OpenMac. WTF?

Címkék

Ha az Apple ügyvédei unatkoztak volna az elmúlt időszakban, most biztos lesz mit tenniük. A Psystar névre hallgató cég 399 USD-től ígér OpenMac névre hallgató számítógép konfigurációkat monitor nélkül. A cég azt állítja a vasakról, hogy azok szabványos PC alkatrészekből felépített Leopard (Mac OS X 10.5) kompatibilis számítógépek.

"OpenMac"

Az első (és második) ránézésre is kutyaközönséges PC-kről azt állítja a cég, hogy minimális foltozás után Leopard kompatibilisek. A gépeket akár előtelepített Leopard-dal is meg lehet vásárolni. Hogy Leopard kerülhet rá, az annak köszönhető, hogy a gépet olyan alkatrészekből állították össze, amelyekről ismert, hogy kompatibilisek az OS X ezen verziójával. A kompatibilis hardverek mellett állítólag EFI emulátort bevetnek a siker érdekében.

"Az EFI V8 emulátor segítségével lehetőség nyílik arra, hogy egyenesen az Apple store-ban vásárolt DVD-ről telepítsd a Leopard kernelét"

Hangzik az egyelőre le nem ellenőrzött ígéret. A MacRoumors szerint a cég láthatóan az osx86project-re építkezik.

Végülis teljesen mindegy, mert a Leopard !Apple hardvereken való használata az End User License Agreement (EULA) megszegésével egyenértékű, így tilos.

Az pedig nem kétséges, hogy az Apple meg fogja tenni a megfelelő jogi lépéseket a cég ellen.

A MacRoumor cikke itt.

Hozzászólások

Egy Mac mini 600 dollár.

De ha van rá igény, miért ne gyárthatna, forgalmazhatna valaki apple-kompatibilis PC-ket? Hogy mit rak rá a végfelhasználó, az ő dolga.
--
the tide is turning

csócsa:
Utaltam vóna az egyetemes kultúra egy darabkájára, egy szakállas viccre, mikoron is valaki meséli hogyan küzdött meg az oroszlánnal, beszélgetőtársa viszont minduntalan rákontráz hogy "de az oroszlán is fel tud mászni a fára/át tud ugrani az árkon.." stb.
endcsócsa;

Viszont az oldal nem elérhető. Lehet hogy előkerült a cég ügyvédje és most retusálják a weboldalt.
Ha Beeple Jonathan néven adnák a cuccot, beperelhetnék őket?
--
the tide is turning

Amíg OS X-et nem raknak rá "hivatalosan", addig nem lehet őket megfogni. Talán megtilthatja az Apple nekik, hogy OS X képességekkel reklámozzák a gépet. De max ennyi.

Amúgy érdekelne egy ilyen gép engem :)

--
Kinek nem inge, ne vegye gatyára

"Amíg OS X-et nem raknak rá "hivatalosan", addig nem lehet őket megfogni."

A weboldalukon ki van írva, hogy tesznek a gépekre Leopard-ot. Ez elég hivatalos.

"Talán megtilthatja az Apple nekik, hogy OS X"

Nem vagyok benne biztos, hogy az "OpenMac" név el fogja nyerni a tetszésüket.

--
trey @ gépház

Gondolom a Microsoft sem örülne egy OpenXbox-nak, vagy a Sony egy OpenPS-nek, amiken futtnak a konzoljátékok, lehet, hogy az Apple szabvány x86-ra épülő alkatrészekből építkezik, de attól még az ő privilégiuma Mac OS X-et szállítani az előre összeállított konfigurációihoz.

Ráadásul mivel a klón neve hasonló (OpenMac), így az a vásárlók megtévesztetésére alkalmas, a Mac-et sokan az Apple-vel társítják.
_______________________________________________
Keep It Arch Linux | Simple Xfce | Stupid! Fluxbox

