Ezt fejtsd ki légyszi! Modoltad a Brikkát?
Régen a Brikka (amilyen nekem is van) még ilyen volt.
A Brikka és a mokka között óriási különbség van. Mokkám is van, bizonyos kávéfajtákat azon főzök le, de ritkán használom.
A szifon látványos, érdekes, és jó dolgokat lehet vele csinálni. Érdekességként szeretem, de nem a mainstream kávém.
A mokkát, brikkát nem kell lenézni. Ezek ,,folyamatérzékeny" főzők, jól kell tudni velük bánni. Ha sokat használod, kiismered. Alapanyag- és hangulatfüggő is, épp hogyan főzök.
Szerintem kávézás terén fontos a nyitottság. Nem szabad csak a komfortzónádban mozogni. Pl. ha olyan kedvem van, főzök egy török kávét. Messze nem ez a kedvenc elkészítési módom, de jó néha szürcsölgetni, ízlelgetni és elmerengeni rajta.
Az íz- és illatélménynek fontos része szerintem a pszichológiai-kulturális háttered. Pl. bizonyos fajta teákat szeretek szándékosan túlkivonatolni, mert ehhez az érzéshez van bekötve valami az agyamban.
Valószínű eleve különbözik az ízlésünk - abból ítélve, hogy Neked a szifon-frenchpress vonal jön be. Számomra ezek inkább izgalmas érdekességek, amikkel néha kísérletezek. Teljesen rendben van ez így. Valamint szerintem idővel is változik az ember ízlése, van, hogy egyszer csak ráállsz egy vonalra, amit korábban egyáltalán nem tartottál érdekesnek.