Megjelent a KDE 4.1, Uwe Thiem emlékének ajánlva

Címkék

A KDE fejlesztői közösség 6 hónappal a KDE 4.0-s verziójának kiadása után ma bejelentette a KDE 4.1-et. A KDE 4.0-t kipróbáló felhasználóktól származó visszajelzések nyomán számos változtatás került a kiadásba, így a KDE közösség reméli, hogy a korán átálló felhasználók nagy része elégedett lesz ezzel a kiadással. A kiadást a közösség a KDE volt afrikai kontaktja, a két héttel ezelőtt veseelégtelenségben elhunyt Uwe Thiem emlékének ajánlja. Időközben a KDE Release Team több hibajavítást és lokalizációt, fordítást frissítő kiadást ütemezett. Az ütemterv értelmében a KDE 4.1.1 szeptember 3-án, a 4.1.2 október 1-én, a 4.1.3 november 5-én lesz elérhető. A KDE 4.2.0 6 hónapon belül érkezik majd, várhatóan 2009. január 27-én. A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Egész jó eddig, bár még bugos kicsit.

8 perccel lassabb voltam és még a veseelégtelenséget sem tudtam :(
asszem akkor mégse megyek fordítónak.

hmm. megtetszett nekik a gnome 6 hónapja? :)

És tudja valaki, hogy Kubuntu-ban mikor lesz elérhető? Esetleg hardy backports-ban?

PPA-ból elérhető, nekem már ez fut. Teljesen új .kde4 mappával indítottam, nagyon jól muzsikál egyenlőre.
Repó: deb http://ppa.launchpad.net/kubuntu-members-kde4/ubuntu hardy main

Most már szinte teljesen ki tudja váltani a KDE3-as sorozatot, már csak a KDevelopot, KWebDev-et hiányolom nagyon a hivatalos terjesztésből (Amarok, K3b, digiKam, Koffice és társai meg belehúzhatnának egy kicsit, mert így 4.2-re se lesznek készen).

Az egyetlen igazán komoly bajom az NVidia kártyával van csak, nem lehet bekapcsolni az asztali effekteket (azaz lehet, csak 100-on megy a proci, RC1-ben még jó volt).

Nekem is nVidia van alatta, ki is próbálgattam az effekteket, hát szerintem semmit nem vesztesz, ha nem használod őket (pl wobbly windows + árnyék vicces, az ablak wobbly, de az árnyéka nem), compiz-fusion tök jól megy vele, "gyárilag" ki is választhatod default ablakkezelőnek a kwin4 helyett.

Nekem elég vegyesek az érzéseim a 4.1-gyel kapcsolatban, lehet, hogy egyszer jó lesz, de most még nagyon semmit nem tudó az egész... :-( Az Archlinuxban dobták a 3.5.9-et, és már alapból 4.1 van benne, szerintem ez gáz.

Amarok: IIRC októberre tervezik. K3b-ből már van előzetes port, nem hiszem, hogy túl sokáig tart stabilizálni (hiszen alapvetően egy frontend). KOffice: szeptemberben beta, jó esetben a 4.2-ig már lesz release. KDevelop-ot 4.2-re tervezik, de teljes rewrite, úgyhogy valószínűleg lesznek még hiányzó dolgok.

Fejlődik, kétségtelenül. Méghozzá gyorsan. És az erőforrás igények kicsik. Most ne jöjjön senki azzal hogy "azénfluxboxomszázszorgyorsabb!!" Mert ez nem fluxbox.
[flame]És ha íg folytatják, "bajban" lesz a gnome:P[/flame]

Németh Ákos [sokahtemen]

Most mondjam neked azt, hogy már egy ideje Blackbox+Konqueror+Konsole kombóval nyomom? :)
Mondjuk talán nem is a sebesség miatt (úgyis beszívom a kdeinit-et első konqueror indításkor), hanem mert egyszerűen nincs szükségem kdesktop-ra, de kellenek a kde-s alkalmazások.
---
Sok gyerekkel ellentétben én sose akartam tűzoltó lenni. Lettem helyette informatikus. Nem találjátok ki, hogy mit csinálok nap mint nap...

debian experimentalban már 3 napja benne van...
___
info

"KDE 4.0 is not KDE4 but only the first (4.0.0 even non-bugfix) release in a years-long KDE4 series to come." Azaz a 4.0 nem a KDE 4, hanem a KDE 4 sorozat első tagja. Egyik se lesz a KDE 4, mindegyik a KDE 4 sorozat tagja lesz.

Hogy neked használható-e mindennapi munkára, az attól függ, hogy mire, hogy akarod használni, és milyen funkciókat igényelsz, és persze a szerencsétől. Szerintem csak akkor derülhet ki, ha kipróbálod, nincs mindenkire érvényes válasz. Vannak, akiknek már az openSUSE-s KDE 4.0.4 is használható mindennapi munkára, lesz, akinek a 4.1 se.

