Mi a foglalkozásod?

Címkék

IT-üzemeltető / rendszergazda / rendszeradminisztrátor
38% (253 szavazat)
Fejlesztő
32% (213 szavazat)
Devops
5% (36 szavazat)
Egyéb, leírom
12% (81 szavazat)
Csak az eredmény érdekel.
12% (78 szavazat)
Összes szavazat: 661

Hozzászólások

^ ugyan volt már jó néhányszor, ezúttal kérésre

--
trey @ gépház

Egyszemélyes IT osztály vagyok, annak minden előnyével és nyűgjeivel.
Főleg üzemeltetek, de akár rendszert is építek, olykor szoftvert is fejlesztek.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

+1
Sokszor polihisztornak néznek a munkahelyemen, mert a rendszergazdai feladatokon kívül kb. ezerféle más dolgot is csinálnom kell, aminek semmi köze nincs a munkakörömhöz.
Természetesen a fizetésemen ez egyáltalán nem látszik, mai fejjel már nem kezdenék el a közszférában dolgozni... Azt hiszem talán innen a legnehezebb kikerülni, mivel sok az előítélet velünk szemben és kb. bárhova küldöm az önéletrajzom még csak válaszra sem méltatnak, pedig nem gondolom, hogy a tudásom nem lenne megfelelő(gondolom szerintük igen). Ha meg pályakezdő 0 percet dolgozott embernek állítom be magam, akkor meg azért nem jöhetek szóba.
Néha félek, hogy itt ragadok :(

Két tipp:
- hirdetések közül csak olyanra érdemes jelentkezni, amit a munkaadó adott fel, ha te is érzékenyen reagálsz a válasz nélkül hagyott e-mailekre. A közvetítőket/fejvadászokat neked valószínűleg érdemes kerülni (amíg kerestem, a fejvadászok többségétől nem jött válasz, csak ha behívtak interjúra, a közvetlen hirdetők meg többnyire akkor is válaszoltak, ha már az önéletrajzom sem felelt meg)
- keress egy normális HR-est/fejvadászt, pl olyat, aki blogot is vezet és van benne segítőkészség, és kérd meg, hogy nézte át az önéletrajzodat, lát-e benne valami javítani valót!

Én egy idő után meguntam, hogy a linkedines fejvadászok csak a bolondját járatják velem, úgyhogy töröltem a profilomat. A profession.hu-ról még mai napig zargatnak 2 év elteltével (1 éve be se léptem oda). Persze komoly ajánlattal egy se, csak adatokat akarnak gyűjteni, esetleg ingyen munkát csináltatni velem.
Úgyhogy udvariasan vissza szoktam nekik írni és elmagyarázom a levélben, hogy miért nem szeretem őket és mennyivel másabb lehetett volna az életem, ha két évvel ezelőtt nem csak bolondítanak, hanem adnak egy biztos munkát az üres ígéretek helyett. Tönkrement a párkapcsolatom, külföldre menekültem, feléltem az utolsó tartalékaimat is a nagy ígéretekre várakozva, hónapokig a földön aludtam, sőt az is megesett, hogy a szabad ég alatt vizes ruhában, télen távol a hazámtól. Köszönöm szépen kedves fejvadászok, soha többet nem kérek belőletek, mert semmi emberség nem szorult belétek... Mindenki csak adat számotokra és aki nem a legjobb adatokkal rendelkezik az pusztuljon... Igen, egy selejt vagyok, dögöljek meg...

Láthatod, magamat hibáztatom, nem voltam elég jó a fejvadászoknak, a hiba bennem van:

"Mindenki csak adat számotokra és aki nem a legjobb adatokkal rendelkezik az pusztuljon... Igen, egy selejt vagyok, dögöljek meg..."

A párkapcsolatomat az őrölte fel, hogy nem volt pénzem egy albérletet fenntartani, ahol a párommal élhettünk volna, mivel senki sem adott munkát, mert nem voltam a "legjobb". A cégeknek csak a legjobbak kellenek, akik nem felelnek meg bizonyos okokból, például nem beszélnek jól angolul, nincs több éves gyakorlatuk, stb, azok esélytelenek. Az egymástól elhidegülés, egymástól távol élés tette tönkre a párkapcsolatom. igen a hiba bennem van, nem voltam elég jó semmihez, ennyi. Az ilyen ember selejt, pusztuljon...

Így ismeretlenül nekem az önsajnálatod nagyobb problémának tűnik bármi másnál. Amúgy láttam már példát arra is, hogy jó kereset és rendezett életkörülmények mellett is elhagytak valakit és olyat is, akinek egyik sem volt meg, a párja mégis kitartott mellette és együtt oldották meg a problémát. Mindegy, nem fogok itt észt osztani - nekem is kevés van - de talán nem az angol tudásoddal van igazán gond.

Szerinted hogy legyen jó hangulatom, ha 29 évesen még nem jutottam el odáig, hogy legyen végre egy állandó teljes munkaidős állásom? Sosem volt ilyenem. A rossz angolom mellett persze ez is hátráltató tényező. Mert mikor a kedves fejvadász hölgy meglátja az önéletrajzomban hogy nincs benne ilyesmi, akkor egyből kuka. Tök mindegy mennyire vagyok jó, mihez értek, nincs nyelvvizsgám, soha nem volt teljes munkaidős állásom, akkor ne is legyen, dögöljek meg. Véletlen se bizonyíthassak sehol...

És de van az angolommal is baj. Otthon nem tudok nyelvvizsgát tenni, mert ahhoz a hülye shakespeari nyelvtan kell. Itt meg nem értem tisztán a tájszólással beszélő hölgyeket a telefonban, akik ezáltal rögtön rám verik, hogy nem beszélek elég jól angolul, úgyhogy rövid távon el is vagyok utasítva...

+1

Bennem is ez merült fel. Ha Angliában nem kapsz állást, mert nem tudsz elég jól angolul, esetleg utazz Magyarországra, és keress ott munkát.
Én nem szeretek cégneveket mondani, de pl. az én cégemnek a magyar irodájában simán felvesznek bárki pályakezdő programozót, mert kell az ember. Bizonyára van más hasonló cég is.
És találkoztam már olyan emberrel, aki nem beszélt jól angolul. Persze előny, ha tud a jelentkező. Aki nem tud elég jól, azt nem teszik olyan pozícióba, ahol az ügyféllel kell beszélnie.

Nekem a professionnel vegyes a kep. Kb. 50-50 aranyban keresnek munkaadok es fejvadaszok, mostanaban mindennkit lekoptatok, mert van allasom, jo is, es innen mar valszinuleg vagy kulfoldre mennek tovabb, vagy fejlesztonek.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

+1
Bár én nem bánom, ha néha mást is kell csinálnom, addig sem unatkozom.

Én azért ragadtam itt, mert nagyváros fóbiám van. Vidéken meg ha becsületes munkából szeretne élni az ember, úgy tűnik nincs feljebb. Esetleg saját céggel, de ahhoz még picinek érzem magam.

Emberi életet a szűkebb és tágabb hazájában, a családjához viszonylag közel, te nagyképű, ostoba troll.
Tudom, a te szellemi képességeiddel ez felfoghatatlan, de vannak emberek is ezen a földön, akiknek az említett fogalmak nem csak papíron léteznek. Akiknek a család valóban az, ami.

mhm....
3 földrészen, 3 országba jött velem a feleségem.
ha a melóm "azt kívánta".