imho ők örülnének neki, főleg a konzolok kiadását követő kezdeti időkben. a konzolokat ugyanis mind a microsoft mind a sony masszív ráfizetéssel árulja, főleg a megjelenésüket követő első, második évben. a nintendo most a wiivel talán kivétel, de náluk sincs extra profit a konzolokon. azért nyomatják mélyen bekerülési ár alatt a konzolokat, mert később a játékok utáni részesedés bőven visszahozza a befektetett pénzt. játékokat ugyanis csak a konzolgyártó engedélyével lehet készíteni az adott konzoltípusra, és ezen felül még a bevétel egy része is az övé. ezért is drágább általában egy játék konzolos változata a pc változatnál.
a Sopy playstation3 most épp kivétel, mert arra bárki feljeszthet játékot a sonytól függetlenül is, nyílt szabványok szerint programozható. feltehetően a bluray elterjesztése és győzelme a nextgen'dvd warban annyira fontos volt a sonynak, hogy még így is megéri neki.
ha egy külső cég önszorgalomból gamekonzol klónokat kezdene gyártani, azzal csak támogatná az eredeti gyártóját. övé lenne a veszteség egy része, a több eladott konzol miatt megnövekedett játékbevételek pedig az eredeti gyártót gazdagítanák, illetve segítenék a sonynak fontos bluray terjedését.

PS3-ra is csak a Sony engedelyevel adhatsz ki barmit is. Raadasul a devkit is irgalmatlan draga ra, es a melle csomagolt linux varianssal nem sok mindent lehet kezdeni, ahhoz a Sony sw-je kell, hogy mukodjon rendesen a megirt sw rajt. Ugyanis nem linux fut azon a cuccon. :) Valamint mind a harom konzol gyarto ceg eleg eros QA-t tart fent. Pl. a Nintendo meg a 'save game' menetet is megszabja, ha ket masodpercnel tovabb tart, akkor mozgo bigyo kell a kepernyore, ha 10-nel, akkor elkuldenek a francba, hogy ird ujra. Etc.

---
pontscho / fresh!mindworkz

http://www.ibm.com/developerworks/linux/library/l-linux-ps3-1/
"On the PS3, Linux runs under a hypervisor—in essence, PS3 Linux is running on a virtualized machine, similar to a Xen virtualized machine. The hypervisor provides controlled and filtered access to the PS3's hardware. For instance, Linux code has no direct access to the RSX graphics processor. Rather, a special device is provided that allows limited access to it, providing for a reasonably efficient 2D framebuffer."

Ezt meg kellett kerulni.
http://digg.com/playstation/linux_3d_graphics_access_on_ps3_found/all

Jonnek az EFI-s PC alaplapok: http://www.osx86.hu/index.php?news=29. Igy mar tenyleg nem nagy kunszt sima alkatreszekbol osszerakni olyan gepet, amin az eredeti telepito is mukodne. (De egy ido utan biztos belerakja az Apple a telepitobe, hogy ellenorizze "igazi" MAC-en fut)

Minél nagyobb felhajtást csinálnak, annál több reklám a Psystar-nak...

meg az almának.
gondolj bele, itt van ez a szerencsétlen, kórosan felülpozícionált cégecske az 5% alatti részesedésével, akire csak a sznobok ugranak rá cég, akinek igazán jóljön, ha van alkalma hangoskodni.
Az openmac léte azt sugallja: a mac van olyan jó, hogy érdemes legyen koppintani. Az, hogy almáék meg perelnek, az meg azt sugallja, hogy ez biza csak gyenge másolat, és lássátok de kedvesek vagyunk, nem hagyjuk, hogy megtévesszenek titeket, kedves sznob vásárlóink

a kihúzott részeket kéretik nem elolvasni, azok nem tekinthetőek vitaalapnak;) ...későn szóltam volna?

—-—-—

int getRandomNumber() {
return 4;	//szabályos kockadobással választva.
	       //garantáltan véletlenszerű.
}	      //xkcd

Az OSX jó. Az Apple hardvereiről nem tudok mit mondani. A dizájn megintcsak jó.
Teljesen normális igény hogy valami jót akarnak használni az emberek. Csak kérdés hogy megéri-e feláldozni a dizájnt az olcsóság oltárán.

Például szeretnék egy Porschét. A formája miatt. De mégsem lennék elégedett egy Porsche kaszniba bújtatott Trabant motorral.
--
the tide is turning

ha belegondolsz, az OSX-ről egy rossz szót nem szóltam ;) — nem is lett volna helyénvaló, amíg nincs komolyabb tapasztalatom vele, annyit kívülről is látok, hogy innovatőrök, illetve mások innovációiból okosan válogatnak. (lásd lentebb)

Amiről szóltam, az az alma piaci stratégiája, ami lehet, (sőt, látom: biztos,) hogy célravezető, viszont én személy szerint viszketek tőle meg a következményeitől. A termékük: no az jó. Aszongyák.

