasonlót csinál... Szépen néznének ki az új, visszavitt, kibontott notebookok ugye? Természetesen sok notebookra szakosodott helyen az eladó bekapcsolja a gépet, a tudtom és EULA ismeretem NÉLKÜL ELFOGDJA HELYETTEM az EULA-t, és beállítja a felhasználói fiókom, sok esetben a jelszavam is.... Az ilyen notebookokat jól el lehet adni... Maximum a hülyéknek, illetve némi kedvezménnyel, hisz az új notebook tulajdonképpen már használt... Mi lenne ennek a következménye? Megszűntetnék az x munkanapon belüli visszavételi, csere lehetőséget, amivel mindenki csak veszítene? Ha sok hasonló esetben azt kérnék a bíróságtól, hogy MS oprendszer nélkül árulják a notebookokat (remélem egyszer ez be is fog következni), érthető lenne a reakció, de nem ez történt! Szerinted jó reklám ez a story az MS-nek, Lenovo-nak?
Komolyan, csinálni kellene egy(pár) ilyen szervezett notebook("nem")vásárlást, hogy a kereskedők is komolyabban álljanak hozzá a win refundhoz, és már a helyszínen lehessen kérni BÁRMELYIK notebookot win nélkül!

Mondok egy meglepőt, nem a multi dönti el mire van az embereknek szüksége, hanem a piac.

Hm... én 2007-ben vettem laptopot, szinte mindegyiken Vista volt. Akárkivel beszéltem, akármit olvastam, 2007-ben a Vista nem piaci igény volt.
--
http://wiki.javaforum.hu/confluence-2.10/display/FREEBSD

Annyit kellene csinálni, hogy bekapcsoláskor kéri a rendszer a matrica kódját. Ha megvette bepötyögi és működik, különben formázza magát/letiltódik. A géphez nem kell hozzányúlni. Maximum egy matricát ragaszt rá az eladó, ha fizetett érte a delikvens.

Akár lehetne dual boot-osak is a gépek. Ha fizet M$ adót, akkor használja azt, ha meg nem, akkor marad az alternatív OS. Ez tényleg fantázia kérdése. ;)

> tejeljen aki olyan dolgot vesz amire nincs szüksége.
az tejeljen aki A és A+B dolog közül A+B -t vesz miközben csak A kell neki. Persze mindkettő kapható legyen. Akkor van gond, ha CSAK A+B -t lehet venni és A+C -re van szükség.

A userek 99%-nak per pillanat fontosabb, hogy az oem win kérdés nélkül feltelepül a gépére. Nem akarnak sem serialt pötyögni, sem neten vagy telefonon aktiválni, számokat pötyögni. Ha majd ezt szeretnék, akkor nem előtelepitett winnel veszik meg a gépet. Továbbra is csak azt mondom, kereslet-kinálat. Ha majd a userek 1%-nál többnek okoz ez gondot, akkor majd elgondolkodnak a gyártók, hogy érdemes ezen kissebbség igényei miatt szivatni a többséget. De egyelőre olyan elhanyagolható számú ezen kissebbség, hogy ez fel sem merül.

Annyit kellene csinálni, hogy bekapcsoláskor kéri a rendszer a matrica kódját. Ha megvette bepötyögi és működik, különben formázza magát/letiltódik. A géphez nem kell hozzányúlni. Maximum egy matricát ragaszt rá az eladó, ha fizetett érte a delikvens.
Ez most így van a W7-es netbook/laptopoknál, csak nem töröl, hanem sír hogy sw hamisítás amíg nem kap netet... Vagy nem?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

Annyit kellene csinálni, hogy bekapcsoláskor kéri a rendszer a matrica kódját. Ha megvette bepötyögi és működik, különben formázza magát/letiltódik. A géphez nem kell hozzányúlni. Maximum egy matricát ragaszt rá az eladó, ha fizetett érte a delikvens.
Ez most így van a W7-es netbook/laptopoknál, csak nem töröl, hanem sír hogy sw hamisítás amíg nem kap netet... Vagy nem?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

Ha picit kevésbé arrogánsan állnál a dologhoz, és kezdő lépésként mondjuk kihúznád a fejed a hátsó fertályodból, hogy ne légy olyan szűklátókörű, talán észrevennéd, hogy ez annak a jele, hogy egyre többen szeretnék ezt, nem csak 0.1%.

Részemről úgy vagyok vele, hogy hálás vagyok az ilyenekért, mert kitapossa az utat a magamhoz hasonló lustább egyéneknek is!

Én megvettem anno a HP laptopom, a Vistát töröltem róla a vérbe, és azóta is Ubit használok rajta. De perelni, meg ilyen marhaságokra időm, energiám nincs, nem is volt.
De annak örülök, ha esetleg egy pár évvel későbbi beszerzésnél már nekem sem kell megfizessem az M$ adót.

"Akkor milyen "ms adóról" is van szó?"

Feltételezem arról, amelyről már több ízben, több országban, több bíróságon, több bíró kimondta, hogy nem jogszerű és visszafizetésre kötelezte a gyártót. De ezt én csak külső szemlélőként tippelem, a pontos és autentikus válaszért:

echo "phk, milyen ms adó?" | mail -s "ms adó???????" phk@freebsd.org

--
trey @ gépház

Tréjecske, ha már szőrszálhasogatunk, akkor egyetlen általad emlitett biróság se mondott ki olyat, hogy ms adó, igy nem kéne ezekre hivatkozni, mert szó sem volt ilyenről. Én pontosan tudom, hogy miről van szó, egy hülyegyerek megpróbál pénzt perelni egy triviális dologgal kapcsolatban, ami szánalmas. Egyébként, ha tudja, tőlem lehúzhatja a lenovo-t amennyivel csak akarja, nekem nem fáj, csak sok ember itt előadja, mintha ez az eljárás valami egyedülálló összeesküvés elmélet vagy szivatás volna, miközben ezer más témában a legtermészetesebb dolog, egyszerű közgazdasági tény.

Te is ott tévedsz, hogy a magyar helyzetből indulsz ki. Innen nyugatabbra tényleg az a helyzet, hogy egyszerűen nem lehet kapni notebookot win nélkül(persze apple-t kivéve). Merthogy itthon azt csinálják, hogy megveszik freedosszal, aztán meg felrakják rá a warez windowst, ezért nálunk viszonylag nagy a kereslet a win nélküli gépekre. Viszont az EU gazdagabbik felében nincs rá olyan nagy kereslet, és nem is lehet kapni sehol.

most tényleg keressek ny. európai boltokat win nélküli lenovo notebookkal? Szerintem neked is sikerül. Hogy pontosan mennyit árulnak win nélkül az már csak a kereslet-kinálat függvénye. Ha nincs kereslet (vagy elhanyagolható méretű) a win nélkül notebookra, akkor abból sokkal kevesebbet fogsz a boltok polcain találni. De mivel ez nem egy eltitkolt tény (hogy win van rajtuk) igy lehet szépen másik gyártót/terméket keresni, ha nem tetszik. Lásd autós példák lentebb, vagy mp3-as license dijas példák fentebb...

"Hogy pontosan mennyit árulnak win nélkül az már csak a kereslet-kinálat függvénye. Ha nincs kereslet (vagy elhanyagolható méretű) a win nélkül notebookra, akkor abból sokkal kevesebbet fogsz a boltok polcain találni."

Imike, itt ha jól értem, nem arról van szó, hogy PHK azért perelt, mert nem volt 18 színben a boltok polcain Windows mentes IBM lópikula 4321 típusú számító, hanem azért, mert az EULA-ban az állt, hogy ha nem fogadja el a szerződést, akkor nem használhatja, ekkor lépjen kapcsolatba a gyártóval a visszatérítés elrendezése céljából, ezt megtette, az meg elzavarta.

Remélem ez segít.

--
trey @ gépház

Tréecske, ha jól értem, a notebookon világosan fel volt tüntetve, hogy milyen oprendszer van rajta. Ennek az oprendszernek a license feltételei szabad elolvashatóak megvétel előtt is, el kellett volna olvasni. De ez a szegény buta kis PHK ezt biztos nem tudta és úgy meglepődött a telepitéskor feldobott sokéves EULA-n, hogy gyorsan perelni kezdett. Ha majd nem lesz odairva a notebookra, hogy win van rajta, akkor majd lehet ugrálni. Remélem ez segit.

"Ennek az oprendszernek a license feltételei szabad elolvashatóak megvétel előtt is, el kellett volna olvasni. "

Jaja. El is olvasta. Szerintem neked is el kéne.

"If you do not accept them, do not use the software. Instead, return it to the retailer for a refund or credit."

A Microsoft szerint visszatérítik az árát, ha nem fogadja el az EULA-t. Ebben a hiszemben vette meg a gépet. A perben PHK egyik követelési pontja a korrekt tájékoztatás, ami hiányzik a Lenovo oldaláról:

"Other requirements:
Lenovo must be clearly displayed on their website to point out that you can get reimbursed the supplied operating system if you do not wish to use it."

Egyébként én nem hülye embernek ismerem PHK-t, szerintem alapos és minden bizonnyal jól átgondolta, mielőtt ebbe belefogott.

--
trey @ gépház

Ez mind nagyon érdekes, de a lenovo pedig majd esetleg elmagyarázza neki (is), hogy ő egyáltalán nem "software retailer" ő nem szoftvert forgalmazott, az csak a termékének egy komponense, külön nem árulja. Maximum az egész terméket tudja visszavenni, hardverrel együtt, ha a kedves vásárló nem elégedett vele.

Nem tudom, hogy mennyire hülye az illető, de könnyen lehet, hogy új fogalmat alkot, pl license-troll.

"Software retailer"-ről nincs szó a szövegben. Retailer-ről van szó. Ami teljesen normális. Oda kell visszavinni a gépet ahol vetted és nyilvánvalóan nem a Lenovo kínai gyárának kapuján kell vele bekopognod a hónod alatt a géppel. Mint ahogy egy cipővel is az eladóhoz kell reklamáció esetén fordulni (aki majd utána a megfelelő csatornán keresztül érvényesíti a dolgokat a gyártó felé) és nem a cipőgyárnál reklamálni.

--
trey @ gépház

Az az apró pici probléma van, hogy a WINDOWS EULA-t linkelted, nem a lenovo-ét. Ha majd a lenovo EULA-ban látsz olyat, hogy ha nem tetszik a SZOFTVER, akkor vidd vissza, akkor majd lehet erre hivatkozni. De itt most egy szoftver EULA-ról van szó, ami a SZOFTVER retailerhez irányit, ha nem tetszik az EULA. Szoftver reatil-ről viszont itt nem lehet beszélni, mert egy rendszert adtak el aminek a szoftver csak egy komponense, igy a szoftver EULA-t is eszerint kell értelmezni.