Furcsa lett volna elvárni bármelyik cégtől is, hogy az én kedvemért grundoljon már valamit Pestmegyében, ott, ahol azért a dologat a "vidékkel" ( ezt jó értelemben ) össze sem lehet hasonlítani.

Nem tudom elképzelni, hogy ha mondjuk Gödöllő + 20km -en belül nem találok munkát, akkor ne moccanjak.

Viszont erre nem mindenki képes. És mit csinálsz (csak egy példa), ha gondozásra szoruló szüleid vannak?
Neked szerencséd volt, megtehetted, nem ragaszkodsz a szülőföldedhez, nincs semmi, ami olyan szorosan idekössön, hogy amiatt ne tudj mozdulni. Másnak ettől még lehet.
Csak ugye az empátia manapság nem divat.

Inkább arról van szó, hogy jelen gazdasági helyzetben - huhh, még egy-két közhelyet? :-D - a munkavállalónak kell alkalmazkodnia. Ha nagy lenne a munkaerőhiány, a cégek tennének meg mindent, hogy munkaerőhöz jussanak. Nem jó, de ettől még ez van. Vagy, hogy egy újabb közhellyel éljek: Az élet kemény!

Ave, Saabi.

Ez nem szerencse.
Apukam akkor halt meg, amikor epp Kosovoban dolgoztam -> hazajottem ket hetre.
Anyukamnak 2 eve volt strokja, ellatja magat, persze igenyli a latogatast -> idonkent illetve csalad besegit, illetve otthoni apolo.

Ez nem szerencse kerdese, tisztan szervezes.

Nezd, epitettem egy hazat, amit en "terveztem" meg, nem vagyok kepes eladni, pedig el kene :) De, van amihez ragaszkodom, es neha vissza is nezek. Most pl. marcius ota ujra Mo -on dolgozom.

Azt, viszont nem tudom elhinni, hogy valami annyira odakot, hogy par honap / ev -re nem tudsz ertelmes helyre elmenni. Egyszeruen nem megadva az esejt annak az eletnek, ami varhat rad.

"mentalitás kérdése"

Hatalmas +1. En most orlodok akozott, hogy menjek vagy maradjak. Van egy nem tul egeszseges szuloparos itthon, akik ugyan onellatok, de folyton lebeg elottem a "mi van ha". Ugyanakkor azt latom, hogy itthon nagyon keves a tisztesseges ceg, meg kevesebb az, aki annyira tisztesseges, hogy tisztesseges fizetest is ad (ertem ezalatt a boritek kihagyasat fizetesnapon). Raadasul nekem szempont a tomegkozlekedessel valo jo elerhetoseg is, es ez meg jobban szukiti a kort.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Ezzel nincs baj, HZ, de ha az ember nem kíván a falujától messzebb költözni, akkor azért ne sírjon már, hogy nem kap munkát.

Ez egy választás.

Van, akinek a falu a fontos, az megpróbálhat az otthoni kis munkaerőpiacon találni valamit, vagy esetleg valami vállalkozásba kezdeni (most mindegy, hogy állattenyésztés vagy helyi szolgáltatás vagy remote szolgáltatás valami távoli ügyfélnek).
Van, akinek meg az fontos, hogy adott szakmában vagy adott fizetésért vagy adott területen dolgozzék, az meg elköltözhet, és megpróbálhat találni olyan melót, ami megfelel neki.

Nincs persze garancia se arra, hogy a faluban maradónak lesz bármi melója, sem arra, hogy a messzire költöző talál olyan melót, mint amiről álmodott.

Miért? Ha ragaszkodik a viszonylag szűk környezetéhez, akkor már dögöljön éhen? (itt ha visszaolvasol, nem a kicsiny falujáról volt szó, hanem az ország elhagyásáról)

Arról nem beszélve, hogy 2014-et írunk. Miért nem képesek a cégek távmunkában foglalkoztatni legalább a fejlesztőket?
Webkamerát már rég kitalálták, ha esetleg megbeszélésről lenne szó és feltétlenül ragaszkodnak egymás unott pofájának bámulásához... Szóval nem értem, miért.

Mert a fejlesztesnel nem csak a megbeszeles szamit, nagyon sokszor jot tesz az, hogy barmikor odamehetsz a masikhoz otletelni. A tavmunkanal pont a munkahelyi kapcsolatok nem tudnak ugy kialakulni, nem lesznek olyan erosek. En dolgoztam tavmunkaban nem is keveset, es sokkal szorosabb kapcsolatom volt azokkal, akikkel (havonta) rendszeresen talalkoztam az irodaban, mint azokkal, akiket csak skype-rol ismertem. Ok szamomra testetlen hangok, ismeretlen ismerosok voltak. Raadasul tavmunkanal sosem tudhatod, mikor keresed "rosszkor" a kollegat (meg munkaidoben is van, hogy az ember elmegy halaszthatatlan dolgokat intezni, vagy epp nem vart latogatoja erkezik a postas, villany/gaz/vizoras, kemenysepro, stb. szemelyeben).

Arrol nem is beszelve, hogy a tavmunkanal mindenki szereti elfelejteni mikor kezdodik a munkaido, es annak mikor van vege. Engem volt, hogy negyed hatkor talaltak meg munkaval, amin este kilencig dolgoztam, mert rendszergazdakent nem eshet ki delutan otkor a billentyuzet a kezedbol. A reggel 6-7-8-as megkereseseket ne is emlegessuk. Az iroda az egy fix dolog, addig vagyok ott, amig ott vagyok, de ha felallok es elmegyek, akkor onnantol kezdve nem vagyok ott, azt onnantol ugyeletnek hivjak. A lakasom nem ilyen hely, kovetkezeskepp a cegek szeretik nem elszamolni az ugyeleti penzt.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Ne mondd, hogy ehhez feltétlenül személyes jelenlét kell napjainkban is!
OK, hogy emberibb a légkör, de a munkát ez csak kis mértékben befolyásolja.

És itt most arról beszélünk ugye, hogy több ezer km-re költözni a családtól, éhen dögleni vagy távmunkában dolgozni.

> emberibb a légkör
> a munkát ez csak kis mértékben befolyásolja
Pedig de.

> És itt most arról beszélünk ugye, hogy több ezer km-re költözni a családtól, éhen dögleni vagy távmunkában dolgozni.
Na, álljunk már meg, HB-megyéhez nem London van a legközelebb, a kettő között van még bőven hely, ahol kell az informatikus, országon belül is.

Azt azért beláthatnád, hogy egy cég sem hobbiból fog munkahelyeket létrehozni és egyik cég sem szeretetszolgálat. Egy cég ott hoz létre munkahelyet, ahol megéri és pont leszarják, hogy Gipsz Jakab Özsébottyánalsóban akar dolgozni, mert oda pottyantotta a gólya. Vannak távmunka lehetőségek, de nyilván különböző feltételekkel, mely feltételeket megint nem az a kiterjedt, özsébottyánalsói Gipsz família ifjú de feltörekvő, Jakab névre hallgató csemetéjére fogják szabni. Amennyiben az említett úriember mégis megfelel a feltételeknek, úgy elképzelhető hogy örömmel (nem) látják, de egy apró könnycseppet sem fognak elmorzsolni, ha ez helyzet sajnálatos módon nem áll fenn. Ezesetben Jakabunk választási helyzet elé kerül, miszerint: 1. megpróbál megfelelni a fenn jelzett feltételeknek 2. könnyes búcsút vesz szűkebb pátriájától, felmarkolja a hamuban sült pogácsát és elmegy világot látni.

