Citrom levét a fekete teába...

Címkék

facsarom
9% (38 szavazat)
kézzel nyomom bele
24% (101 szavazat)
beleöntöm (citromlé)
20% (86 szavazat)
citrompótló (teaízesítő) tablettát használok helyette
2% (7 szavazat)
Egyéb: nem teszek citromlét a teába / csak zöld teát iszok / nem iszok teát
46% (194 szavazat)
Összes szavazat: 426

Hozzászólások

Én nagy barátja vagyok már kb. 20 éve. Sajnos azt kell mondanom, hogy egyre több helyen már csak a hamisított verziót lehet kapni. Onnan ismerhető fel, hogy az eredetinek nem csak az illata, hanem az íze is intenzíven füstös. Azonban az általam ismert beszerzési helyeken már csak olyat lehet kapni, aminek az íze csak nyomokban tartalmaz füstös ízt.

Kb. 5 éve már az eBay-en, Angliából vásárolom. Ha féléves adagot veszek meg, akkor a szállítással együtt kb. annyiba kerül, mint az itthoni beszerzési helyeken. Úgy, hogy az eBay-en is a drágábbak közül választottam. Mindig ugyanattól a kereskedőtől vásároltam, de az utolsó, ősszi adag sajnos már szintén hamisítvány volt.

Egyébkén szakértők szerint élettani szempontból egy értéktelen tea, de ez engem nem zavar, mert nem az élettani hatásai, hanem az íze miatt iszom.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Az enyémnek az íze is intenzíven füstös volt, nem volt abban hiba! :-)
Pedig szeretem a karakteres dolgokat. Lehet, hogy csak nem a megfelelő időpontban és módon találkoztunk.

Általában engem sem az élettani hatások érdekelnek, ha ételről vagy italról van szó.
Sajnos a kedvenc beszerzési helyem nekem is megszűnt/eltűnt. Győrben van egy teaház, ahol elég lelkiismeretes a srác. Ott szoktam feltankolni arra jártamban.

"A fekete tea gazdag antioxidánsokban, így csökkenti a gyulladást, ami összefügg számos krónikus betegséggel, köztük a szívbetegséggel és a cukorbetegséggel. Azonban már az egészen kevés tej is (tehén- vagy szójatej) tönkreteszi ezeket a pozitív hatásokat. A tejfehérje ugyanis kötődik a tea antioxidánsaihoz, és megakadályozza a felszívódásukat. Mi több, a tej ebben az esetben nem képes megfelelően kalciumot sem átadni. A teában lévő koffein ugyanis csökkenti a kalcium felszívódását. Ezért a citromos tea sokkal jobb, mert a citromlé ténylegesen megnöveli az antioxidánsok mennyiségét úgy, hogy a szervezet képes is azokat felvenni."
forrás
Én szoktam 100%-os narancslével is inni, próbáljátok ki.

Én "sznob tejes teás" vagyok, de amúgy nekem mindegy, hogy ki hogyan issza. Én tejjel szeretem, pont. Ha valaki citrommal szereti, igya citrommal. A nagymutter 1:1 arányban higította gyümölcslével (ami egyébként nem rossz). Láttam már olyat, hogy valaki szörpöt tett bele.

tl;dr nekem mindegy, hogy ki mit tesz a teába, ha azt a négy fal között teszik :)

Ha van itthon citrom, akkor facsaróval facsarom, a maradékot héjastul megeszem cukorral.
Ha nincs, akkor citromlé.

Ha van kéznél facsaró akkor facsarom ha nincs akkor kézzel nyomom bele.
Ha csak citromlé van akkor beleöntöm.
Ha csak citrompótló van akkor azt rakok bele.
Ha nincs semmilyen citromféleség akkor nem iszom teát.

Teát csakis tisztán, cukor, citrom, tej stb. nélkül.

"[...]és van olyan bor, amit nem lehet tisztán meginni."

Hátizé... nyári melegben nem rossz a fröccs, de azért itt ebben az állításban tudnék mivel vitatkozni :D
Az a "bor" ami tisztán nem iható, az nem bor. Ez még csak nem is ízlés kérdése hanem tény. Ez most kb. olyan mintha összevetnék egy jófajta Cabernet Sauvignon-t, Merlot vagy Aszút mondjuk egy Cserszegi Fűszeresnek marketingelt koccintóssal.

Remélem érthető mire akarok kilyukadni, de azért mégegy példát hoznék: Hiába van ráírva a Kannás Halálra hogy bor, attól még nem lesz az.