Nem, a lenovo-nak külön EULA-ja van, amit szintén el kell fogadjál telepitéskor. A win EULA-t is el kell fogadjad, de amit ott irnak, az a szoftverre vonatkozik és nem az egész rendszerre. Tehát vidd vissza nyugodtan a szoftver eladójához a szoftvert, ha nem tetszik az EULA, csakhogy a lenovo ebben az esetben nem lesz "software retailer" igy nem lesz kihez visszavigyed, maximum az egész RENDSZERT hw-el együtt.

Ahogy mondod. Ha veszel egy autót benne xy légkondival (amit mondjuk külön is árulnak végfelhasználóknak) és neked nem tetszik a légkondi felhasználási feltételei, akkor megpróbálhatod az AUTÓ GYÁRTÓJÁVAL visszafizettetni a légkondi árát, de félek, hogy csúnyán körberöhögnének. Egy rendszert vettél, motorral, kasznival, légkondival mindennel, ha nem tetszik, hogy xy légkondi van benne, akkor ne vedd meg az autót. Ha vissza akarod kérni az árát, akkor maximum az egész kocsit kérheted, nem a légkondiét, hiába irja a légkondi leirása, hogy ha nem tetszik, akkor vidd vissza a boltba...

Másrészt pedig szó sincs itt A+B-ről (a számlán sem ez szerepel), maximum arról, hogy A-nak részegysége B és B nélkül adott esetben a gyártó nem hajlandó eladni A-t. Ettől még merész lenne árukapcsolásról beszélni, hagy ne hozzak autós példát mennyi alkatrész nélkül nem lehet megvenni egy autót, mégsem lesz árukapcsolás.

A légkondinak nem szokott felhasználási feltétele lenni, hogy ha nem értek vele egyet, akkor ne használjam és a kocsi szállítójához kell fordulni a visszatérítés miatt.

Szvsz az ilyen gépekből ki kellene irtani az M$ EULÁ-t, legalábbis a visszatérítésre vonatkozó részt.

Vedd már észre magad, hogy mennyire sántít amit írsz.
A laptop képes win-nélkül is menni. Az autóba a légkondi viszont kb. olyan részegységnek számít, mint egy laptopban az optikai meghajtó.

Ez inkább kb. olyan, mintha egy k. drága térképet, vagy épp GPS-t adnának a kocsi mellé, amit te nem kértél, de hozzácsapják az árhoz.

A baj, még mindíg a szűklátókörűségeddel van + hogy az megtévedt kis világodban élsz, ami inkább egy pszichopatáéra emlékeztet, mint normális emberére...

"Ha majd a lenovo EULA-ban látsz olyat, hogy ha nem tetszik a SZOFTVER, akkor vidd vissza, akkor majd lehet erre hivatkozni"

Semmi baj, mert PHK állítólag már látott ilyesmit (a linkelt oldalt elolvastad?) a gép bekapcsolásakor.

Szerk:

Feltehetően egy ilyet láthatott Lenovo módra, hiszen ezt írja:

"When the computer starts requiring it to approve an agreement to license Microsoft Windows Vista Business in the sample is:

[...]

By taking the software in use, you agree to these terms. If you do not accept the conditions, you have no right to use the software. Contact the manufacturer or replace the one who installed the software to get information on how to get reimbursement for the purchase or a credit note."

(A fordítási pontatlanság feltehetően a Google translate hibája)

--
trey @ gépház

A Lenovo licencfeltetelei itt talalhatoak meg:
http://download.lenovo.com/ibmdl/pub/pc/pccbbs/thinkcentre_pdf/l505-000…

Ebben tisztan le van irva, hogy ezek a feltetelek csak a Lenovo altal birtokolt, es a termekre telepitett Lenovo szoftverekre vonatkozo licencfelteleke, a Microsoft Windows-ra nem.
"Some Lenovo Software Products and future updates and patches may contain third party components, which may include
Microsoft Windows Preinstallation Environment. These third party components are provided to You under separate terms
and conditions different from this Agreement, typically found in a separate license agreement or in a README (or
similarly titled) file. The third party’s license terms and use restrictions will solely govern the use of such components.
Third Party Software Products provided by Lenovo may be governed by the terms of this Agreement but are usually
licensed by the Third Party under its own terms and conditions. Third Party Software Products that are not licensed by
Lenovo are subject solely to the terms of their accompanying license agreements."

A Lenovo licenc altal leirt feltetelek szerint a Lenovo altal birtokolt szoftverekre ervenyesek a penzvisszafizetesi es egyeb lehetosegek, a harmadik fel alatal licencelt szoftverekre azok megfeleloi vonatkoznak, igy a Windowsra az Microsoft EULA vonatkozik. Amelyben le van irva, hogy amennyiben nem kap visszateritest a gyartotol, forduljon a Microsofthoz.

Na, akkor most Imo kollégáddal döntsétek el melyik, mert ketten kétfélét állítotok. :DD

"igy a Windowsra az Microsoft EULA vonatkozik. Amelyben le van irva, hogy amennyiben nem kap visszateritest a gyartotol, forduljon a Microsofthoz."

Lejjebb ezt állítottam én is.

--
trey @ gépház

Hol állítja Imo az ellenkezőjét annak, amit én mondok? Ő is azt mondta, hogy ha nem tetszik a Windows, azt a Microsofthoz kell visszavinni, nem a Lenovohoz.
" Tehát vidd vissza nyugodtan a szoftver eladójához a szoftvert, ha nem tetszik az EULA" (http://hup.hu/cikkek/20090814/freebsd_fejleszto_pert_inditott_a_lenovo_…).
A szoftver eladója (pontosabban licencelője) itt a Microsoft és nem a Lenovo.

Egy pillantást tessen vetni erre a képre.

Ha dobozos a szoftver, akkor feltehetően "retailer" és "Microsoft" szerepel a szerződésben. OEM által gyártott gép esetén pedig "manufacturer" és "installer" azaz, a gyártó vagy a szoftver előtelepítője.

Géppel együtt vásárolt szoftver esetén azt még a hülye is tudja, hogy nem a Microsoft-hoz, hanem az OEM partnerhez (illetve annak képviselőjéhez, a kiskereskedőhöz) kell fordulni.

PHK esetében ez egy "személy": Lenovo (a termékeinek viszonteladóin keresztül).

--
trey @ gépház

Ha ez így van (majd a bíróság eldönti) akkor ezt az információt kellett volna az ügyfélnek átadni udvariasan, nem pedig azt, hogy nem kapsz visszatérítést, mert a Vista a számítógép része. Feltehetően akkor oda fordult volna és nem a bírósághoz.

--
trey @ gépház

PKH szerintem csak felreertelmezte a licencfelteteleket:
Az altala kifogasolt pont nem azt irja le, hogy amennyiben nem hasznalja a Windowst, ugy a Lenovo-nak kell fizetnie, hanem azt irja le, hogy szerezzen informaciot a Lenovotol, hogy mi az o policyjuk.
A Lenovo policyja szerint a Microsoft a felelos a visszateritesert, mint harmadik fel.

A Lenovo embere - bizonyos Fleming Martens - azt írta:

"But we have spoken with our hinterland, and you can not get a refund."

Ez nekem valahogy nem az, "kedves ügyfelünk, kérjük vegye fel a kapcsolatot a Microsoft-tal, majd ők adnak pénzt, csekket, SLES kupont, vagy elintézik természetbe'"

--
trey @ gépház

Mifele egymasra mutogatas? A Microsoft EULA nem azt mondja, hogy a Lenovo adja a refundot az MS helyett, hanem azt mondja, hogy elso korben a Lenovotol kell megkerdezni, mi a refund policy. A refund policy meg a Lenovo eseteben az, hogy a Microsoft adja a refundot (valoszinuleg megallapodasuk van a Microsofttal erre az esetre, de ez majd a perbol kiderul). Ha megkeresi PKH a Microsoftot, hogy az MS EULA es a Lenovo licencfeltetelei ertelmeben keri toluk a refundot, akkor derulne ki, hogy az MS mutogat-e a Lenovora, vagy nem, mint refund koteles fel. De ez nem tortent meg.

Igen, mint refunddal kapcsolatos informacioforrasra, de nem mint refund koteles felre. PKH meg ezek utan ment oda a Lenovohoz, hogy marpedig az MS EULA alapjan nekik kell fizetniuk. A perben PKH ugy allitja be a Lenovot, mint refund koteles fel, az MS EULA alapjan. Pedig ez nem igaz, es ezt sem az MS, sem a Lenovo nem allitja igy a licencszabalyokban.

Mármint ez a szerény véleményed és nem az illetékes bíróságé. Nem szívesen hívom fel a figyelmed arra az apró, ámde fontos tényre, hogy hasonló esetekben bíróságok már marasztaltak el hardvergyártókat, akik simán fellebbezhettek volna, azt állítva, hogy ez a Microsoft része. Megkímélve magukat attól, hogy azután sorozatosan nekik kelljen fizetni. Miért nem tették?

--
trey @ gépház

Azt hiszem, hogy pont az Acernal olyan a refund policy, hogy vissza kell kuldeni a gepet az europai kozpontba, es ott par het alatt eltavolitjak a matricat, aminek a koltseget levonjak a refundbol, a lenyeg, hogy hetekig vadi uj gepednek is lottek, es a vegen penzt se latsz erte. Teljesen elegans...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Majd pedig a ms felcsapja a nagyontitkos excel táblát, megnézi, hogy mennyi a lenovo-nak eladott 500 millió win license egységára és boldogan átnyújta a $10-t a kedves vásárlónak amennyiben befárad a lenovohoz egy üres hdd cseréhez, majd befárad a redmondi székhelyre az igazolással :)
Persze az is lehet, hogy csak levásárolható voucher-t enged meg a ms refund policy, igy majd elköltheti ezt a jól megérdemelt összeget a következő win vásárlásánál. Persze csak akkor, ha nem oem-et vesz :))

Folyamatban levő bírósági ügyeknél ha arra kerül a sor, akkor majd a bíróság fogja kimondani, hogy mennyi az annyi, nem pedig a Microsoft egyik alkalmazottjának gépén található obscure excel fájl. De legyen még sok ilyen okos feltételezésed, engem mulattat. ;)

--
trey @ gépház

Birósági ügyeknél akkor mond a biró bármilyen összeget a ms vagy lenovo kárára, ha törvénysértés történt. Ha kiderül, hogy csak az értő olvasással van a kollégának gondja, akkor jön a ms voucher megállapitása. (esetleg a per költségeinek kifizetése után)

Akkor már ketten is jól mulatunk okos feltételezéseken... :))

Perelni lehet ha van idod es penzed...Az hogy utolag ki fizeti a reveszt az egy sokadik kerdes a jogasz ritkan dolgozik ingyer'. Par eve kirugtak jogtalanul eselyes volt hogy nyerek a munkaugyi perben, jogasz bacsi el is vallalta ha mi nyerunk akkor nem kell fizetnem aztan kiderult hogy mennyit kellene ha vesztunk ooo inkabb nem kockaztattam (tobb szazezres adossag munkanelkulibol nem hianyzott).