Ave, Saabi.

Fordítva ülsz a pacin: arról van szó, hogy itt "egyesek" baromi mód lenézően nyilatkoznak azokról, akik valamiért nem tudnak vagy nem akarnak külföldre menni dolgozni, miközben a lakóhelyük még megközelíthető körzetében nem találnak munkát.
Én nem kértem számon egyetlen munkáltatón sem, hogy miért nem visz oda munkát, ahol nincs.

Bár ahogy említettem, sok munka végezhető lenne távmunkában is, esetleg havi egy találkozóval. De valamiért ezt nem szeretik a munkáltatók.

Pontosítsunk. Nem arról van szó, hogy valaki nem talál munkát a közvetlen környezetében, hanem hogy sír emiatt. "Alkalmazkodás" a kulcsszó. Aki képtelen rá, ne reklamáljon.

kb. bárhova küldöm az önéletrajzom még csak válaszra sem méltatnak

versus

Nem, de nem tudom Hajdú-Biharban mennyire nézegetik a LinkedIn-t.

Hát, ha nincs válasz, akkor valamelyik paraméter nem felel meg. Nem biztos, hogy a lakóhely, de jó esély van rá. Az biztos, hogy a

Néha félek, hogy itt ragadok :(

nem alaptalan, ha valaki nem hajlandó lépni.

Bár ahogy említettem, sok munka végezhető lenne távmunkában is, esetleg havi egy találkozóval. De valamiért ezt nem szeretik a munkáltatók.

Ez a lényeg és az oka igazából teljesen mindegy. Ha nem szeretik, nem ajánlják fel, ha nem ajánlják fel, nem lehet rá jelentkezni. Manapság a munkavállalónak kell alkalmazkodnia.

Ave, Saabi.

> itt "egyesek" baromi mód lenézően nyilatkoznak azokról, akik valamiért nem tudnak vagy nem akarnak külföldre menni dolgozni, miközben a lakóhelyük még megközelíthető körzetében nem találnak munkát.

Lásd a fentebbi hsz-emet, HB-megyéből nem muszáj egyből külföldre költözni. Van itthon is baromi sok IT-st foglalkoztató cég, legfeljebb a megye határán kívül.

> De valamiért ezt nem szeretik a munkáltatók.

Mert a hatékonysága a bent üldögélős munkához képest kb. nulla. Időről időre jó a home office, de tuti biztos vagyok benne, hogy a 100% távmunkást sokkal kevésbé éri meg alkalmazni, mint valakit, aki be is megy dolgozni.

Hát távmunkára csak két példát tudok: magamat, meg a páromat. Párom néhány évig adatrögzített itthon, míg nem talált más munkát és egyáltalán nem voltak elégedetlenek vele a megbízói.
Én meg amíg dolgoztam, lényegesen hatékonyabban intéztem a tennivalóimat amikor itthon ültem és senki sem zavart, mint bent az irodában, ahol 10+ ember ült egy légtérben és valaki mindig zenét hallgatott, mások szinte szünet nélkül telefonáltak stb.
Ilyen körülmények mellett szerintem sokkal jobb a távmunka.
Egyszerűen nem azt kell nézni, hogy hány órát dolgozik a t. alkalmazott, hanem azt, hogy mennyit teljesít.
Szoftverfejlesztés pl. pont egy olyan, ahol azért valamennyire lehet mérni, hogy valaki mennyire képes tartani a határidőket.

Csendben én sem tudok - na jó, tanulni talán, ha egyáltalán még tudok :((( - de ahhoz az kell, hogy elviselhető zene szóljon, ami
a) nem vonja el a figyelmem, tehát nem az épp aktuális nagyonnagykedvenc :D
b) nem olyan, amitől csak ideges leszek. Például nem a láger rádió, amitől már akkor kiütéses lettem, mikor először meghallottam. (off: tököm kivolt a két idiótával, ahogy majmolni próbálták Howard Sternt és a műsorát :((( )

A szoftverfejlesztes pl. pont nem olyan, mert azt ritkan vegzi egy ember, egyre inkabb csapatokban gondolkodnak - nem veletlenul. A hatarido tartasat is elsosorban a csapaton lehet lemerni, nem pedig az egyes csapattagokon. Az egyszemelyes hadseregek kora nagyon-nagyon regen lejart.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Aha... alig tíz-tizenöt fejlesztőt ismerek, részben személyesen, részben fórumokról, akik erről nem tudnak, mert egyedül dolgoznak. :D
Zsenikém: nem tudom, nálatok hogy működik a fejlesztés, de amikor az ember munkával és nem pofázással tölti az idejét, akkor általában csendben dolgozik.
Ha meg kérdése van, az sok esetben megy írásban is, akár egy házi chat szerveren keresztül. Rég rossz, ha egy fejlesztőnek állandóan ott kell, hogy álljon valaki a háta mögött, hogy azonnal válaszoljon bármilyen felmerülő kérdésre.
Szóval ez tipikusan az a dolog, ami tényleg csak akarat kérdése. Nem olyan, mint amikor a szerencsésebbek jönnek nagy mellénnyel, hogy munkát találni könnyű, csak akarni kell. :D

ui: ja igen, dolgoztam programozóként is úgy tíz évet, van valami halvány elképzelésem a normálisnak nevezhető munkáról.

Egy időben én is úgy gondoltam, hogy fejlesztőként valóban csak magányos farkasként lehet dolgozni. Ez - amennyire én látom - egészen odáig működik, amíg te egyedül csinálsz egy nagyobb részt a projektben (vagy akár az egész projektet). De onnantól, hogy többen vagytok a projekten, bejön és hasznos a reggeli scrum meeting (max. 10-15 perc), esetleg a pair programming (na nem állandóan, de sokszor hasznos) és az elmaradhatatlan code review-k. Illetve a másik, amikor elakadsz egy ötlettel, mert egyből két megoldásod is van rá és hirtelen nem tudsz dönteni. Élőszóban egy whiteboard előtt sokszor pár perc alatt megvan a döntés, míg chaten mire begépeled...

Félre ne érts, nem vagyok ellene a távmunkának (én is szeretem), de vannak helyzetek, amikor nem oldható meg csak azzal.

Skype+webkamera (csak mint ötlet, biztosan vannak e célra jobb eszközök is)
Szerintem nem lehetetlen.
Dolgoztam én szabadság alatt itthonról is (üzemeltetőként, ami azért sokkal inkább igényli a benntartózkodást, mint a fejlesztés).

És ami félreértésnek tűnik: nem azt mondom, hogy minden (fejlesztői)munkát lehet hatékonyan végezni távmunkában, de manapság azt látom, hogy szinte mindenhol elzárkóznak előle, hogy távmunka+megbeszélés elektronikus úton.
Chathez sem kötelező gépelni - bár én jobban szeretek írásban kommunikálni (pl. mert élőszóban a smiley valahogy nem adja magát, én meg hajlamos vagyok ironikus, szarkasztikus megjegyzésekre és nem feltétlenül érti mindenki, hogy komoly vagy csak humor :D)

Meetingekről, meg nagyon ritka kivételektől eltekintve nincs túl jó véleményem. Leginkább olyat láttam, hogy projektmanáger úr/hölgy attól érzi fontosnak magát, hogy értekezletet tart. Az érdemi infókat mindig e-mailben kaptam meg, megbeszéléseken... hát úgy saccolom, 1-5% körül lehetett azon tárgyalások aránya, amikor valóban haszna is volt.

