Legjobb adatbázis kezelő?

Legjobb adatbázis kezelő?

Hozzászólások

>>Hát nem vagyok egy MySql fan, sőt, de ha már egyszer ennyire népszerű, és
ennyien használják, akkor én azt a következtetést vonom le, hogy az általa nyújtott szolgáltatásszint sok helyen elegendő.

A Trabant is milyen nepszeru volt.

[quote:2b50b5dc5f="ssikiss"]

SapDB-vel én óvatos lennék egyenlőre. Kis projektben kérdéses, hogy a megtanulása megtérül-e, nagy projektben meg sokat tesztelném, mert nekünk elsőre vegyes tapasztalataink voltak a Linuxos odbc drivereivel. Kicsit riasztó, hogy szidják a forráskódja minőségét is.

Igen, egy project manager igy gondolkodik ha a programozok a munkaidoben tanuljak meg az uj technologiakat. Szerintem egy echte programmer szivesen tolti a szabadidejenek legalabb egy reszet azzal hogy uj technologiakkal ismerkedik meg.
Azert annyira nagyon nem ordongos dolog egy SAP DB, egy hetvege alatt alaposan bele lehet jonni. Az ODBC cuccost soha nem hasznaltam, a JDBC drivere viszont tudom hogy eleg jo, es benne van a JTA support :))

A 2003-as év legjobb adatbázis kezelő HUP olvasói szerint.

Kicsit érdekes összehasonlítani egy db2-t egy oracle-t egy sapdb-t és pl egy mysql-t. Azért száljunk már le a földre!!!

Az oracle és a db2-ről nem kell külön beszélni, de a sapdb-is kb 3 klasszissal van a többi fölött.

Nálunk működik egy pár SAP sapdb alatt, néhány oracle és db2 alatt. Egy kis-közép sap (50-200 Gb adatbázis, 20-40e adatbázisobjektum, néhány tábla 10millió sor fölött.) gyakorlatilag egyenlő sebességgel fut sapdb és oracle alatt. A sapdb az arhitektúrájából következően gyakorlatilag reorganizációmentes, teljesen leállásmentes (konzisztens online mentés lehetséges) tudsz "standby" adatbázist létrehozni stb stb stb...
ÉS GPL az adatbázis, LGPL a kliens (tehát ha befordítod a kienset a programodba, akkor sem kell GPL alá helyezni).

Az, hogy nem ismerik tény. De a nem ismerem és a nem jó NEM EGYENLŐ! (Megjegyzem éppen ezért kötött a SAP megállapodást a MySQL-el, úgyhogy a SapDB jan 1.-től MaxDB és a marketing és a fejlesztés is közös lesz.)

Tehát: tessék már kicsit utánanézni!!! Itt egy adatbáziskezelő ingyen, amivel minden programozó csak nyerhet.

[quote:6e001a333e="Leonor"]Kicsit érdekes összehasonlítani egy db2-t egy oracle-t egy sapdb-t és pl egy mysql-t. Azért száljunk már le a földre!!!

Szerintem túlzott ez a felkiáltás, mert a fórumot végigolvasva a sabdb-hez (sem) senki nem hasonlított más dbms-t. Postgresql vs mysql témában voltak hozzászólások. Másrészt meg, mint korábban is elhangzott itt is, ezek a szavazások inkább a népszerűségről szólnak, és nem a technikai és egyéb jellemzőkről.

[quote:6e001a333e="Leonor"]Nálunk működik egy pár SAP sapdb alatt, néhány oracle és db2 alatt. Egy kis-közép sap (50-200 Gb adatbázis, 20-40e adatbázisobjektum, néhány tábla 10millió sor fölött.) ...

Ok, akkor talán te vagy az az ember, aki meg tudja mondani, hogy az SAP installációk túlnyomó többségében miért használnak Oracle dbms-t a Sapdb helyett? Az összeolvasott információk alapján technikailag mintha az Oracle vezetne, db2-t meg nem tudom elhelyezni, talán a kettő közé, közelebb az Oracle-höz.