Sot: o elore tudta mit es mennyiert vesz, piaci szabadsag van ha a Lenovo igy akarja igy arulja (gyk senki sem kotelzte mr mirnixdirnixet hogy a lenovotol pont azt a tipust vegye). Nem monopol nem kizaro vegyen mas termeket. Utolag eleg nevetseges sirni.

Akkor lesz dán ügy is.
Nekem is volt már olyan, hogy megtetszett egy lapos, 130K-ért. Vistával. Anélkül lett volna 100K. Nem mindegy. Nálam a F11 telepítő fog rajta bootolni először úgyis. :)

>>: sys-admin.hu :<<

Mert sokszor hiába van pl. IBM/Lenovo terméklistában w/o OS verzió, ha egyetlen kereskedő sem szerepelteti az árlistáján.

Hacsak nincs valamilyen közvetlen kapcsolatod a kereskedővel (és néha még ez is kevés!), akkor nem tudsz Win-nélkülit rendelni.

Hogy válasz is legyen a kérdésedre: Szerintem megnézte az árlistában.

Persze ez csak "feltételezés".
De fontos megjegyezni, hogy még ha nem is így történt, így is történhetett volna!

Műhiszti, Windows Vista licenc nélkül is ugyanannyiba kerülne a notebook, ahhoz pedig senkinek sincs köze, hogy a végfelhasználói ár hogyan tevődik össze (gyártás, csomagolás, szállítás, haszon stb.), videókártya nélkül sem fogják adni csak azért mert neked nincs szükséged rá (akkor ne vedd meg).

Persze lehet jönni azzal, hogy videókártyákból van választék (AMD, Intel, Nvidia), operációs rendszerből meg nincs (Microsoft Windows), ez valóban így van, ettől még a felhasználóknak szükségük van operációs rendszerre (nem Linux-ra meg FreeBSD-re, azok nincsenek jelen a desktop piacon).

De meg lenne sértődve mindenki ha videókártya nélkül adnák az összes notebookot, meg kellene venni külön és beszerelni. Biztosan sikeres lenne az összes cég ami ezeket a gépeket árusítaná, elvégre a vásárlók többsége ért az ilyenekhez, hogyne, operációs rendszert álmukból felkeltve is felhúznak. Poul-Henning Kamp persze magából indul ki, de ezzel pont nem mások, a felhasználók, vásárlók érdekeit védi.

Masik oldalrol viszont, mondjuk en vettem egy XP licenszt a hozzavalo telepitocd-vel tokkal-vonoval, akkor megis mi a pocsomert vegyek meg egy olyan oprendszert (Vista) ami mondjuk az en munkamhoz nem jo, hasznalni nem tudom, es be se engedem bootolni, csak letorlom?

A tevedesek elkerulese vegett: a laptop araban mindenkepp benne van a Windows licensz ara, sot, meg az elotelepites ara is. Nem veletlen, hogy egy-egy gep eltero aron kaphato FreeDOS-szal es Windows-zal. Ha en valamit nem veszek meg, azt nem szamlazhatjak fel nekem. Vagy ezek szerint, ugy csendben alattomban eladhatnak nekem egy PCMCIA GSM modemet is, csak epp nem adjak ide a kezembe, viszont a szamlan milyen jol mutat? Igenis nekem, mint vasarlonak van kozom ahhoz, hogy mit veszek meg a gep araban.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Az, hogy a Windows egy átlag felhasználónak jobb mint Linux, és azért minden gépre azt tesznek az egy dolog, ám legyen...

Egy teljesen másik dolog pedig, ha valakinek kimondottan NEM KELL - arra azt mondani, hogy csak Windows-al lehet, az árát se lehet kiszámítani, levonni, fizess és viszlát.

Senki se írja azt, hogy csupasz vasat áruljanak, de ha valakinek NEM KELL akkor szedjék le és vonják le az árából!

Ennek így kell lennie, a tobbi csak bla-bla-bla... hogy ezt nem lehet azt nem lehet. Már miért ne lehetne????

"Már miért ne lehetne????"

Újautót vásároltál már? Ha nem, akkor ott is nagy meglepetések fognak érni. Teljesen bevett szokás, hogy pl. ha metálfényt akarsz az csak csomagban van, amiben benne van pl a menetstabilizátor és még 3 másik - adott esetben neked teljesen felesleges - kiegészitő, természetesen a csomag ára az 5 kiegészitő teljes árát tükrözi. Nem tetszik? Lehet másik márkát választani. Vagy próbálj meg hátsó ablakfűtés nélkül venni akármilyen kocsit. És kezd el verni az asztalt, hogy te csak tavasztól-őszig használod, nincs rá szükséged, vegyék ki belőle és vonják le az árát.

De ismétlem, minden gyártó kinál ezerféle win nélküli konfigot is.

Azt hiszem kicsit megszaladtál. Ha már autó, akkor inkább olyan ez a windows hiszti, mintha azt mondanad, hogy az autoban levo gps terkep frissiteseert nem vagy hajlando fizetni előre 5 évre, mert úgysem fogod használni, es ha megis kell majd, akkor dragabban megveszed az eves frissitest kulon.

Az általad írt példa inkább "nekem nem kell az enter gomb a billentyűre, vegyék le" vagy "akkor is az ellenkezo iranyba porogjon a ventillator a procin, mert balkezes vagyok", esetleg "szereljek le az lcd-t, mert igy tul vastag" gondolatok valamelyikere hasonlítana laptopvásárláskor.

Tehát a metálfény megvételéhez a menetstabilizátort is kötelezően megvetetni az kb ugyanaz minthogy ellenkező irányba forogjon a ventillátor. Értem.
Leszámitva hogy ez egy égbekiálltó marhaság, csak az a baj, hogy az előbbi egy teljesen normális és mindennapos esemény, mig utóbbi nem az.

Tévedsz. Ahol felárért megkapod a metálfényt, ott nem csomagról volt szó, ott tökegyszerű a helyzet fizetsz és kapsz metálfényt. De szinte minden márkánál vannak csomaghoz kötött felszerelések, amikre várhatsz akármennyit, fizethetsz akármennyit, nem kapod meg önmagában, ha nem veszed meg az egész csomagot, benne egy rakás olyan dologgal amire neked adott esetben semmi szükséged. Akárcsak egy winre egy notebook-on, az is csak egy kiegészitője a notebooknak. Próbálj meg pl volvo-t venni kipörgésgátló nélkül, mert neked nincs rá szükséged. Nem fog menni, keress olyan gyártót, márkát, aki kinál kocsit kipörgésgátló nélkül, van ezer féle.

Én is ezt javasoltam, aki pluszmunkát okoz a gyártónak, az fizesse ki a költségeit, a matrica visszajuttatását, a microsoftnál a serial ellenörzésének a költségét (nincs-e a beaktiválva akárhol) a serial világszintű letiltásának költségét, a hdd biztonságos letörölésének a költéségét és mindennek az ellenörzött mivoltát (tényleg legyalulták a hdd-t, tényleg használhatatlan lett a serial stb) Hogy ez esetleg vetekszik az oem win árával? Az már a vevő idiótasága. De tényleg adhatnának rá lehetőséget, aki hülye az fizessen.

Én ebben a gondolatmenetben csak azt nem értem, miért az az alap, hogy Win van rajta, vagyis miért az tesz ki plusz költséget, hogy a rendszert nem adják hozzá?

Értem, hogy ha nagyobb mennyiségű gépet adnak el, ahhoz hozzá kell csiszolni normális esetben a rendszert is, így max. ennek van költsége... nem pedig annak, hogy nem adom hozzá azt, amit hozzácsiszoltam... vagy épp' itt van a kutya elásva?

...továbbra is kérdezem, hogy miért kerül plusz költségbe eltávolítani azt, amit a végfelhasználó adott esetben eredendően látni sem akar a gépen... vagyis minek kell egyáltalán feltenni rá?

Kicsit kifordítottnak látom ezt a gondolatmenetet...

Nagyon egyszerű a válasz minden kérdésedre. Az emberek 99% win-t AKAR a gépére, ezért ez az alap hozzáállás a gyártó részéről, mert erre van KERESLET. Ha majd megfordul ez az arány, akkor majd win nélkül árulják a gépeket alapból és az lesz plusz munka (és pénz), hogy előtelepitsenek rá gyárilag egy wint.

"hogy miért kerül plusz költségbe eltávolítani azt, amit a végfelhasználó adott esetben eredendően látni sem akar a gépen"

Nem tudom részletesebben leirni, hogy mennyi plusz költség merül fel, ha végfelhasználó igénye (annak ellenére, hogy ez világosan fel van tüntve a terméken) eltér a vásárlók 99%-ának igényétől.

Értem, amit írsz...

Nekem csak az hangzik furán - ahogy fent írtam -, hogy ala natúr a gép drágább - fenti gondolatmenetet követve - mint a fent nevezett partnercég rendszerével.

Csupán ezen akadtam ki és nem azt kérdőjelezem meg, hogy az emberek az általuk megszokott rendszerhez/márkához/szokásokhoz/egyebekhez ragaszkodnak.

Elsőre lehet, hogy furán hangzik, de végiggondolva már nem olyan fura. Ha egy termékbe a kereslet 99%-a miatt beépitenek valamit és eszerint gyártják millió számra, akkor annak néhány különleges esetben történő eltávolitása meglepő költségekhez vezethet. Amit aztán vagy átvállal a gyártó vagy nem. De hát ez szinte minden esetében igy van, ha a vevőnek az átlagtól eltérő kivánsága van, akkor annak a terméknek az előállitása felborithatja az egész gyártás, tesztelés, szállitás, support stb folyamatát, még akkor is, ha "kevesebbet kér". És itt jön képbe a különböző gyártók esete, keresni kell olyan gyártót, aki vagy átvállalja ezt a többletköltséget (és ezzel vevőket nyer magának), vagy eleve úgy alakitotta ki minden folyamatát, hogy az ilyen kérések nem okoznak plusz költséget neki.

Nem az ures merevlemez a tobbletkoltseg, hanem az egyedi termek. Sokszazezres sorozatgyartas eseten azert olcsobb valami, mint az egyedi termekek gyartasanal, mert nem kell minden egyes termeket testreszabni, mindegyik egyforma. A sajat autod, orad, oltonyod egyediesitese is penzbe kerul.

Így van, ezért is kell az előtelepített rendszer környezetét csak egyszer összecsiszolni és mehet utána a gépekre.

No de az, hogy egyes gépekre nem kerül fel ez a környezet, akkora többletköltséget okozzon?
Tekintve, hogy a Windows licensznek is ára van, nehezen tartom elfogadhatónak...

Nem érzem át, mekkora megterhelést jelent egy nulltelepített környezet felépítése...