Az meg egy másik kérdés, hogy mostanág elég sok "szabadúszó" webfejlesztő ismerőst szedtem össze.

Aha. Csak amikor "a legtöbb cégnél" nincs távmenedzselhető konzolja az esetleg bootolandó rendszernek, amikor szükség van helpdesk jellegű munkákra, ott sokkal inkább szükség( van arra, hogy az ember fizikailag is jelen legyen, meg tudjon jelenni, mint egy fejlesztő esetében.
(egyre cikisebb hülyeségeket írsz és még csak észre sem veszed :D - még nem vetted észre, hogy az outsource üzemeltetők egy része is helyileg ott ül a megbízónál? Fejlesztők sokkal könnyebben megtehetik, hogy a saját irodájukban dolgoznak)

Nálam a helpdesk és az üzemeltetés nem teljesen ugyanaz. Meg úgy általában az értelmes emberek nem ugyanazt értik a kettő alatt, v.ö. rendszergazda vs L1 support. Helpdesknél valóban nem árt ott lenni helyben (bár elég sok olyan céget ismerünk, ahol SSC-ből megy a helpdesk nagy része is)

Fejlesztők esetében továbbra is tartom, hogy ha nem freelancer vagy, és nem is one man show a cégen belüli fejlesztés, akkor baromira nem tudsz (az idő nagy részében) home office-ból dolgozni. Tudod, mert ha egy team dolgozik egy projekten, akkor elég sok a kommunikáció. Persze lehet autistának lenni, és Sametime-on/Lync-en/whatever pötyögni, de mire te beírod a kérdésed, én már megkérdeztem a kollégát, aki velem szemben ül az asztalnál.

> egyre cikisebb hülyeségeket írsz és még csak észre sem veszed :D
Őszintén szólva nem tartalak szakmailag elég kompetensnek ahhoz, hogy általánosságban megmondd, mi a hülyeség, és mi nem, de nyitottnak tartom magam az észérvekre. Azaz adott esetben meggyőzhető vagyok arról, hogy tévedek, akár most is, de inkább olyan ember tegye, aki nem 10+ éve látott utoljára IT-s projektet belülről.

Bocs öcsi, de nálad nagyobb trollt csa a Harry Potter filmekben láttam eddig, szakmailag egy óriási nullának tartalak. Ergo nem izgat a véleményed. :D

Olvasni is annyira tudsz, mint poli testvéred: 10 éve még nyakig ültem olyan projektekben, amikről te max. álmodozhatsz. Hogy nem vittem túlzásba a munkát, mert némely főnöknek kb annyi esze volt, mint neked (már egyik sincs itt :D), az más lapra tartozik.

> szakmailag egy óriási nullának tartalak
> 10 éve még nyakig ültem olyan projektekben
> nem vittem túlzásba a munkát

Tehát mint mondtam, nem nagyon veszem magamra, hogy szakmailag mennyire tartasz, mert ugye közöd sincs a szakmához már egy jó ideje.

> már egyik sincs itt

Ott. Egyik sincs ott. Mert ugye te sem vagy ott már 10 éve.

Bocs, oregapo, de ettol meg igaza van. Ma meg 2 ev alatt is nagyot fordul az informatikaban a vilag, nem hogy 10 ev alatt, szoval barmit is tudsz vagy velsz tudni, az mar joreszt elavult. Es csak hogy ertsd: itt senkinek se a koroddal van a baja, hanem a kerdeseid es valaszaid alapjan feltetelezheto tudasoddal.
--
Ki oda vágyik, hol száll a galamb, elszalasztja a kincset itt alant:


()=() 
('Y') Blog | @hron84
C . C Üzemeltető macik
()_()

Dolgoztam már olyan irodában, ahol a főnök volt távol és a heti videós megbeszélések Skype-on zajlottak. Mindkét oldalon egy-egy Macbook Pro. Ennek ellenére azért a Skype elég sokszor bevágta a hisztit. Nyilván lehetett volna más programmal, majd megint mással, majd..., de azok kipróbálása és beüzemelése is emberóra.

Az otthonról dolgozás másik problematikája, hogy a távmunkához sokak szerint (és szerintem is jogosan) dukál a ruhalmas munkaidő és ha épp rögtönözni kell egy csapat megbeszélést (ami mondjuk 10-15 perc), de te épp a Tesco-ban nagybevásárolsz, akkor azt hogy?

Plusz ugye azt nem felejtjük el, hogy sok munkahelyen jogosan védik a cég szellemi tulajdonát, azaz saját gépet (de sok helyen még saját pendrive-ot) se dughatsz a munkahelyi hálózatra. Ugyanígy a céges gépet se visszük haza hétvégére. (Sok esetben a kiváltságosok még a céges VPN-t is erős korlátozásokkal kapják.)

A meetingekben egyet kell értenem veled, maximum 10% belőle a hasznos idő. De sokszor jó az, hogyha egy dev is bent van az ilyen meetingeken, mert akkor a PM nem vállal be (olykor kivitelezhetetlen) hülyeségeket.

A FaceTime mindenképp fenn van egy OS X-en. (hogy két-három éve mi volt, nem tudom, az akkori macjeimen nem volt sem kamera sem mikrofon, így ezek az eszközök kívül estek az érdeklődésemen) Nyilván más platformon élőkkel más eszközzel tartom a kapcsolatot, de te itt két macintoshról beszéltél. De mindegy, csak egy felesleges mellékszál volt.

Ave, Saabi.

Most üzletfejlesztés (menedzsment, pénzügy, üzleti folyamatok), de szívem mélyén Smalltalk programozó maradtam.
Amúgy földmérő, eredetileg.
---------------------------------------------
ubuntu - smalltalk - flamenco

Kutató-fejlesztő / villamosmérnök

-------------------------------------------------------------------
Semmi közöm ahhoz, ami aktuális. Az mindig látszat...

Hol? Melóhelyen Linux admin, maszekban egyszemélyes IT hadsereg

Csak az eredmény érdekel.