Üdv. bnv

A két mondat külön-külön is magyarázatra szorul. Megtennéd? Persze, ízlések és pofonok. De az aszú attól még bor marad, legalább annyira, amennyire egy Cabernet vagy egy Merlot. Sőt, egy jó aszú még akkor is bor lesz, amikor a legjobb Cabernet-d emléke is évtizedek óta eltűnt. De várom az elemzésed.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Ha egy bort a tartossaga minositene, akkor a kannas vinne a palmat. A aszu egy emelygos, cukros, indokolatlanul edes dominanciaju ital, ami az elvezeti, fogyaszthatosagi erteke alapjan nincs partiban egy minosegi szaraz voros boreval. Az aszut fokent a bort ritkan fogyasztok, abbol is az edes fajtak kedveloi magasztaljak, akik egyebkent is kedvelik az izesitett palinka es likor-jellegu italokat. Egy minden nap bort fogyaszto a ma piacon levo aszukat nem sorolja a fogyaszthato kategoriaba. De hat kinek a pap...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Szép kis általánosításokat írtál. Gyűlölöm az „ízesített pálinka és likőr-jellegű italokat”. Szinte csak házi főzésű pálinkát iszom, kizárólag szobahőmérsékleten és étkezés után elszopogatva. Akár fehér-, akár vörösborból kizárólag szárazat veszek, és nem tudok olyan kényszerhelyzetet elképzelni, hogy ezeket édes formában fogyasszam. Egy kivétel: az aszú és rokonai.
Kifejezetten utálom pl. a jégbort, mert nekem már elsőre az volt a véleményem, hogy ezt olyan szerencsétlen sorsú népek találták ki, akiknél nem volt elég meleg és napfényes a klíma, így trükköznek a cukortartalommal.

„Egy minden nap bort fogyaszto a ma piacon levo aszukat nem sorolja a fogyaszthato kategoriaba.”
Ezt inkább nem minősítem, mert a durván személyeskedő minősítés miatt kitiltanának a HUP-ról. Maradjunk annyiban, hogy szerencsére nem te döntöd el, ki mit és hogyan igyon.
Párhuzam: sok sznob, kávébuzi is hasonló formában osztja az észt, hogy hogyan kell a kávét tökéletesen elkészíteni. Természetesen az alap a csoda presszógép. Pár éve egy világbajnok barista meg azt mondta, tök mindegy, milyen módszerrel készíted el, az ízlés kérdése. Az alapanyag legyen jó.
Úgyhogy ne a te vagy a sznob ismerősi, szesztestvéri köröd szokása alapján akard meghatározni, milyen vagy milyen típusú a jó bor!
A jó ízlés nem baj, a sznobság és a merevség sem, csak kicsit gáz. ;)

____________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

A kávéhoz hadd szóljak hozzá.

> Pár éve egy világbajnok barista meg azt mondta, tök mindegy, milyen módszerrel készíted el, az ízlés kérdése. Az alapanyag legyen jó.

- Minden szava igaz.
Szerintem az ízlésnek van egyfajta ,,pillanatnyi'' összetevője is, amit többféle időállandójú folyamat szuperpozíciójaként fogok fel. Nagyobb időállandójú komponens pl. a megszokás, hozzászokás. Amikor kipróbálok mondjuk egy újfajta pörkölést, van, hogy először nem is ízlik az eredmény. Aztán ahogy többször próbálgatom, ízlelgetem, megismerem az előhozott ízeket, van, hogy egyszer csak elkezd tetszeni. Mintha egyszer csak megérteném, miről szól.
Kisebb időállandójú komponens az ízlést tekintve pl. a pillanatnyi fizikai és lelkiállapot, az időjárás, és egyes külső befolyásoló tényezők.
Szerintem ezektől mind függ, hogy valamit milyennek érzel. Nagyon fontos még, hogy milyen élményeid fűződnek az adott ízhez vagy illathoz.
Definitív értelemben ezért nem is beszélhetünk ,,jó'' vagy ,,rossz'' kávéról illetve teáról. Adott kávé vagy tea legfeljebb statisztikailag tekinthető jobbnak vagy rosszabbnak (általában több vagy kevesebb ember szereti).

Jó dolog az eszpresszó, de messze nem az egyetlen elfogadható módja a kávé elkészítésének. Nem is mindenfajta kávé jó eszpresszónak.
Szinte bármilyen eszközzel lehet finom kávét főzni, ha értesz hozzá.
Az iskolai osztályunkban volt egy lefingott zongora, ami csak porosodott, senki nem foglalkozott vele. Néha játszogattam rajta délután, amikor már mindenki hazament. Általában konstatáltam, hogy hát igen, milyen hamisan szól, ráférne legalább egy hangolás, nem is lehet szépen játszani rajta.
Történt egyszer, hogy valamilyen alkalomból ott járt a zeneiskola igazgatója, és meglátván a zongorát, bemutatott rajta egy darabot az osztálynak. Hát, ott én nagyon meglepődtem, hogy az a zongora milyen szépen is tud szólni! Akkor jöttem rá, hogy nem a hangszer számít...

:) Igen, ez kb. az ínyenc hozzáállás. Nem szabályok vannak, hanem élvezet. :D Amire én is szívesen törekednék, csak egyszerűen nem akarom rászánni az időt, mert olyan sok minden másra lehet használni. Pl. a gyerekkel tölteni. :)
Zene: BTK-n egyszakos lévén töltelékórát kellett felvenni, az egyik a zeneelmélet lett. A tanár kétsávos szalagos magnóra Kossuth középhullámról felvett zenéket mutatott. Mert ő tudta, mi az a zene, neki nem kellett hallani a Dolby Stereo-t. :)

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Igen, az idő!
Néha muszáj rászánni, egy-egy pillanatra (vagy félórára) megállni.
Számomra ez feltöltődés.

A zenével kapcsolatban még fiatalabb koromban lettem figyelmes egy érdekes jelenségre, ami teljesen egybevág az általad leírtakkal:
Rossz minőségű rádión, esetleg zajos környezetben hallgatsz egy zeneszámot. Amennyiben a számot most hallod először, pocsékul szól. Viszont ha korábban már hallottad jó minőségben (esetleg többször is), akkor a SOKOL recsegős hangszórójából is szépnek fogod hallani. Az agyad ,,kipótolja'' a hangokat.