Üdv

[quote:c6b510a64a="ssikiss"]
Szerintem túlzott ez a felkiáltás, mert a fórumot végigolvasva a sabdb-hez (sem) senki nem hasonlított más dbms-t. Postgresql vs mysql témában voltak hozzászólások. Másrészt meg, mint korábban is elhangzott itt is, ezek a szavazások inkább a népszerűségről szólnak, és nem a technikai és egyéb jellemzőkről.

A népszerűség is érdekes kérdés. Mi a népszerűbb. Egy csodaúj szép és jó busz, vagy egy Volvo S80-as? Nyilvánvaló, hogy nem összehasonlítható sem népszerűség sem technika tekintetében. Az egyikre mindenki fölszálha, jól is működik, a másik azért mégiscsak más. Csak a Volvót nem próbálhatja ki mindenki. Ne érts félre, nem aztmondom, hogy a MySQL rossz. Aztmondom más!

[quote:c6b510a64a="ssikiss"] Ok, akkor talán te vagy az az ember, aki meg tudja mondani, hogy az SAP installációk túlnyomó többségében miért használnak Oracle dbms-t a Sapdb helyett? Az összeolvasott információk alapján technikailag mintha az Oracle vezetne, db2-t meg nem tudom elhelyezni, talán a kettő közé, közelebb az Oracle-höz.

Ennek több oka van. Az SAP felhasználók az adatbázis licensét az SAP-tól kapják, tehát kb csőmindegy mennyibe kerül. Az első adatbáziskezelő amire az R/3 elkészült Oracle volt. A SapDB egy relatív új dolog az Sap világban, először az APO rendszerekhez (gyártástervezési rendszer) úgynevezett LiveCache-nek alkalmazták (ehez egy objektumorientált adatbáziskezelő kellett és az Ora nem tudja ezt). Ekkor vette meg a SAP a SapDB-t készítő céget. (Megjegyzem LiveCache nincs is másra csak SapDB-re) Miután éz meglepően jó működött, a SAP elhatározta, hogy kicsit továbbfejleszti a cuccot, és portolja alá a többi termékét is. Ez még a mai napig is tart, de mostanra gyakorlatilag minden platformra (AIX, Solaris, Win, Linux, Tru64 stb) elkészült a SapDB is. Tehát elterjedni nem nagyon volt ideje. Viszont ami tény, az SAP saját rendszerei és a saját outsouceing ügyfeleinek a 90%-a linux/sapdb-n fut.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy aki SAP-t vezet be már rendelkezik valamilyen rendszerrel házon belül. Mindenképpen rendelkezik néhány szakemberrel és nagy valószínűség szerint ezek a szakik oracle-höz jobban értenek (vagy legalábbis hallottak már róla) mint sapdb-hez.

Kb ennyi.

Valamint: Az oracle természetesen jobb adatbáziskezelő szerintem is mint a sapdb. De a tudáskülönbség az általam említett rendszereknél sem érzékelhető még.

[quote:448d4bc2ef="Anonymous"]
Ekkor vette meg a SAP a SapDB-t készítő céget.

Ha jol tudom ez ugy tortent, hogy az SAP megvett egy specko AdabasD (ez a UNIX, az AdabasC a mainframe verzio ha jol tudom) licenszet, amivel gyakorlatilag forkolta az adatbazis fejleszteset, es SapDB-kent fejlesztette tovabb. Ezt a rendszert eloszor debutalni as SAP-tol rendelheto SAP 4.6b CD-n lattam. Jol futott, es az SAP teljes managementet epitett kore a sajat rendszereben.

--
zg

UI: bocs ha pontatlan voltam, vagy hulyeseget irok, javitsatok ki nyugodtan.

UI2: Egyebkent ez a thread szerintem inkabb arrol szol, hogy van egy igen jo enterprise class db, amivel erdemes megismerkedni. A mysql egyszeruen keveset tud, nagyob projektekben nem lehet bevezetni. Ellenben: http://www.sapdb.org/7.4/sapdb_mysql.htm

Ja es meg egy: az SAP-tol (de a www.sapdb.org-rol kiindulva biztos) megrendelheto a mindenkori aktualis release CD INGYEN (tehat nem kell csengetni a disztribucios mediaert)!!

