Otthoni NAS eszközöm

Címkék

Apple
2% (8 szavazat)
Asustor
0% (1 szavazat)
Buffalo
0% (0 szavazat)
D-Link
7% (37 szavazat)
Freecom
0% (0 szavazat)
Fujitsu
0% (0 szavazat)
Házi készítésű (PC + FreeNAS, Openfiler, általános célú OS stb.)
45% (220 szavazat)
Iomega
0% (0 szavazat)
Linksys
1% (4 szavazat)
Netgear
2% (8 szavazat)
Promise
0% (1 szavazat)
QNAP
2% (10 szavazat)
Seagate
0% (1 szavazat)
Synology
6% (31 szavazat)
Tecus
0% (1 szavazat)
Western Digital
2% (9 szavazat)
Zyxel
3% (13 szavazat)
Egyéb, leírom
7% (34 szavazat)
Csak az eredmény érdekel.
23% (116 szavazat)
Összes szavazat: 494

Hozzászólások

...es nem is hianyzik :) Nem a lehetoseg, hanem a NAS ;)
Ott a gep, bekapcsolom ha kell valami. Mobil eszkozoknek meg van wifi oszt google drive. Pedig lenne ra akar plusz gep is, van benne 4 db 500 as winyo de nem latom ertelmet nalam. Teszt Xen szervernek hasznalom.
Rózsár Gábor (muszashi)

Attól függ... Pl. a windows-om nem tud sambára, sem NFS-re a gyári szoftverekkel, míg iSCSI device-ra igen, de onnan meg visszatölteni nem lehet a telepítőjével. (hogy kapná be a M$ tisztelt licenckiagyalómarketinges******************e)

De ettől függetlenül: tisztességes backup eszközként valami streameres (DLT és társai) eszközt tudnék elképzelni, ha lenne rá keret. (lehetőleg robottal, ami cserélgeti a kazettákat :)) )

Nem: az tudja, hogy a Win7 Home-ban le van tiltva a network share-re történő backup.
A telepítő meg lehet, hogy elvben bővíthető, de ahogy a link címét elnézem, ez szerverekről szól, nem arról, hogy egy Home Premium win7 mit tud... Egyébként valahogy biztosan megoldható ezen is, csak "kissé" röhejes, hogy alaphelyzetben csak iSCSI-re lehet backupolni hálón keresztül, visszatölteni meg kizárólag windows/samba share-ről tud az alap telepítő.

Ja: "Prerequisites: ... A clean Windows installation. Preferably install a new machine."
Kösz... a telepítő médiáról minden extra machináció nélkül vissza lehet tölteni a mentett rendszert úgy, hogy közben nem kell telepítenem. Csak kell hozzá egy USB-s diszkre készített full backup.

Hat backup celra teljesen felesleges egy NAS-t venni. Veszek inkabb egy winyot, arra rarakom plusz lerakom valami online tarhelyre, es koszonjuk. Ha nagyon rettegek, akkor gpg-vel letitkositom.

Az a winyo, ami nincs aram alatt, kisebb esellyel lesz badsectoros.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Zyxel-t jelöltem, de nem gyári szoftvert használok.

Házi NAS-unk FreeNAS-ként indult aztán funckionalitás bővítés (DVB-C+T headend) miatt hamarosan Archlinux lett, megörökölve a ZFS volumeokat.

Synology 214 2db 1tb-os notebook merevlemezzel, max 15W
nem olcsó, de nekem mindenre elég.

---

+1 a microserverre...

Azért az hogy beledobok 4 diszket + installálok rá egy oprendszert, az csak az utolsó mozzanattól teszi mássá, mint egy sima NAS...
Másik oldalról én a házi készítésű alatt azt értettem, hogy alaplap, ház, stb. egyedi beszerzése után építem meg a gépet...

--
Debian Linux rulez... :D

Van már Inteles? Legalább jó felé haladnak.

De. A gyorsabb az oké, de miért fogyaszt az Inteles többet? Pont ezért viszketek az AMD-től, mert nem csak lassabb, de még többet is eszik... Vagy mi van?

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

ha egy samba meg ftp nas-nak számít, akkor egy WD(lx)TV Live.