nem érdekel, mi a foglalkozásom, csak az érdekel, mi a foglalkozásom eredménye.

~~~~~~~~
deb http://deb.metaltux.tk/ wheezy yazzy repack

project manager - lehet megkövezni :)

Erről egy vicc jut eszembe a Molnár Lajos féle időkből:

A tanító néni kérdezi a kis nebulókat, hogy kinek mit dolgoznak a szülei.
Előbb Sanyika jelentkezik.
- Nekem az apukám tűzoltó és egy csomó életet ment meg minden hónapban.
- Nagyon jó Sanyika, büszke lehetsz az apukádra.
Utána Gézukát szólítja.
- Az én apukám rendőr és megvédi az embereket a gonosztevőktől.
- Te is büszke lehetsz az apukádra, Gézuka.
Pistike nem jelentkezik.
- Neked mivel foglalkozik az apukád, Pistike?
- Hát az az igazság tanárnő, hogy transzvesztita táncos egy melegbárban.
- Te jó ég! Pistike, ezt majd óra után megbeszéljük.
Óra után faggatja a tanárnő Pistikét.
- Tényleg úgy van, ahogy órán mondtad?
Mire Pistike leszegett fejjel:
- Nem, tanárnő. Csak nem akartam bevallani, hogy az apukám valójában orvos...

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Fizikus végzettségű, egyetemi oktató és kutató vagyok.

De minden munkámat Linux alatt csinálom (pár kollégám szintén), plusz az otthoni gépemen, laptopomon is Linux van. Ezért pár gép az én gondjaimra van bízva, azaz amatőr rendszergazda (poweruser, ... ahogy tetszik) vagyok. Linuxot érintő kérdéseimre itt kapom meg leggyorsabban a választ és néha én is tudok segíteni.

Hogy kilógjak a sorból: ADR tanácsadó és környezetmérnök
---------------------------------------------------------------------------
Környezetvédelmi nyilatkozat: Ez a hozzászólás kizárólag reciklált elektronok felhasználásával íródott.

Érdekes a szavazás állása: azt hittem, mára a fejlesztők vannak többségben itt is.

Na ilyen meg nem volt: product owner (eros rendszermernoki multtal).

--
L

IT középvezető (felsővezetői célokkal ;-))

de eredetileg fejlesztő, nagy néha még kódolok egy picikét...

Soha nem dolgoztam IT-s területen. (Még... :D)

========================
Debian Wheezy with LXDE

Szervíztechnikus (IT vonalon)
--
lenovo T61; ubuntu 12.04.5 LTS
GIGABYTE GA-EP45-DS4, E6300, 5Gb, nVidia 9400GT; ubuntu 14.04.1 LTS

Fordító, szerkesztő (könyvkiadás).

Rendszerinformatikus végzettséggel, rendszerüzemeltetői múlttal jelenleg integrációkat fejlesztek. Ahogy én szeretem hívni: "DevOops" ;]
------------------------
Program terminated
{0} ok boto
boto ?

Gépipari számítástechnikai technikus; PLC programozó; NC, CNC programozó technológus; NC, CNC esztergályos ja meg van valami AutoCAD-es cucc is.

Jelenleg szervíztechnikus egy biztonságtechnikai cégnél, valalmint önjelölt informatikus. Az infós vonal hobbi, de mindenki hozzám hordja a sz@rjait (asztali, laptop, okos telefon, nyomtató...)
Mindemellett linux/freebsd hittérítő. Próbálom a sok balga felhasználót ebbe az irányba terelni, mikor hozzák a gépeiket, mert a sok sz@rtól meggebedt a windows rajta.

Teszteket automatizálok, illetve a házon belüli eszközt fejlesztem hozzá így fejlesztőt jeloltem

Voltam már:

- hevederzár árus(na jó, ez egy vicc volt, végső kétségbeesésemben, még nagyon fiatalon)
- húsbolti eladó(mivel ez a szakmám, főleg ez voltam)
- húsipari szakmunkás(mivel ez sokkal jobban fizet, az utóbbi 14 évből legalább 6 ezzel telt)
- csavarhúzós/windows supportos/IT segédanyagraktáros ember egy multinál. Ez nagyjából 3 év volt(mivel az eredeti szakmámat valami tévedésnek, és a lustaságom elegyének köszönhetem, meg mivel engem mindig is a technikai dolgok érdekeltek)

A jövő: passz... Érdekel az IT, érdekel a Linux, egyelőre meló mellett amennyire tudok tanulok. Hatalmas változásokat már nem remélek. Ha fizikai meló mellett képes leszek végre leérettségizni(még egy évem van, ha időközben nem változtak a dolgok{{egyszer sajnos félbe kellett hagynom, mert a mocskos anyagiak külföldre taszítottak}}), akkor szeretném a nyugdíjig(ha még lesz akkor) hátralévő 27 évemet (nemsokára 38 leszek) valamilyen műszaki területen tölteni. Bármi megfelelne:

- IT segédanyagraktáros
- Micike supportos
- Kábelcsévélő és krimpelő kisiparos :-D
- műszaki boltban eladó/kisebb számtech boltban eladó
- Vagy a másik nagy álmom: motorkerékpárkereskedésben eladó
- sysadmin, bár ezt csak félve írom, mert ehhez még sokat kell biflázni..(igen, tudom, hogy az IT fronton ez a legnagyobb szopás, és a legalantasabb, de nekem tetszik, mert minden nap új szopás, és mindenből lehet sokat tanulni. Nem mellesleg a szalagban 12 órát görnyedni a + 7 fokban, sokkal nagyobb szopás)

Jelenleg még mindig a Germánoknál dolgozom, ennek ellenére angolul beszélek és értek kb középfokon (rengeteget lendített ezen a sok manpage/tutorial/video, amiket nézegettem/olvasgattam az elmúlt 10 évben). Mindenhol ezt használom, sokkal célravezetőbb, mint a kézzel/lábbal hadonászott félig magyar félig német halandzsám, amire képes vagyok. Jövőre szeretnék részt venni a már itt is közzétett valamelyik Linux tanfolyamon/táborban. Aztán meglátom. Ha van a környékünkön főiskola (Győrben van), lehet hogy bepofátlankodok néha valahogy egy egy órára amikor csak tehetem, amíg nem lesz meg az érettségim(persze, ha találok otthon olyan melót, ami mellett megtehetem, hogy sokat tanulok. sajnos az emberi szervezetnek szüksége van a pihenésre is, amit sokszor sajnálok). Szóval, ahol lehet szívom a tudást. Engem ez érdekel. A Linux, a Unix, az IT. Sajnos már elég későn tudok ez irányba mozdulni. De, ha elég kitartó leszek (nem úgy, mint eddig), akkor talán még dolgozhatok ebben 10-15-20 évet.

http://taklertamas.blogspot.com/ ::: http://www.taklertamas.deviantart.com/ :::Be::Shell:::

:-D

Van még ennél sátánibb tervem is a Be::Shellel... :-D Csak menjek már haza innen végleg, és legyenek kellemes szabad délutánjaim, meg hosszú semmittevő téli hétvégéim... :-D

Közeli tervek:

1 blogom rendbeszedése, mert jelenleg egy katyvasz. (valahogyan szeretném úgy megoldani, hogy minden asztali környezet kapna egy külön fület, és mindig frissíteném az aktuális kiadásnak megfelelően, így nem kell könyvet írnom, és foglalkozhatok a harmadik ponttal, viszont az egykor szebb időket megélt cikksorozatomat is sikerülne rendbeszedni, és folyamatosan frissíteni.)