ízlésről kár vitatkozni, személyeskedni meg pláne. felőlem mokkacukrot is tehetsz bele, ha neked úgy jó. ettől még a tény tény marad, az aszú, szamorodni és társai nincsenek egálban a minőségi száraz borokkal (az utóbbi évek aszú kínálata pedig szerintem kifejezetten szar). ettől még ihatod, a te dolgod, csak ne akard jó ízlésnek beállítani... :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Az a gond, hogy a két műfajt nagyon nehéz összehasonlítani.
Nem vagyok egy nagy boros. A kávé és a tea inkább az én asztalom.
Alapvetően magam is a száraz vörös fajtákat fogyasztom leggyakrabban (hazai kínálatból Bock Józsi borait szeretem a leginkább, illetve néhány francia és spanyol fajtát - olykor nyersebb kalandokra is vevő vagyok, pl. egy Ördögre, de ez már igazán hangulatfüggő).
Mindezek mellett az aszú élményéről se mondanék le. Főleg nagyobb családi összejövetelek alkalmából kerül kinyitásra egy-egy üveg, könnyebb húsok mellé. Mint egyfajta desszert.

Nem tudom. A borokat csak műkedvelői szinten ismerem. Megvan az a néhány bevált fajta, amit rendszeresen fogyasztok.

Különben a kávéval vannak sokan így. Az instant, 3in1 és automatás kőporkávék térhódítása számomra azt mutatja, hogy sietnek az emberek. Tökmindegy, mit isznak, csak meleg legyen és cukros. Aztán ha még úgy se jó, lehet beletenni egy kis komplettát. A szüleim is ilyen borzalmat isznak, és szeretik. Hiába ajánlom fel, hogy ha átjönnek, csak úgy kóstolás végett főzök egy jó feketét, ott előttük pörkölöm meg, érezhetik az illatát, stb.
Nem kell, mert nekik az ,,erős''.
Szerintem ha kávézóm lenne is ugyanezt innák.

a kávézás akkor lett igazán meghatározó számomra, amikor elkezdtem jó minőségű kávét vásárolni és vettem egy jónak számító kávégépet. Addig én is minden szart megittam kávé gyanánt. :)
Ez az "erős a kávé" egy tévhit, az a kávé erős, ami rosszul van elkészítve.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Igen, a jó minőségű alapanyag talán a legfontosabb.
Meg hogy minden készítési módhoz a hozzá illő fajtákat használd. Pl. vannak kávék, amik sehogy se lesznek jók, ha nagyon megpörkölöm. Mivel én jó feketén szeretem, ilyeneket már eleve nem is veszek. Vagy pl. a crema-mániások sosem lesznek igazán boldogok, ha 100% arabicából indulnak ki.
Egyébként nem szabad elfelejteni, hogy nem az espresso a kávé egyetlen megjelenési formája.
Az olasz kollégáink nagyon kávéőrültek, velük szoktam konzultálni alkalomadtán. Általában ők is úgy kezdik, hogy ha ilyen kávéfőzőhöz kell, akkor olyan meg olyan fajtát kell venni.

A másik nagyon fontos elem szerintem a frissesség. Nem mondom, hogy mindenki pörköljön otthon maga, de legalább frissen darált anyagot érdemes a gépbe tölteni.
A cégnél darálós espresso gép van, de van egy kis bypass ajtaja, ahol betölthetsz őrleményt is. No én szoktam vinni a reggel frissen megdaráltat. Történt egy pénteki napon, hogy nem fogyott el mind, de sajnáltam kidobni. Amikor hétfőn lefőztem, egyértelműen hiányzott belőle valami. Nem lett szar, vagy ilyesmi, csak nem volt már benne az a gazdag, virágos illat, ami pénteken még igen. Ettől még simán jó kávé maradt, de ez a pár nap már elég volt ahhoz, hogy eltűnjenek belőle ízek, illatok. El lehet képzelni milyen akkor az, amikor egy pekedliben otthon hetekig aszalod a szekrényben.

Mindezek mellett magam is iszom olykor ,,porkávét'', egy másik posztomban kifejtett okokból.
Ahogy ott is írtam, szerintem abszolút értelemben nem létezik jó vagy legjobb kávé. Az ízlés nagyban függ attól is, hogy egy dolog milyen emlékeket, érzéseket idéz benned.

Magam inkább maradok a zölden tárolásnál és itthon pörkölésnél. Zölden tényleg nagyon sokáig eláll.
Természetesen megértem, hogy nem akar mindenki ennyit szarakodni. Jó szívvel szoktam ajánlani az ismerősöknek, hogy inkább szemes kávét vegyenek (jó minőségűt), és egyszerre csak keveset, hogy ne kelljen otthon sokáig aszalni. Főzés előtt a darálás már nem olyan sok idő, és megadja a felütést, a kávézás hangulatát. A nagyon sietőseknek, vagy a munkahelyre meg ott van a darálós presszógép.

A hűtőben tároláshoz nem tudok hozzászólni. Még sosem próbáltam, mert tartottam a lekondenzáló párától (jó-jó, tudom, most már vannak no-frost hűtők is, amikben száraz a levegő).
Pörkölés után ki szoktam csak tenni a spejzba, ott jó hűvös van.