Az attol fugg. Vegyunk egy teljesen hetkoznapi peldat. Van ~700 tablam (vagy 1GB meretu adatbazisom). Nana, hogy Oracle.

[quote:b31602c7d2="zg"]
Ha jol tudom ez ugy tortent, hogy az SAP megvett egy specko AdabasD (ez a UNIX, az AdabasC a mainframe verzio ha jol tudom) licenszet, amivel gyakorlatilag forkolta az adatbazis fejleszteset, es SapDB-kent fejlesztette tovabb. Ezt a rendszert eloszor debutalni as SAP-tol rendelheto SAP 4.6b CD-n lattam. Jol futott, es az SAP teljes managementet epitett kore a sajat rendszereben.

Nemegészen.

Az egész a berlini egyetemről indult vagy 20 éve. Ott egy kis csapat csinálta a sapdb ősének alapjait. Aztán csináltak egy céget és fejlesztgettek szépen. A sapdb kb a 10.neve e gyereknek. Az utolsóelötti valóban AdabasD volt, de az AdabasC-hez a nevén kívül semmi köze. Tehát a SapDB-t ma is azok gondozzák mint az AdabasD időkben, csak máshogy hívják őket.

[quote:e1b2da4270="jolle"]Az attol fugg. Vegyunk egy teljesen hetkoznapi peldat. Van ~700 tablam (vagy 1GB meretu adatbazisom). Nana, hogy Oracle.

Mint már mondtam nálunk adott egy pár SAP. Van SapDB, DB2, Informix és Oracle is. SapDB ~40000 dbobjektum(tábla, index, struktúra, stb, de legalább 10000tábla) ~ 180 GB méret. És ehez még kb egyenlő a teljesítménye mint az oracleös hasonló társa.

De egyhaver dolgozott AdabasD-vel (a SapDB koräbbi neve) a Deutche Post-nál, ahol az adatbázis 2Terra(!!!) volt és futott.

Bocsi, de 1GB 700tábla még bináris fileban is elmegy, de db-nek max törpe ;-)

Vendég!

Örülök, és köszönöm a kimerítő választ, és magyarázatot, sokat okultam belőle. :)

Hali...

Dobálózhatunk az adatbázisok méretével, meg a táblák számával, de ez nem mindig van szoros összefüggésben az adatbáziskezelőtől kívánt feladattal! (a bálna agya is jóval nagyobb tömegre, meg térfogatra, nomeg neuronszámra mint a tied kedves guest -- már megbocsáss -- de mégse ... :-) ) Szóval 2-3 táblán és párszáz megabájton is igen könnyen el lehet helyezni egy olyan adatbáziskezelői feladatot, ami még az oracle, SAB, AdabaseX, DB2, XXXXX gyomrát is igen megnyomná :-)

Zsiráf

U.i.: visszatérve az agyas hasonlatra, a lényeg ugyanis nem a neuronszámban -- méretben, hanem a szinapszisokban -- kötődésekben van elrejtve ... :-)

[quote:aa19e90115="szaszg"]Hali...

Dobálózhatunk az adatbázisok méretével, meg a táblák számával, de ez nem mindig van szoros összefüggésben az adatbáziskezelőtől kívánt feladattal! ....

Egyetértek. (én voltam a "vendég" is. Elfelejtettem a nevemet fölkarcolni sorry :) ) Amit írtam arra volt válasz, hogy van egy adatbázisom 700 táblával meg 1 GB-vel --> tehát csak oracle. Ez így ahogy van szerintem balgaság.

A bálna tetszik :)

Hat...oooo....asszem jogos volt a felvetes a 700 tabla meg 1GB kapcsan. Sajnos sajat magam miatt nem voltam ertheto. Kimaradt ugyanis, hogy en ezeket a parametereket also hatarkent kepzelem el.
Persze, ami az Oracle-t illeti, az az igazsag, hogy egy kicsit elfogult lehetek vele kapcsolatban... tobbek kozott ezert sem szavaztam egyik db-kezelore sem :)

A terabajtos fajlok pedig szamomra sem meglepoek. Nap, mint nap en is talalkozom egy-kettovel a mukahelyemen.