Nem tudom mit álmodtál. Elmondom miért szoktam _én_ különbséget tenni.

Ember: - Mi ez a gépeden?
Én: - Ubuntu.
Ember: - Az egy fos.
Én: - Miért?
Ember: - Tele van problémával.
Én: - Hm, én nem tapasztalom.
Ember: - Én igen.
Én: - Ok. Hányas verzió?
Ember: - Kubuntu x.y
Én: - Ja? Azt hittem Ubuntu. Azt a buntut nem ismerem. Az lehet, hogy tényleg fos.
Ember: ????

Hát ezért.

--
trey @ gépház

Amennyire én tudom, arról volt szó, hogy Shuttleworth nem zárja ki, hogy ha úgy adódna. Jó hogy van választás. Én sem zárom ki, hogy egyszer multimilliárdos leszek. Ha mégis úgy lesz, akkor majd megnézem, hogy mi ez a KDE 4 (ami szerintem kinézetre egy jó lépés a KDE 3-hoz képest), és majd annak függvényében döntök, hogy merre tovább. :)

--
trey @ gépház

Rendben. Én meg onnantól nem hívom Ubuntunak, hogy telepítetted rá a KDE-t. Nekem ne is gyere azzal, hogy az Ubuntu. Az egyik fülemen be, a másikon ki. Az meg nem sűrűn érdekel, hogy mi van benne. Ha egy Ubuntu CD-ről telepítek, az eredményben nem lesz KDE. Így meg értettem. :)

--
trey @ gépház

Az a lényeg (ahogyan trey is mondta), hogy az Ubuntuban a KDE kvázi unsupported. A Kubuntu egyszerűen "mostohagyerek", mert Ubuntuék "vallási okokból" GNOME pártiak.

Mivel a KDE unsupported, ezért sohasem lehet egy KDE-vel telepített Ubuntu olyan, mint a sima.

Andi, really. Take it from me. If I tell you something, I'm usually right.

ugyan már. ha ubuntut telepítesz, és rátelepíted a kde-t, akkor kubuntut telepítesz, ha úgy tetszik. nem is tetszett nekem soha ez a k-betűzés, meg xubuntu, a legjobb amikor uhu-linux helyett kuhuznak (mi ez kérem, köhögő bagoly?!)
A kubuntu azért szar, mert az ubuntu belepiszkál az eredeti kde-be, és azt csomagolja. Nameg lehet még a hozzá választott programok miatt is szar, ezen segíthet ha ubuntu alól kde-t telepítesz, és nem kubuntut. :)
Kivétel ezek alól az, ha valami olyan helyről (apt-forrásból) telepíted a kde-t, ami nem ubuntus.
Na akkor tényleg nem kubuntud lesz.

Németh Ákos [sokahtemen]

A neve :)
kde-vel használtam én is az uhu-t anno. Nem tartom jó ötletnek hogy az disztribúció nevében jelöljük az alapértelmezett DE-et. Kit érdekel. Ezt tudomásom szerint az ubuntu kezdte el, ill annak a kde huszár tagjai. Más se használ efféle megközelítést.

Ubuntu és Kubuntu számomra egy és ugyanaz, zavarónak találom hogy különálló nevük van. a problémamegoldást is nehézkessé teszi egy kezdő számára, mert pl ha neki a kernellel nem stimmel valami, vagy egy bizonyos csomaggal kapcsolatban vannak kérdései, akkor számára félrevezető lehet hogy ubuntu, vagy kubuntu. Édes mindegy.

Még az hiányzik hogy most K4ubuntut is kitalálják....:)

Németh Ákos [sokahtemen]

Ha valaki KDE4-el akar szorakozni (mint en :) ), akkor ajanlom az Arch disztrot. A kdemod csapat igen jol csinalja a dolgat, na es a dokumentacio...

while (!sleep) sheep++;

Nem rosz a KDE 4.1, a programok fejletebbek. Peldaul a "Kate" tobbet tud mint a "gedit", stb...

Uhh, ez nagyon .... en igy meg nem nagyon lattam szoftvert gyorsulni. A kb. 2 hettel ezelotti RC1 es ekozott kb. 50%os sebessegkulonbseg van erzesre.

(Arch Linux, i686 csomagok)

while (!sleep) sheep++;

Sziasztok!
Én most készülök OpenSuse 11-et telepíteni.Nem tesztelni,hanem mindennapos használatra.Szerintetek,rakjam fel a telepítőben lévő Kde 4.04-el,és azt frissítsem a 4.1-re,vagy inklább 3.5.9.
Köszi!