Persze nyilván fel kell építeni egy olyan rendszert/folyamatot, ami mindkét lehetőséget kezeli, megfelelően tárolni ill. továbbítani az egyes gépeket, stb...
Költsége tehát egy kevésbé átgondolt rendszer esetén nagyobb, mégis nehezen érthető, hogy normális megoldással nem lehet élni...

Nagyon úgy tűnik, hogy a menedzserei profitorientáltabbak, mint maga a cég...
Továbbra is az a véleményem, hogy ez a megkötés nem publikus háttéralku következménye, nem cégszintű költségelemzés után jött. És továbbra is azt gondolom, ha maradna a diszken az install anyag, de nem kapnának a gépek matricát, hanem aki megvette, kapna mellé egy borítékot, mindenki jobban járna, de kifejezetten a Lenovo, mint vállalat járna jobban, hogy nem büntetik szarrá versenykorlátozásért.

Ez az emberek 99%-a wint akar a gépére, finoman szólva is csúsztatás. Az emberek 99%-ának a gépére win kerül, ebből max. 30% akarta, a többinek meg lövése nincs az egészről, az van rajta, amit a szomszéd vérpistike rajtafelejtett.

Azt elfogadom, hogy nem tudod részletesen leírni a plusz költségeket, mert ilyenek valójában nincsenek. Ettől is ms adó az ms adó.

A másik hsz-ben, ahol ezt a kifejezést leszóltad: ne kerverjük össze egy bírósági határozat fogalmazását egy topic hsz-szel. Mégha egy határozatban nem is férne el az a kifejezés, hogy ms adó, egy fórumon teljesen megfelel. Egyébként is a kifejezés nagyon jól fedi a valóságot.

"ebből max. 30% akarta, a többinek meg lövése nincs az egészről, az van rajta, amit a szomszéd vérpistike rajtafelejtett."

Hát persze. Pontosabban amit a gyártó "rajtafelejtett" azaz tesztelt, a géphez igazitott, drivert fejlesztett hozzá és supportál.

"Azt elfogadom, hogy nem tudod részletesen leírni a plusz költségeket"

korábban elég részletesen leirtam, ha nem értetted, olvasd el mégegyszer. Ha utána se érted, akkor meg IJ.

Nem, te korábban azt írtad le, szerinted hogy néz ki a dolog. Én meg biztos vagyok benne, hogy meg lehet oldani plusz költség nélkül is, tehát a probléma megoldásának nincs valódi költsége, csak az, amit ms adó néven beletolnak.

Emellett mindenféle hátsó gondolatai is támadnak az embernek, hogy milyen szerződéseket köthetett akár a lenovo, akár a többi gyártó az ms-sel, ami miatt ez az üzleti konstrukció alakult ki. Mindig a fülemüle jut eszembe róla...

"Én meg biztos vagyok benne, hogy meg lehet oldani plusz költség nélkül is"

Szerintem itt a kiváló alkalom, hogy alapits egy számitógép gyártó vállalatot, vagy vedd át valamelyiknek a vezetését, mert nagyon rosszul működnek és te minden bizonnyal nagyobb profitot hoznál ki belőlük, ha úgy alakitanád át a gyártási folyamatukat (és a teljes termék életciklust), hogy a vásárlók 1%-nak a kivánságait is többletköltség nélkül kielégitse az összes forgalmazott termék esetén. Sok sikert hozzá, de tényleg.

Egyszerűen csak összetéveszti a profitorientált vállalatot a jótékonysági intézménnyel.

Ehhez képest a Linux helyzete nagyon is kiváltságos - aminek nagyon örülök, hiszen nem egy gyártó kínálja a gépeit előtelepített Linux-al, netbook kategóriában pedig komoly ellenfele a Linux a Windows Vistának.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy az utóbbi 5 évben vált a Linux, mint fogalom közismerté, többek között az olyan disztribúcióknak köszönhetően, mint az Ubuntu.

Nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben sokkal inkább elterjed és akkor az lesz az alapvető, hogy előtelepített Linux-al érkeznek az új számítógépek. (a jövőben azért remélem a konkurens megoldások nyílt szabványokat implementálnak majd, a verseny rendben van, de több egymástól alapvetően eltérő, egymással nem kompatibilis operációs rendszer hátráltatja a fejlődést)

Az ms meg valahogy mindig összetéveszti Európát meg a vásárlóit egy amerikai tanyasi kocsmával, ahol úgy rodeózhat kedvére részegen, ahogy csak akar. Azután hoppá, valaki orrbaverte...

Most sem kerül semmibe, ha minden diszken van egy rendszertelepítő, visszaállító partíció, amiről telepedhet a windows. Annyit kellene csak változtatni, hogy nem ragasztanak rá microsoft matricát, hanem azt külön borítékban adják annak, aki megvette. Akinek meg nincs, annak lesz annyi esze, hogyan gyaluljon le egy számára használhatatlan telepítőkészletet a vinyójáról.

Továbbmegyek, mivel hallani lehet itt-ott, hogy megveszed a gagyibt boltjában a szoftvert és nem tudod telepíteni, mert ellopták és felhasználták a kódját, előbb-utóbb úgyis az lesz a vége, hogy a bolt realtime online kér kódot minden megvásárolt ms termékhez, amit rögtön elvesz a vásárló.

Ezek az intézkedések semmivel sem rontják jobban a hatékonyságot, mint ami szükséges lehet.

Lehetne kaparos sorsjegy is. A rajta levo koddal visszakerheted az arat online, ha lekapartad akkor telepitetted is.
Vitas esetben (a kodot valaki vilagszerte aktivalta) csak be kell mutatni a sertetlen kaparos sorsjegyet.

Remelem hogy elobb-utobb itt is valami olyanra kotelezik a laptopgyartokat mint az MS-t az ie eseteben.

Mindent meg lehet oldani. A tobbi humbuk.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Imo olvasom itt a kommentjeidet, és hivatkozlo itten új autó vásárlására. Csak csendben jegyzem meg, hogy a metálfény NINCS csomagban a menetstabilizátorral, sőt minden extra tételt külön lehet összeválogatni. Az öt alapmodellhez adtak egy negyven oldalas katalógust, amiből össze kellett pipálgatni a tételeket. Az igaz, hogy tolóajtó ablakot csak akkor lehet választani, ha tolóajtót is választasz, de ez azért nem analóg a win a laptop kötelező alkatrésze esettel. (Nem vitatkozni akarok, bár nem értek egyet veled, csak az új autóval inkább ne példálózz. És szigorúan csak szerintem.)
Csaba

"Az, hogy a Windows egy átlag felhasználónak jobb mint Linux, és azért minden gépre azt tesznek az egy dolog, ám legyen..."

A videókártyákhoz visszatérve Linux-ot előtelepíteni desktopra olyan, mintha a gyártók AMD, Intel vagy Nvidia videókártya helyett egy negyediket adnának, ami ugyan nem tud 3D-t, szinte semmivel sem kompatibilis vagy működik együtt, de különben nagyon jól használható és ingyenes.

És tényleg az, a PC-t használók 1%-a nem kételkedik ebben, nagy részük azonban összetett okok miatt nem tudná megfelelően használni.

> Poul-Henning Kamp persze magából indul ki, de ezzel pont nem mások, a felhasználók, vásárlók érdekeit védi.

A Lenovo nem tartott be egy ígéretet, amit számon kértek rajta. Ellenkezett, így most a bíróságon a sor. Az meg minden vásárlónak az érdeke, hogy ha egy gyártó valamit ígér a termékével kapcsolatosan, akkor azt tartsa is be. Ez egy ilyen egyszerű ügy.

Nyilvánvaló, hogy eltérő feltételekkel jutsz hozzá egy dobozos Windows Vista-hoz, mint egy adott hardverrel együtt adott OEM-hez, ahogy egy előtelepítetthez is, ez utóbbi esetben a Microsoft és a gyártó, forgalmazó közötti szerződés teszi ezt lehetővé, ahhoz, hogy ez mekkora költséggel jár, és ebből mennyi hárítódik a vásárlóra senkinek semmi köze.

Semmiféle ellentmondás nincs.

Ha egy vistas es vista nelkuli, mas mindenben megegyezo notebook ugyananyiba kerul, az nem jelenti azt, hogy a Vista licence 0 Ft lenne. Egyszeruen a gyarto ennyiert adja a termeket.
Gondolj bele, amikor van 40-50%-os szezonzarasi learazas, akkor sem igaz az, hogy ennyivel kerul kevesebbe a termek eloallitasa 1 honappal kesobb, hanem ennyiert adja a gyarto.

A Vista licenc itt a gepnek nem tartozeka, hanem a termek resze. Ettol lesz komplett termek. Olyan, mintha autot kernel, de 4 ajtot nem kered, mert majd bontoban megveszed, vagy mar van neked ajtot hozza.

"A Vista licenc itt a gepnek nem tartozeka, hanem a termek resze. Ettol lesz komplett termek. Olyan, mintha autot kernel, de 4 ajtot nem kered, mert majd bontoban megveszed, vagy mar van neked ajtot hozza."

Szervert láttál-e már előtelepített OS-sel árulni? Nem nagyon. Érdekes. Nem kéne erőltetni ezt a dolgot. Majd az ügyfél bemegy a hardverkereskedőhöz és elmondja, hogy mivel kéri a gépet. Az pedig olyan gépet ad neki. A hw kereskedőnek OS-nélkül jönnének a gépek, és ha anélkül kéri az ügyfél akkor anélkül kapja. Ha Windows-zal, akkor azzal.

Teljesen jól működik. Ezt csináljuk mi is. És megkockáztatom, nagy hiba szupermarketben, benzinkúton, drogériában számítógépet árusítani. Ahol a legtöbb esetben nincs szakszerű segítsége a vásárlónak és senki sem segít neki abban, hogy eldönthesse mire van szüksége.

Ezt az előtelepített dolgot a Microsoft találta ki. Egyes gyártók pedig vele összespanoskodva kemény üzleti érdekek mentén nyomják ezt a dolgot. Nem véletlen, hogy olvashatod a gyártók oldalán "XY ehhez a géphez a Vistat ajánlja". Persze hogy azt. Mert az OS gyártója gondoskodik arról, hogy azt "ajánlja". Valami ilyesmiért büntették meg az Intel-t is nemrég nem kevés lóvéra.

Engem nem nagyon érdekel ez az egész úgy általában, de ne akarjuk már megmagyarázni, hogy a döglött macska alszik...

--
trey @ gépház

Csakhogy a Lenovo nem hardvert, hanem rendszereket arul. OS-sel egyutt.
Persze lehet venni csak hardvert is, de pl. nem a Lenovotol. A Volkswagen markakereskedo sem arul "dobozos" Volkswagen motort.