Megegyszer bocs a felreertesert...

Ugy tunik hogy ismet a MySQL es a Postgres kozott dol el a szavazas, de mintha kiegyensulyozottabb lenne. Ez szerintem pozitiv, mert a MySQL sokkal nagyobb szerepet kapott mint amekkora indokolt lett volna a kepessegei alapjan.

Kicsit sajnalom viszont hogy a SAP DB ilyen melyen van megint, mert nagyon jo cucc, es GPL.

A masik erdekekessege a szavazasnak az hogy a kereskedelmi adatbazisok meglehetosen csekely aranyt kaptak, csak az oracle szerepel valahogy. Ugy tunik van a dolognak valami erzelmi alapja is :D Pedig mocskosul jo cuccok, csak nem free.

Egyebkent a PostgreSQL-re szavaztam ezuttal, meg mindig nem a legjobb, de mar nem kell sokat varni :twisted:

Laci

[quote:4198b3810d="bitfakk"]
A masik erdekekessege a szavazasnak az hogy a kereskedelmi adatbazisok meglehetosen csekely aranyt kaptak, csak az oracle szerepel valahogy. Ugy tunik van a dolognak valami erzelmi alapja is :D Pedig mocskosul jo cuccok, csak nem free.

Persze hogy nem szavaznak kereskedelmi softra, hisz nem nagyon ismerik, mert nem free. Bár nem tudom milyen arányban vannak itt olyanok akik pénzes cuccal dolgoznak.
Lényeg a lényeg, hogy én nem ismerem őket :)

Hmm... remeltem hogy nem akarok majd nagyon hozzaszolni a szavazáshoz, de most kell.

Az oracle-re szavaztam (mert sztem az a legjobb) ugy hogy a db2-t nem ismerem, de szivem szerint a sapdb-re szavaztam volna.

Valaki mondja mar el a tomegnek hogy:

1. GPL (bar ettol meg nem kell hogy jo legyen egy adatbaziskezelo - lasd mysql)
2. AdabasD fork
3. Az SAP fut rajta

En dolgoztam vele SAP-n, csinaltam mar vele projektet, es hat la a kalappal - mondhatnam. Azert nem mondom csak, mert mint irtam, Adabas fork. A SoftwareAG még nem lott nagyon melle. Es komolyan, en nem ertem, hogy miert kell hasraesni a postgres es a mysql (raadasul) elott? Csak azert mert GPL regota? Szomoru vagyok, mert ugy laccik, hogy az opensource community vakká vált , es elfogult.

--
zg
ui: nem birom ki hogy le ne irjam: a mysql maximum csak a jopofa kategoria, hozzá megfelelo egyszeru alkalmazások kiszolgálására. node mint "igazi db"? ugyan mar.

[quote:92c7893d21="zg"]
En dolgoztam vele SAP-n, csinaltam mar vele projektet, es hat la a kalappal - mondhatnam. Azert nem mondom csak, mert mint irtam, Adabas fork. A SoftwareAG még nem lott nagyon melle. Es komolyan, en nem ertem, hogy miert kell hasraesni a postgres es a mysql (raadasul) elott? Csak azert mert GPL regota? Szomoru vagyok, mert ugy laccik, hogy az opensource community vakká vált , es elfogult.

Azert az szerintem sulyos allitas hogy aki PostgreSQL-t hasznal az nem ert hozza, vagy vak. Nem a legfullosabb DB, de hasit ezerrel es nagyon sokat tud.

Laci

[quote:1cb1421fab="bitfakk"]
Azert az szerintem sulyos allitas hogy aki PostgreSQL-t hasznal az nem ert hozza, vagy vak. Nem a legfullosabb DB, de hasit ezerrel es nagyon sokat tud.