Töltsd le a netinstall CD-t, telepíts netről KDE 3.5-öt (így nem kell lehúzni a DVD-t, se a KDE 4.0.4-et fölöslegesen), és a telepített rendszeren 4.1-et. (Nem emlékszem, hogy a telepítőben be lehet-e állítani community repository-t, ha igen, akkor telepítheted rögtön a 4.1-et.) Ha csak 4.1-et akarsz, akkor a telepítéskor KDE 3.5 helyett csak egy minimális grafikus rendszert telepíts. Utólag még mindig letöltheted a 3.5-öt, ha nem jó a 4.1.

Arra rájött már valaki, hogy hogyan lehet visszaállítani a desktop ikonokat a folderviewről? Mert én nem lelem...

http://hup.hu/cikkek/20080524/nincsenek_tobbe_desktop_ikonok_a_kde_4.1-…
Sztem jó ötlet, énnálam mindig káosz volt...

________________________________________________________________________________________
"Mégse ment el,valami mailer démon visszaküldte....figyelem már egy ideje,nagy g*ci:))"

Folderview van, külön a Desktop könyvtár ikonjait megjelenítő ikon plasmoidok nincsenek. A folderview kb. mindent tud, amit a KDE 3-as KDesktop, és sokkal rugalmasabb. Ha nem akarod, hogy keretben jelenjen meg, be lehet állítani a folderview-et desktop containmentnek a normál desktop helyett, de ehhez egyelőre config fájlt kell átírni, és nem lesz háttere. 4.2-ben már lesz GUI a desktop containment beállításához, és a hátteret különválasztják tőle, úgyhogy lesz httér akkor is, ha folderview-et használsz desktop containment-nek.

Mi nem? Olyan az egész mintha Mekk Mester nekilátna egy Desktop Environmentet fejleszteni. Tök esetleges hogy az n+2-es verzióban mi marad benne és mi lesz az új ötlet.
Kapsz az orcádba mockupokat, nesze ilyen lesz, aztán sose lesz olyan.

http://nuno-icons.com/images/estilo/new%20style%20big%20small%20window…

Eleinte ilyesmi volt a panel terv, nem pont ilyen, de ilyesmi. Aztán rájöttek hogy az nem jó ha koppig bal alsó sarokba tolod a kurzort és kattintasz és nem jön elő a K-menü. Nosza húzzuk szét, toljuk le. Maradt egy semmitmondó átlátszó tejfehér csík felül a panelen a lekerekített keretből. Most meg már az se, OpenSUSE-ban alapértelmezettként kapsz egy szürke fost. Ez az innováció? Kitalálsz valami újat, aztán meggondolod magad? A végén ugyanolyan lesz kinézetre mint a 3.x-as sorozat mert ez az elvárása enterprise elvtársnak.

A kinézetet továbbra is úgy variálod, ahogy akarod. A panelt szépen át lehet méretezni, át tudod rendezni a plasmoidokat rajta (pl. hogy középen legyen a K-menü), és ha témát is váltasz, a színe is ilyen lesz, ugyan ilyen lekerekített átlátszó kerettel. A 4.0 idején még nem lehetett sokat variálni a panelen, de mára szépen be lehet állítani, ahogy azt kell.

Nekem úgy tűnik, ezt kiszedték. Lehet ikonokat húzni az asztalra, és ilyenkor megjelennek ikon plasmoid-ként, de a Desktop könyvtár tartalma automatikusan nem. (Amúgy is problémákat okozott: vagy nem követte a Desktop könyvtár változásait, vagy előfordult, hogy minden indításkor kirakta a Desktop könyvtár tartalmát, így minden ikon többször volt.)

[OFF]

A civilizált világban veseelégtelenségben nem illik meghalni!
Lehet valamilyen társuló betegség vagy szövődmény miatt meghalni.

Az nagyon rossz helyzet -de benne van a pakliban-, hogy egyik "művese" kezelési forma sem alkalmazható.

Requiem aethernum!

[/OFF]

azt mondja meg nekem valaki, hogy az miért van, hogy kde3 utan kde4-re frissitek, egy szem kde-s beállításom nem marad meg (kopete pl, meg olyan progik amikbol van kde3-as meg kde4-es is)

vagy ez feature?
________________________
Blog | Hogyan?

Milyen disztró? Egyes disztrók (pl. openSUSE) más könyvtárban tárolják a KDE 3 és 4 beállításait (pl. .kde ill. .kde4). Ha így van, csak át kell másolni a .kde-t .kde4-re. Érdemes megtartani az eredetit is arra az esetre, ha vissza akarsz térni KDE 3-ra, mert nagyok a változások azokban a programokban is, amiket nem írtak teljesen újra, úgyhogy összekutyulhatja a dolgokat a beállítások átvitele egyes alkalmazásoknál.