2 Deviantart oldalamat is ki kellene pucolni a sok xarságtól, és csak azt meghagyni, ami valóban ér is valamit. A gyermeteg ocsmány próbálkozásaimat eltakarítani róla. A fotókat gyarapítani, az asztaltémákon egy ráncfelvarrás, meg egy régebben tervezgetett téma létrehozása, saját ikoncsomaggal. (törpészetesen Be::Shell theme included)

Távolabbi:
3 Ez a legsátánibb, így le sem írom. Majd meglátjátok.... Tavaszra talán már csöpögnek infók. valami olyasmit tervezek, ami lehet a hobbim is, de lehet mások hasznára is, ráadásul sokat tanulhatok is belőle. Épp ma éjszaka agyaltam rajta meló közben.... Nem, sajna ebből nem fogok meggazdagodni, viszont rengeteget profitálhatok belőle másképp.. Hogy úgy mondjam (bár ez roppant nagyképűség lenne, és még ráadásul nincs is igaza a illetőnek) "szakmailag". Nem, nem a húseladói szakmailag, hanem IT szakmailag. Annyit el merek árulni, hogy a dolog arculata már itt kering az agyamban, már ha agynak lehet nevezni, ezt a kesze-kusza fehérjekupacot itt a fejemben..

:-)

http://taklertamas.blogspot.com/ ::: http://www.taklertamas.deviantart.com/ :::Be::Shell:::

Agrármérnök a szakmám, de még soha nem dolgoztam benne igazából.
Az első (mezőgazdasági) cégnél ahol dolgoztam lettem rendszergazda (1995), aztán nem volt megállás a lejtőn :-)
Most vállalkozó vagyok:
Linux rendszerrel futó gépek üzemeltetése (irodák, boltok)
Webfejlesztés (főleg Drupal)
Nyomtatástechnika karbantartása, javítása

+ ugye ha már ott vagyok valakinél, akkor villanyt szerelek, kávéfőzőt és egyéb háztartási gépet javítok-gányolok (komoly!!!), TV-n beállítom a pornócsatornát, mert egy IT-s mindenhez ért :-)

Tesztmérnök elektronikai bérgyártásban.

Egyszemélyes hadsereg. Alapesetben IT üzemeltető és rendszermérnök, máskor fejlesztő, IT tanácsadó, rendszerépítő, beszerző, villanyász, gépész, építész, klímaszerelő, telefonos, jogász, egyéni vállalkozó, pszichológus (miért engem találnak meg mindig?), tesztelő, kávéfőző javító (komolyan, 2 munkahelyen javítottam eddig), mások helyett gondolkodó (tisztelet a kivételnek). Gyakorlatilag mindennel megtalálnak, aminek bármi köze lehet az IT-hoz.

Hmm. Pedig te nem annál cégnél dolgozol, aki nemrég hirdetett itt a HUP-on, és ahol elvileg értelmes meló van, mert a userek maguk is informatikusok? Gondolom hogy nálatok egyrészt végig lehet tolni dolgokat (nincsen megkötve a kezed), másrészt nem nagyon kell faszságokkal foglalkozni.

Erre a hozzászólásodra gondoltam: "feladatok közé tartozik az új technológiák felkutatása, tesztelése, implementálása az infrastruktúrában, hogy szolgáltatások mindig legmagasabb szintűek legyenek. Továbbá az üzemelési, üzemeltetési kockázatok felismerése, felmérése, szanálása."

Van, ahol a rendszergazda valójában supportos sajnos ... :-(((

------------------------------------------------------------------------------
www.woodmann.com/searchlores/welcome.htm

De igen. Ettol fuggetlenul szivesen toltenek egy evet mindenfele tech. kutyutol jo tavol, erdon-mezon. Vagy csak ket hetet :)

Volt itt egy srac, aki par evig riksazott, mikozben olyan IT-skilljei voltak, hoyg csak neztem. (Asszem AIX, Oracle es hasonlo cuccosok)

Ecceruen az ember egy ido utan besokall. A juhaszkodas meg regi vagyam (vo: "vadakat terelo juhasz), nyilvan tuzolto is akartam lenni, de elmult. A juhaszkodas nem. Mondjuk, a birkak kormolese utan lehet, hoyg sikitva rohannek vissza....

--
http://www.micros~1

Meg tudom érteni. Amikor felhagytam a munkával, erősen szemezgettem valami fizikai munkára képesítést adó iskolával. Sajnos egészségügyi okok miatt nem ment. Pedig jó lenne valami alkotómunkával foglalkozni. Olyannal, amivel valami kézzelfogható, egyedi dolgot állítok elő...
Azt hiszem, IT területen sokan vannak így, 10-20 év munka után.

Sales support, de bár üzemeltethetnék. :)

fonyo

Stay hungry, stay foolish.

Projekt manager
Agile tanácsadó

mostanában leginkább ezek.

business analyst (leginkabb sap teruleten)

Szopógép.

De a névjegyemen ez szebben van megfogalmazva.

Most éppen fejlesztőt jelöltem, de max. 10% üzemeltetés is van benne.

villany és hűtőgépszerelő.

Magyarországról Angliába menekült munkanélküli programozó, aki sehová se kellett a rossz angolja miatt. Mára megutáltam a szakmámat, úgyhogy valószínűleg soha nem fogok benne dolgozni. Jelenlegi egyetlen bevételi forrásom a tőzsdézés, állandó munkahelyem nincs. Ahogy elnézem nem is lesz, ahhoz túl rossz az angolom itt is. Ez van, nem mindenkinek adatik meg a jó nyelvérzék. De mindegy is, mint mondtam megutáltam a programozást, úgyhogy jobb is így...

Az angolod melyik részével van probléma? Nyelvtan vagy a szókincs? Nyelvtanhoz egy elég jó összefoglaló Dohár Péter: Kis angol nyelvtan című könyve. Ha a könyv felét/harmadát tudod rutinszerűen alkalmazni, akkor már nagy baj nincs.
A szókincset illetően pedig nincs más, mint mindenféle angol szöveget olvasni (szakmai doksi, napilap, regény, stb.), illetve hanganyagot hallgatni. Pl. ha már mint kint vagy, akkor a BBC (akár rádió, akár TV), esetleg filmek vagy TV sorozatok felirattal (még akár úgy is, hogy a felirat is angol).

Hidd el, hogy meg lehet tanulni angolul (vannak sokkal nehezebb nyelvek, pl. német, orosz, stb.) Van olyan diszlexiás barátom, aki már évek óta rengeteg energiát és időt áldozott arra, hogy meglegyen valamikor a középfokú nyelvvizsgája és nem adja fel, mert kitűzte célnak a nyelvvizsgát. Az más kérdés, hogy a való életben sokszor nem kell annyi, mint egy középfokú nyelvvizsgára.

Egy szóval sem mondtam, hogy nem beszélek angolul. Csak azt hogy a munkához túl rossz, úgy Magyarországon, mint itt Angliában.

Az említett könyvet ismerem, de itt Angliában kb semmire se jó... Azzal a tudással amit az a könyv ad itt nem igazán boldogulsz. De ez gyakorlatilag minden nyelvkönyvre igaz. Kb a középkori shakespeari angolt erőltetik nyelvész szemlélettel, ami rohadt távol áll a ma beszélt angoltól. Mellesleg olyan alapvető dolgokra nem tanítanak meg a könyvek, mint hogy hogy kérj egy kenyeret a boltban és hogyan szeleteltesd azt fel, mit mondj, ha a WC-n ülsz és valaki rád akarja nyitni az ajtót, sőt a hivatali ügyintézéshez szükséges szavakat sem tanítják meg. Arról már nem is beszélve, hogy a nyelvtannak nem a logikáját tanítják, nem gyakorlással ,összefüggésekre való rámutatással tanítják, hanem olyan szemlélettel mintha mindenki nyelvész lenne. Magold be a szabályokat és majd a szabályokat valahogy előkaparod... Érdekes lenne, ha a gyerekeket is így tanítanák beszélni...

