SageMath 4.1

Címkék

Megjelent a Sage computer algebra rendszer 4.1-es verziója. A bejelentés elolvasható itt, illetve a wiki-n. Letölthető innen. A kiadás fő célja az volt, hogy áttérjenek 2.6.x-es Pythonra.

A Sage-ről általában:

  • www.sagemath.org
  • Céljuk, hogy egy ingyenes, nyílt forráskódú alternatívát kínáljanak a Magma, Maple, Mathematica és Matlab programokhoz.
  • Regisztrálás után kipróbálható a szerverükön. A regisztráció gyors, még email cím sem kell.
  • Nincs saját szintaxisa, Python-t vették alapul.
  • Sok esetben a Sage nem maga számol, hanem meghívja a GP/PARI, GAP, Singular, Maxima, stb. programokat. Ezeket a programokat tartalmazza a telepítő tar fájl. Képes Mathematica-t, Maple-t, Matlab-ot is használni, ha azok telepítve vannak.
  • Használható konzolosan és böngészőből (ajax, gnuplot, jmol a 3D-s grafikonokhoz).
  • LaTeX támogatás. A cellákban írhatunk LaTeX kódokat (amennyiben van LaTeX fordítónk, ekkor a png képpé alakított eredményt látjuk a böngészőben), a kifejezéseket kérhetjük LaTeX szintaxisban.
  • 2 hetente, havonta kiadások, aktív levéllisták, trac rendszer, irc.
  • doctest rendszer: a függvényekben help-jében példák vannak eredménnyel együtt, amelyek helyességét fordításkor ellenőrzi.
  • Látványos példák: a tour of Sage, Pictures drawn by Sage, Sage Interactions

Hátrányok:

  • Még nincs natív Windows-os változat, mivel az általa használt programok egy része nem fordul Windows-on. Dolgoznak rajta. VMWare segítségével futtatható, ehhez adnak képfájlt is.
  • A formulák nem teljesen egységesek.
  • Saját vélemény: bár algebrából erős, analízisben (bonyolultabb integrálás, sorok összegzése) még gyenge.

Hozzászólások

Saját próbálkozásaim megtekinthetők itt, írtam egy kis segítséget is magyarul.

Folyamatosan keresek egy jó Mathematica alternatívát, de még nem sikerült megtalálnom. Persze lehet, hogy a baj az én készülékemben van, mert túlságosan megszoktam már a Mathematicát. Mindenesetre eddig nem tudott kielégíteni sem a Maxima, sem a Mathomatica. Megnézem ezt is.

Nagyon sok mindenben elmarad a Mathematica mellett (pl. képfeldolgozás, párhuzamos futtatás, integrálás, stb.), a kérdés az, hogy miket szeretnél. Ha szeretnél valamit, de nem megy, akkor szólj.

Nekem a Mathematicából legjobban a funkcionális programozás hiányzik. Sage-ben is lehet, de Mathematicában a szintaxis nagyon jó volt hozzá.

Nagyon sok, egymással összefüggő egyenlet megoldására használom. Integrálás pl. nagyon kell. És minden természetesen szimbolikusan. Ha numerikus megoldás is megfelel, akkor nem használok mást, csak vimet és gcct.

A Mathematicaban elsősorban az tetszik, hogy óriási tudásbázis van benne felhalmozva. Maxima-val sokszor nem tudnám pl. megoldani ugyanazokat a problémákat, vagy csak hosszú keresgélés árán, amiket Mathematicaval 3 perc alatt megoldok. Egy nagyon egyszerű példa: a = x*Exp(x) egyenlet szimbolikus megoldása x-re. Maxima nem tudja megoldani, Mathematica igen, mégpedig a Lambert W-függvény használatával. Soha nem hallottam erről a függvényről, ezért guglizhatnék órákat, mire ráakadnék. Ráasásul nem tudom, hogy ezt Maximába be tudnám-e illeszteni, úgy, hogy utána szimbolikusan kezelni tudja további műveletek során. És ez egy nagyon egyszerű példa volt. Ennél bonyolultabb esetek, egzotikusabb függvények is felbukkannak munkám során.

Értem én, és igazad van. A Sage nem tud annyit, mint a Mathematica, és lehet, hogy sose fog tudni. Viszont dinamikusan fejlődik, és talán tud olyan dolgokat, amiben jobb (webes közös munka, külső programok integrálása: LaTeX, shell, C, stb. kódot közvetlenül lehet futtatni).

Funkcionális programozás. Ahogy a tanárom mondta: a For, Do parancsokat nem szabad használni, az If-et csak külön engedéllyel. Nézz szét itt az Elkészült dolgozatok között. A legtöbb feladat megoldható //, /., /@, @@ használatával ciklus nélkül.

nem igazán értelek: számomra értelmezhetetlen a "mathematica alternatíva keresése"
az egy nagy program (pl a matlab és még talán a maple közt), attól függően mire kell, egyik vagy másik jó, egyik sem alternatívája a másiknak (kivéve hogy valamilyen értelemben az "alap" dolgokat mind tudja, legfeljebb kinek mi áll a kezére)
másik oldal: ha konkrétan a mathematicának keresel valamiféle gnus cuccot, _nem_ fogsz találni, rém egyszerű oka van, előbbit hozzáértő nagy tudású emberek rengeteg munkával (pénzért), összeszedetten készítik, hatalmas tudás rakódott le már benne, míg az utóbbi.. khmm ne részletezzük

ahogy ezt az alternatívát értelmezni tudom: egy konkrét feladatra nem kell a teljes mathematica tudása, arra tényleg megfelelhet valamelyik gnus cucc, _de_ és itt a lényeg: azoknak tudni kell a hibáit, hátrányait; mindnek más és más baja van, _és_ teljesen különböző baja, a sagemath pedig pont sok ilyen kis cuccot próbál meg összefogni egy nagy mathematica klónná, amikor valamit beírsz, azt sem tudod mit melyik alrész ront el és ráadásul ha egymásnak adnak át valamit, mégha egyenként jól működnek, együtt akkor sem

szép meg jó a sage.. tanulni, de nem munkára

'nem igazán értelek: számomra értelmezhetetlen a "mathematica alternatíva keresése"'

Helyesbítek: munkámra hatékonyan használható alternatíva. Fentebb ki is fejtem, hogy többek között miért szeretem a Mathematicat. De tulajdonképpen azért, amit Te is megfolaglamzol: "hatalmas tudás rakódott le már benne"