Van, akinek tenyleg eros a fozott kave. En pl. kizarolag egyfajta porkavet iszok, amiben szinte alig van koffein, mert en egyreszt csak az ize miatt iszom, masreszt meg ha barmit iszok, aminek egy picit is magasabb a koffeintarttalma, mint amit megszoktam, olyan szivdobogasom van, hogy a torkomon ugrik ki, nem egy kellemes elmeny. Ezzel egyutt, ha letezne porkolt/fozott kavebol gyenge verzio, biztos, hogy kiprobalnam, de eddig kb. ketszer ittam fozott kavet, akkor is ugy, hogy egy fel ujjnyi kavet higitottam egy bogre tejjel, es ugy volt szamomra ihato. Mindketto valami izesitett valami volt, otletem sincs a neverol, az egyikrol tudom, hogy tokre mogyoros volt az illata.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Létezik olyan kávé, amiből még zöld korában kioldják a koffeint. Innentől a folyamat (pörkölés, darálás, elkészítés) ugyanaz, mint a koffeines verziónál.

Egyébként az erősebben pörkölt kávénak is kisebb a koffeintartalma (hogy pontosan mennyivel, illetve hogy az Neked már jó volna-e, azt sajnos nem tudom.)

Jómagam 6-8 kávét iszom naponta. Ha nagyon túltolom, esetleg picit zsömbölyög a fejem, de hamar elmúlik. Van, hogy még este fél tízkor is főzök egyet, de simán alszom utána.
Ismerek olyat is, aki egyenesen elálmosodik a koffeintől.
Anyukám egyébként ugyanezekre a dolgokra panaszkodik, amiket Te is leírtál.
Nem vagyunk egyformák.

A koffeinmentesítés egy folyamat, melyben a kávébabok, a tealevelek vagy egyéb koffein-tartalmú anyagok koffeintartalmát eltávolítják. Bár a koffeinmentesített termékeket legtöbbször „koffeinmentesnek” nevezik, ezek még így is tartalmaznak valamennyi koffeint; az Egyesült Államok maximum 3%, az EU 0,1% koffeintartalmat engedélyez a teljes tömeghez képest.

A kívánt csökkentett koffeinszintet számos módszerrel lehet elérni. Ezeket általában a pörköletlen (zöld) babokon hajtják végre, és az eljárások leggyakrabban gőzöléssel kezdődnek. Ezután a kávébabokat olyan anyagban áztatják, ami kivonja belőlük a koffeint úgy, hogy a bennük levő egyéb illat- és ízanyagok sértetlenek maradjanak. Mivel a kávé több mint 400, élvezeti szempontból fontos vegyi anyagot tartalmaz, ezért a tökéletes végeredmény elérése kihívást jelent.[1]

Idézet forrása: https://hu.wikipedia.org/wiki/Koffeinmentes%C3%ADt%C3%A9s

Szerintem létezik már olyan hibrid fajta is, aminek eleve jóval kisebb a koffeintartalma - de ebben nem vagyok egészen biztos.

"az aszú, szamorodni és társai nincsenek egálban a minőségi száraz borokkal"

Ebben részben igazad van! De azért az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy létezik kiváló aszú, de ritka, mint a fehér holló. Míg jó vörösbor szinte minden évben készíthető (főleg az utóbbi jó pár év igen kedvezett neki), addig aszúsodás nem minden évben van, tökéletes pedig jó, ha 10 évente egyszer! Ehhez képest érdekes módon a multik polcai roskadásig vannak rakva minden évjáratú "aszúval". Aszúnak mondott cukros vizet könnyű beszerezni, viszonylag olcsón (bár ár-érték arányban nagyon drága), de tényleg jóhoz, szinte csak a kiváltságosok jutnak hozzá, ráadásul egy kisebb vagyon palackja.

Szerintem nagyon sok múlik azon is, hogy mit ettél, milyen alkalom van, vagy milyen a hangulatod.
Alapvetően magam sem kedvelem a cukros vagy ízesített italokat. Mégis azt gondolom, hogy az aszúnak is megvan a maga helye. (Persze aszúból is van szar, mint ahogy bármi másból is.)
Aki mindig ugyanazt a bort issza, az picit hasonlatos ahhoz, mintha egy könyvből mindig csak ugyanazt az oldalt olvasná.

Egyébként ez csak amolyan magyar városi legenda, hogy csak a száraz bor a minőségi, az édes meg szar. Mert mifelénk gyakran sok cukorral próbálják leplezni a gagyit. E miatt kialakult ez a sztereotípia.
Előnyösebb földrajzi adottságokkal rendelkező országokban elég jó édes és félédes borok is készülnek.

Az persze igaz, hogy egy bort nem a tartóssága minősít. Mi lenne akkor az egyik kedvencemmel, a Leánykával?
Nem kell megvárni, amíg tizennyolc éves lesz. Na és? ;-)

ez így van, de ki beszélt arról, hogy mindig ugyanazt a bort kell inni? :) persze hogy az aszúnak is megvan a maga helye és fogyasztói köre, csak úgy mint a dankónak. a magyar borokról kifejezetten az a véleményem, hogy iszonyatosan túlárazottak és egyre több a gagyi, a hamis bor (a lidl/adli borválasztékáben pedig egy ideje nagyon jó, és olcsó külföldi borok vannak, amelyek simán rávernek a két -háromszor annyiba kerülő hazai borok nagy részére.)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A Dian hong vagy Tian hong pl. pont a rügyből és a felső két levélből készül, és fekete tea.
A matcha tea is a kinyílófélben levő rügyből készül, ami ügye zöld tea.
De ott van még a Darjeeling oolong is.