Magyarországon nem lehet megtanulni normálisan angolul beszélni. Írni és olvasni talán, de azt is inkább önszorgalomból külföldiekkel beszélgetve fórumokon, irc-n, skypeon, stb. Az olvasással nagyjából semmi bajom, az írás már kicsit nehézkesebb, de azért arra jó, hogy IRC-n és skypeon tudok irkálni a nem magyar ismerőseimnek.

Egyébként én itt Angliában nagyjából elboldugolok az angolommal, el tudom intézni a hivatali ügyeimet egyedül, tudok beszélgetni az emberekkel, stb. Persze ha programozóként akarok itt dolgozni, ahhoz már nem elég jó az angolom. Még egy mosodából is elutasítottak ezzel az indokkal, mert telefonban nem értettem tisztán a furcsa tájszólással beszélő hölgyet... Megjegyzem a nőket alapból rosszabbul értem valamiért.

Angol tanulásra én senkinek sem ajánlom az angol nyelvkönyveket és a magyarországi angol nyelvoktatást. Sokkal hasznosabb a duolingo és a polyglotclub.

Egyébként a nyelvérzék hiánya és a nyelvtanulás nehézsége nem ugyanaz. Én tudom magamról, hogy nem vagyok született nyelvzseni, ezért nem jó az angolom. A rossz angolom alatt értendő, hogy a gyorsan sajátos akcentussal beszélő embereket nem mindig értem meg, valamint az én akcentusom sem túl jó.

Ennek ellenére az angol mellett egész jól értem a németet, hollandot, románt, spanyolt és portugált is. A román kivételével el is kezdtem tanulni mindegyiket egyszerre, egymás mellett párhuzamosan. Tudtommal a párhuzamosan több nyelv tanulása nem mindenkinek megy.
Nincs bajom a nyelvtanulással a szókincs terén, nem kell leülnöm bemagolni a kiirkált szavakat mint másoknak, elég ha néhányszor olvasom, hallom őket, majd magam is használom és megragadnak. Példákból, éles beszélgetésből (írásban, szóban), a nyelv gyakorlati alkalmazásából sokkal többet tanulok, mint nyelvkönyvekből.

A könyvet csak rövid összefoglalónak ajánlottam. Egyébként már valóban nem a shakespeare-i angolt beszélik, így például a 12 igeidő helyett 4-6 igeidővel elvan az ember.

Annó engem is szóbelin azért engedtek át, mert a nyelvtanom átlag alatti volt, de a szókincs és a kommunikatív érték messze fölötte. És ahogy az elnök mondta a végén az értékeléskor: a hibátlan nyelvtan gyenge szókinccsel nem ér semmit, de a picit hibás nyelvtant megértik, ha van szókincs hozzá.

Most egy nemzetközi cégnél dolgozok, de itthon. Gyakorlatilag mindent angolul dokumentálunk, gyakran van telekonferencia a nyugat-európai irodákkal angolul, stb. De el nem tudom képzelni, hogy egy programozótól mennyivel várnak komolyabb angolt - a szakszavakon túl - annál, mint amivel kint a hétköznapokban elboldogulsz. Min szoktál elcsúszni? Mi az, ami miatt nem tetszik nekik az angolod? Vagy tényleg csak az interjúztató akcentusa?

Egyébként az akcentusokat meg meg kell szokni. (Például az írek nem egyszerűek.) Egyébként a gyorsan vagy érthetetlenül beszélő embereket is meg lehet kérni udvariasan, hogy picit lassabban beszéljenek. Az egyik francia kollega szokott néha hadarni és nem vagyok benne biztos, hogy a mondatai csak angol szavakat tartalmaznak.

Otthon többnyire már azon elcsúsztam, hogy nem volt nyelvvizsgám. Az már nem is érdekelte őket, hogy milyen referenciáim vannak, mihez értek. Meglátták a nyelvvizsga hiányát és az önéletrajzom ment is a kukába azonnal... Jó esetben versenyezhettem volna 20 másik emberrel lexikális tudás terén vagy csinálhattam volna ingyen próbamunkát. És ha a legjobb vagyok talán dolgozhattam volna annyi pénzért amiből egy albérletet se lehet fenntartani...

Itt mint mondtam a rossz akcentusom és az hogy nem mindig értem meg a telefonon beszélő hölgyeket szintén kizáró tényező, rövid távon le is ráznak, hogy "majd hívni fognak telefonon". Megjegyzem rengeteg ilyen elmaradt telefonhívásra várok már...

Nem vagyok semmiben sem a legjobb, ez sajnos eléggé kizáró tényező mindenhol, hisz mindenkinek csak a legjobbak kellenek. Selejt vagyok, ez a sorsom... De már teszek rá magosról, jobb is így. Akar a fene a gép előtt rohadni egész életében.

"Selejt vagyok, ez a sorsom..." <- szerintem ez a legnagyobb baj, hogy így állsz hozzá. Ha magadat leírod, akkor tényleg vége. Voltam már én is hasonló helyzetben, de úgy voltam vele, hogy ez még messze nem a gödör alja, tehát rajtam múlik, hogy fel vagy le.

Egyébként szó sincs arról, hogy a legjobbak kellenek. Legyen elég jó az illető. Én már láttam olyat, hogy szakmailag a legjobb lett volna, de nem vették fel, mert az interjún némileg arrogánsnak tűnt.

Ami meg a próbamunkát illeti: nekem is volt már párszor ilyen, de mindig úgy álltam hozzá, hogy na ebből is tanultam valami szakmait. (Vagy ha nem, akkor legalább gyakoroltam egy jót.)

Az ingyen munkából nem lehet megélni.

Egyébként tök mindegy hogy állok hozzá, ez egyébként sem az én hozzáállásom, hanem a munkáltatóké. Nekik a legjobbak kellenek, esetleg még az "elég jók" és a belső körökhöz közel állók, én ezekbe nem tartozom bele, úgyhogy pusztuljak, ez az ő véleményük, ennyi...

Attól hogy nem zargatnak, hogy húú láttuk a linkedin profilodat, küldd el az önéletrajzod mert ilyen-olyan munkát tudunk ajánlani, aztán mikor meg elküldtem a kért adatokat már nem is léteztem tovább a szemükben. Se e-mail, se telefonhívás, se semmi. Jobb esetben azt mondták keressem őket később vagy ők fognak keresni, esetleg felajánlották, hogy csinálhatok ingyen munkát vagy megverekedhetek 20 másikkal egy teszten, hogy melyikőnk a jobb. Na ez az amiből aztán rohadtul elegem lett. Az első egy-két alkalmat még benyeli az ember, de mikor már közel egy éve járatják a bolondját az emberrel, akkor besokall.

> vagy megverekedhetek 20 másikkal egy teszten

lol

Igen. Ez így működik. Mivel azt veszik fel, aki először beküldi a CV-t, hanem azt, akit a legjobbnak tartanak, így nyilván az összes jelentkező ellen meg kell küzdened. Nemcsak teszten, hanem interjúkon, meg minden hülyeségen keresztül is. Ahhoz a pozícióhoz, ahol most vagyok, 20-nál jóval több embert kellett lenyomni - konkrétan fél évig volt nyitva a pozíció, ezalatt azért beérkezhetett néhány pályázat.

Hidd el, hogy nem mindegy, hogy allsz hozza, mivel ez kifele is latszik. En eleg sokaig szoktam allast keresgelni, mert nekem sincs nyelvvizsgam, illetve egy OKJ-s bizonyitvanyon kivul semmilyen szakmai tanusitvanyom arrol, hogy kepes vagyok Linux rendszereket uzemeltetni, de minden allasinterjura ugy megyek oda, hogy _alkalmas_ vagyok a poziciora, mert megvan a megfelelo szaktudasom, es tudok annyira angolul amennyire kell.

