Linux oktató anyagok 10+ éves diákoknak CC licenc alatt

Címkék

A Novell CC licenc alatt adott ki két oktatási anyagot, amely megismerteti a diákokkal a nyílt forráskódot és a Linuxot. A tervek szerint ez a két könyv egy sorozat kezdőkötetei.

Course 6200 - Get Ready for Open Source: SUSE Linux Enterprise Desktop (Book 1): this book is targeted at an intermediate school level (ages 10-14), introducing students to the fundamental skills of using the SUSE Linux Enterprise Desktop software. It is the first in a series of courses focused on preparing students to take part in a Linux open source development project.

Course 6201 - Get Ready for Open Source: SUSE Linux Enterprise Desktop (Book 2): is targeted at a high school level (ages 14 and above), and provides students with an short introduction to desktop administrative tasks with the main focus on understanding the shell and the first steps in shell programming. It is the second in a series of courses focused on preparing students to take part in a Linux open source development project.

A tankönyvek, tanári segédletek és szoftverek innen tölthetők le:

Mivel a könyvek Creative Commons Attribution-NonCommerical-Share-Alike 2.5 licenc alatt jelentek meg.

Hozzászólások

Jó gondolat. Nem baj ha mást is tanul/hall a gyerek a Windows-on kívül.

apa, mi ez a Vállalati Asztal?
apa, ma megtanultuk elfogadni a N*v*ll Software License Agreementet, az Ad*b* Color Profile License Agreementet, további Ad*b* és M*cr*med*a License Agreementeket, AT* és Nv*d*a Corporation kulcsokat importáltunk, és a N*v*ll Customer Center új tagjai lettünk - készen állok a Nyílt Forrásra?

Csak egy kérdés: miért épp SLES? ennyi erővel lehetne RHEL is, de szerintem épp hogy nem enterprise rendszert kéne rakni iskolákba. milyen extrém hw van ott?
bőven elég lenne Mandriva, PCLinuxOS, Ubuntu, Debian de akár Slackware, FreeBSD, NetBSD is megfelel, ez már az oktatón múlik.

/mazursky

Az oktatási anyagot a Novell készítette.
Gondolod, hogy a szabadon letölthető verzióhoz fog ingyen doksit gyártani?
Tessék megvenni az iskolába a SLED-et és ahhoz venni támogatást is.
Ingyen szoftverrel hogyan vennének részt a nagy szoftver közbeszerzés-ben?
Amúgy nincs nagy jelentősége, hogy az oktatási anyag a SLED-hez vagy az OpenSusehoz készült, mert nagyon nagy az átfedés.
--
Gondold meg!

(köz)oktatással kapcsolatos szálakban gyakran elhangzik az a meglehetősen szimpatikus és vállalható álláspont, hogy <terméknév1> vagy <terméknév2> gyorstalpaló/célzott reklám/beetető helyett <alkalmazási terület>-i ismeretek oktatása lenne az egészséges működés és az elérendő cél

Igaz ami igaz! Sokkal szerencsésebb lenne, ha mondjuk a RedHat, a Mandriva és a Novell is csinálna oktatási anyagot iskolák számára, de a RedHat az Ubuntuval, a Novell a PCLinux-szal, míg a Mandriva a Fedoraval mutatná be a Linux szépségeit. Sőt lenne egy negyedik cég, ami általános Linux példákat mutatna, hogy aki az ő anyagából tanulja a Linuxot egyáltalán ne találjon olyan terjesztést amelyiken minden gyakorlatot meg tud csinálni.
Tudom vannak jó példák is. Azt hiszem Pere László/Pipás a könyveiben mutat példát Debianra és RedHatre is.
--
Gondold meg!

Tehát az a kérdés, hogy a Novell miért pont olyan tananyagot készített, amelyben a bemutatott rendszer egy SLED?
A kiváltó ok a San Diego-i iskolák tanagyaggal történő ellátása volt, ahol 130.000 PC-re tettek SLED-et a diákok számára és az oktatásba is szerepel a Linux.

Csak bátorítani tudnám az összes disztribúció készítőjét, hogy hasonló vagy ennél jobb anyagokkal árasszák el a tanulni vágyókat és akkor lesz miből választani.

"Csak bátorítani tudnám az összes disztribúció készítőjét, hogy hasonló vagy ennél jobb anyagokkal árasszák el a tanulni vágyókat és akkor lesz miből választani."

Bár nem kifejezetten ennek a korosztálynak szánva, de az Ubuntunak is van hasonló oktatási anyaga:
https://wiki.ubuntu.com/Training

Van külön diákoknak és oktatóknak készült változata is, és persze szabadon le lehet tölteni hasonló licenc alatt (CC by-nc-sa 3.0).

Egyrészt mert a Novell csinálta... Nyilván nem pl. Redhat-éket fogja reklámozni. Egyébként szerintem nem az a lényeg.
Hanem az, hogy mást is látnak a Window$-on kívűl, mást is megismerjenek. És ne Windows-használatot, hanem számítógép-használatot tanuljanak. Olyan tudást, ami minden rendszeren használható, és nem ijjed meg annyitól, hogy a háttér nem az a bizonyos fű népi motívum, meg alul nem zöld start gomb figyel....
--
Discover It - Have a lot of fun!