"Ezt az előtelepített dolgot a Microsoft találta ki. Egyes gyártók pedig vele összespanoskodva kemény üzleti érdekek mentén nyomják ezt a dolgot. Nem véletlen, hogy olvashatod a gyártók oldalán "XY ehhez a géphez a Vistat ajánlja". Persze hogy azt. Mert az OS gyártója gondoskodik arról, hogy azt "ajánlja". Valami ilyesmiért büntették meg az Intel-t is nemrég nem kevés lóvéra. "
Ha veszel egy autot, abban sem mondod meg, hogy milyen markaju legyen a fekbetet, az uleshuzat, a fedelzeti szamitogep es a tobbi (amit ugye a beszallitok gyatanak, es nem az auto gyartoja).
Ha a Lenovo ugy latja jonak, hogy a rendszereit Windows-zal szallitja, mert a Microsoft jobb beszallito, mint a Canonical vagy a Red Hat, esetleg a Sun/Oracle, akkor Windows-zal fogja szallitani.

Bizonyos rendszerszallitok nem adnak operacios rendszert a szamitogepes rendszereikhez. Bizonyosak meg adnak.
Van, amely nem ad optikai meghajtot a rendszereihez, van amelyik ad. Van ahol az OS az opcionalis, van ahol az optikai meghajto.

"Ha veszel egy autot, abban sem mondod meg, hogy milyen markaju legyen a fekbetet, az uleshuzat, a fedelzeti szamitogep es a tobbi (amit ugye a beszallitok gyatanak, es nem az auto gyartoja)."

Nincs ezzel semmi gond, de ha a fékbetét gyártója neked előre leírja és a weboldalára kiteszi, hogy ha neked _nem tetszik_ a fékbetét, menj vissza az autógyártóhoz, az eltávolítja neked és _megtéríti_ az értékét így vagy úgy, akkor joggal kéri számon a vásárló, hogy az autógyár ezt a döntést mi alapján bírálja felül. Itt erről van szó.

Egyébként PHK fordulhat a Microsoft-hoz is, hiszen ez le van írva a Vista licencfeltételeiben.

By using the software, you accept these terms. If you do not accept them, do not use the software. Instead, return it to the retailer for a refund or credit. If you cannot obtain a refund there, contact Microsoft or the Microsoft affiliate serving your country for information about Microsoft’s refund policies.

Persze ettől még a per akár meg is nyerheti a Lenovo ellen.

--
trey @ gépház

Na, pont leirtad. A Lenovo perlese helyett a Microsofthoz kellene fordulnia (nem pedig fordulHAT a Microsofthoz). Ez lenne az elso lepes akkor, ha nem kap visszateritest a Lenovotol. A biro siman el is utasithatja a dolgot azzal, hogy a Microsoft altal az EULA-ban leirt licencar-visszaterites minden lepeset nem tette meg.

Miért van az, hogy az autókat gyakorlatilag üres tankkal árulják?
...pedig úgy szinte használhatatlanok...

Azt telepítek a tankba, amit akarok... architektúrától függően...
/A gépet sem ajtók/oldallap/takarólemez/notebookhoz touchpad/billentyűzet, stb. nélkül árulják, hanem max. rendszer nélkül./

Két dolgot nem értek, de nagyon.
Ez itten a hup, ha jól értem, mégis sok hsz olyan, mintha a winportal.net-en járnék...
A másik, hogy nem csak a linux mániásoknak van szüksége oprendszer nélküli notebookra, hanem pl. minden olyan nagyobbacska vállalatnak is, amelyiknek van mennyiségi licensz szerződése az ms-sel. Miért is vegyenek két oprendszert egy gépre?

Hogy az OEM wint olcsóbban lehessen árulni. Ezért a "microsoft tax". :) Sok kicsi sokra megy ugyebár. Vegyük csak alapul az XP-t. Ha valaki annó x összegért megvette a dobozos változatot, minden egyes újabb HW vásárlásakor ugyan vegye már meg az OEM-et is! Gyakorlatilag ez az egész arra jó, hogy a user 2x, vagy akár többször is megvegye ugyanazt (a sz.rt)!

Az akkora vállalatoknak akik mennyisége license-et használnak, azok olyan mennyiségben vesznek gépeket, hogy a gép beszállitója vigan átvállalja az oprendszer nélküli gépek leszállitásának többletköltségét, igy ez a probléma ott nem merül fel, nem vesznek két oprendszert egy gépre.

Nem arra írtam, hogy életszerűtlen, hogy te oprendszer nélkül vehetsz hp gépeket, hanem az életszerűtlen, hogy a mai versenyben egy kereskedő csak úgy bevállalgasson buktás eszközöket, részegységeket, akármit.

Ha te oprendszer nélkül veszed a hp-t, akkor az anélkül jön ki a gyárból. Az az állapot, hogy a kereskedő oprendszerrel veszi, legyalulja és anélkül adja el neked, miközben ő lenyeli ennek a költségeit, életszerűtlen.

Akkor csak félreértettük egymást, beszállitó alatt a gyártót értettem, nem a forgalmazót. Tehát igen, ezek a gépek a gyárból jönnek ki oprendszer nélkül, mert ilyen mennyiségek esetén a GYÁRTÓNAK már megéri ezzel foglalkozzon, szemben a végfelhasználók 1%-nak egyedi kivánságaival.

LOL
nálatok mindig 50-100 embert vesznek fel? mert nálunk volt már olyan, hogy csak 1-2 embert vettek fel a céghez... és ez szerintem nem az az álltalad emlegetett mennyiség, vagy veletek 1 emberért is a nagy gyártóhoz rohan a beszerzés?
Ha nem egyben cseréled le a teljes gépparkod nem vagy tétel egy gyártónál. (a helyi értékesítőt lehet, hogy érdekli, ha 10 gépet megveszel tőle... de az nem HP maga)

:D:D:D
Baromi nagy többletköltség kihagyni egy műveletet a gyártásból...
2 kg-os kenyér sütés nélkül, 10% kedvezménnyel kapható.
Ha a kenyérgyártók szövetkeznek a vaj gyártókkal (hisz az emberek 99%-ban megkenik a kenyerüket vajjal, függetlenül attól, hogy mit esznek, isznak még hozzá), akkor holnaptól csak vajjal együtt lesz kapható a kenyér? Mi a garancia, hogy a vevők számára az így vásárolt (kényszer)"csomag" bármilyen szempontból kedvezőbb lesz, mintha emberünk külön-külön megvette volna az említett élelmiszereket?
A lényeg, hogy a vevő NE legyen tisztában az árakkal, összehasonlítani meg aztán végképp képtelen legyen! Akárcsak a banki kölcsönök esetében... Amit nem tudunk, az (általában) nem fáj!

látom fogalmad sincs, hogyan készül egy oprendszerrel összehangolt gép gyártása milliószámra... Vagy úgy általában bárminek a nagy tételben történő gyártása és hogy milyen többletköltséget okozhat, ha a többmilló vevőből néhány szeretne kihagyni valamit a gyártósorból. De nembaj, inkább bele se kezdek az elmagyarázásába, hidd el, hogy az ilyesminek nincs többletköltsége és élj tovább boldogan :))

Az okfejtésed teljesen helytálló.

...lenne, ha csak hardware-ről lenne szó, pl. egy IC-ről, aminek van egy "okosabb" és egy "butább" változata is. Itt valóban tetemes plusz költséget jelent(ene) a kétféle gyártástechnológia kidolgozása, ezért azt a jól bevált módszert alkalmazzák, hogy a legyártott "okosabb" IC-kből kiégetik az "okosságot".
A számítógépek esetében viszont az operációs rendszer telepítése mindenképpen plusz költség, optimális (0 Ft) liszensz esetében csak plusz idő. Tehát ha egy munkadarabot szerkezetkészen, de még a telepítés előtt kivesz a gyártó a folyamatból, azzal csak spórol.

--
Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.uni.cc

Nem, valóban nincs fogalmam, hogy készül egy összehangolt gép gyártása milliószámra. De nem is érdekel, és mégis miért kellene ezt nekem (vásárló) tudni? Én csak szabadon szeretnék választani. Némiképp már az is kielégítené az igényeimet, ha xp home helyett kérhettem volna ugyanazt a gépet proffal, vagy ha bármelyik előtelepített géphez bármelyik Vista/win7-et választhatnék (erről viszont ez jut eszembe: http://movies.apple.com/media/us/mac/getamac/2009/apple-mvp-elimination… ), mégpedig úgy, hogy tudom mennyibe kerül win nélkül!!! egy notebook... Mitől hinném el, amit mondasz és miért pont neked? Eddíg is boldogan éltem. :)

Vagy úgy általában bárminek a nagy tételben történő gyártása és hogy milyen többletköltséget okozhat, ha a többmilló vevőből néhány szeretne kihagyni valamit a gyártósorból.

Hogy is néz ki a dolog? Megterveznek egy új laptopot, amibe vagy kerül új alaplap, vagy nem. Ha nem, akkor nem okoz plusz költséget az oprendszer reszelés, mert már van egy driver csomag. Ha új alaplap kerül bele, akkor meg kell nézni, hogy milyen driverek kellenek, és ezt ki kell próbálni a prototípuson, ez fix költség, nem függ a darabszámtól. A gyártósort módosítják az új típushoz, és elkészítik az image fájlt, amely felkerül majd a merevlemezre. Az összeszerelés során betárazzák ezeket a vinyókat a robotba, amely behelyezi a gépbe.

Ebben a folyamatban teljesen pontosan lehet tudni, hogy melyik sorozatszámú gép mikor került ki az összeszerelésből, és milyen más sorozatszámú komponenseket tartalmaz. Ha a betárazásnál olyan merevlemezeket tesznek a robotba, amelyen nincs előtelepített image fájl, akkor az a gyártás során csak annyi pluszköltséget okoz, hogy nem kell rátenni a lemezekre az image fájlt, és eltérő sorozatszámot kell nyomtatni a címkére és a dobozra. Művelik ezt rendesen a laptopgyártók, gondolom megéri nekik, ha már csinálják.

Paradox módon az előtelepített példányok árát növeli a telepítetlen példányok növekvő száma, hiszen az oprendszer reszelés fix költségét kevesebb példányon kell elosztani.
--
http://wiki.javaforum.hu/confluence-2.10/display/FREEBSD

Itt veszekedtek és senkinek sem esik le a valódi üzenet!

"2009 a FreeBSD Desktop éve!" :)

"PHK pert indított a Lenovo ellen, mert az megtagadta a Windows Vista licenc árának visszatérítését annak ellenére, hogy a fejlesztő az általa vásárolt új gép bekapcsolását követően elutasította a Windows EULA-t."

IMHO
1. Tehát tudatosan windows-sal árultat vett, akkor meg mi a rákot variál utólag?
2. OEM windows is a Microsfté nem a Lenovoé.
3. Akkor lenne szép ez a történet ha arról szólna, hogy miért NEM lehet OS nélkül vásárolni gépet a Lenovo-tól?

