Kocka a konyhából: cupcake

Újra itt a tél, újra van időm az egyik hobbimnak hódolni. Ez a főzőcskézés. Újra jelentkezik a kocka a konyhából rovat!

Van az úgy, hogy az ember csak döglik és azon gondolkozik, hogy megenne valami finomat. Én is így voltam ezzel tegnap. Kéne valami finom, ami gyorsan elkészíthető és nem igényel semmi komoly előkészületet. Eszembe jutott a muffin. Spal kollégám egyik reggel megkínált egy mákos, gyümölccsel töltött muffinnal. Marha jó volt a reggeli kávé mellé. Tegnap gondoltam, ilyet én is tudok csinálni. Sütök egy tepsire valót! A gyerek támogatta az ötletem. Kerestem egy minimál receptet az interneten, majd átalakítottam.

Az általam patchelt recept végtelenül egyszerű:

  • egy doboz kefir
  • 2 doboz (a kefir dobozában mérjük) finomliszt
  • háromnegyed doboz porcukor
  • háromnegyed doboz mák
  • egy doboz étolaj (ennyit ír a recept, de talán háromnegyed is elég bele)
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Az egészet egy tálba tesszük, majd kézzel kikeverjük. 12 darabos muffinsütő tepsi mélyedéseibe vagy spec. muffinpapírt teszünk, vagy ha nincs, akkor kivajazzuk a mélyedéseket (én az utóbbinál maradtam, mert a papírt nem találtam meg :). A cuccot egyenlő részben elosztjuk a mélyedések között. A mélyedéseket ne töltsük teljesen tele, mert sütéskor a muffinok megemelkednek. Én mindegyik mélyedésbe tettem egy-egy karika banánt is. Belenyomtam a tésztába, így a banán a muffin belsejébe került.

180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd 20-25 percig - tűpróbáig* - sütjük.

Miután elkészült, kiszedtem. Szépen megemelkedtek és a kivajazásnak köszönhetően nem is ragadtak bele a tepsibe. Porcukorral meghintettem. Nagyon jól sikerült. Egyetlen baja az volt, hogy hárman 10 perc alatt elpusztítottuk az egészet. Ezért úgy döntöttem, hogy ma összeütök még egy adagot. Egy almás verziót néztem ki. Már sül. Negyed óta múlva kész:

Cupcake

(* Tűt bökünk bele, majd kihúzzuk. Ha a tűn nincs tészta, akkor jó.)

Hozzászólások

Ha esetleg meghasonulsz a jelenlegi állapotodban, akkor simán mehetsz sütőt fotózni. :)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

Hehe, én is épp tegnap álltam neki este főzni valamit. Régóta szemeztem ezzel az omlószos reklámban látott zacskós módszerrel. Elugrottam a tescoba, vettem csirkemellet, maggi fokhagyáss omlós akarmi port, aztán otthon összeütöttem seperc alatt főtt petrezselymes krumplival. Az asszony is megdícsérte :) Holnap is abból viszek a melóba ebédnek. Kb. 1000-1200 forintba került, aztán kb. 4 adagvlett belőle. Jövőben viszont lehet együtt fogom a hús a krumplival készíteni, saját fűszerekkel , ez a keverék is 300 ft, csak azt nem értem mi kerül rajta annyiba :)

az egy doboz etolaj az dafuq? egy liter? vagy vajrol van szo?

Tipp: ha igazán jó muffint, vagy brownie-t akarsz sütni, akkor a titka az, hogy nem szabad sokáig sütni, a feleségem kikísérletezte. Amikor még nyersnek hiszed kicsit belül, akkor ki kell venni és kicsit "sül magában". Sokkal szaftosabb lesz így és még finomabb (10 perc helyett csak 5-öt bír :D ).

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”