Feléledni látszik a Midnight Commander fejlesztése

Címkék

A UNIX rendszerek népszerű, konzolos filekezelőjének, a Midnight Commandernek fejlesztése akadozott az elmúlt években. A legtöbb disztribútor vagy patchelt csomagokat vagy snapshotokat szállított a felhasználóknak. A Slashdot egyik cikke szerint most ismét a fejlesztés jelei mutatkoznak a projekt körül. Legalábbis erre utal a projekt új honlapja. A rajongók bízakodhatnak, hogy talán egyszer javításra kerülnek "kedvenc" bugjaik.

Hozzászólások

Megnéztem, mit is ír magáról a ports-ban:


$ cat pkg-descr
Advanced Midnight Commander 4.1.40 by Olegarch. The goal of this
project is creating a stable, well-working, usefull console-only
version of well-known Midnight Commander, without bugs and garbage,
like tk, xv and gnome.

WWW: http://mc.linuxinside.com/

Azt hiszem ezt fogalmazták meg többen is... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/confluence-2.10/display/FREEBSD

Hátha javítva lesz az a "kedvenc" bug, h megjelenik a parancssorban egy kriszkrasz karaktersorozat, amikor nyilakkal ügyködök...
________________________________________________
Attól, hogy más hülye, te még lehetnél normális.

Engem az bosszant a legjobban, hogy amikor Ctrl+O után futtatok valamit, aztán Ctrl+O vissza, és hiába lépkedek a könyvtárakba, alul marad az, ami a shellbe volt, amíg vissza nem megyek Ctrl+O-val, és nem nyomok rá egy Ctrl+C-t. Aztán persze ha visszamegyek megint, akkor visszadob abba a könyvtárba :).
--
Discover It - Have a lot of fun!

Hmm... utsó patch 17órája volt. Dógozzon csak, désasszon, dógozzon...

És jó lenne, ha alapértelmezetten bekapcsolva lenne az mcedit. Mikor kikapcsolják, az olyan, mintha a sjvácibicska kését nem éleznék meg, illetve lemaradna a dugóhúzó.

---------------------------------------------------------------------------------
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Van, bár a többlet tudás nem mindig hasznos.

A legtöbb program először próbál menteni, aztán ha nem sikerül szól. A hiperadvanced vi viszont előre megnézi a permissionöket és nem is engedi elmenteni, ha úgy vannak beállítva.

Az ACL megjelenése óta a unix permission-ök nézegetése nevetséges.

Fél napom ment el, míg rájöttem, hogy a fájl tulajdonképpen írható, csak a vi nem tud vele mit kezdeni.

Az mc, kwrite, kedit,... mindegyik írta, egyedül a vi nem. Erre szoktam mondani: sok energiát fektettek abba, hogy ne működjön, mert ugye ha semmit sem csináltak volna, most minden menne.

És ha elsőre nem sikerült elmenteni jogosultságprobléma miatt ugye, akkor érdemes volt fél napot hülyeséggel tölteni magadat szivatva, ahelyett, hogy megtanultál volna olvasni, odabiggyesztetted volna a w után a !-t is, és boldogan mentél volna tovább, egy jót mosolyogva egy esetleges elavult funkción.

Amúgy nem kell csúsztatni, nem nem engedi elmenteni, hanem előre szól, hogy nem valószínű, hogy menni fog. De azt is közli, hogy mit csinálj, ha szeretnéd, hogy mégis megpróbálja. Egy nagyságrenddel elegánsabb, mint a "megpróbáltam, elbasztam, bocs" hozzáállás.

Ez alatt a fél nap alatt komplett patch-et is küldhettél volna, ami megvalósítja az ACL kezelést, ehelyett itt vered magad, hogy a mocsok nem próbálja meg kitalálni a gondolatod. Esetleg utánanézhettél volna, hogy nem az általad használt verzió túl régi-e, és már meg van ez oldva...

vim?? Én megutáltam az első próba alkalmával, amikor még kilépni sem tudtam belőle. Egy másik terminálról kellett a kill paranccsal kilőnöm. Aztán rájöttem hogy rengeteg billentyűkombinációt kéne fejben tartani ahhoz hogy használni lehessen. Ez nekem nem megy. Ezért aztán az mc beállításokat tartalmazó fájljában mindenhonnan kidobtam a vim bejegyzését és a helyére az mcedit-et írtam. Így már jó.

Egy volt kollégám pl. a shell-jét is vi navigációval használta, a default emacs helyett.

Meg azért elég sok program van, ahol a navigáció vi módon (is) működik, pl. scrollozni, stb.

Na mindegy. Szerintem alapszintű vi használathoz nem kell mondjuk 5-nél többet megtanulni, aztán ha valami mást használ az ember rendszeresen, az úgyis bevésődik.