No rainbow, no sugar

Naszóval... a dolog gyökere valószínűleg a gyártók és az ms közti szerződésben lehet. Azt ugye nem írhatja bele, hogy más oprendszerrel ne árujlanak gépet, mert ez teljesen egyértelműen törvénytelen.
Viszont olyan megeshet, hogy adott darabszámú licenszet hajlandó csak kedvezőbb áron adni (mennyiségi kedvezmény), s kiköti azt, hogy ezeket a licenszeket fel is kell használni, valamint csak arra a gép típusra használható fel amire kérték.

Tehát, egy fiktív példa:
- ms: hány gépet szeretnétek eladni xy typusból?
- lenovo: 10 000 darabot. Mennyiért kaphatunk win licenszet hozzá?
- ms: 1000 db: 80$/db, 5000db: 50$/db, 10 000db: 10$ / db de ezeket a licenszeket csak és kizárólag az xy typusra tehetitek valamint az összes licenszet fel kell használni. De vehettek 100$/db -ért szabadon felhasználható licenszet is.
- lenovo: ok 10 000 darabot kérünk.

Persze lehet támadni, hogy ilyen nem létezik... pedig gondoljatok csak a netbookokra... kikötötte az ms, hogy milyen gépekre lehet feltennie a gyártóknak az olcsósított xp licenszeket (pár $ / gép). Nagyobb gépre csak vista (vagy újabban win7) licenszet árulnak, aki pedig mégis xp-t akar, azoknak úgy kellett kikönyörögnie a downgrade jogot (s vista áron kapják az xp-t).

A gépek előretelepített oprendszerének gépre helyezését pedig ne állítsa be senki olyan komoly és drága folyamatnak.
Nem egyenként telepítik az összeset. Hanem fognak egy gépet, amit feltelepítenek, aztán azt az imaget rátolja a merevlemezekre a gyártás / tesztelés során a futószalagon valaki / automatika.

Sőt, a merevlemezes rejtett particiós dolognál szinte semmilyen extra kiadás nem lenne, mert csak a licenszet adnák, az meg bármelyik típushoz jó. A telepítő ott lenne a gépen, amit automatikusan törölne első bekapcsoláskor, ha nem kell.

Az nem érv, hogy akár kalóz kulccsal is telepíthetik. Ennyi erővel a cd-k mintájára lehetne adót szedni minden után, amire felmegy a windóz, mert hátha felteszik rá a kalóz verziót.

A gyártónak édesmindegy lenne... opcióként is árulhatnáka az oem oprendszereket hozzájuk. Régen is dvd lemez volt mellékelve a géphez, amiről automatikusan felment a rendszer. Ahogy a gépnek úgy az oprendszer csomagnak is van sorozatszáma és csak azzal áll szóba a support, akinek van olyan.

A support sok esetben úgy indul, hogy a felhasználó lefuttat egy diagnosztikai szoftvert (ami cdről bootol) és kijelzi mi a probléma... és mármegy is a garanciális csere.
Szoftveres supportra pedig csak az jogosult, aki megvette a mellékelt szoftver csomagot. Az oem win matrica felhelyezését is meg tudják oldani a userek (bár a matricázgatást eleve kellemetlen butaságnak tartom), ahogy külön vett oem csomagnál meg is teszik.

Ha nem lenne valami mocskos üzleti megállapodás a háttérben, akkor gyönyörűen menne minden, ahogy mindenkinek jó. Most meg a vásárló rá van kényszerítve egy helyzetre.
--

Az oem winhez semmiféle support vagy más támogatás nem jár az MS felől. Kizárólag az előtelepítőhöz forgulhatnak supportért. Az Ms-nek a gyártóval van szerződésre. A felhasználónak a gyártóval van szerződése. Eleve problémás, hogy miért kell külön szerződést kötnie az első használatkor az ms-sel (a licensz elfogadása szerződésnek minősül). Így joga van a felhasználónak nem elfogadni az eulát és mivel nem köttetett meg a szerződés az ms-sel, így jogosan kérheti vissza a szerződés tárgyát képező termék árát. Imi ki is fejtette fentebb, hogy a win-re nem vonatkozik a lenovo eula. Viszont ő a viszonteladó, így nála lehet kérni a visszatérítést. A körbetartozás nem minden országban divat (ms->lenovo->user)

Nekem a hasomloat (a Lenovoe, hogy tapegysegert sem fizetnek visszateritest stb) azert santit, mert a Windows kulon elfogadando EULA-val rendelkezik, mig a tapegyseg egy gepben sem kert senkitol ilyesmit :) Ha pedig a Lenovo windows-t arul barmin, es az MS feltetei szerint teszi, igy lehetoseg van az EULA elutasitasara, akkor nem ertem milyen jogon mondja azt, hogy nincs hozza joga, amikor az MS szerint van? IANAL ...

hat vagy a lenovonak vagy a microsoftnak fizetnie kene a vista eula miatt ha jol ertem. ha nem fizetnek, akkor lehet azon vitatkozni, hogy a lenovot vagy a microsoftot kene-e beperelni - jol ertem, hogy ezt teszed most te?

(de az biztos - szerintem -, hogy a kerdesben a ms vista eula a mervado, te is idezted az idevago reszt a lenovo eula-ban).

- Use the Source Luke ! -

Pont ez a lenyeg. PHK viszont meg sem kereste a Microsoftot, hogy akkor keri vissza a licenc arat, hanem egybol perelte a Lenovot.
Az altala elfogadott Lenovo Licese Agreement szerint a harmadik fel altal birtokolt szoftvereknel a szoftver EULA a mervado. A Windows EULA-jaban az a leiras, hogy amennyiben nem fogadja el, eloszor erdeklodjon a refund policy miatt a gyartonal (ezeseben a Lenovo). A Lenovo valasza: naluk nincs refun policy. A Windows EULA masik pontja kimondja, hogy amennyiben a gyartotol nem kap visszateritest, forduljon a Microsofthoz.

Imo, te nagyon Sting-szerű vagy...

Az autó/fékbetétek/gumik hasonlat azért sántít, mert ezek hiányában esélytelen, hogy elvidd az autót a kereskedőtől, míg a laptopot a hónod alá csaphatod, hazaballaghatsz vele és telepíthetsz rá, amit nem szégyellsz. Ezek az alkatrészek inkább az alaplap/integrált hang/integrált video eszközökhöz hasonlítanak.

Ennek ellenére, ha azt mondod, neked nem tetszik a gumi vagy a fékbetét, a kereskedő azt nagy valószínűséggel ki fogja neked cserélni, a régit pedig elteheted, és lévén új, továbbértékesítheted, pár % veszteség árán. Az OEM licenszet viszont nem lehet eladni.

Az előtelepített oprendszert inkább valamiféle extrának kell tekinteni. Például az összes olyan kereskedő, aki olyan autót forgalmaz, amibe szabvány autórádió szerelhető, _megkérdezi_ hogy akarsz-e rádiót, és ha igen, milyen márkát vagy típust. Akár te is viheted. Tehát ha olyan dologról van szó, amivel van lehetőség variálni (márpedig egy operációs rendszer tipikusan ilyen), akkor az autógyártók ezt megadják neked, a lenovo meg nem. A hasonlat tehát pont a te álláspontod ellenkezőjét támasztja alá.

Én nem autóhoz hasonlítanám, az oem rendszert, hanem tv-hez.
Ez az oem olyan, mintha minden eladó tv része lenne egy HBO elofizetés, mert ugye mit nézne, a súgást, mert biztosan nem ért semmihez és nincs is semmilyen antennája se semmi más, hiszen csak most vesz tv-t.

Ha a kedves vasarlo csak az m1/2 és a tobbi kódolatlan musort szeretné nézni (vagy esetleg a kabel tv-t) azt még megteheti, de a tv árus szerint a HBO jobb, ezért az elofizetés az a tv árának elválaszthatatlan része, e rész kiszámíthatatlan és ki nem vonható az árból még ha nem is kell akkor se. :DDDDDDDD

Ha valaki pedig panaszkodik annak felkínálnak akciós kifutó tipusú olcsó low-end tv-t (megrendelésre) pay tv elofizetés nélkul. :DD

Akkor ne vegyen toluk tv-t, ha nem akar HBO-t maganak. Akkor keressen olyan piaci szereplot, aki arul HBO nelkuli tv-t. De ha megis HBO-s tevet vett, akkor ne sirjon azon, hogy hat de nekem nem is kell az HBO, en anelkul akarom a tv-t. Ha erre a tv-t elado azt valaszolja, hogy oke, de akkor kerem vissza az egesz tv-t, mert az egy termek, HBO elofizetessel, az meg mar nem tetszik a kedves vevonek. Valasszon masik tv gyartot.

Ez csak fikció, hasonlat, de szerintem jobban hasonlít a pc eladáshoz ez a helyzet, mint az ajtó nélkuli autó...

A hasonlat fura lehet, de aki belegondol az is az, hogy midneg gépnek része kell hogy legyen a windows, ha kell neki ha nem és ha az árat nem is tudják (vagyis nem akarják) KULON megadni, attól még tartalmazza.

Így van.

Ha belegondol az ember, a fenti fikció valósággá válásán mindenki felkapná a fejét ("körberöhögnék"). Érdekes módon, a jelen téma árukapcsolása már-már természetesnek tűnik...
...nem azt mondom, ügyes trükk a szoftvereladások növelésére, de hogy az emberek érdekében történne mindez...

Ezek szerint arukapcsolas az is, amikor te autot veszel, beepitett CD-lejatszoval, de az elado csak egy bizonyos tipusu lejatszot hajlando, vagy tud belerakni, mert eppen azt kapja meg olcson, mert 100000 darabot rendel belole, kiprobalt termek, es veletlenul meg hajnaldo supportot is adni hozza, nem pedig azt, amire neked egyedi igenyed van, mert a CD-lejatszo hangzasa, ami jar az autohoz, nem teszik. Sokaknal ez tunik "termeszetes" arukapcsolasnak, es nem is zavarja oket.

Amennyire én tudom, az autókhoz általában adnak gyári lejátszót, ami pontosan illeszkedik a műszerfalba... hogy ez hányféle típus lehet, nem tudom, de ha az ember nagyon erősködik, esetleg másféle lejátszó is kerülhet bele.

Mondhatjuk azt is, hogy régen az autóknál extra volt a CD-lejátszó, manapság szinte alaptartozék.

...node most nem arról beszélünk, hogy milyen típusú merevlemez vagy DVD meghajtó, esetleg kijelző van a notebookomban, hanem az ezek alá pakolt rendszerről folyik a vita...
Fent írtak egy navigációs példát... az sokkal inkább hasonlítható ehhez szerintem, hogy a beépített eszközön adott esetben iGo vagy Garmin (vagy tudom is én) szoftver ül.

Hardware != software, mégha néha kicsit össze is mosódik.

Ok, rendszer (bár nem ezt kérdőjeleztem meg).