Magyarországon több helyen láttam Pai Mu Tan-t (Bai Mudan), amit fehér teaként árulnak.
Számos, Kínából és Taivanról rendelt fekete teával összevetve azt nem mondanám igazán jó fehér teának, persze ettől még más szeretheti. Nálam a fehér tea a Pai Hao Yinzhen.

Fuszenecker Róbert

Ugyan már, ezek tök lényegtelenek.
Én mindig azt nézem, hogy azzal a kezével fogja-e meg a poharat, amelyikkel hugyozik. Na, azt(!) nem kínálom többet teával.

(egyesek szerint szokása válogatja, mint ahogy például a fű és a víz sorrendjét, a keverés irányát, a kancsó anyagát, az elkészítési és fogyasztási hőmérsékletet (hőmérővel mérve!), ésatöbbi. Én ezekre a hangokra nem kifejezetten adok btw)

ejj de "zsenge" emberek élnek arrafelé, komoly :S

noh akkor ezesetben már csak annyi kellene, hogy a vendégedet ne engedd kezet mosni csövelés után, majd miután kijött a wcről kezet kell fognod vele (pl. gratulálhatsz a sikeres ürítéshez), majd csípőből ismerned kell a cerkaszagot. ne mondd, hogy piti ügy.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

kérni kell és adatik: ne folytassuk. csak azt nem értem, minek magasra dobni a labdákat.

ha Indiában élnél próbálnám értelmezni ezt az egészet. ott valóban így nyomják **, a teakultúra is stimmelne.
(** közvetlenül kaja előtt és után a bátrabb érdeklődők se kattintsanak)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Jó minőségű fekete teába szerintem:
- cukor kell, mert különben túl száraz, és nem érzem rendesen az aromáját
- citromot tenni tilos, mert megöli
- mézet tenni tilos, mert megöli
- tej: nem tudom, még nem próbáltam - egyelőre ehhez ideológiailag nem vagyok elég fejlett

(megj.: A legtöbbet keemun és assam teát iszom. Az Earl Grey volt az első, ami elindított a jó minőségű szálas teák fogyasztása felé vezető úton, de ma már nem tudnám meginni.)

A filteres szarba persze a fentiek tetszőleges lineáris kombinációját bele kell tenni, hogy meg lehessen inni.

Jó szívvel azt a tanácsot adom, hogy ha mézzel esik jól, idd mézzel!
Magam is szoktam mézes teát inni a téli időszakban. Bár ennek fogyasztását nem tekintem ,,teázásnak'', számomra ebben kimondottan a méz a lényeg. Úgy is mondhatnám, hogy ilyenkor igazából a mézet iszom teával! :-)

Hogyan öli meg a teát: ez alatt a következőket értem.
(Jómagam túlnyomórészt assam, keemun és darjeeling teákat iszom, a leírtak tehát az ezekkel szerzett tapasztalataimat tükrözik.)
Elkészítem a teát, hozzáadok egy kevés cukrot (_szerintem_ ezekhez a fajtákhoz kell, legalábbis én így érzem a legjobban az aromájukat). A számhoz emelem a csészét, szippantok a gőzből, piciket kortyolok. Ezeknek a teáknak csodálatos illata és íze van. Amint azonban mézet teszek bele, ezekből szinte nem érzek semmit. Persze ettől a mézes tea még egy jó ital, és van élvezeti értéke (magam is fogyasztom, ahogy fentebb írtam), de számomra ez már nem ugyanaz az ital. Általában kommerszebb teát is használok fel hozzá, hiszen a végeredményben a tea úgysem lesz domináns.

"Elkészítem a teát, hozzáadok egy kevés cukrot (_szerintem_ ezekhez a fajtákhoz kell, legalábbis én így érzem a legjobban az aromájukat). A számhoz emelem a csészét, szippantok a gőzből, piciket kortyolok. Ezeknek a teáknak csodálatos illata és íze van."

Töltsünk be egy palackkal a jó öreg ó-Janx-szeszbõl. Adjunk hozzá egy rész vizet a Santagrinus-V tengereibõl. Ó, az a santagrineánus tengervíz - teszi hozzá a GALAXIS Útikalauz. Ó, azok a santagrineánus halak!!! Olvasszunk fel a keverékben három kocka Arcturus Megagint - alaposan meg kell jegelni, különben elvész a benzin! Buborékoltassunk át négy liter falliánus mocsárgázt a keveréken, mindazon boldog Stopposok emlékére, akik belepusztultak a gyönyörökbe Fallia mocsaraiban. Gördítsünk egy mérce Qualactin Hiper Menta Extraktumot egy ezüstkanál hátára, hadd hozza magával a sötét Qualactin Zónák nehéz illatát, áthatóan, édesen, misztikusan. Ejtsük bele az algoliai naptigris egy fogát. Figyeljük, mint oldódik fel, és mint juttatja el az Algol Napok tüzét az ital szíve mélyéig.

Loccsantsunk rá zamphourt.

Adjunk hozzá egy olajbogyót.

Igyuk meg... nagyon-nagyon óvatosan...