Ez a "meg nem ertett szo miatt telefonletetel" velem is elofordult mar, tipikus fejvadasz-jelenseg, ignoralni kell. A valo eletben altalaba meg lehet kerni egy angolt, hogy modnja ujra, vagy fogalmazza at a mondanivalojat, mert nem vagy biztos benne, hogy pontosan megertetted, es ezzel nincs is altalaban bajuk. Ha latjak, hogy kulfoldivel van dolguk, automatikusan egy kisse lassabban es tisztabban beszelnek (legalabbis a legtobb ertelmisegi), persze sokuknal ez nem sokat segit.

A szovegertest tenyleg csak ugy lehet javitani, hogy rengeteg, tenyleg nagyon sok videot nezel. Nekem peldaul ugy fejlodott az angolom, hogy rafuggtem a Minecraft jatekra, es elkezdtem videokat nezni a temaban, felirat minden nelkul. Mivel tobbe-kevesbe tudtam, hogy mi a topic, igy nem volt szuksegem tampontra. Korabban minden tizedik szot ertettem abbol, ha egy angol beszelt hozzam, ma mar a legtobb angol nyelvu videot kepes vagyok megerteni, es le tudok ulni egy angollal tarsalogni, meg ha a hosszabb szovegek megfogalmazasa idobe is kerul. Az a lenyeg, hogy gyakorolni kell, folyamatosan, megszakitas nelkul gyakorolni, eroltetni magadat, es nem feladni a kudarcoknal. Egy ido utan atkattan az agyad, hidd el, csak ido kerdese.

Ami a mindennapi eletben szokincset illeti, szedj ossze egy jo ismerost kint, aki tud segiteni a kulonbozo elethelyzetekben hasznalatos mondatokkal. Mindig azt tartsd eszben, hogy sokkal kevesbe cikibb kerdezni, mint egy szituacioban kukan ulni.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

"Otthon többnyire már azon elcsúsztam, hogy nem volt nyelvvizsgám"

Abban teljesen igazad van, hogy gyakorlatilag nincs olyan IT munkahely (Budapesten), ahol ne lenne követelmény az angol.
Ugyan tesztelték a nyelvtudásom, de tőlem soha nem kérték a nyelvvizsgámat és soha nem is kérdeztek rá.

A mostani munkahelyem fejvadásszal jött össze (itthon) és az angol beszélgetés csak annyi volt, hogy rákérdezett, mit csináltam előző vasárnap, illetve látta az önéletrajzból, hogy főleg Linux volt és angolul rákérdezett, hogy miért szeretem csinálni? A jelek szerint ennyi elég volt neki, mert utána behívtak a céghez.

Egyébként a magyarországi Angol elvárások (nyelvvizsga) és ami itt kell, iszonyat eltérnek egymástól. Pl errefelé még köszönni is ritkán szoktak Hello-val, inkább a hájá jellemző, amit mai napig nem tudom hogy kell írni hivatalosan :D
Arról már nem is beszélve, hogy rengeteg dolgot másképp ejtenek, mint azt otthon tanítják az iskolában, sőt gyakran teljesen más szót tanítanak otthon.
Pl az uborkát errefelé inkább gherkin néven szólítják, nem cucumbernek, otthon a gherkin szóval sose futottam össze a nyelvkönyvekben és angol órákon. Szóval lestem mint vak a moziban, hogy mi a fene az a gherkin :D
De ez még a jobbik eset, hogy egy gyakran használt szót meg se említenek. Olyan szavak is vannak, amiket otthon helytelenül tanítanak, hibás jelentést társítanak hozzá.

Akkor nekem mázlim volt a gimnáziumi oktatással. A tanár nagyon lelkiismeretes volt és kitért az ilyen apró nüanszokra is. Meg elég sok különféle filmhez volt szerencsém eredeti nyelven a TV-ben, így nem jelentettek ezek az apró eltérések.

A magyarban is van ilyen: Brachfeld Siegfried: Nehéz nyelv a magyar.

Szerintem siman csak Hi, vagy Hey -jel koszonnek, ez a "hájá" valami ocsmany kiejtes lehet csak, elofordul, hogy egy hibas kiejtes lesz nepszeru egy egyebkent tok normalis szora.

A cucumber-gherkin kerdes valoszinuleg visszavezetheto arra, hogy korban el van maradva az itthoni angoltanitas.

Ami a hibas jelentest illeti, valoszinuleg inkabb arrol van szo, hogy valtozott a jelentese, ez az angoloknal egeszen surun elofordulo jelenseg, marmint hogy egy szohoz alternativ, gyokeresen eltero jelentes tarsul. Jelentheti azt is, amit itthon tanitanak - legfeljebb senki nem hasznalja a szot abban az ertelemben mar.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Fenéért irkáltam én ide. A francnak se hiányzik a vita, úgyis ugyanaz a vége: "Bennem van a hiba"

Tudok róla, nem kell emlékeztetnetek. Na mindegy, ennyi is volt, nem írok többet ide. Selejtnek pofa be, ennyi.

Nekifutok mégegyszer (átfogalmazva, bővebben kifejtve a mondandóm): _NEM_ vagy selejt. Nem a tudásoddal van baj. Nem az angol(nem)tudásod miatt nem kellesz senkinek.
A probélma azzal lehet (gondolom én, de én jobban értek a számítógépekhez, mint az emberekhez) hogy azt SUGALLOD magadról a másiknak, hogy nem vagy jó semmire. Ami nem igaz, de ha te nem hiszel magadban, miért várod el a másiktól hogy higyjen? Senki sem olyan értéktelen, mint amilyen képet adsz magadról, vagy ha mégis, hát ennek biztos nincsen tudatában. Az, hogy te ezt tudni _véled_ mutatja, hogy értelmesebb vagy annál, mint amilyennek _hiszed_ magad. Csak rossz az énképed.
Az én javaslatom az, hogy hagyj fel ezekkel a gondolatokkal.
Ne _mond_ senkinek, hogy te nem vagy jó semmire. Egyrészt mert nem igaz, másrészt, mert elhiszik.
Ne _gondold_, hogy nem vagy jó semmire, mert te magad is elhiszed. Koncentrálj arra, amiben jó vagy. (nem, a "semmiben nem vagyok jó", nem elfogadható válasz)

Ave, Saabi.

Kedves H_Miki!

Találós kérdés:

Szeretnéd kifestetni a lakásodat.
Van két festő, mind a kettőnek van referenciája.
Az egyik nagyon szépen dolgozik, a másik nem.
Kit választasz?

Remélem rájössz az összefüggésre magadtól is, hogy ezek a szemét cégek miért a legjobbakat akarják...

És igen, nem a cégekben van a hiba...

Talalos kerdes:

Ki akarod festetni a lakasodat.

Adott ket festo, az egyiknek van harom bizonyitvanya arrol, hogy milyen jo festo, de pocsekul, lassan, es dragan dolgozik, a masiknak csak egy referenciaja van az elozo munkajarol, viszont nagyon szepen, pontosan es olcsobban dolgozik a masiknal. Melyiket valasztod?

Just askin'
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Nemzet napszámosa (bár írhattam volna fejlesztőt is, hiszen diákok tudását fejlesztem).

Amiért épp fizetnek.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Vettem egy pálinkafőzőt a Tescoban. Mostantól kezdve főállású részeg leszek!

(gyengébbek kedvéért: Poén, szavaztam már, de muszáj volt beírni valami baromságot is...)

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64