Hp microserver n36l 4x2 TB merevlemezzel, freebsd 7.2 futott rajta. Samba, transmission, afp, time machine backup volt a dolga. Közel 2 éves uptimeja volt otthoni környezetben mikor lekapcsoltam.
Most egy kiszuperált wyse thin client szolgál "komoly" 1 GHz via cpuval és 512 MB rammal.
Legutóbbi nas4free fut rajta, még éppen kibírhatóan lassú.

Baytrail-D alapon lévő lap, Ubuntuval, rajta virtuális gépen XPenology + mellette még egyéb fejlesztéshez szükséges OS-ek. 10W TDP + 1 DB 3 TB HDD jelenleg. TV-hez is nagyon jó DLNA-val + a mobil alkalmazások :)

Lacie WirelessSpace. Router, Wifi router, NAS, Upnp, DLNA és letöltési központ egyben.

Kíváncsi vagyok az egyetlen (ismereteim szerint) használható !linuxos! nas megoldást, az Openmediavault-ot hányan használják. Erre is lehetne kiírni egy szavazást. Szerintem.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

En azt hasznalok es elegedett vagyok vele. Attertem Kralizec-re nehany hettel azutan, hogy a wheezy lett a stable Debian, volt egy-ket docceno, de minden frankon mukodik.

Egy dolog zavar csak, a pluginek indexelese (ami minden egyes apt-get muvelet utan tortenik) nagyon lassu (HP N40L, 6GB RAM), ezt tervezem majd jelenteni Volkernek.

Zentyal servert használok, Dell Optiplex hardveren. Az egyszerű merevlemez kezelés érdekében épp egy merevlemez bay vásárlásán gondolkozom. Így ez akkor is használható marad, ha hardvert váltok.

http://www.frozencpu.com/products/16090/hdc-96/Kingwin_525_Bay_4_x_25_S…

Tetszik a FreeNAS, lehet, hogy a merevlemez case már indokoltá illetve lehetővé teszi a váltást.

A gép inkább szerver, mint NAS, mivel a fájlszerver és letöltőközpont mellett ez a dhcp, belső dns szerver, valamint ezen a gépen fut a wifi kontroller szoftver is.

[X] Egyéb, leírom:

TPLINK TL-WDR3600 (DD-WRT-vel)

HP Microserver NL-54 + Debian

Fedora 20, Thinkpad x220

Linksys NSLU2 + OpenWRT, egyelőre üzemen kívül

Egy wdr3500-as router opemwrt-vel, ssh, mindla, sftp, annak számít?

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

D-Link DNS 323, amin Debian lenny fut. Sok masra is hasznalom, ezert lassan kinovom a 300 MHz-es procit es a 32 MB memoriat, ezert fontolgatom egy sajat epitesu ITX gep epiteset vagy egy HP N54L beszerzeset, de meg csak fontolgatom.

Az enyém még mindig ugyanaz:

Építsünk otthonra zajtalan, wireless, 10 W alatti fogyasztású, RAID1-et tudó célszervert olcsó linuxos NAS-ból!

Annyi változott, hogy már nem pörögnek benne merevlemezek. SSD-re váltottam.

Illetve, megvan még a WD-m is, jelenleg üzemen kívül:

Tegyünk erre is Linuxot! - Debian a Western Digital MyBook World Edition-ön

--
trey @ gépház

Ebben a cuccban ugyonaz a CPU van, mint a TS7800 nevu boardon. Nalam egy ilyen TS7800 latja el a NAS (2x3T, samba/afp), scanner server (scanbuttond), a halozati nyomtatohoz airprint server (cups), es a tv server (tvheadend+oscam) feladatokat. Egy Debian 7 hajtja, viszont igy 6 evvel a szuletese utan, erosen gondolkodok a cserejen, mert elfogyott belole a szufla.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

ASUS WL-700gE, nem igazán NAS, inkább olyan többfunkciós router merevlemezzel. De amire nekem kell arra tökéletes! Lassan 8 éve megvan, nem mai darab.

Nemigazan NAS, de nalam levaltotta:

btsync + raspberry pi + 1 TB-os vinyo.

Most 300GB (es 299e fajl) van igy szinkronban 3 gep kozott (2 laptop + 1 raspberry). A videokat a raspberry pi le is jatsza.

todo-k:
- mobilok hozzaszinkronizalasa.
- daemon vagy shell scriptek irasa (archivalas/unarchivalas, ez most kezzel megy)
- ajaxos gui + adatbazis epitese tagekre (adatbanyaszat)
- git-annex assistant-ra valtas megvizsgalasa (ujra)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nekem Zentyalnak indult, de végül úgy néz ki xpenology lesz belőle.