A GALAXIS Útikalauz érezhetõen kelendõbb, mint az Encyclopaedia Galactica.

+1
Jóformán csak natúr teán élek :) Ha kicsit pörögni kell akkor fekete, ha nyugizás van akkor zöld, a többit meg épp amikor amilyen kedvem van. Találtam a közeli piacon egy teafüves párt akik különböző keverékeket csinálnak, egyik finomabb mint a másik, vétek lenne bármivel is elrontani őket.

Se cukrot, se citromot nem rakok a teába. Esetleg bort, vagy mézet ha olyan kedvem van, de általában azt se.

miért rak valaki citromlevet fekete teába?

Tök mindegy, én csak azon röhögök, hogy Európa közepén, magyarok szakértik meg a teaivást. Itt, ahova a tea a 16-17. században érkezett meg. Itt minősítik, hogy ki mit tesz bele. Ott, ahol meg évezredes hagyománya van és azt sem tudják, hogy hol ez az ország, röhögve tesznek bele olyan dolgokat, amiket itt lefitymálnak.

--
trey @ gépház

Mindig kezzel nyomom bele de az esetek kb 5%-aban fekete az a tea.

meghamozom, karikara szeletelem es 2-3 karikat teszek bele.
Kanallal kicsit megnyomogatom (izles szerint), majd miutan megittam a teat, megeszem kanallal a karikakat.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Különösebben nem szeretem a teát. De ha véletlenül iszom, akkor sem teszek bele citromot és tejet sem.

(x) Egyéb

Fekete teába: citrom nélkül, <1 teáskanálnyi tejjel
Egyéb teába: semmit

Teától és pillanatnyi ízléstől függ, van amikor citrommal, van amikor citrommal-mézzel, van amikor tejjel kívánja az ember. Meg persze citromlé(100%-os) általában van otthon, citrom nem mindig. Diversitas delectat!

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Még az egyéb sem :-)

Legalább annyira szeretem a cimtrom héjának az ízét a fekete teában(főleg earl grey ben), mint a citrom levéét, így nem facsarom sehogy sem. Mosás után karikára vágom, és belerakom héjastól.
Csak nem szabad sokáig áztatni mert akkor túl erős lesz az íze.
Azt hittem más is issza így, meglepődtem hogy ennyire nem szokás.

Az origi "Earl Grey" tea csak tejjel finom. A fekete, zöld, gyümölcsös, herba, - meg sokféleképpen, (citrommal, néha naranccsal is, grapefruit-tal, stb.) De csak eredeti gyümölcsből, nem flakonból, mert akkor inkáb magában...

Ergh... ha valaki savanyúan akarja inni a fekete teát, miért nem vesz eleve savanyú feketeteát?

Mondjuk vegyen egy jobb Dian Hong-ot, vagy Zheng Shang Xiao Zhong-ot...

Ha mindenképp indiai teát akar, akkor egy másodszüretű darjeeling, valamelyik savanyúbb profilú kerttől...

A keserűséget meg azzal kerüli ki, hogy nem 3 deci vízben áztat 3 percig, hanem 1 deci 1 percig. Makes wonders.

Ez még mindig messze van a teázástól, ez csak tűzelhárítás :)

A rendes vöröstea ivás mondjuk így néz ki (a kép Budapesten készült, az egyik "rendes" teaházban):

http://i.imgur.com/bjGp8gJ.jpg

</teagyorstalpaló>

Olvasás nélkül ránézésre a címről az jött le, hogy:

Citromail levél a fekete listára.

Fekete teat egy kiskanal cukorral es tejjel iszom, vagy nem teszek bele semmit.

Nem a nosalty.hu-n akartad ezt a kerdest feltenni? :)
Bocs az OFF-ert, nem birtam megallni :)

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Most éppen egy szavazás előkészítésén dolgozom. A témája az lesz, hogy a szőke, vagy a barna nők a szebbek. Kicsit nehezen halad az előkészítés, mert azt akarom, hogy csak azok szavazhassanak, akik tudományos szempontból elfogadható módon alá tudják támasztani a szavazatukat. De ha ezen túl leszek, akkor teljes erőmből a citromos kérdésére fogok koncentrálni. Azt még nem döntöttem el, hogy ezt facsarással vagy belenyomással teszem-e meg (mármint a koncentrálást), de az sem kizárt, hogy más módszert választok.

A múltkor arról álmodtam, hogy egy P. A. monogramú UFO elrabolt. Szerencsére még az aktus előtt felébredtem. Valószínűleg a nyomasztó álom hatására, másnap az jutott eszembe, hogy kellene alapítani egy díjat, amivel a leghülyébb szavazásokat díjazzuk. Valami olyasmi lenne ez, mint a filmeseknél az Arany Málna díj. A díjat évente ítélné oda egy bizottság. Hajlandó lennék felajánlani évente 2000 forintot erre a célra. Ha még van 49 hozzám hasonló hülye, akkor ez évente egyszer 100000 forintot jelentetne valakinek. Ha esetleg kevés támogató jönne össze, akkor az éppen aktuális Raspberry Pi csúcsmodell lenne a díj. (Ha már az Arany Málna díj adta az ötletet.)