—-—-—

int getRandomNumber() {
return 4;	//szabályos kockadobással választva.
	       //garantáltan véletlenszerű.
}	      //xkcd

A power óta a mai x86-os Apple gépek már alig különböznek egy jó PC-től. Az EFI és pár apróság ami megkülönbözteti. És persze az, hogy itt nincsenek hardware kompatibilitási bajok, mert rendesen össze van állítva.

------------------------------------

Si vis pacem, para bellum!
Ha békét akarsz, készülj a háborúra!

A kijelentesed (elso mondat) nevezzuk mondjuk maganvelemenynek, ne kezeljuk tenyallaskent.
Dizajn, ez is izles kerdese, nem vannak rosszul eltalalva. Khmm, az atlagember minden szart megesz, csak hitesd el vele, hogy az a jo. Az utolso (porsche-trabant) hasonlat elegge elrugaszkodott a talajrol.

Az otthoni szamitogepem egy debian alapu valami, 97 ota megelt 4 gep reviziot, az operacios rendszer intakt 97-es orokose, minden hasonlo is benne, 99-tol 2008-ig ugyanazt az ablakkezelot hasznaltam, a gep nem csak a sajat mas (altalaban open source) igenyeket is kielegit, tele van olyan hw-val ami kohogni sem tudna macos alatt. Operacios rendszert fejleszteni, egy jol dokumentalt kotott hardverfelepiteshez nem kihivas.
A felfogas egyedi, nem egyertelmuen rossz, de ne emeljuk ki elonykent. Stabil? stabilabb mint a linuxom? van koze a stabilitasnak a a valogatott hwhez? gyors, mas fogalmaink vannak a sebessegrol. A többi erosen szubjektiv. En sem vagyok foldhoz ragadt. Nem ugy beszelek rola, hogy nem probaltam...

Miért mondjam hogy nem gyors, ha a tapasztalataim szerint gyors?
Gyorsabban reagál, reszponzívabb mint egy akárhogy tuningolt vista/xp/linux.
Egységesebb, letisztultabb a felülete, nem kell qt/gtk1/gtk2/tk/wx reszelgetéssel tökölni.
Nem akarok megfelelni a te spártai ízlésednek.
--
the tide is turning

Inkabb a valogatott hw es a hozzafejlesztett OS, mint az orokos imadkozas, hogy "ez most vajon rendesen fog mukodni, vagy csak a vas 25%-a lesz nehezekkent hasznositva?". Mint ahogy pl. anno a bluetooth-szal jartam. Vagy a WiFi kartyak. Sorolhatnam.

Sebessegrol csak annyit, hogy mig pl. linux alatt most lesz divat a GUI hw gyorsitasa (XAA is egy vicc), addig ez OSX alatt 10.2 ota jelen van. A KDE-mnel sokkal osszeszedettebb, es gyorsabb.

---
pontscho / fresh!mindworkz

no látod, ilyen jó a marketingjük:D:D
különben azért vannak dolgok, amikben innovatőrök, meg olyanok is (ez a több), amelyben lehet, hogy nem azok, de korai követők (csak ne mondanák, hogy ők találták ki...)
ebből a szempontból az OSX mellett vagyok, de a hype meg a fröcsögő appplefanok valahogy negatívan befolyásolják a megítélést.
—-—-—

int getRandomNumber() {
return 4;	//szabályos kockadobással választva.
	       //garantáltan véletlenszerű.
}	      //xkcd

Nem csak marketing. A legnagyobb fájdalmam a munkámmal kapcsolatban, hogy nem lehet OSX-et telepíteni a HP laptopomra. Annak az esélye, hogy itten Apple laptopot kapjak, oly csekély, hogy említésre sem érdemes. Így marad a Vista és ábrándozás az OSX-ről.
Amúgy meg nem rossz ötlet a részükről a HW-SW öszekötés, én is csak azért vettem Mac-et, mert OSX-et akartam otthonra. Az OS hozta be a vasat a lakásba.

Ave, Saabi.

Valójában nagyon rossz ötlet volt a HW-SW összekötés, kvázi csődbe ment az Apple ezzel a stratégiával, de az mp3 lejátszójuk, na meg a zeneárulás kihúzta őket a bajból. Azóta a hypenak köszönhetően (meg az x86-ra váltásnak) már a PC árulás is éppen nyereséges lett, de a nagy lóvé nem abban van. Amennyire én tudom. És nyilván a felhasználóknak sem jó a vendor-lockin.