Kérdésem: mennyibe kerül a terméktámogatás ill. az erre fordított átképzés abban az esetben, ha azt nincs mire költeni... vagyis marha nehéz és megterhelő egy olyan géphez terméktámogatást adni, ami op.rendszer nélkül érkezik.
/Persze előfordulhat olyan kitétel bizonyos országokban, hogy rendszer nélkül nem árulhatsz gépet... bár mint tudjuk, erre is van megoldás.../

Egyben egész. Ez nem először hangzik el tőled. Egy termék és ezután azt kérdezed, hogy az ügyfél miért a Lenovo-t perelte be. Azért mert az ő termékét kifogásolta. Az ügyfélnek pedig leírhat bármit a Microsoft az EULA-ban vagy licencfeltételekben. Az ügyfél pont hogy nem fogadta el ezeket el. Így őt kurván nem kell érdekelje, hogy a Microsoft neki mit írogat. Köztük semmilyen szerződés sem jött létre.

A Microsoft azt azért írta le, hogy védje magát, abban az esetben, ha a gyártó valamiért letolná magáról a dolgot. Megadja a lehetőséget, hogy ha az nem teljesít, akinek kéne, akkor majd ő valahogy elrendezi. De ez a vásárlót semmire sem kötelezi szerintem.

--
trey @ gépház

A Lenovo is kikototte, hogy harmadik feltol szarmazo szoftvertermek eseteben mi az iranyado. O is azert irta le ezt, hogy vedje magat arra az esetre, ha a felhasznalo olyan jogkovetkezmenyt akar elerni, amire a Lenovonak befolyasa nincs (azzal, hogy a Lenovo termeket megveszi, a Lenovo szoftverekre vonatkozo szerzodesi felteteleket elfogadja, azonban a harmadik feltol szarmazo szerzodesek elfogadasat a Lenovo nem szabalyozhatja).
Azt irod, hogy az MS megadja a lehetoseget, hogy hozza is lehet fordulni. Szerintem meg azt mondja, hogy mindenkeppen forduljanak hozza. Ez olyan, mintha vennel egy garancias termeket, elromlana, es eloszor nem a garanciat akarnak ervenyesiteni a leirt ugymenet szerint, hanem egybol fordulnal a birosaghoz.

Feljebb már kérdeztem, de válaszolni nem válaszoltál, hogy ha ez így lenne, akkor miért született eddig elmarasztaló ítélet HW gyártókkal szemben.

Illetve, az jutott még nekem eszembe, hogy a cipőgyártó is mellékelhet nekem mindenféle írást arról, hogy a cipőfűző problémákkal a fűzőgyártót zaklassam, csak kérdés, hogy ez mennyire jogszerű és mennyire áll ez meg a bíróság előtt.

Tőlem akár a Lenovo meg is nyerheti a pert, de mindenképpen vannak ennek a kérdésnek érdekes aspektusa, így kíváncsian várom, hogy mi lesz a vége.

--
trey @ gépház

Arra gondolsz, hogy veszek egy porszívót, ami elromlik és rögtön a gyárat bombázom, hogy fizessék vissza azt az árat, amit a kiskereskedőnek fizettem?

Mellékesen merevlemez vásárlásakor előfordult, hogy a gyár/cég hajlandó volt cserélni a terméket, de a normál ügymenet szerint én a kiskereskedővel állok kapcsolatban...

De neki az a TV típus tetszik és azt szeretné megvenni, csak ép minek vegyen hozzá HBO-t is, ha Ő azt soha nem fogja nézni?

Lásd.: Én akarok venni egy Lenovo ThinkPad T400-at, azért mert tetszik, robosztus (szeretem a fekete színt :D ) stb... . Csak ép soha az életben nem akarok használni rajta semmilyen M$ oprendszert. Akkor minek fizessek érte? De ezt a modelt csak ilyen konstrukcióban árulják. Viszont nekem ez kell, mert ez kell. Nem akarok Sony, Dell, Asus, Acer, Toshiba, Fujitsu-Siemens notit.

No ez itt a problem, miért nem lehet licensz nélkül kapni? Hát azért pl. mert a Lenovo(IBM) ThinkPad-nek van egy Recovery rendszere ami M$ oprendszerekhez van belőve (többek közöt azt az OEM rendszert lehet róla visszahúzni/javítani vele). Ez egyrészt érthető, másrészt szerintem a vásárló igényeit is ki kellene elégíteni es lehetne addni ugyanazt a modelt M$ oprendszer licensz nélkül is, mint egyes N szériás darabokat.

Ennél is rosszabb a helyzet, mert itt felmerül az a kérdés is, hogy a felperes, mint FreeBSD fejlesztő, miért fizessen a konkurenciának egy olyan termékért, amire neki semmi szüksége és ezzel miért erősítse a konkurenciát. Példa:

A pék elmegy a boltba, hogy egy bizonyos méretű, formájú kenyérkisütő formát vegyen. Ebben fogja a kenyereit megsütni. De kiderül, hogy csak olyan kenyérkisütő formát lehet venni, amiben már a gyárban kisütött a konkurens pék egy kenyeret. A pék is tudna magadnak a formában kenyeret sütni, de rákötelezik, hogy vegye meg a konkurencia - lehet, hogy számára egyáltalán nem ízlő - termékét. Miért kellene neki ezt megtennie?

--
trey @ gépház

O nem fizet kozvetlenul a Windows-ert, mint konkurrens termeket. A Windows-ert a Lenovo fizet a Microsoftnak. O azert fizet, viszonylag sok penzt, mert a szamitogeprendszeret a Lenovotol vette meg. A gep araban kis resz a Windows licenc ara, viszont tudta jol, hogy amikor megveszi a gepet, akkor az arban benne van a Windows licenc, valamint a Microsoft EULA es a Lenovo Licese Agreement alapjan nem a Lenovo, hanem a Microsoft a refund-koteles fel, de PHK meg sem kereste a Microsoftot az ugyben, hogy o szeretne refundot, de a gyarto nem ad. Ilyenkor az MS tanacsa alapjan is hozzajuk kell fordulni, es nem a birosaghoz.

A hasonlatod azert nem all, mert feltetelezi, hogy csak egy helyen lehet kenyersuto formakat venni, es csak egyfelet. A Lenovon kivul van meg jo par forgalmazo, az o hibajuk is, hogy nem tudnak/akarnak operacios rendszer nelkul szallitott, PHK igenyeinek megfelelo laptopttal piacra lepni.

hasonlithatjuk autohoz is: egy auto megvetelekor a vevonek az osszes ECU-n futo kismillio forrasbol szarmazo szoftverre mindegyiknek egyenkent el kell fogadnia a licencet? termeszetesen nem, a gyarto mindent elintez az eladott termekkel kapcsolatban (a kiskereskedon keresztul), mert az tenyleg egy termek. de ez amit a lenovo (es az osszes gyarto) csinal, csak azt tamasztja ala, hogy a gep+OS igazabol nem egy termek.

- Use the Source Luke ! -

kicsit off

en evekkel ezelott azon huztam fel magam, hogy olyan alaplap _nincs a piacon_ (?) aminre nincsen raintegralva hangkartya!
Kerdem en egy szerverszobai szgepre mialonemiszervert kell hangkartya? (meg nekem akinek az
igenyeit nem elegiti ki a IHC-szintu hanggartya ...)

... aztan belenyugodtam ...

k.

Kerdem en egy szerverszobai szgepre mialonemiszervert kell hangkartya?

Hm... én nem láttam hangkártyát egyik rack kivitelű gépben sem... :)
Más kérdés, hogy az alaplap valószínűleg tudja ezekben is, csak le van tiltva.
--
http://wiki.javaforum.hu/confluence-2.10/display/FREEBSD

Sokszor femerül ez a hivatkozás, h a vásárlók 99%-a win-t akar, ezért jogos, ha egy cég csak win-nel árulja gépeit. Honnan is jön ez? Mert az eladások 99%-a win? A témabeli praktikák pont azt célozzák, h aki mégsem akarna, az is kerüljön bele ebbe a 99%-os vásárlói körbe, amire aztán hivatkozni lehet. A 22-es csapdája. A MS ismert azon lépéseiről, melyekkel ezt a mai állapotot elérte. Pl. még az IBM-et is térdre tudta kényszeríteni ebben. Az IBM azon gépeit, melyeket a felhasználók valóban win-nel akartak megvenni csak akkor adhatta megfelelő árú OEM win-nel, ha cserébe felhagy az OS/2-vel. Az pedig egy nagyon erős versenytárs lehetett volna.
A fenti érvelést használók gondolkozzanak el azon, h jót tesz-e az operációs rendszerek versenyének, ha csak egyszereplős a piac. A MacOS mindaddig nem versenytárs, amíg spéci HW kell hozzá. A szabad OS-ek pedig vélhetően azért is maradtak a saját stratégiájuknál, mert a jelenlegi eltorzult piaci viszonyokat szinte képtelenség normális versennyel helyrebillenteni.

Es a Lenovo tehet arrol, hogy neki jobban megeri a Microsoft, mint rendszerkomponens beszallito, mint a Canonical vagy a Red Hat? A Lenovo sem azt akarja, hogy hu, legyen Linux meg FreeBSD is a kinalt termekek operacios rendszerei kozott, mert az hu de jo, meg hu de szep, hanem a Lenovo penzt akar termelni, sokat. Ha a Canonical is kepes lesz arra, hogy meggyozze a nagy laptopgyartok strategiai donteshozoit, hogy marpedig a Linuxra akkora igeny lesz, hogy ezzel a versenytarsak ele lephetnek, ha ok hoznak ki Linuxos notebookookat, ugy, hogy arra a Canonical tamogatast tud adni es partnere lesz a laptopgyartonak ebben (pl. mukodjonenek a hardverek, mukodjenek a kulonfele gyarto alatali szoftverkomponensek, pl. Lenovonalk az Active Protection System, stb.), akkor majd lesz Linux a laptopokon eloretelepitve. Addig nem. Mert nem eri meg veszodni vele.

Semmi gond, mert senki sem arról folytatja a diskurzust, hogy miért nincsenek linuxos gépek a Lenovo kínálatában, hanem arról, hogy az általad annyira védett Lenovo 1) miért nem fizetett, 2) ha nem fizetett, mert nem az ő dolga, akkor miért nem irányította az ügyfelet a megfelelő helyre, 3) miért vezette félre szándékosan vagy nem szándékosan az ügyfelet 4) miért nem tette a weboldalán jól olvasható helyre, hogy van lehetőség a refund-ra, és ha van, akkor hol

Legalábbis nekem ezek jöttek le.

A többi nekem mellékszálnak tűnik.