Az ok:
A zentyal is egyszerű, de az xpenology még egyszerűbb.

Még az tetszik az xpenology-ban, hogy vígan szalad egy atomos pc-n.

Pontosan az amit felettem írnak. A synology OS-e PC-re. Igazából egy x86-os vagy x64-es linux kernel ami elhiteti a syology dsm-el, hogy szabványos nas-ra teszed.
Így fel lehet tenni a dsm-et PC-re..

Szerk.: Az utolsó mondatot csak most olvastam. :) Nálam egyelőre tesztüzemen van..

Előnye:
- user frendly
- gyors
- sok program van rá

Hátránya:
- nem hivatalos :(
- a frissítések nehézkesek
- nem tökéletes hw raid támogatás (a UI-on)
- kérdés mennyire biztonságos..

Lehet nálam kuka lesz, a hátrányok miatt. Pedig nagyon jó a webes felület! Minden tiszteletem a Synology programozóinak!

"egyeb"-et jeloltem meg, egy WD TV Live-ot hasznalok felig-meddig NASkent

[X] Egyéb, leírom:

TPLINK TL-WDR4300 (USB külső winyó)

------------------------
Everyone is a winner*

NetApp -> Mostanában "frissül" Synology-ra , Apple TM

Conceptronic CH3HNAS + CH3NET, az elobbin van fun_plug is, rsync sajnos nincs :(

2006 környékén vettem egy pci-s wifi kártyát az egyetemen lerongyolódott 8 éves gépembe és ubuntuval használtam NAS-ként. Azt hiszem akkoriban még nem volt elterjedt ez a kifejezés. Szóval építettem nas-t. Később lett pénzem is és kipróbáltam egy qnap-ot. Azóta is azt gyűröm csak vinyót kellene még venni bele.
Abszolút bejött a nas-os dolog. Nyolc év alatt kb. 3 komolyabb adatvesztéstől (laptopban vinyó tönkre ment, külsős usb disk-et anyám kimosott a hátozsákkal, laptopot elloptak) mentett meg.

Sempronos PC openSUSE 13.1-el, mint minden más is itthon...

Van egy BluePanther Syvio mediacenterem, ami mellesleg NAS funkciokat is ellat, sajnos most egy ideje pihenon. A jelenlegi firmwareben ugyanis bugos a WPA titkositas, tudni tudja, meg engedi is beallitani, de csatlakozni mar nem tudok vele. Pillanatnyilag ket lehetoseg van, lecserelem az eszkozt (draga megoldas, es nem is szeretnem) vagy degradalom a rendszert open wifi + MAC filteringre (nem biztonsagos, de legalabb mukodik, erzekeny adat meg nincs a NAS-on, vegyek-vigyek a tartalmat azon a csoppnyi uploadon ami van).
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

A "veszel kabelt" megoldassal nem az a problema, hogy sokba kerul a kabel, hanem azt el is kell vezetni. Lehet, hogy egy ideig vicces kerulgetni 10-12 meter kabelt, de kozeptavon nem annyira. Az elvezetes a necces resze.
A "veszel routert meg kabelt" megoldas pedig pusztan penzkerdes. Ha lenne annyi penzem, tudnek vele sokkal jobbakat is csinalni.

Elvben kozep- es hosszutavon a kabeles elvezetes van betervezve, elsosorban azert, mert azon a jelerossegen ertelmes sebesseg nem lesz varhato a mediacentertol, inkabb csak az adminisztracio es a veszhelyet eseteben valo elerhetosegre lesz jo.
A problema jelenleg az, hogy en nem tudom megcsinalni az elvezetest normalisan (furni kell, meg kabelcsatornazni, es ez ketemberes), aki meg tudna segiteni, az most epp nem er ra.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Synology-t nyomtam, mert az van többségben, de van:

- E3-1220Lv2+32GB ECC egy Supermicro X9 lapban, ESXi-vel, rajta OmniOS+Nappit, ehhez egy LSI2008 HBA, 6x2TB disk, ZFS, 2x1Gbit (+UPS)
- pincében egy DS209 (DS211j-nek hazudja magát hogy menjen az 5.0 DSM is ;), 2x2TB, offsite backupra powerline vonalon keresztul (+UPS)
- épül egy Supermicro X7SPA-HF, 2GB, