Hajrá, Fernando!

Barcelona F1 2012 Circuit de Catalunya

[14:24] Schumaher-t nyugdíjazni kéne, mert lassan közveszélyes.
[14:25] Maldonado mit keres a második helyen?
[14:26] Remélem, hogy összejön az első hely Alonsonak.
[14:29] Massa is mehetne már az F1-ből. Kellemetlen a szenvedése Alonso-hoz képest.
[14:30] Raikkonen elég jól nyomja, de szerintem nem kell sok idő, hogy Grosjean legyen az 1-es számú pilóta a Lotusnál.
[14:33] Karthikeyan velünk van! :)
[14:41] Remélem, hogy Maldonado nem okoz meglepetést a kiállással...
[14:42] Pic nincs velünk :)
[14:43] Ez bukta. Gyerünk, utolérni Maldonado-t.
[14:45] Na, a Massa - Hamilton páros megint magára talált :D
[14:46] Massa, Massa... Megint. Hátra fuss!
[14:47] Maldonado szépen nyomja. Ügyes volt a kerékcsere taktika is.
[14:48] Hihetetlen, hogy az egykor nagynevű Ferrari-ból mi maradt napjainkra... Szánalmas látni.
[14:50] Az első hely nagyon szép lett volna, de a második hely sem lenne rossz, tekintve, hogy Maldonado van az első helyen...
[14:53] Kobajasi kamikaze is adja rendesen :D
[15:02] Hamilton se százas, az biztos :)
[15:05] Massa szegény. Button körbeautózta.
[15:06] Újra vezetünk, de sajnos ez csak átmeneti lesz...
[15:08] És még Raikkonen-nel is számolni kell...
[15:11] Raikkonen most velünk van!
[15:12] Ez nem tartott sokáig. :(
[15:14] Gyerünk, Fernando, meg kell fogni! :D
[15:16] Alonso-nal lecsúszott a rostély most...
[15:18] A gumik nem biztos, hogy bírni fogják. A kerékcserébe meg bele sem gondolok... Ha kell, akkor az szopóka.
[15:22] Wébernek igaza van, felesleges lenne még most támadni...
[15:24] Nem tudom, hogy honnan megy ennyire Maldonado szekere... Nincs ebben a Ferrari-ban annyi szerintem, hogy megfogja.
[15:27] Csak nehogy Raikkonen nevessen a végén...
[15:28] Gyerünk Fernando, gyúrd ki a belét annak a szappantartónak...
[15:29] Lehet, hogy Maldonadonak előbb elfogy a gumija? Remélem...
[15:30] Jöhet a chiptuning :D
[15:31] Csak sajnos nő a távolság Alonso és Maldonado közt...
[15:34] Kobajasi kamikaze büntetett ismét :D
[15:35] Kedves rendező kartárs! Láthatnánk az élen állókból valamicskét?
[15:36] Maldonado ezt már csak elveszíteni tudja. Szépen megy elöl, megérdemli ha nyer.
[15:37] Alonsonak szép lesz az a második hely is és azzal én is elégedett leszek. Persze sokkal szebb lett volna az első, de ne legyünk elégedetlenek.
[15:40] Raikkonen talán már nem veszélyes.

Hozzászólások

Két dolgot nem értek:
-Hol volt eddig ez a Williams?
-A Lotusoknak miért csak az utolsó szakaszban ment?

a tv-s közvetítés színvonala felháborító, írni fogok a megfelelő helyre. majd jelzem, ha kapok választ.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Soha nem hittem volna, hogy visszasírom Palik Lászlót, az idei közvetítés egyszerűen sz@r. Még a Palikos időknél is rosszabb.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Szerintem vállalható kompromisszum, ha az egyik kommentátor nem különösebben ért hozzá, amíg hagyja, hogy Wéber Gábor kijavítsa.
Amióta nézem, szerintem messze a legrosszabb a Palik-Czollner páros volt. Palik egy idióta, Czollner akkoriban annyit se értett hozzá mint most Mezey. Később, mikor Czollner javult, akkor meg nem hagyta Palik, hogy kijavítsa.
Lényeg a lényeg: Wéber nagyon jó szakkommentátor, Mezeynek még kell idő, de szerintem ugyan úgy belejön, mint Czollner annó.

(eltúlozva) fél szezon ideje már volt, nagyjából közpénzen, fixme. immár a csapatokkal sincs tisztában, nemhogy a pilótákkal. nézd vissza a mai futamot, nagyjából 10 helyen baszta el csak ezt. a végén már félt pilóta nevét mondani. rádióba is belepofázott az első x körben és kb annyira biztos / bízik magában mint én benne. nem is ragozom, engem nagyon zavar + romboló erejű.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Viszont ez mind tanulható, és minden alkalommal ki lett javítva. A Palik-Czollner a vége felé az ilyeneket nem egyszer elsunnyogta (amúgy épp a szezon negyedénél vagyunk).
BTW én visszasírom a 94-95-ben kitalált cápaorrú autók előtti időket, amikor minden kocsi orrán volt hely egy hatalmas számnak, és egy rendszeres nézőnek komentátor se kellett, hogy ez alapján beazonosítsa a kocsit. Azt meg végképp nem szabadna engedni IMHO, hogy a Toro Rosso és a Red Bull ennyire egyforma festést használjon.

Ja és mindenkinek javaslom, hogy a verseny mellett nézze a live timing-et (akár ezzel), úgy elég egy autót beazonosítani, rögtön lehet tudni, hogy kik vannak körülötte.

RB & TR: igaz is lehetne, de a kommentátort azért is fizetik, hogy az 1m^2 citromsárga felületet meglássa. én anyósomék 50cm-es Orion CRT TV-jén simán látom. de nem csak ez van, hanem Vettel vagy Webber, Hamilton vagy Button, Alonso vagy Massa dilemma: pl. TV-n látok messze egy ~Ferrarit, ~sárgás sisak a pilótán. közvetítés: ~"a háttérben a Ferrariiiiiiiiiiiiiiiiiiiii éééééééés Massa". én magam láttam jó előre. hallottam olyat az előző futamon, hogy "Pedro Maldonado" (itt kis segítséget kérek, hátha rosszul emlékszem: szóval FIXME, de szerintem jól rémlik). nem Mezeyre haragszom félreértés ne essék: arra aki nem veszi ki onnan, a kommentátor biztosan igyekszik amennyire tőle telik. vagy épp a boxban kifelé pattogó McLaren, amit magamban mondom "omg mi a fasz?" - a kommentátornak is leesett a dolog 5 perc múlva a harmadik ismétlésnél. apróságoknak tűnnek ezek, csak sok a sok kicsi sokra megy + az ötödik futamon már kurva unalmas, és kicsit elveszi a kedvemet.

más: kiírják, hogy rádióbeszélgetés jön, erre 1mp múlva reklám, fckjeah :D legalább visszavennék a reklámot 10mp késésre, vagy a kommentátorok elmondták volna miről beszéltek, mert engem érdekel az ilyesmi. mondjuk ez csak a mai eset volt, de a "sok kicsi..." sorba szépen beillik. szóval a teljes közvetítés nem méltó a F1-hez szerintem, pedig érintett szakértők csak lennének: mi magunk is érintettek vagyunk egy futam erejéig.

mindezt nem kötözködés jelleggel írom, valóban zavar a dolog. minimális szabadidőmben úgy várom a futamot, hogy csak na - de kicsit lelomboz a színvonal.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

RB & TR: Ebben igazad van, én azért nem tartom jónak, hogy így vannak festve, mert jó lenne, ha kiírás és kommentátor nélkül is azonnal tudnám ki van a képen. És legalább az autó megállapításához ne kelljen egy 20x40-es felület színét nézni.

Pattogó McLaren nem értése: Ilyeneket rendszeresen csinált Palik, Czollner meg főleg. Palik pl egy alkalommal őszintén megdöbbent azon, hogy kanyarban közelebb vannak egymáshoz az autók, mint egyenesben, sőt azt gondolta, hogy a hátsó autó gyorsabb a kanyarokban, az első meg egyenesekben. És ők képesek voltak fél órákat gondolkozni ilyen hülyeségeken, az őrületbe kergettek vele.

Rádióbeszélgetések: igen, ezt tényleg botrányosan kezelik, Wéber elég gyakran bele is dumál.

Reklám: Basszus, még az RTL is csak az utolsó 2-3 évben nyomott reklámot futam közben, nem igaz, hogy egy közszolgálati tévénél is ez kell...

Szerintem jelenleg nincs igazán jó magyar F1 kommentátor (Wéber csak szakértőnek jó). Bár Czollner egész épeszű lett azután, hogy Palik eltűnt, szerintem még mindig jobb így, hogy valaki újat kerestek (Mondjuk Mezey közvetített Palikkal az mtv-s idők végén, nem emlékszem akkoriban milyen volt). Bár pl Vályi Pistát a totalcartól egyszer meghallgatnám.

És nem hiszem, hogy gyors javulásra számíthatunk. Szerintem max a szezon végére fog belerázódni, Czollnernek is kb ennyi idő kellett.

ezek atvettek a cuccot reklamostol sponzorostol az egeszet az rtltol..

szerencsere en tudom nezni a romanoknal is (hdba, m1 hd nincs), azok se szarabbak mint ezek (persze weber hianyzik), de reklam nincs (csak az 1 oras felvezeto es a verseny kozott), igaz ma nem nem mutattak meg a sajtotajekoztatot.. nem mintha m1en sokat lehetett volna belole erteni, foleg hogy a csavo magan majdnem elrohogte magat, romanoknal van amikor adjak a tiszta hangot is akkor atszoktam tenni a hangot hogy rendesen ertsem mirol van szo.

