next up previous contents
Következő: PAT Fel egy szintet: A File menü és Előző: GIF   Tartalomjegyzék

Jpeg

Ábra: A Jpeg formátum mentésablaka
\resizebox*{0.4\textwidth}{!}{\includegraphics{images/file_and_save2-image-8.ps}}

A Jpeg formátum mentésablaka (lásd [*]. ábra). Itt lehet a kimentett kép Minőségét (Quality) és a Simítás (Smoothing) mértékét beállítani. A kép optimalizálására is adott a lehetőség.

A Jpeg formátum egy olyan veszteséges tömörítési eljárást használ, ami arra épít, hogy az emberi agy képtelen felismerni a nagyon kis mértékű színárnyalatváltozásokat egy képben. Tehát minél kevesebb szín van egy képen, annál lejjebb vehetjük a minőséget. A 0.75-ös Minőség érték egy színben gazdag képnél tökéletesen megfelel, de gyakran ez már azt az alsó határt is jelenti, ami alá menve jelentősebb mértékű információvesztés léphet fel. Ha az eltárolt kép nem megfelelő, akkor az eredetit újra, magasabb minőségértékkel kell elmentenünk. Ne menjünk 0.95 fölé, mivel ekkor csak a fájl lesz nagyobb, észrevehető minőségnövekedés nem lesz érzékelhető. Ha a minőség csak a második szempont, akár 0.50 alá is mehetünk. Ha pedig tényleg alacsony minőségű képekre van szükségünk, akkor akár 0.10 és 0.20 közé is csökkenthetjük, de szerintünk erre a feladatra az XV vagy a Guash jobban használható.

Előfordulhat, hogy Jpeg természetétől fogva a színes, éles vonalak enyhén fűrészfogasnak tűnhetnek. Ha ezt fedeznénk fel, akkor növeljük a simítás értékét, ami elmossa a vonalak széleit és a fogazottság nem látszik majd annyira. Óvakodjunk viszont a magas smoothing értékektől, amivel túzottan elmosottá is tehetjük a képünket.

Az Opimalizálás (Optimize) gomb bekapcsolásával méginkább lefaraghatunk a kép méretéből.

Egy tanács: Ne használjuk a JPEG formátumot fontos képek tárolására!


next up previous contents
Következő: PAT Fel egy szintet: A File menü és Előző: GIF   Tartalomjegyzék