G

A sirásért, hogy nem lehet megtanulni a vi vezérlőparancsait, mindig le foglak sajnálni. Ha valaki eljut odáig, hogy képes számitógépet használni, ha ezek után linuxot használ, akkor bizony szánalmas hogy épp a vi tiz-húsz fontos parancsának megtanulhatatlanságát hozza elő.
Az összes parancsát nyilván én sem ismerem, de a ps parancs összes paraméterét sem. De sose voltam arra büszke, ha valamit nem ismertem. Ha már embernek születtél, kötelességed az ismereteid bőviteni, a tudásod fejleszteni. Szerintem.

Ave, Saabi.

akkor bizony szánalmas hogy épp a vi tiz-húsz fontos parancsának megtanulhatatlanságát hozza elő.

Az a szánalmas, pár embernek annyira sivár az érzelmi élete, hogy kénytelen ezen lovagolni napokon keresztül, különben nem éri elég inger.

De sose voltam arra büszke, ha valamit nem ismertem. Ha már embernek születtél, kötelességed az ismereteid bőviteni, a tudásod fejleszteni. Szerintem.

Ha valaki nem használ valamit, akkor felesleges ismernie, annyi minden más van, amit ismerhet -- mindenkinek más a fontos az életében. Nem szégyen, ha bevallja, és az se szégyen, ha utál valamit valamilyen okból. Az emberek már csak ilyenek, sok esetben nem racionális a döntésük, biztos neked is van naponta tucatnyi kisebb-nagyobb döntésed, amelyek teljesen irracionális alapokon nyugszanak. Például az a véleményed is ilyen irracionális alapokony nyugszik, hogy vi a legjobb mindenre és hozzátartozik a UNIX kultúrához: FreeBSD-n sem vi(like) a default editor, és van még pár rendszer, ahol szintén nem... szóval örülünk, hogy ennyire jó _neked_ a vi(like), de nem kell mindenkire ráerőltetni, csak mert _neked_ az esetek jó részében használható. :)
--
http://wiki.javaforum.hu/confluence-2.10/display/FREEBSD

Ez így nem feltétlen igaz.

Amikor az emacs-ot látom, akkor általában megnézem, hogy van-e a vi is telepítve helyette.
Az emacs nagyon nem jön be, semmilyen szinten. Sem kinézet, sem kényelem, sem semmi más.
Nem értem miért kellene erőltetnem hogy megtanuljam, amikor emacson kívül van még vagy 40 más szerkesztő.

Az elso reakciom nekem is ez volt. Nagyon sokaig nano-ztam/pico-ztam (mikor mi volt keznel). Aztan egy projekt kapcsan kenytelen voltam vim-et hasznalni, mert nem volt telepitesi jogom a gepen, es semmi mas nem volt keznel. Hat nem monodom, elszorakoztattuk egymasrt korulbelul feloran keresztul, mire rajottem, hogyan lehet egy sort ugy modositani, hogy kozbe lehetoleg ne vesszen ki masik 15. Eleg surun killezgettem a vim-et egy masik konzolrol, amig aztan valami google kereses elo nem hozta, hogy tud ez undo-t is, akkor mar jobb volt. A projekt vegere ha nem is lettem power vim user, de amit kellett azt meg tudtam csinalni. Most sem tartom magam power vim usernek, de tetszik, hogy jo beallitasok mellett szinte mindenfele formatumu fajlhoz van szintaxiskiemeloje, meghozza a jobbik fajtabol. Azota hasznalom, persze csak modjaval. Mondjuk azert itt figyel egy nano is, a biztonsag kedveert.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Amikor először próbáltam a vi-t, én se tudtam kilépni, ki kellett lőni máshonnan. Aztán utánanéztem, és én is rájöttem, hogy annyi billentyűkombót úgyse tudok megtanulni. Ezért vi helyett az emacsot tanultam meg. :-) Mostanában mégiscsak kezdek rászokni a vi-ra, mert az minden gépen ott van, az a három kombó, ami a konfig fájlok szerkesztgetéséhez kell, meg még megy talán. És gyorsabb is, mint az emacs, ami azért továbbra is a kedvenc, és a napi munkára az marad (amikor még hozzájutok kódoláshoz).
Csaba

Jahm. Meg tanuljam meg még a nano-t, vi-t, stb-t, ami az épp adott disztón az alapértelmezett. Te használj vim-et, én mcedit-et. De az mc azért mc, mert van benne mcedit. Akkor legyen is bekapcsolva.

---------------------------------------------------------------------------------
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Nekem az "adott disztrón",amin tanultam, nem volt ilyesmi (Sőt, nem is Linux volt, hanem valami régi rozzant Irix verzió, de utána azért lett minden a tarsolyban, ahogy illik...), sőt, amin most dolgozok, azon sincs (pedig ez utóbbi éles rendszerek Linuxot futtatnak, de mc, pláne mcedit nincs rajtuk.). Jó, azért azt hozzá kell teni, hogy nekem picinyt más a UNUX-os világképem, számomra a Linux csak egy, a sok közül. Akinek DOS-os feelingre van szüksége, az tegye, használja, én maradok azoknál az eszközöknél, amit nagyjából-egészéből a teljes *NIX világban prompt megtalálok, és azt tanulom meg. Egyébiránt ha megtanulod a vi-család alapvető parancsait, akkor bármelyikkel el tudsz boldogulni, sőt, a felszedett ismeretekkel az ed, sed is kellemes eszköz lesz a kezedben. Persze nem erőszak, de lesz majd, hogy hiányozni fog, ezt tapasztalatból mondom...

utf8 support: no date set... azt hiszem odébb van még, amikor napi szinten újra lehet használni minden filepiszkálásra...