"hogy az Apple egy hw gyártó"

Az Apple inkább hardver összeszerelő, de még inkább hardver összeszereltető. Nem gyárt az lof.sz sem.

Miből áll egy MacBook?

- Intel alaplap
- Intel processzor
- Intel VGA (NVIDIA)
- valami kijelző
- valami HDD

Ezekből melyiket gyártja az Apple? AFAIK egyiket sem. Összeszereltetni is Kínában szereltet.

Inkább a dizájnt csinálja.

--
trey @ gépház

Milyen marketing?
Feltettem a pécémre a Leopardot, raktam rá MS Office-t, meg mindent, amit a Windows alatt is használok. Összehasonlíthatatlanul gyorsabb volt ugyanazon a gépen, amin a Vistával kínlódok nap, mint nap.
És unix, azaz sokkal barátibb az egész.

Szóval nem a marketing alapján mondom azt, hogy ha lenne hullámbádog PC-re OS X, akkor (ésszerű áron) akár meg is venném.

Nézd, még Linus is jobbnak tartja az OSX-et a Vistánál. Kell ennél jobb marketing?:)

De eladni a népnek, ahhoz marketing kell. Az Apple komplett iLife (R) (TM) életérzést épített a kütyüi meg a PC-i mögé. Hol van ehhez mondjuk a HP vagy a Dell vagy akár az MS? Sehol.

És az OSX hardwerhez lockolása durva kiszúrás a (potenciális) felhasználókkal, és szerintem a cégnek sem jött be az utóbbi 15 évben. Nem tudom, ki hozza az Apple-nál a döntéseket, de ha S. Jobsot holnap elütné a villamos, lehet a cég jövő héten túladna az egész PC üzletágon, mint az IBM. És akkor végre azzal foglalkozhatnának, ami a pénzt hozza. Csak hogy beszóljak a helyi Apple fanboyoknak:)

Ja és Unix. Neked igen, sőt még nekem is, de átlagembernek nagyon nem baráti, ezt nyugodtan elhiheted.

Párom bement a Fiat szalonba, meglátta az új 500-ast és úgy jött ki, hogy neki is kellene egy ilyen gép. Igaz, hogy a lemez alatt pontosan ugyanaz, mint a Fiat Panda (ami tényleg jó autó), de kevésbé praktikus és fél millióval drágább. Viszont a dizájn ugye...

És ez nem csak a hardverre igaz (mert arra nagyon), hanem azért az OSX-re is. Dizájnos meg minden, aki XP (vagy Gnome:)) után próbálja, annak még kényelmes is, de engem például idegesít a jól belőtt KDE-mhez hasonlítva. De határozottan nem akarok flamelni ebben a kérdésben.

> az OSX hardwerhez lockolása durva kiszúrás

Azert azt se felejtsuk el, hogy par (2?) evvel ezelottig sajat architekturaval (powerpc) doloztak, es azok a vasak sem voltam rosszak. En anno azert vettem meg a dual g5-os powermac-et, mert akkoriban az x86 gepek a kozeleben sem jart teljesitmenyben.
Ekkor meg nem szandekos hw-lockolas volt, hanem egyszeruen nem futott el az OSX mason.

Amikor elkezdtek atterni x86-ra, mindenki (en is) azt hitte, hogy a PC fele akarnak nyitni az OS-el, es felhagynak a sajat hw gyartassal. Ez nem igy lett, es igazabol en sem ertem miert. Az x86-os hw lockolas hulyeseg, mert ugyis feltorik. Akkor mar jobban jarnanak ha legalisan arulnak x86-ra is osx-et.

Persze az is igaz, hogy igy nehany 10 fele hardvert kell csak tamogassanak, ugy meg nehany 1000 felet, igy oda lenne az OS stabilitasa, meg egy csomo fejlesztoi eroforrasuk.

A'rpi

Ímhol megjelene eme topik címiben egy cég, mely az szódverhez alkalmatossá tett hadvert szándékoz közzé tenni vala az felhasználók igen nagy örömire. De lőn nagy irgumburgum erre az almábul, mert így ellopják vala az óccó kínnaji hadveren vőtt sápot.
--
the tide is turning

Hackelt OSX -et raktam már fel párat, de amikor a Vista telepítéseinek az első "élményén" keresztül estem, már majdnem régi ismerősként üdvözöltem, annyira pofátlanul nyúlták le.
A M$ innovációi a lopásig terjednek főleg. Az új bárpult PC talán az, amihez kevés hasonló volt még, de annyi a gyakorlati haszna mint a Pápa farkának. Az iPod klón Zune semmire se vitte. A PS klón Xbox ami jobban sikerült, de az is majdnem csak egy PC. Az Apple hajdanán jobban fejlesztett hardware-t, mert nem PC -t rakott össze. A FireWire is annak a gyümölcse. És a híres grafikus OS ügylet...
Tehát, ki az innovatív?