--
trey @ gépház

Nem feltetel nelkul vedem a Lenovot, hanem ha mar egyszer PHK kemenykedik az MS EULA-ra hivatkozassal, olvassa el a Lenovo-val kotott szerzodeset is. Nagyon egyoldalu a hozzaallasa a dolgokhoz: "fizessen a Lenovo, mert az MS EULA azt mondta". Nem, nem ezt mondta.
1. Azert nem fizet, mert megmondta a License Agreementben, hogy nem az o felelossege
2. Igen, itt tenyleg kovetett el hibat az ugyfelszolgalatos, de ha PHK a Microsoft EULA-ra hivatkozik allandoan, akkor hivatkozhatna mar a Lenovo License Agreementre, az is vonatkozik ra.
3. Hol volt a szandekos felrevezetes? Mi abban a felrevezeto, ha a Microsoft EULA leirja, hogy amennyiben nem fogadja el a licencszerzodest, forduljon a gyartohoz a visszafizetessel kapcsolatos informaciokert? A Lenovo azt az informaciot adta, hogy nincs toluk visszaterites. Az MS EULA sem allitja, hogy a gyarto lenne koteles visszateritesre, hanem azt mondja, hogy a gyarto ad informaciot a visszateritesrol. Az egy dolog, hogy nem adtak teljeskoru tajekoztatast az ugyfel reszere, abban tenyleg hibaztak, ezt nem is vitattam soha.
4. A weboldalon ott a License Agreement sok nyelven is, lenovo.com/license.

0. Hogy az MS EULA - amit nem fogadott el az ügyfél - mit mond, kurván nem érdekes, mivel nem fogadta el az ügyfél.
1. Ezt elfogadta valaki? Vagy elfogadás nélkül is érvényesnek kellene lennie? (majd a bíróság eldönti)
2. így van, addig a részig, hogy "Igen, itt tenyleg kovetett el hibat az ugyfelszolgalatos". A többit majd eldönti bíróság.
3. Nem írtam, hogy szándékos volt. Azt írtam, hogy az volt-e vagy sem, majd a bíróság eldönti.
4. kérdés, hogy ezt elfogadja-e a bíróság.

--
trey @ gépház

A Lenovo License Agreement elfogadasarol:
"You agree to the terms of this
Agreement by clicking to accept it or by installing, downloading, or using the Software Product.
If You do not agree to these terms, do not install, download, or use the Software Product(s).
• If You acquired the Software Product(s) and paid a license fee, return the Software Product to the party from whom
You acquired it to obtain a refund or a credit of the amount You paid.
• If You acquired the Software Product(s) preinstalled on or provided with a Lenovo hardware product, You may
continue to use the hardware product, but not the Software Product(s) covered under this Agreement."
Az erdekes a kovetkezo: ha a felhasznalo nem fogadja el az MS EULA-t, sem a Lenovo License Agreementet, akkor mely az a jogszabaly az o orszagaban (hiszen ezt a kerdes a Lenovo sem, es a Microsoft sem szabalyozza szamara, mivel egyik szerzodest sem fogadta el), amely feljogositja ot a Windows licenc aranak a visszafizetesere. Majd ezt eldontik a jogaszok.

Teljesen jó. Magyarul ezek a firkálmányok nem vonakoznak rá.

"ha a felhasznalo nem fogadja el az MS EULA-t, sem a Lenovo License Agreementet, akkor mely az a jogszabaly az o orszagaban (hiszen ezt a kerdes a Lenovo sem, es a Microsoft sem szabalyozza szamara, mivel egyik szerzodest sem fogadta el), amely feljogositja ot a Windows licenc aranak a visszafizetesere. Majd ezt eldontik a jogaszok."

A tippem a minden európai uniós országban élő trösztellenes törvény. De IANAL.

--
trey @ gépház

Elég ha PHK megpedzegeti - mint konkurens operációs rendszer gyártó - a "versenykorlátozás", "tisztességtelen taktika" dolgot a Lenovo és Microsoft összefüggésben. És PHK már erről is írt a blogjában. Olvasd el:

Lenovo's decision can not be viewed in isolation, it is undoubtedly strongly influenced by Lenovo's agreement with Microsoft, including the conditions for obtaining various discounts etc. for all other computer vendors have the same profile at this point: Asus, HP, Dell, Siemens, etc., "recommends Windows Vista" is just like Lenovo.

European Commission and U.S. anti-monopoly authorities have repeatedly been after Microsoft for ensuring an open and fair market for computer software.

Azt hiszem, hogy akkor hosszú per lesz.

Összehasonlításképpen:

"Rekord nagyságú, 1,06 milliárd eurós büntetést szabott ki az Európai Bizottság az amerikai Intel chipgyártó cégre, mivel az tisztességtelen taktikát alkalmazva megsértette a közös piac trösztellenes szabályait.

Az Intel szándékosan károsított meg több millió európai fogyasztót azzal, hogy évekig távol tartotta a riválisokat a piacról" – indokolta tegnap az Intel éves 28 milliárd eurós forgalmának 4,15 százalékát kitevő büntetést Neelie Kroes, az EU versenyjogi biztosa."

"Az amerikai chipgyártó legnagyobb riválisa, a szintén kaliforniai érdekeltségű AMD (Advanced Micro Devices Inc.) még 2000-ben fordult a Bizottsághoz, hogy vizsgálja ki a világ mikroprocesszor piacát uraló cég piaci gyakorlatát. Az Európai Unió Versenypolitikai Főigazgatóságán dolgozók megállapítása szerint az Intel – a legtöbb személyi számítógépben található x86 mikroprocesszor gyártója – 2002 és 2007 között jutalékot adott az Acer, Dell, HP, Lenovo és NEC számítógép-gyártóknak saját termékeinek beépítése fejében, valamint lefizette a Media Markt áruházak fenntartóját, hogy az üzletlánc csak Intel chippel működő számítógépet forgalmazzon."

--
trey @ gépház

A Lenovo esetben majd a per kideriti, hogy a Microsoft fizette-e le a Lenovot, vagy a Lenovo nem hajlando mas oprendszert tamogatni, mert nincs ra fejelsztoje, nem eri meg neki portolni a mar egyszer elkeszitett alkalmazasokat, etc.
No meg azt, hogy ez igy tortent, PHK-nak kell bizonyitania (az artatlansag velelme ott is el).

Az EU-nak erre vonatkozoan nincs szabalyozasa meg tudomasom szerint; mar volt, aki kerte az EB-t, hogy hozzon hatarozatot, miszerint az EU-ban csak operacios rendszer nelkuli gepeket lehessen forgalomba hozni (http://www.osor.eu/news/eu-commission-asked-to-ban-sale-of-pcs-with), de errol bovebb informaciot meg nem talaltam.

Ez a dolog valószínűleg onnan származik, hogy annó a Sulinetes programban csak olyan pc-ket árulhattak, amelyen oprendszer is volt. Ezt kapta fel a szájhagyomány és azóta is abban a hiszemben vannak sokan, hogy kötelező vele adniuk. Pedig akkor sem volt kötelező: csupán az állami kedvezményrendszer egyik kikötése volt. :)

Én most nem a témabeli konkrét esetről beszéltem, hanem ennek kapcsán egy kialakult piaci helyzetről, ami egészségtelen. Az MS-t emeltem ki, mint az ebben legerősebben érdekelt felet. Lehet azon vitatkozni, hha már ez a helyzet, akkor X cég, aki az MS termék egyeduralmát (ki)használva próbál boldogulni, az jogosan teszi-e ezt vagy sem. A piac már csak olyan, h minden szereplő igyekszik a maga hasznát maximalizálni. Eddig jobbára passzív szerepe volt a vásárlónak: vette, amit az eladók piaci érdeke lehetővé tett számára. Amennyiben ez ilyen-olyan okból problémát okoz neki, akkor a vevőnek kifejezésre kell juttatnia azt. Nem lehet tőle elvitatni ezt a jogot (mé' pont olyat akar, vegyen mást stb.).
Sztem az ilyen eseteket érteni nem tudók/akarók is egyetérthetnek azzal, h az MS monopol helyzete nem magától lett, és nem magyarázható egyedül a termék utólérhetetlen kvalitásaival. Akiknek viszont ezzel a helyzettel kell megküzdeniük a piacon, nagyon nagy hátrányban vannak és nem elég vállat vonni, h ez "történelmileg így alakult ki". A nemzetközi helyzet márpedig fokozódik! :-)

Nem olyan régen egy ismerősöm megvette a 3 gépre telepíthető Office otthoni (vagy mi a neve) csomagot.
A rajta lévő kóddal nem sikerült aktíválni (kód csomagoláson belüli, tok belső oldalára ragasztva, külső manipuláció kizárva).
Felhívtuk a MicroSoft aktívációs vonalat, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ők ebben nem tudnak segíteni.
Forduljunk az eladóhoz.
Ott sem tudtak segíteni, de legalább kicserélték és most működik.
Számomra nagyon furcsa volt, hogy az MS a saját kódjával kapcsolatban nem tudott segítséget nyújtani, letolta a kiskereskedőre a problémát.
De működő modell, látszik :)

Ehhez a témához csak jogászok tudnának okosat hozzászólni.
Ez jogi vita, tehát az alábbi dolgok teljesen lényegtelenek az ügy szempontjából:
-hányfajta notebook kapható win nélkül
-úgyis wint használnak a legtöbben
-"ha nem tetszik, mért nem veszel mást?"

Van itt több szerződés is, amelyek együttes alkalmazása nem egyértelmű. Ilyen esetekre való a bíróság, amely majd dönt.

Kicsit off:
Azert a Lenovot is meg lehet erteni. Az uzleti celjuk az win OS-re epulo laptop, marpedig ehhez nem csak annyit tesznek hogy rateszik az OS-t, hanem elotte nyilvan alaposan kitesztelik, neadjisten figyelembe veszik a tervezesnel (a nagy lolozas elott lehet gondolni pl a windows gombra vagy a workspace valto gombra a billentyuzeten ami ma mar senkinek fel sem tunik), illetve telerakjak sajat szoftverrel, ami alapbol nincs az OSben.

Az is szempont lehet, hogy ha odaadnak OS nelkul, akkor esetleg tobb vevojuk anelkul veszi meg, majd nem sikerul osszerakni (ld korlatozott HW tamogatas sok OS-nel), vagy adott esetben mivel nem kapsz hozza linuxos drivert, nem tudod ugyanugy kihasznalni mint amihez van, aztan az o nevuket kiabalva asztalveres a vege. Nyilvan azt fogjak tamogatni ami a celjuk es nem fogjak tamogatni azt, ami nem az. A cegek nem azert win OSeznek mert rajongva imadjak es csak azzal akarjak eladni, hanem mert azon a piacon lehet hasitani a legjobbat. Plusz, ami ilyen cegnel alapkovetelmeny, hogy legyen az alap mogott egy nagy ceg aki nem fog osszedolni fel ev utan es megvan a megfelelo support is. Valszeg egy lenovo kicsit jobb supporot kap mint az atlag user. A linuxnal speciel nem eppen ez a helyzet.

Nemrég néztem a CHS listáját HP termék csoportkörben. Lehet venni MS-szoftverel és szoftver nélküli gépet is. Tehát nem igaz, hogy egy gyártónak nincs lehetősége előtelepített oprendszer nélküli gépeket árulni, max nincs kedve hozzá, avagy jelenleg olyan piaci részesedése van, hogy megteheti.