--
http://blog.sartek.net | https://twitter.com/sartek

Számomra a kommentátor egyfajta körítés a műsorhoz. Amíg nem makognak és ordibálnak bele a műsorba, mint ez a bunkó, arrogáns f*sz Palik és a másik barom, szóval lehet tőlük élvezni a műsort, nem zavarnak be, nincsenek „útban”, addig jó. Bár ma Mezey is ordibált egyszer, ha jól emlékszem. Amit a tévében mutatnak, azt én is látom, a sisakokat is nagyjából ismerem. Ha ezt elnézik néha, hát istenem... néha belefér. Ami extra infót mondanak közben, azok egy részét el lehetett olvasni a Forma-1-es hírportálokon (bár amikkel eddig találkoztam a magyar nyelvűek közül, mindegyik vagy idegesítően szenzációhajhász, vagy teljesen magyartalan, vagy erőszakosan tolja az ember arcába a reklámjait, vagy nem ez a fő területük, ezért nagyságrendekkel kevesebb a hír, mint a többi oldalon), a többi viszont hasznos. Azt mondjuk nem értem, hogy mi a búbánatot keres a stúdióban egy kajakozó, boxoló, meg ilyenek néha, de a Szabó-Wéber duó nagyon is jó, hogy ott van.

Csak nekem furcsa, hogy nem lehet online nézni a közvetítést?
(Oké oké jogdíjak meg miegymás. De az RTL-nek lenne elég sávja mobil eszközökre is közvetíteni.)

http://www.dealextreme.com/p/usb-dvb-t-tv-dongle-with-remote-8309?item=…

Nekem ilyesmi van lassan 3 éve, anno átszámolva 3300 HUF volt, megy windows és linux alatt, ezzel néztem HD-ban a saját kis antennájával a futamot.

Ma már nem ezt venném, hanem olyat, amin rendes antenna aljzat van, könnyebb vele külső antennát használni. Valami ilyesmit:

http://www.dealextreme.com/p/usb-2-0-dvb-t-tv-dongle-w-remote-control-b…

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

azért írom ide amit írok külön szálat indítva, hogy a Williams csapat tűzesetével ne keveredjen: MSC 5 rajthelyes büntetést kapott 05.27-re, bár az ő elmondása szerint Senna elindult jobbra védekezni, majd behúzott balra, ami közel szabálytalan.

no, ezt én kiegészíteném azzal, hogy balra (ha kevésbé illegális dolgot szeretnék belemagyarázni a dologba, akkor az ideális ívre) húzás közepén Senna ráadásul félút után úgy gondolta, hogy jó ott neki ahol van :D ráadásul a kanyarsebessége ránézésre kisebbnek tűnik, mint lennie kéne. szóval MSC igen elbaszta, de leginkább ott, hogy többet nézett ki Senna-ból. ebbe a kanyarba úgy mennek be leginkább, hogy az egyenesben előbb rendesen balra húznak, majd a kanyar belső ívéről jönnek ki a kivezető út bal oldalára (magára a következő bal kanyar belső ívére majd a kivezető egyenes jobb oldalára esve), hogy a leírt körívek picit nagyobb sebességet engedjenek obo. vagy ha védekeznek, akkor eleve a belső ívet fogják az ideális íven autózó elől (ez az első kanyar gyomrában ütközik majd ki) és törekednek egy erős kigyorsításra (jelen esetben ez nem jó ötlet, mert külső kanyaríven maradva a következő kanyar belső ívére esik az üldöző akaratlanul is). kb középről és relatíve kis sebességgel elég érdekes ötlet kanyarodni, de a copyright immár Senna neve elé lesz felírva :D nézd meg a videót, egyébként tényleg látszik a jobbra-balra játék amit mond, szóval annyira nem egyértelmű a dolog. az őket üldöző fedélzeti kamerájából látod az ideális ívet, ez a "kamerás" autó az ami ott halad(na).

azért, amit én írtam anno a Palik-érában közvetítés alatt leugatták az elöl haladót, mert lehetetlen íven autózik és így enyhén veszélyes a dolog. megkeresem majd az utóbbi esetet ha lesz rá időm, olyasmi jelzővel is illették a pilótát, ami nem F1 képességekre utal. ez nyilván nem mentség, de van egy ilyen oldala is a dolognak.

fixme, ha nem jól gondolom

--
Vége a dalnak, háború lesz...