Kocka a konyhából: 17 perces csilisbab

Új számmal jelentkezik a Kocka a konyhából sorozat!

Szombatokon helyzettől függően délelőtt edzésen vagyunk, így van, hogy csak fél 12-re vagyunk itthon (mint ma is). Ha gyorsan kell valami főtt ételt az asztalra tenni, akkor az ultimate megoldás a csilisbab. 17 perces. Egyrészt, mert 17 perc alatt elkészül és mert 17 perc alatt el is fogy (a java).

Hozzávalók:

  • 80 dkg darált marhahús (20%-os zsírtartalmú ftw!)
  • nagyobb fej vöröshagyma
  • étolaj
  • 4-6 darab szárított mini csilipaprika
  • 1-2 darab zöld hegyes-erős paprika
  • 2 doboz vörös vesebab konzerv (225 gramm / doboz)
  • 1 doboz édes csemegekukorica konzerv (330 gramm)
  • 1 doboz paradicsompüré (500 gramm)
  • só, őrölt bors

A fenti cuccok mindegyike beszerezhető bármelyik sárga-kék diszkontban.

17 perces csilisbab

Elkészítés:

Egy nagyobb lábosba étolajat teszünk. Épp csak annyit, hogy a hagyma ne égjen oda. A hagymát felaprítjuk, majd a felhevített olajra dobjuk. Sózzuk. Ha a hagyma már "üvegesre" párolódott, rátesszük a darált húst és addig pirítjuk, amíg a vörös hús szürkés színűvé nem válik. Közben a 4-6 darab szárított mini csilipaprikát rámorzsoljuk. Borsozzuk (őrlőmalommal). Közben a zöld hegyes-erős paprikát feldaraboljuk és azt is beletesszük. Ha a hús megfelelően megpirult, ráöntjük a paradicsompürét, majd mehet bele a két babkonzerv. Én a levét leöntöm róla, csak annyit hagyok meg, hogy az étel állaga tökéletes legyen. Vagyis, nem levest főzünk. A csilisbab - szerintem - akkor jó, ha elég sűrű. Ha a bab benne van, akkor mehet bele a kukoricakonzerv is (természetesen lé nélkül).

Ha minden benne van, akkor egyet roggyan és lehet tálalni.

Havi egy-két alkalommal biztosan elkészítem. Mindig elfogy. A hiedelmekkel ellentétben se kenyér, se rizs, se egyéb akadék nem kell hozzá. Önmagában, egytálételként fogyasztható. Vörösborral vagy sörrel öntözhető!

Jó étvágyat!

Hozzászólások

Egyik kedvenc kajám!
Bár én mindig eszek hozzá kenyeret. Csak hogy még laktatóbb legyen :)

Persze, lehetne fokozni. Ennek az a lényege pont, hogy 17 perc alatt van kaja az asztalon és ahhoz képest, hogy milyen rövid idő alatt készül el milyen kevés alapanyaggal, kib. finom. Főzni a főtt babot tovább nem nagyon érdemes, mert szétesik. Így pont jó.

Persze ha van idő, van kedv akkor lehet főzni komolyabb cuccot is (pl. egy marha alaplé önmagában is órákig fő / nem mindenki húz elő a mélyhűtőjéből). Persze akinek a főzés a fő szenvedélye, annak biztosan mindig van többféle alaplé is a keze ügyében :)

--
trey @ gépház

ha csilisbab, akkor miert van benne hus?

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Kedvet kaptam hozza, meg is csinalom meg ma.

Enyém annyival tér el, hogy teszek bele egy konzerv fehér babot is, mini chili helyett habanero(ohne zöld paprika), néhány szem római kömény. Jó cucc.

Jó cucc ez, én is szoktam főzni kb. így, csak annyi hogy chilit nem teszek bele, helyette erős hegyes (zöld) apróra vagdosva, pici leve azért van, de jó sűrű, és legalább fél órát rotyog.

--
arch,debian,openelec,android

Subscribe, és várom a kanonikus hagymás bab receptet, amit eddig találtam blogokon + sómentes.hu-n elég szar volt.

Mivel nekem nem jön be a marhahús így én helyette jelentős mennyiségű (nem csípős) kolbásszal szoktam csinálni. Meg persze vagy eleve csípős bab, vagy inkább sima babkonzerv és külön csípőspaprika.
(bárcsak találnék itt Miskolcon valamerre habanero paprikát... UP: találtam ma a kékfehér boltban Jalapeño paprikát, az is majdnem jó, jippí)

-------------
I made an NTP joke once. The timing was perfect.
DevMeme, fejlesztői pillanatok...

Szerintem a chilis bab masnaposan (ugy ertem, hogy elozo nap megfozve) a legjobb, addigra osszeernek az izek. A Csiposseget meg ugy szoktam beallitani, ha fozes kozbeni kostolaskor annyira eros, hogy a torkomat is nagyon csipi akkor masnapra pont tokeletes lesz. (En mondjuk szarazbabbol szoktam fozni, elrotyog egy darabig)

(Megjegyzes: a Jalapeño nagyon finom, de en nem sorolom az eros paprikak koze)

--
http://blog.htmm.hu/