------------------------------------

Si vis pacem, para bellum!
Ha békét akarsz, készülj a háborúra!

Igazad van, pénzből élünk. De a jogos szellemi tulajdonost ismerjük el, annyi nekik is jár! Ha Gottlieb Daimler nem találja ki a kissé bolondos lovaglógépét, (aminek szintén semmi haszna nem volt) akkor ma a nagy márkák közül a Yamaha még most is csak orgonákat gyártana. Hajtsunk fejet azoknak, akik mernek alkotni és nem csak a lenyúláshoz értenek.
------------------------------------

Si vis pacem, para bellum!
Ha békét akarsz, készülj a háborúra!

különben azért vannak dolgok, amikben innovatőrök, meg olyanok is (ez a több), amelyben lehet, hogy nem azok, de korai követők (csak ne mondanák, hogy ők találták ki...)

mondtam volna, hogy ne lennének innovatívok? megemlítettem a teljesség kedvéért, hogy úgy mellesleg nem szégyellik elsőnek feltüntetni magukat azon dolgokban se, ahol másodikok (jó, most így hirtelen csak a lejárt legvékonyabb laptop-klisé jutott eszembe), de ettől függetlenül elismerem, hogy ebben a pöttöm <5%-os részesedésű cégecskében van innovációs hajlandóság;)
—-—-—

int getRandomNumber() {
return 4;	//szabályos kockadobással választva.
	       //garantáltan véletlenszerű.
}	      //xkcd

najó, aláíroma design-t is — amikor mindenfele látom az Aquaish-lookin' freakin' gtk, qt kinzeteket, ablakkereteket, egyebeket, no azokat rühellem — de amikor minden úgy néz ki, akkor kezd elfogadható lenni.
—-—-—

int getRandomNumber() {
return 4;	//szabályos kockadobással választva.
	       //garantáltan véletlenszerű.
}	      //xkcd

Tobbszor kaptam probara OSX-et, es van a kornyezetemben is, ha akarom tudom hasznalni. Nem vagyok ra, maximalisan kielegiti a szamítástechnikai igényeimet a debian illete az ubuntu. Mivel nem tudok tole szakadni, win32-ot is hasznalnom kell, en dontok, de a korlatokat nem en allitom fel. A hasznalat mondjara tekintettel a ceges win32.-okre torteno osx telepites ugyanazokkal a problemakkal lesz megaldva mintha ubuntut telepitenek ezekre a gepekre. Hasznalata nehezkes. Amivel meggyozheto a kliens az a HW. Nos bevallom, nekem a hw sem tetszik, nem ebben a kategoriaban gondolkozom (laptop- macbook air, asztali - macpro) nekem ezek nem teljesitik ki az igenyeimet, es (bocs) nekem legalabbis a 60-as evekbol visszaszokott muanyagimadat ronda utotermekeinek tartom (ehhez parosul holgy velemeny is).
Nos itt allunk. Ettol kezdve akkor fogalmazzuk meg divatkent ezt a dolgot (vitafelvetes).

Most néztem a macrumors.com-on a konfigurációt:

- 2.2GHz Intel Core 2 Duo
- 2GB of DDR2 667 memory
- Integrated Intel GMA 950 Graphics
- 20x DVD+/-R Drive
- 4 USB Ports
- 250GB 7200RPM Drive

~63 ezer forintért nem is olyan rossz...

Ámerikából ismerossel behozatni. A hordozhato kutyuk (iPod *, MacBook *, etc) vilaggaros, tehat itthon is ingyen kell szervizelnie a cegnek garanciaidon belul. Azon tul meg ugyis mindegy. A fix (Mac Pro, iMac, etc) meg nem szokott elromlani olyan surun (ha szar, akkor ugyis hamar kiderul, de az ilyen vackaim eveket huznak le gond nelkul), ha meg megis, ott sem olcso a szerviz.

---
pontscho / fresh!mindworkz

iJoe jo fej, teljesen korrekt kereskedo, de a masik uriembert hagyjuk. Nehezen viselem el, ha valakinek akkora arca van, hogy élével sem fer be az ajton. Raadasul a fentiekbol csak az utolso tetel mulik rajtuk, a tobbi toluk fuggetlen, es nem tehetnek rola, hogy a forrastol olcsobb beszerezni. :) Mondjuk ez mindenre igaz. Max. azzal tudnak versenyezni, hogy jo szolgaltatast nyujtanak. Pl. anno mikor volt az a nagy iBook aksi csere, akkor iJoe felajanlotta, hogy ad potaksit kolcson, amig meg nem hozza a posta a cserealkatreszt. Ingyen es ber mentve. Azota inkabb, ha valami cucc kell, oda jarok vasarolni. :) Legviccesebb az volt, mikor egyszer mailban erdeklodtem, h mi a szitu a macbookokkal, s utana valami kiegeszitoert, azt hiszem egy second skin-ert betevedtem a boltba, oda jott, kezet nyujtott, lerendeztuk ami kellett, es egyszer csak megjegyezte, hogy ahogy mailban kerdeztem, az uj macbook szeria nem sokara jon. Nos, itt letettem a hajam. Itt kezdodik a kereskedelem bakker, nem a Media Markt-ban. :) Mig a masik uriembernel egyszer jartam, de tobbet nem all szandekomban. Bicskanyitogato a stilusa.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Kubuntu és Compiz fut rajta?
It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

No, már elővigyázatosan Open Computer és Open Pro néven hirdetik a két konfigot. Az előtelepített Leopard-dal nem biztos, hogy meg lehetne őket fogni, ugyanis eladják neked a gépet, eladnak egy Leopard-ot külön (amit dobozosként megvehetsz az Apple-nél is), majd az előtelepítést elvégzik neked amit a számlán külön szolgáltatásként tüntetnek fel. Mivel a Leo-t már megvetted, így max az EULA-t sérted vele, ami a macrumors szerint nem törvénytelen, sőt az is előfordulhat, hogy egy esetleges per esetén a bíróság a te javadra döntene, mert az EULA korlátozza a jogaidat. Bár erről nem lennék meggyőződve. Mindenesetre nem tűnik olyan egyértelműen megfoghatónak a dolog... Kíváncsi vagyok mit lép az apple erre.

"Psystar believes Apple's prohibition against third-party installations might not hold up in court: "What if Honda said that, after you buy their car, you could only drive it on the roads they said you could?"
Robert said Psystar will continue to sell the OpenMac system, despite the fact that it appears to violate Apple's EULA. "We're not breaking any laws," he insisted."

No mert a linuxnal nem kell hardver parositas
soha..............
En jo par eve hasznalok linuxot es az, hogy
itt nics az szamomra egy kicsit meglepo.
En valahogy mindig utanna neztem HW vasarlas elott,
hogy mire szamitsak, mi hogy megy stb.

Most mas valogatja helyettem ossze, es 10-20e
ft-vel kerult kb tobbe a notebook hisz azert
sokszor ki lehet fogni akciot stb.

Legelsonek en is illegalis uton probaltam
a tigrincset kivancsisagbol es megtettszett
ahogy a linux anno. Szerintem sokan,
un. fanok vagyunk igy ezzel. Nem is ertem
miert kell sznobozni meg ilyesmi.
stabil, gyors ami nem ketseges, es nekem
meg tetszik, szep es a ps ax/kill parnacs
is meg stb. Es most az OSX-logot keresem
a forumok olvasasa helyett baromi mas.

Persze lehet divatbol osztani a nagy szakerto
fikazast.

Forget the Courts — Apple May Fight Mac Clones With Tech

Apple may have a hard time shutting down the new maverick Mac-clonemaker Psystar, say legal experts.

Psystar, a Miami-based IT services company, started advertising the $400 OpenComputer this week. It's a generic PC that comes with Leopard, Apple's latest operating system, pre-installed.

And while Psystar may be violating Apple's end user license agreement, or EULA, by doing this, legally there's not much Apple can do about it, says Raj Abhyanker, a patent lawyer who used to write patents for Apple.

"Basically, when people go to a store or download software, they have a license with Apple to use this patented software on their computer. But breach of contract is one of the weakest forms of legal disputes," Abhyanker says, referring to EULA violations.

(Wired)

--
[Random Topical Haiku] (Slashdot.org) I've Got A Cool Site. What The Fuck? So Much Traffic! Now My Server's Down