--
xterm

A legutóbbi stabil mc köszönőviszonyban sincs az utf8-cal (a vastag betű nem neked szól). A legtöbb komoly disztribben azért működik mégis, mert agyonpatchelik, és persze átveszik a mások által készített patcheket. Ezeket a patcheket mainstreambe azért nem akarták berakni, mert kétségtelenül gányok. Nade ha nincs jobb, akkor még mindig jobb szerintem átvenni és később kigyomlálni, mintsem végtelenségig halasztani. Nem tudom, hogy most ezeket rakják-e be, vagy tisztességes megoldáson dolgoznak.

én ubuntuban és debianban használom, de néha még mindig bele tudok futni olyanba, hogy különféle helyekről származó fileok neveiben idiótaságokat látok (vagy átírom és akkor más lát idiótaságokat :) ) alternatíva még az, hogy az mc keretei hülyülnek be. de egy dolog igaz: javul (de ha pl. LANG=en_US.UFT-8, akkor jó a "keret" mindig, ha hu_HU.UTF-8, akkor nem)

--
xterm

még mindig nemtudom, hogy lehet megszakadt ftp letöltést folytatni..

pch

ssh-nak (Shell-kapcsolat) portot megadni, majd elviselhető sebességgel másolni

jol hangzik, hurra ;) azt sosem ertettem hogy mi a retkes halalert kell bele x tamogatas, bar amig "--without-x" parameterrel lehet konfigolni es a karos hatasok megszunnek, addig nincs gond. csak a sok hulye disztro felejti ki ezt a --without-x parametert csomagolas elott :/

ad1: Az X támogatással nem veszítesz semmit, mivel dinamikusan tölti be az X libet, ha elérhető. Ha nem, akkor nem. Ha nincs X Window kapcsolat, akkor simán megy tovább nélküle.

ad2: Az X támogatás arra jó, hogy le tudja kérdezni a módosítóbillentyűk állapotát, így ha valamelyik spéci billentyű által generált escape szekvencia nem változik meg a shift vagy control hatására (a terminál ugyanazt küldi az mc-nek), akkor is képes az mc okosan mást csinálni. Eredményképpen például a nyilakkal kijelölés, másolás stb. jobban működik.

hallott már valaki a cn-ről? (dos-os világ még a nc;vc;dn idején) cn=Connect

Használta valaki?

Hurrá!

mc még a hibáival együtt is a legjobb fájlkezelő kedvenc rendszerünkre. Talán újra van remény a karbantartására!

azért néha érzem a se vele se nélküle érzést is....
de örülök hogy ismét beindult valami...

Nekem így elsőre már az is tetszene amit a changesetekben olvastam, hogy javították...

pl a Jelenleg már fut egy shell bug...

de lenne egy pár wishlist is amit leadnék, ha van kinek...

Nálam az MC az első ami felkerül a rendszerre, ha egy Linuxot telepítek. Főleg a beépített editor miatt, szóval hajrá!

+1, bár fájlkezelői képessége miatt egyszer csúnyán nyomtam chown -t egy production server gyökerében (persze rootként), 100+ Unix user a "default userek"en kívül.
Azóta background shellben mindíg pwd, mielőtt bármit is teszek...

kötöjelkötöjel
Pedig ez nem az! - lécinetámagy!

Igen, bár elötte még ki kellett rántanom végtelen ciklusból a Postfix -et, mivel a .forward és a Maildir -ek jogosultságainak megváltozását követően minden további nélkül a méjlördémon elkezdett önmagával levelezni.
Félelmetes volt az átlag 0.05 load helyett 15-20 -as load -et látni. (fél óra alatt letermelt vagy 30 k. levelet...)
És ezeket persze még ki kellett szednem a maildir -ekből (bizonyos maildirekbe valamiért tudott írni -> wtf?).
Ja, s persze az éjszakai backup épp nem is futott le...

Azóta viszont megtanultam, hogy Immutable flag nem csak külső károkozók, hanem a belsők ellen is véd...

kötöjelkötöjel
Pedig ez nem az! - lécinetámagy!

Igen, jó lenne az mcedit vissza defaultnak. És ssh-nál ha lehetne portot beállítani. Most csak úgy lehet néhány helyre belépni, ha az ssh_config-be felveszem mint host-ot.

Ha igazán ütős kiadást sikerül összehozni, legyen a kódneve "MC Hammer" ;)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

éééééééééés hipp-hopp már meg is jelent a 4.6.2! :)