Peren kívül megegyezett a Microsoft és a TomTom

Az Eweek egyik cikke szerint a Microsoft és a TomTom ma peren kívül megegyezett a köztük húzódó szabadalmi vitában.

Az ügy végére egy szabadalmi szerződés tett pontot, amelynek értelmében a TomTom fizetni fog a Microsoft-nak az összesen 8 darab, autós navigációval és fájlrendszerrel kapcsolatos szabadalom használatáért. A szerződés értelmében a Microsoft szintén engedélyt kap a TomTom által birtokolt négy szabadalom használatára. Az öt évre kötött szerződés értelmében a Microsoft-nak nem kell fizetnie a TomTom felé semmit. A szerződés pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra a felek.

A redmondi vállalat szerint a szabadalmi szerződés kiterjed a Microsoft három fájlrendszerrel kapcsolatos szabadalmára is, amelyet oly módon biztosít, hogy az teljes mértékben összeegyeztethető legyen a TomTom-nak a GPLv2 feltételei által szabott kötelezettségeivel.

A megegyezés értelmében a TomTom termékeiből el fog távolítani a három fájlrendszer szabadalom közül kettőt az elkövetkező két év során. Addig is a szerződés biztosít szabadalmi oltalmat közvetlenül TomTom végfelhasználóinak ezen szabadalmakkal kapcsolatban.

A TomTom részéről Peter Spours IP stratégiai igazgató azt nyilatkozta, hogy a szerződést oly módon alakították ki, hogy az teljes mértékben megfeleljen a TomTom GPLv2-vel kapcsolatos kötelezettségeinek.

A Microsoft részéről Horacio Gutierrez azt nyilatkozta, hogy örülnek annak, hogy a TomTom a barátságos megegyezés utat választotta a vita rendezésére.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Vagy budos volt a viszont per.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Azért ez szép... a nagyhal nem fizet semmit, de használhatja a licenceket, a kicsi viszont perkál, mint a katonatiszt...

-------------------------
Trust is a weakness...

Ha sikerulne megszabadulniuk a szabadalmak legalabb feletol, akkor mas volna a helyzet. Kar, hogy a gyartok mostanaig nem tudtak megegyezni egy alternativaban a FAT fajlrendszer helyett. Azzal talan sokat sporolhatnanak. Ha nem tevedek, letezett a multban tobb hasonloan egyszeru fajlrendszer, ami (kis feljavitas utan) ugyanolyan jol megtenne barmilyen celeszkozben, mint a tovabbfejlesztett FAT. Arrol nem is beszelve, hogy a mai celeszkozok (fenykepezogep, mp3 lejatszo, stb) lazan birna pl. az ext2-t is. Max. fel kene pakolni a megfelelo IFS meghajtot dozerra. De hat ezt mar ugyis megszokta ezen a platformon mindenki a kodekekkel, stb..

Ja csak a legtöbb ember egy olyan OS-t használ, ami semmiről nem tud a külvilágban, csak saját magával kompatibilis és ahoz hogy működjenek benne e dolgok a világot kell megváltoztatni. Lásd, hogy miért használnak az eszközök FATborzalmas filerendszert. Mer' nem is tuggya a vindóz, hogy van más is. Még az entíefes sem tuggya, hogy van más is. Meg akkor minden kanyar előtt meg kellene állnunk, míg a szétfragmentált fájlrendszerről két és fél perc alatt összeturja, hogy most akkor balra vagy jobbra. :)

Ha az eszközön a fileokat nem közvetlenül, hanem közvetve akarod elérni, akkor nem mindegy, hogy milyen fs van a memóriakártyán? Pl. a memóriakártyán ext2, de vagy valamilyen saját programon keresztül éred el a fileokat (ext2 fs driver gyakorlatilag), vagy dinamikusan konvertálhatná az eszköz az fs-t egy fat-tá. Pl. szépen kilistázza magának a fileokat, majd összeállít egy olyan fat táblát, ami alapján a fileok szépen egymás mögött helyezkednek el. És amikor jön egy request, akkor szépen átkonvertálná magának a címeket, és máris lehetne olvasni az ext2-t windowson mindenféle driver nélkül. Igaz, így az eszköz szükséges lenne az olvasáshoz windowson.

Tipikus szabadalmi "csata": MS nyert 8 - 4-re, ezért a TomTom fizet. Fordított helyzetben meg az MS fizetett volna. Nyilván a TomTomnál a pénzügyi osztály gyorsan kiszámolta, hogy a pereskedés mennyivel többe került volna mint a megegyezés...

Üdv,
Gergely

Latom hogy lassan ujfele rosszkivansag alakul ki...
"Pereljen be az m$... and/or pereljenek be szabadalom sertesert..."

a "tomtom fizet" a gyakorlatban azt jelenti hogy a tobbletkoltseget atharitja a felhasznalokra, igy kozvetetten a felhasznalok a microsoftnak fizetnek. a tomtom emiatt nem jon ki rosszul kozvetlenul. az mas kerdes hogy ha ez altal romlik a versenykepessege, kozvetetten igen.

Ha GPLv2-n keresztul biztositotta, akkor minden GPL szarnyai alatt levo termek szamara biztositott a TomTom-nak koszonhetoen orokre ?

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Nem lehetene egy " MS" től teljesen független navigációs rendszert létrehozni ?
Látom álmomban, München közepén vagyok, tom tomot kérdezem..
Hol vagyok ?
Tom tom : Nemtudom, de nyomd meg a reset gombot..

Állatbarátokat keresek http://hup.hu/node/66090