UI (PS): Elnézést kérek a szavazás indítójától. Ez a poszt már egy ideje érett bennem, és csak a véletlen műve, hogy éppen most buggyant ki belőle. Kárpótlásként azt tudom felajánlani, hogy ha tényleg létrejönne a díj, akkor az ő pontszámait 1,1-es szorzóval vesszük figyelembe.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Nem mindig az a kerdes, amit feltesznek.
Ha jol emlekszem, Hienanak volt egy szavazasa, aminek direkt hulyeseg lett volna a temaja, es igazabol az emberek reakcioi erdekeltek. Nem tartom kizartnak, hogy ez is errol szol. (amugy a barnak)

--
Is that a banana in your pocket, or are you just happy to see me?
Neither, it's my new iPhone.

Jaj, az ufokra elfelejtettem reagalni:

It's amazing how good governments are, given their track records in almost every other field, at hushing up things like alien encounters. One reason may be that the aliens themselves are too embarrassed to talk about it.

It's not known why most of the space-going races of the universe want to undertake rummaging in Earthling underwear as a prelude to formal contact. But representatives of several hundred races have taken to hanging out, unsuspected by one another, in rural corners of the planet and, as a result of this, keep on abducting other would-be abductees. Some have been in fact abducted while waiting to carry out an abduction on a couple of aliens trying to abduct the aliens who were, as a result of misunderstood instructions, trying to form cattle into circles and mutilate crops.

The planet Earth is now banned to all alien races until they can compare notes and find out how many, if any, real humans they have actually got. It is gloomily suspected that there is only one - who is big, hairy, and has very large feet.

The truth may be out there, but the lies are inside your head.

(Pratchett - Hogfather)

--
Is that a banana in your pocket, or are you just happy to see me?
Neither, it's my new iPhone.

kettévágom a citromot. a gyümölcshúsba mélyen bevágok (+) alakban, majd ezt a fél citromot felnyársalom egy evőkanálra és cefetül megforgatom rajta. így a levén túl az összes rostot is megnyertem. ezután jön a méz. nagy átlagban minden második nap ezt iszom otthon szomjoltónak. akkor du 4-től este 10-ig másfél liter lecsúszik, dupla (vagy ritkábban tripla) erős orosz teából.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

öö megkérdezem a komornyikom :)

Gyerek voltam citromle, cukkorral volt, mostmar tejjel/mezzel iszom v siman.

Kapcsolodo vidam tortenet...

Lehettem 12-13 eves es lattam/hallottam hogy van ahol teat tejjel isszak. Na mondom kiprobalom. Citromle, cukor, elkeverve, atan ra a tej.... Eleg furan nezett ki (: Nem ittam meg...

-+-+-+
Dropbox tarhely
Cave Canem
+-+-+-

Bűn elrontani a jó teákat mindenféle ízesítővel (cukor, citrom stb.). Minden teának ugyanolyan íze lesz, ha telenyomod citrommal és cukorral. El kell sajátítani a kifinomult ízlelést, ha jót akarsz teázni, és el kell felejteni a menzás/tömegrendezvényes "tea ízt". A teákat nem kell ízesíteni. Ugyanez a helyzet a jól megsózott/borsozott/pirospaprikázott/vegetázott ételekkel is. Ezek a fűszerek elveszik az étel valódi ízét, és minden kaja szinte egyforma lesz. Aztán már keresed azt az "étel ízt", és anélkül szórod a sót az ételre, hogy előtte megkóstoltad volna.

Az nem "tea íz", hanem cukor íz (és nem is mindig rossz).
A tea ízesítése != "tea íz" visszahozása.

Például, pár csepp tejtől zsírosabb lesz a feketéd. Na bumm.
Nagyon sok cukortól meg iható lesz a maté. Na bumm2.
A "tea ízű", petpalackos lónyálat (cukorral és édesítőszerrel) fogyasztják az emberek ízesítés nélkül. Akkor most ők lennének a sznobok, akik az "étel ízt" szeretik?
Ne már :S

Nem véletlenül tettem idézőjelek közé a "tea ízt". Nagyon sok embert már az óvodában ránevelnek arra, hogy milyen ízűnek kell lennie a teának, mert a legtöbb óvodában jól megcukrozott, citrompótlózott teát adnak uzsonnára. Ha elmész pl. egy konferenciára, ott is jó eséllyel jól megcukrozott teát kapsz, citrompótlóval. Aztán aki gyerekkorában nem nagyon ivott más teát, mert mondjuk otthon is úgy kezdték, hogy 4 kanál cukor a teába, annak az lesz a természetes, agyban összeköti a tea fogalmát a cukrozott, citrompótlózott ízzel, amelyben maga a teafű egyáltalán nem érvényesül.

A nélkül, hogy a thread eredeti témájában állást foglalnék, pusztán az összekötéshez szeretnék hozzászólni.

De, összekötöd az ízeket. Legfőképpen múltbeli élményekkel. Jó példa erre a következő.
Szeretem a ceyloni teát. Vannak időszakok, amikor gyakran készítek, pedig sokkal nívósabb teáim is vannak itthon.
Az jut róla eszembe, amikor gyerekkoromban Édesanyám hozta haza, és magyarázta, hogyan kell egy csésze teát jól elkészíteni. Akkoriban ez az itthon beszerezhető teák közül kimondottan jónak számított.
Még ma is előttem van az a csésze, illetve készlet, amiből akkor teáztunk. Látom, ahogy a teatojás likacsain árad kifelé az a karakteres sötét szín. Érzem, ahogy a főzet illata megcsapja az orromat.

Szerintem nagyon nagyban befolyásolja az ízlésünket, hogy mihez milyen élményünk kötődik.
Olyan kollégám is van, akiben a menzai tea kelt hasonló élményeket. Amit még fazékban főztek, lobogó vízben, sokáig (azt tényleg főzték!). Tudja, hogy egy szar, de mégis édes élményeket, szép emlékeket idéz számára. Így neki az is ,,finom''.

Másik példa. Szeretem a kávét. Az évek során gyűjtöttem már némi tapasztalatot, és beszereztem már egy-két eszközt. Pl. kávéőrlőt japánból hozattam, pörkölőt az Egyesült Államokból. Magam pörkölöm, mert senki nem tudja így az ízlésemre pörkölni. Másrészt a frissen pörkölt kávénak párja nincsen. Akárki akármit mond. Max. egy hétig tartja meg az íze teljes spektrumát, becsomagolhatod akármibe.
Másrészt a konyhádban az az édes illat, ami a rendszeres pörköléstől szívódik a falakba, bútorokba! Eleve meghatározza a kávézás hangulatát.
Mégis, iszom néha 3in1 porkávét is. IGAZ, KÖZBEN NEM HISZEM AZT, hogy a világ legjobb kávéját iszom. Csak kedves emlékeket idéz bennem. Amikor a Feleségemmel bejártuk az országot, mindig ilyen kávét ittunk. Néhány naponta tovább álltunk, és idő sem igen volt darálgatni meg kávét főzögetni. Megvolt ennek is a romantikája.

Jaj, hogy még ebből is faszverést tudtok csinálni... Citrom levét a fekete teába TV-zés közben az autópályán ötvennel nyári gumival télen... b+.

:)

Legtöbbször jázminvirágos zöld teát. De a fekete teákon kívül bármit szívesen. Lapsang Suchong még belefér.

A kínaiaknak van egy sztorijuk a fekete teáról. Az angolok a legrosszabb minőségű tealeveleket belapátolták a hajóikba, ez hazafelé menet megrohadt, és ezt isszák fekete teaként.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Ha citrommal iszom, akkor kézzel nyomom bele. Ritkán iszom citrommal, általában csak simán cukorral iszom. Van amikor:
- bor+méz+késhegynyi bors/fahéj
- tej+cukor
- jó erős fekete teába tej+só, és jól behűtve

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Egyéb.: Ha nem én csinálom, akkor mindegy.
Ha én csinálom magamnak, akkor nem teszek bele semmit.

"One or two Americans have asked me why it is that the English like tea so much, which never seems to them to be a very good drink. To understand, you have to know how to make it properly.

There is a very simple principle to the making of tea and it's this - to get the proper flavour of tea, the water has to be boiling (not boiled) when it hits the tea leaves. If it's merely hot then the tea will be insipid. That's why we English have these odd rituals, such as warming the teapot first (so as not to cause the boiling water to cool down too fast as it hits the pot). And that's why the American habit of bringing a teacup, a tea bag and a pot of hot water to the table is merely the perfect way of making a thin, pale, watery cup of tea that nobody in their right mind would want to drink.

The Americans are all mystified about why the English make such a big thing out of tea because most Americans have never had a good cup of tea. That's why they don't understand. In fact the truth of the matter is that most English people don't know how to make tea any more either, and most people drink cheap instant coffee instead, which is a pity, and gives Americans the impression that the English are just generally clueless about hot stimulants.

So the best advice I can give to an American arriving in England is this. Go to Marks and Spencer and buy a packet of Earl Grey tea. Go back to where you're staying and boil a kettle of water. While it is coming to the boil, open the sealed packet and sniff. Careful - you may feel a bit dizzy, but this is in fact perfectly legal. When the kettle has boiled, pour a little of it into a tea pot, swirl it around and tip it out again. Put a couple (or three, depending on the size of the pot) of tea bags into the pot (If I was really trying to lead you into the paths of righteousness I would tell you to use free leaves rather than bags, but let's just take this in easy stages). Bring the kettle back up to the boil, and then pour the boiling water as quickly as you can into the pot. Let it stand for two or three minutes, and then pour it into a cup. Some people will tell you that you shouldn't have milk with Earl Grey, just a slice of lemon. Screw them. I like it with milk. If you think you will like it with milk then it's probably best to put some milk into the bottom of the cup before you pour in the tea*. If you pour milk into a cup of hot tea you will scald the milk. If you think you will prefer it with a slice of lemon then, well, add a slice of lemon.

Drink it. After a few moments you will begin to think that the place you've come to isn't maybe quite so strange and crazy after all.

*This is socially incorrect. The socially correct way of pouring tea is to put the milk in after the tea. Social correctness has traditionally had nothing whatever to do with reason, logic or physics. In fact, in England it is generally considered socially incorrect to know stuff or think about things. It's worth bearing this in mind when visiting."

Eleg regen ittam mar citrommal a teat, nem hianyzik egyaltalan. Cukoral vagy mezzel iszom, nem vagyok nagyon oda a kesernyes izekert tomenyben. Ha apamnal vagyok, agyonhigitom a teat, mert olyan eroset foz, hogy utana alig tudok elaludni.

Van itthon egy lime-os zold tea, de azt nem szamitom ide, mert a lime ize szinte egyaltalan nem erzodik rajta.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik