Mikor használtál utoljára betárcsázós internet kapcsolatot?

Kevesebb mint fél éve.
2% (8 szavazat)
Kevesebb mint egy éve.
1% (5 szavazat)
Kevesebb mint két éve.
1% (3 szavazat)
Kevesebb mint öt éve.
1% (6 szavazat)
Kevesebb mint tíz éve.
14% (72 szavazat)
Több mint tíz éve.
72% (376 szavazat)
Soha nem használtam betárcsázós internetet.
10% (50 szavazat)
Összes szavazat: 520

Hozzászólások

Óhhh, azok a régi szép idők, mikor még csak 3-4 pornóképet lehetett letölteni, aztán beosztani aznapra, mert percdíjas volt a net, és aranyárban... Ajjh. *Elmorzsol egy könnycseppet*

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 42.1 x86_64

Kollégám válasza, amikor egy tanuló srác kérdezte tőle, hogy milyen volt betárcsázóson netezni:
"Amikor szükségem volt egy pornóképre és elkezdtem letölteni a cicis-puncis nénit, akkor max a ciciig jutottam el, továbbiakban nem volt már rá szükség. Puncit sosem láttam..."

Amikor a havertol kolcsonkaptam ket hetre az elso PC-t (486), akkor a Doom2 mellett meg az volt az erdekes, hogy vannak szexkepek is (elotte par evvel egy XT-n dolgoztam, azon nem voltak :). A gond ott volt, hogy ezek nagy floppyn voltak, igy nem sokkal volt jobb a betoltesi sebesseguk, mint a modemes nete :)

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Ha az OTP terminál is játszik (bár azon nem igen volt internet) akkor 5 amúgy több mint 10. :)

2003-ban, amikor új lakásban költöztünk és nem volt még ADSL bekötve. Telefon már volt. HUP-ot meg kellett szerkeszteni. Ültem az üres előszobában a földön, fél méter telefonkábellel és "pon"

--
trey @ gépház

ááá .... micsoda szép hangok :):):)
... fiatalkoromban +tanultam, és 1 pc-s modemkártya+mikrofon segítségével összecsicseregtem a partnercég faxmodemével ...:):):)
másnap a nővérkék "boldogan" telefonáltak, hogy másfél méter értelmezhetetlen adatot f0$0tt ki magából a faxmodem, amit az előző héten helyztünk üzembe ...
... szívesen jártunk oda "szervizelni" :):):)
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

Kevesebb, mint 10 evre szavaztam. De hamarosan megint fogok. Poenbol. (Angliaban meg mindig vannak dialup szolgaltatok.)

--
http://blog.htmm.hu/

Klasszikus dialup Internet kapcsolatot kb. 7-8 éve, viszont néha használok hagyományos modemet rendszerek távoli elérésére (PPP-vel, illetőleg sima terminálból is, áj láv zmodem fájl transzfer)

Szerintem több mint 10 éve, de a fene se tudja...

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

2005 decemberétől van ADSL internet szolgáltatásunk, tehát azóta egyszer se használtam betárcsázós internetet. Emlékszem, régen egy mp3 letöltése akár percekig is tartott (régi szép idők, 14.4 kbit/s...).

Több mint tíz éve. Emlékszem hogy uhun csak 33k-t tudott az 56k-s modem.

Talán épp a descent 1-et (vagy valamilyen szabad verzóját) próbáltam letölteni synaptic-al, amikor erre rájöttem :)

vannak országok, ahol még a mai napig ez van, és ez is csak külön engedéllyel érhető el...

Tegnap, olyan helyen voltam, ahol csak GPRS volt, de EDGE, se 3G. ;)

Szep dolog volt, mikor a fizetesem fele ment a net elofizu+telefon kombora...Kovetkezo honapban ADSL lett.
De egy haszna volt: nem voltak trollok. Ertelmes, erdekes embereket ismertem meg igy anno.
Forumok nagyreszt kimaradtak, hiszen a fremail betarcsazos csak a telefont vitte, net-elofizetest nem, de neha azert be tudtam nezni
az Internetto (kesobb az index) torzsasztalra is es kitarult a vilag :) Vagy nagyritkan megkockaztattam az IRC-t.

Emlekszem, egy Linuxos CD-t (doksik) egy honapig toltottem le, wget -m segitsegevel. Amikor lent volt, persze hibas volt, a fele szoveg olvashatatlan, a kepek szintugy, de letoltottem....

Ma meg minden idiotanak van internete - olyan is az egesz.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Láccik itt még fiatalok vannak.
Vajon hányan használtak betárcsázós, de nem internetet, hanem BBS-t?

BBS ~1996-97 körül volt utoljára.
Emlék:
amikor kért az ember egy arj-t BBS-en, mert megsérült a floppy amit könyvben hordtam. )

Modem:
Matávos szerelővel kellett egyeztetni, hogy közvetlenül be tud-e kötni a központba, hogy ne legyen osztó. Akkor volt a max. sebesség 5k. : )
Elég volt 5k ..., amikor intro-kat is ennyiben írtak : )

Elender ...

Ó hát beleolvastam, majd végig és hogyne emlékeznék. Felhozott még pár dolgot. A 'retek szöveg kirakása már csak a folyamánya volt az eredeti okoknak. Ez a leírás, cikk, akármi nagyon hézagos és lyukas. Kár, hogy csak ennyi maradt fent az egészből. Én pl. másik nézőpontból ismertem meg az egészet. Elenderék meg a biztonság az két külön planétán élt.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Aznap éjjel épp a neten ,,lógtam''. IRC-n kezdett terjedni a hír, hogy az Elendert meghekkelték. Talán még meg is van az oldal lementve .mht formátumban.
Aztán kis idő múlva megint! :D A másodiknál volt a vers, csupa e-betűvel. ,,E-len-der, nyeld be hengerem.''
Meg is érdemelték a büdös parasztok. Ennyi volt a szakértelem meg a biztonság. Az ilyen cégeknek el kell tűnni.

Nem csak fiatalsag kerdese....
- Amiga/PC elott C64, volt hozza modem (2400), de draga.
- Maga az Amiga/PC is draga volt, nem biztos, hogy meg tudtad venni.

'92-ben ovlastam a CoV evkonyvben a modemekrol, BBS-rol, de '97-ig nem votl PC-m.
'98-ban meg elofizettem az Internetre (haverral felesben korlatlanra, ugy erte meg). Paratlan napokon enyem volt, parosakon az ove...

Plusz ha van is PC/modem, egy kisvarosbol draga lett volna tarcsazni egy masik videki vagy akar fovarosi szamot. Szoval nem csak kor kerdese volt, ki mihez fert hozza.

Tevedtem, '93-94 evkonyv:
elso lap

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Ez egy Tolna megyei ceg volt (es mar akkor volt neki, vagy 1-2 even belul ) kabeles nete. Csak Dombovar messze van Szekszardtol, igy amig el nem koltoztem, addig ADSL volt.
Sajnos, nem engedelyeztek ugyanazzal a userpass-szal ket kapcsolodast. Az ottani rendszergazda egy bizonyos "Grin" volt, talan ismeros par embernek a hoaxrol meg a kulonfele Linuxokrol szolo leirasai.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Bár a BBS korszaknak csak a végébe csöppentem bele, nagyon szerettem.
Havertól kaptam meg a ,,friss BBS listát'', amikor lett modemem. Mint valami nagy, sejtelmes kincs, úgy járt kézről kézre a .txt fájl.
Vidékről sem volt durva a költség, ha az ember éjszaka csinálta.
A Pangea BBS volt a kedvencem. Onnan szereztem meg többek között a hírhedt SULI (a.k.a. Revenge on School) című játékot :-)
ZMODEM protokoll rulz, azzal volt a leggyorsabb a letöltés!
Egész más volt akkor a közösség.

Akkortájt egy szakfolyóiratban még olyan cikkek voltak, hogy hogyan írjunk tűzrutint assemblyben, 25 sorban. Nem voltak még divatban a 10 legjobb Windows tipp vagy Nagy vírusirtó-teszt szerű cikkek.

Aztán jött később a freemail, betárcsázós e-mail, de még Net nélkül. Freemail Chat levlista jelentette akkor a ,,közösséget''. Persze e mellett még ment a BBS.

'98-ban lett lopott netem. Valami céges accot nyomtunk fel egy cimbivel. Az korlátlan volt, és úgysem használták éjszaka. Amikor változtatták a jelszót, mindig kellett kölcsönkérni valakitől accot, hogy dictionary attack-kel tudjuk támadni a ,,miénket''. Kézzel generáltuk le a dict-et, text editorban. Triviális változtatásokat csináltak csak - gondolom, hogy az új jelszót is könnyen meg lehessen jegyezni. Évekig ment ez így.

IRC, e-mail, levlisták és statikus HTML oldalak. Ez volt akkoriban a Net. A BBS-ezés kezdett szépen lassan visszaszorulni - nagy bánatomra.
Ekkoriban még simán betelneteltél egy SMTP-re és írtál egy e-mailt, ha ismerted a protokollt. Nem volt divat sem az autentikáció, sem az SSL/TLS.
IRC-n a problémás arcokat szopathattad egy-egy hangup pinggel, amit a szolgáltatók még nem szűrtek, és elég jó arányban beszopták a modemek. Ezzel kapa volt az aznapi 125 Forintjának.
Az akkori PC-men egy napba telt egy CD grabbelése és mp3-ba enkódolása (Cyrix 6x86). Egy éjszaka alatt kb. egy albumot lehetett letölteni mp3-ban. Persze az mp3-at még csak PC-n lehetett hallgatni, pl. éjszaka netezés közben. Nem voltak mp3 lejátszók.
Az első debian telepítő CD-met négy éjszaka alatt töltöttem le, egy win32-re fordított wget.exe-vel (ezzel lehetett a legegyszerűbben folytatni a félbe hagyott letöltést). Talán a Potato első lemeze volt - a többit nem szedtem le, csak egyenként a csomagokat, ami még kellett.
2000 környékén működött a BroadCast Motel vagy bmotel rádió, amit WinAmp-pal, vagy xmms-sel hallgattunk. És volt IRC csatornája is.

Más volt a netes közösség abban az időben. Drága volt a modem és az előfizetés, nem volt mindenkinek. Csak akit tényleg nagyon érdekelt a ,,számítógép'', az áldozott rá. Nagyrészt a BBS korszak régi motorosaiból állt, az újak pedig hamar felvették a szokásokat.
A sulinettel kezdődött meg a felhígulás, ami az olcsóvá váló ADSL előfizetésekkel tovább folytatódott.

2001-3 környékén volt dialup internetünk Győrben. Sajnos a telefonvonal minősége hulladék volt, igy átlag fél-1 órákat birt ki, és szétszakadt. Pedig direkt jó modemet vettünk, (hw modem) és nem valami kinai vackot. 14 ezer forint volt (ez tizen sok évvel ezelőtt elég soknak számitott).

--
arch,debian,osmc,android,windows

A Telenornál mind a mai napig működik a régi dialup számuk: 20/9000340

Egyébként ténylegesen talán 2006-2007 körül használtam utoljára: Fujitsu-Siemens PL-720 + egy CF kártyahelyes modem kombinációjával. Ez volt az utolsó, ami még füttyögött kifele. Talán utána még egy-két alkalommal volt a fenti mobilszám, de az már kifele nem hallatszott...

Kapcsolódó két kérdés:
- mikor használtál utoljára faxot?
- szerinted mikor hal ki a fax?

- szerinted mikor hal ki a fax?

Épp tegnap volt egy ügyfelem aki a szükséges papírokat mindenáron faxolni akarta... Mondom neki ezzel 5-6 évvel elkésett, nyugodtan küldje el e-mailben. Néz rám bambán és megkérdi: ÚGY is elfogadják, ne hozzam be inkább az eredetit??

--
DigitalOcean SSD VPS 10$ kredittel(referral url!)

...talán nem soha ...
ezek a kövületek eléggé be vannak tokozódva, és túlélnek néhány technológiai cunamit ...
a fax is csak lassan fog kimúlni mint a floppy ...
//már jóideje van nyomtató, amire az okostelefonodról tudsz direktben nyomtatni ... innentől a fax okafogyottá vált//
:):):)
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

Ezt en is szeretnem tudni. Szerintem a baj megint ott kezdodik, hogy ezt a dontest is olyanok hoztak, akiknek fogalmuk sincs az egeszrol. Es mivel ezek az emberek vezetik az organizaciot, addig mindig az lesz, amit ok jonak latnak. Ha megsporolnak 5 centet egy het alatt, de hosszutavon veszteseg az egesz, akkor inkabb az 5 cent sporolast valasztjak. Utalom az amerikai egeszsegugyet. Ugy es ott basszak at a pornepet, ahol csak tudjak es erik. Eltekintve most a faxtol.

Majd, ha a gizikék is kihalnak, akik ezen szocializm... akarom mondani szocializálódtak.
A faxon kívül a pecsét a fétisük, akkor is, ha semmi jogalapja nincsen. Bár lassan kihalnak már a lányaik is, akiket betanítottak, mert pecsétet van ahol már nem kérnek, de aláírást olyan számlára, ahová nem kell, azért kérnek :)

Jujj, a pecsét... Meg a fejléces levélpapír... Tavaly előtt volt, hogy rajtam keresztül kért egy Gizike egy igazolást (német szoftvercégtől, angol nyelven, szerencsére hitelesített fordítást nem kértek...), az egyetlen kérése, hogy _fejléces levélpapíron_ legyen.

Megírtam a supportnak, hogy tudom, hogy hülyén hangzik, de légyszi, 10 percen belül küldték, ha jól rémlik digitálisan aláírt PDF-ben... fejléces levélpapírral. Forwardoltam, onnantól csak tippelni tudom, de valószínűleg kinyomtatták és iktatták valami pecsétes, aláírt dossziéba...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Ez mind pszichológia. A falusi embernek, aki még A4-es papírt se látott, talán misztikus dolog a pecsét meg az aláírás.
Pedig egyiket se nehéz hamisítani.
Ráadásul a grafológia az Akadémia állásfoglalása alapján nem is tudomány, így bíróságon sem lehet grafológus véleményét figyelembe venni.

Úgy tudom, 2012. óta.
Akkor kérte ki a Legfelsőbb Bíróság az Akadémia állásfoglalását.
Mivel sok utóbbi perben sem vették ezt figyelembe, vannak olyan ügyek, amiket újra is kell tárgyalni e miatt.
A grafológus már nem számít szakértőnek, ennek ellenére sok esetben mégis kirendelték.

Írásszakértő lesz az nem grafológus.
Az írásszakértő úgy viszonyul a grafológushoz, mint az asztronómus az asztrológushoz. Az írásszakértők eddig is és most is elfogadott szakemberek voltak, akik azt vizsgálják, hogy az adott kézírás az adott személyhez tartozik. A grafológus, nos, inkább hagyjuk... Tömören, nem véletlen, hogy kibaszták őket a bíróságról.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

+1

És írásszakértő laborban azt is meg tudja állapítani, hogy adott írás melyik tollból származik, és azt is, hogy azonos papíron, azonos tollal írt szövegrészek egyidőben, vagy időben eltérően lettek-e leírva.
(Volt egy perünk, ahol ezt kellett igénybe venni annak bizonyítására, hogy az alperes a szerződésben utólag húzott át ey szövegrészt, s írt feölé tollal valamit - nyílván ő azt állította, hogy a szerződés aláírásakor, közösen egyeztünk meg a szövegrész áthúzásában és a tollal való átírásában. Az igazsgáügyi/bünügyi írászszakértő labor pedig be tudta bizonyítnai, hogy a szerződésen szereplő aláírások, valamint az áthuzigálás más tollal történt (a bíroságon bemutattuk a tollat is, amivel aláírtunk, és ezt is igazolta bűnügyi labor, hogy az aláírások valóban attól a tolltól származnak), és azt is bebizonyították, hogy az áthuzigálás nemcsak más tollal, hanem később is került a papírra, mint az aláírások.
Bámulatos, hol tart már a tudomány. :) Az írászszakértő ilyesmikkel foglalkozik, valóban igazad van, hogy a grafológus nem ugyanaz.)