Laci

Jelenleg azon dolgozunk, es bazi nagy adatforgalmat tolunk at rajta. Es nem hasit. Es nem tud keveset, mert sokat tud. De azt sem irtam hogy nem ert hozza, aki hasznalja.

Egyebkent a hasit szot sokat hasznaljak a mysql-lel és a postgresql-lel is. Ki mit ert azon hogy hasit? Es mekkora lekerdezesek? Bonyolultak, vagy csak nagyok? Es mp-enkent hany db? Es milyen a valaszido? Es milyen az insertek valaszideje kozben? Es hany db insert? Ja es az insertek tranzakcióban termeszetesen.

Na mindegy en azt latom, hogy pl. a hup.hu ala a postgres kituno valasztas lehet, de vszinuleg a mysql is. Keves (=0) adminisztraciot igenyelnek, megfeleloen gyorsak, kicsik, nincsenek bonyolult lekerdezesek (ha egy query nem fer el egy a/4-esen, az meg nem biztos hogy bonyolult, csak nagy!).

Amit probaltam sugallni, hogy ne ragadjon le az ember ennel a ket db-nel. Tessek kiprobalni a sapdb-t nagyobb projekteknel, de legalabbis nem zsigerbol elvetni! Az mar enterprise ready. Nem reklam, csak tapasztalat.

--
zg

Csak egy apróság, ami tegnap hullott az ölembe :) A PostgreSQL és a mySQL timestamp mínusz egész formájáról :)

[code:1:b372635410]
[local]:tir=# select now(), now()-146;
now | ?column?
-------------------------------+-------------------------------
2003-12-16 12:03:03.088187+01 | 2003-07-23 13:03:03.088187+02
(1 row)
ugyanez MySQL-ben így nézne ki:
mysql> select now(), now()-146;
+---------------------+----------------+
| now() | now()-146 |
+---------------------+----------------+
| 2003-12-17 15:04:19 | 20031217150273 |
+---------------------+----------------+
1 row in set (0.32 sec)
[/code:1:b372635410]

A dolog pikantériája nem is az, h postgres-en definiálni kellett ezt az operátort ;) a now() - '146 days' már belső, és mysql-en ugyanezt az eredményt hozza. Legalább hibát dobna, h nem egész számot vonok ki :evil:

Egyébként van timestamp with time zone mysql-ben? most hirtelenjében még typecastot se tudtam produkálni. (úgy pofázom, hogy nem ismerem a mysql-t. A fenti kód mysql-es részét se én próbáltam ki.)

[quote:ba7d21e2e0="surrano"]A dolog pikantériája nem is az, h postgres-en definiálni kellett ezt az operátort ;) a now() - '146 days' már belső, és mysql-en ugyanezt az eredményt hozza.

Bocs, értsd: mysql-ben és postgres-ben is ugyanazt hozza, mint a fenti egész kivonás.

Ugy nez ki, hogy a Trabant fog nyerni a Mercedesszel szemben. :(

Azert mert a Trabant nepszeru es jopofa, s meg a boltba is el lehet vele szaladni egy sorert, azert meg nem a Trabant a legjobb kocsi, ugye? vagy megis?

Jaja, fogod a lenyeget. Valahogy en is ezt akartam sugallni, de belebonyolodtam. Ez kristalytiszta.

A vegen amugy sem az fog kijonni, hogy mi a legJOBB valami, hanem az hogy mi a legNEPSZERUBB valami. Ezt most az egesz szavazasra ertem.

--
zg

jol szoltal indian testver.

[quote:5abcb93210="zg"]Jaja, fogod a lenyeget. Valahogy en is ezt akartam sugallni, de belebonyolodtam. Ez kristalytiszta.

A vegen amugy sem az fog kijonni, hogy mi a legJOBB valami, hanem az hogy mi a legNEPSZERUBB valami. Ezt most az egesz szavazasra ertem.

--
zg

Ja, nyilvan :(
De megis mi a szar a "legjobb"? A legjobb hol? A legjobb milyen aron? Milyen vason? Erre nem lehet egy valasztassal valaszolni, a korulmenyek hatarozzak meg, ugyhogy mindenki szepen atertelmezte a kerdest.

