Elkészítés:
Egy nagyobb lábosba étolajat teszünk. Épp csak annyit, hogy a hagyma ne égjen oda. A hagymát felaprítjuk, majd a felhevített olajra dobjuk. Sózzuk. Ha a hagyma már "üvegesre" párolódott, rátesszük a darált húst és addig pirítjuk, amíg a vörös hús szürkés színűvé nem válik. Közben a 4-6 darab szárított mini csilipaprikát rámorzsoljuk. Borsozzuk (őrlőmalommal). Közben a zöld hegyes-erős paprikát feldaraboljuk és azt is beletesszük. Ha a hús megfelelően megpirult, ráöntjük a paradicsompürét, majd mehet bele a két babkonzerv. Én a levét leöntöm róla, csak annyit hagyok meg, hogy az étel állaga tökéletes legyen. Vagyis, nem levest főzünk. A csilisbab - szerintem - akkor jó, ha elég sűrű. Ha a bab benne van, akkor mehet bele a kukoricakonzerv is (természetesen lé nélkül).
Ha minden benne van, akkor egyet roggyan és lehet tálalni.
Havi egy-két alkalommal biztosan elkészítem. Mindig elfogy. A hiedelmekkel ellentétben se kenyér, se rizs, se egyéb akadék nem kell hozzá. Önmagában, egytálételként fogyasztható. Vörösborral vagy sörrel öntözhető!
Jó étvágyat!
- trey blogja
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
- 2087 megtekintés
Hozzászólások
Chilis bab Ikeaból? :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Egyik kedvenc kajám!
Bár én mindig eszek hozzá kenyeret. Csak hogy még laktatóbb legyen :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
En azert 17 percnel kicsit tovabb foznem. :)
Ze receptjet en Habaneroval szoktam csinalni, mivel sokkal finomabb lesz az ize, illetoleg sokkal brutalisabb. Nyaron csinaltunk a haverokkal bogracsban, 3 kilo hus melle belekuldtunk 5-6 Habanerot. Vert a viz mindenkit rendesen! :D
http://szarnyasizvadasz.blog.hu/2014/02/06/chili_con_carne_ahogy_azt_ke…
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Persze, lehetne fokozni. Ennek az a lényege pont, hogy 17 perc alatt van kaja az asztalon és ahhoz képest, hogy milyen rövid idő alatt készül el milyen kevés alapanyaggal, kib. finom. Főzni a főtt babot tovább nem nagyon érdemes, mert szétesik. Így pont jó.
Persze ha van idő, van kedv akkor lehet főzni komolyabb cuccot is (pl. egy marha alaplé önmagában is órákig fő / nem mindenki húz elő a mélyhűtőjéből). Persze akinek a főzés a fő szenvedélye, annak biztosan mindig van többféle alaplé is a keze ügyében :)
--
trey @ gépház
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
ha csilisbab, akkor miert van benne hus?
--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ezt én sem egészen értem, a chili con carne helyes fordítása csili hússal lenne. (Már ha tényleg erről a kajáról van szó.)
[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Kedvet kaptam hozza, meg is csinalom meg ma.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Hajrá. Nálunk már elfogyott :D
--
trey @ gépház
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Enyém annyival tér el, hogy teszek bele egy konzerv fehér babot is, mini chili helyett habanero(ohne zöld paprika), néhány szem római kömény. Jó cucc.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Fehér bab és római kömény +1
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Jó cucc ez, én is szoktam főzni kb. így, csak annyi hogy chilit nem teszek bele, helyette erős hegyes (zöld) apróra vagdosva, pici leve azért van, de jó sűrű, és legalább fél órát rotyog.
--
arch,debian,openelec,android
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Subscribe, és várom a kanonikus hagymás bab receptet, amit eddig találtam blogokon + sómentes.hu-n elég szar volt.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Mivel nekem nem jön be a marhahús így én helyette jelentős mennyiségű (nem csípős) kolbásszal szoktam csinálni. Meg persze vagy eleve csípős bab, vagy inkább sima babkonzerv és külön csípőspaprika.
(bárcsak találnék itt Miskolcon valamerre habanero paprikát... UP: találtam ma a kékfehér boltban Jalapeño paprikát, az is majdnem jó, jippí)
-------------
I made an NTP joke once. The timing was perfect.
DevMeme, fejlesztői pillanatok...
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Auchanban szokott lenni csomagolt.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Szerintem a chilis bab masnaposan (ugy ertem, hogy elozo nap megfozve) a legjobb, addigra osszeernek az izek. A Csiposseget meg ugy szoktam beallitani, ha fozes kozbeni kostolaskor annyira eros, hogy a torkomat is nagyon csipi akkor masnapra pont tokeletes lesz. (En mondjuk szarazbabbol szoktam fozni, elrotyog egy darabig)
(Megjegyzes: a Jalapeño nagyon finom, de en nem sorolom az eros paprikak koze)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni