Kocka a konyhából: sütés nélküli "sajttorta"

Új számmal jelentkezik a Kocka a konyhából sorozat!

Sütés nélküli "sajttorta" #2 Sütés nélküli "sajttorta" #1

Valami gyors, könnyű, finom édességet akartam készíteni. A TV-ben láttam egy sajttorta forráskódját és lefordítását, az ihlette a fenti cuccot. Rákerestem az elképzelésemhez közel álló receptre.

Az alaphoz

  • 250 gramm darált keksz
  • 125 gramm Rama vagy vaj

A krémhez

  • 250 gramm túró
  • 250 vagy 500 gramm mascarpone (attól függően. hogy milyen vastag habot akarunk - a kiwis alatt 500 gramm, az áfonyás alatt 250 gramm van)
  • 200 ml hideg habtejszín
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor és/vagy vaníliaaroma

Díszítés

  • A tetejére eper, málna, kiwi, áfonya vagy bármilyen gyümölcs. A kissé fanyar ízűekkel szerintem jobb.

Elkészítés

  • A kekszet dolgozzuk össze a puha Ramával (vagy vajjal), hogy morzsás állagú legyen. (Protipp: ha hűtőből vesszük ki a vajat, akkor egy kistányérra téve, ~ 400 Watton megmikrózva 15-20 másodpercre, könnyebb dolgunk lesz.) Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába fektessünk sütőpapírt - csak azért, hogy könnyebben kivehessük majd a szeleteket - és oszlassuk el az alján a morzsás kekszet. Nyomkodjuk jól a sütőforma aljába a cuccot. Tegyük hűtőbe.
  • Amíg a morzsaalap a hűtőben időzik, verjük fel kemény habbá a tejszínt (Protipp: vagy használhatunk tubusból kinyomható habtejszínt is, ha lusták vagyunk :). Egy másik tálban keverjük össze (robotgéppel) a túrót, a cukrot, a vaníliás cukrot és a mascarponét, majd ha simára kevertük, forgassuk bele a keményre vert (vagy tubusból kinyomott) tejszínhabot.
  • Vegyük ki a kekszes alapot a hűtőből és borítsuk rá a tejszínes krémet. Tegyük vissza hűlni 4-6 órára a tortát, majd díszítsük a friss gyümölcsökkel.

Sajnos mi nem tudjuk kivárni a 4-6 órát, 2 órával a hűtőbe kerülés után már rájár a család. Az első gyorsan elfogyott. A második még gyorsabban!

Jó étvágyat!

Hozzászólások

egy afonyaszosszal jobban jartal volna, imho

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

"Sajnos mi nem tudjuk kivárni a 4-6 órát, 2 órával a hűtőbe kerülés után már rájár a család."
Éjszaka, lefekvés előtt kell elkészíteni. :)

Mi zabkekszet szoktunk alá tenni(Győri Zabfalatok)

Nem csak arra az esetre!

Ugyan joval dragabb, mint a sima haztartasi keksz, de sokkal finomabb is, es az allaga is nagy plusz. Az, hogy gyarilag nem daralt ne tartson vissza, nagyon morzsalodos, ugyhogy kezzel is percek alatt "meg lehet daralni": sajat csomagolasaban hagyva, vagy ket reteg peksutemenyes nejlonba, esetleg konyharuhaba csomagolva okollel kell "pepesiteni".

Milyen jellegű keksz kell alá? Nem mindegy, hogy háztartási, Oreo, vagy sós-sajtos koktél kréker... :)

IMHO a margarint meg felejtsük el, újabb tanulmányok szerint az egészségnek se tesz jót és a vaj finomabb is.

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

streetkitchen.blog.hu/2014/11/07/new_york_cheesecake_116

Sokkal finomabb és két órába ez is belefér. Egyébként ajánlom a blogot és az indavideos cuccokkat tőlük, mert tényleg érthetően, relatíve könnyen elkészíthető kajákat mutatnak be. Ami bonyolult, arra külön felhívják a figyelmet.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Ha nincs benne sajt csak túró akkor ez túró torta nemde?