Laci

Miért használjon valaki mást, ha neki a MySQL is megfelel?
Egy portál üzemeltetéséhez az is elég szokott lenni...
Mellesleg az MS Access miért nincs a listán? :>

[quote:3e2b51ba56="hunger"]Miért használjon valaki mást, ha neki a MySQL is megfelel?
Egy portál üzemeltetéséhez az is elég szokott lenni...
Mellesleg az MS Access miért nincs a listán? :>

Pl ha elkepzelheto az hogy valakinek at kell majd irnia a programjat es nem akarja hogy az anyukaja mindvegig csukoljon :twisted:

[quote:5fa7698d9c="Anonymous"][quote:5fa7698d9c="hunger"]Miért használjon valaki mást, ha neki a MySQL is megfelel?
Egy portál üzemeltetéséhez az is elég szokott lenni...
Mellesleg az MS Access miért nincs a listán? :>

Pl ha elkepzelheto az hogy valakinek at kell majd irnia a programjat es nem akarja hogy az anyukaja mindvegig csukoljon :twisted:

jaja

a mysql tok jo: lehet vele SELECT-et, INSERT-et, DELETE-et es UPDATE-et csinalni,
de SEMMI mast nem tud.

hol vannak a triggerek, tarolt eljarasok, egyeb function-ok(mondjuk sajat aggregate)?
ezeket pgsql siman tudja.

tranzakciokezelest nem is emlitem. mysql default tablatipusa nem tamogatja, es egyebkent sem olyan kiforrott, mint a pgsql-e.

hol vannak a subselectek?

legutobb, mikor mysql-t lattam, akkor meg a foreign key-t, references-t sem tudta.

meg olyan alapveto dolgot sem tudott, hogy egy datetime tipusu oszlopnak a default erteke a current-time legyen.

persze mysql nagyon jo lehet pl loggolni, ehhoz nem kell csak INSERT, (meg SELECT a user-interfacehez) s ezt meg a mysql is megerti

persze mysql nagyon jo lehet pl loggolni, ehhoz nem kell csak INSERT, (meg SELECT a user-interfacehez) s ezt meg a mysql is megerti

azert a loggolashoz sem art a current time (sysdate aka oracle) :).

bocsi :)
--
zg

UI: azert becsulettel bevallom, volt mikor orultem a mysql bizonyos feature-einek:
a) egyszeru a binaris insert (az oracle esetben ehhez tobb kodsor kell, javaban pl BinaryStream-en keresztul lehet csak beletolni adatot, es ez bizonyos jdbc- driverekkel bugzik is.),
b) egyszeru a date insert (oracle eseteben ehhez egy datumformazo kell)
c) stb.

>azert a loggolashoz sem art a current time (sysdate aka oracle) :).

akkor loggolasra se jo :)

de jo pl kezdoknek/tanuloknak gyakorolni az SQL-t.

nem, nem.
erre se jo. hiszen sub-select-et nem tud, szoval tanulasi celra sem jo.

akkor mire jo?

oops

az elobbi ket "Vendeg" hozzaszolas az enyem volt, csak elfelejtettem beloginolni.

szoval a mysql funok engem szidjanak:)

Hát nem vagyok egy MySql fan, sőt, de ha már egyszer ennyire népszerű, és
ennyien használják, akkor én azt a következtetést vonom le, hogy az általa nyújtott szolgáltatásszint sok helyen elegendő.

Más kérdés, hogy a Postgresql semmivel sem bonyolultabb állat, és sebességkülönbség sem jelentős, sőt komolyabb terhelésnél a Postgres javára megfordul a viszony.

SapDB-vel én óvatos lennék egyenlőre. Kis projektben kérdéses, hogy a megtanulása megtérül-e, nagy projektben meg sokat tesztelném, mert nekünk elsőre vegyes tapasztalataink voltak a Linuxos odbc drivereivel. Kicsit riasztó, hogy szidják a forráskódja minőségét is.