Kocka a konyhából: Tepsis krumplis izé

(A sorozat korábbi részei)

Hétvégente rendszerint én főzök. Általában a jól bevált dolgokat, így azok rutinból mennek. Ma valami egyszerűt, gyorsat akartam. Eszembe jutott az egyik reklám, hol valami zacskós megoldásból csináltak tepsis krumplit. Már akkor is felmerült bennem, hogy minek ehhez zacskós trutyi, amikor ezt meg lehet friss és tartósítószer-mentes dolgokból is csinálni.

Na nézzük, hogy mit kotyvasztottam:

Hozzávalók

  • 50 dkg darált sertéshús (mondjuk comb)
  • 1,5 kg krumpli
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 20 dkg szeletelt bacon
  • 2 dl főzőtejszín
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg füstölt trapista sajt
  • só, bors, rozmaring, petrezselyem

Elkészítés

Egy serpenyőben olajon az apróra vágott hagymát megfuttatjuk, sózzuk, mehet bele a darált hús. A fokhagymát szintén aprítjuk (én a hagymát és a fokhagymát is aprítógéppel aprítom), mehet bele. Miközben a húst sütjük, mehetnek bele a fűszerek. Őröljünk rá fekete borsot, mehet rá a rozmaring és a petrezselyem is. Amikor a hús átsült, félretesszük.

A krumplit megpucoljuk, majd kb. 1 cm vékony karikákra várjuk. Egy magasabb tepsit kiolajozunk, alját lefedünk a baconszeletekkel. Erre mehet egy sor felkarikázott krumpli. A krumpli tetejére mehet a korábban félretett darált húsos megoldás fele. Majd megint egy sor krumpli, a darált hús másik fele és végül a tetejére megint krumpli. Ha kész, ráöntjük a 2 dl főzőtejszínt. Megszórjuk egy kis petrezselyemmel. Alufóliával letakarjuk, majd mehet az előmelegített sütőbe. 180 fokon körülbelül 40 percig sütjük. Ha a 40 perc letelt, kivesszük, alufóliát le, a tetejét megszórjuk a lereszelt füstölt sajttal. Most már alufólia nélkül mehet vissza a sütőbe 220 fokra kb. 10 percre.

Tepsis krumpli

Ha a sajt már szépen rápirult, készen vagyunk.

Tepsis krumpli

Jó étvágyat!

Hozzászólások

Jól néz ki!
Látom Te is rendes adagot készítesz :)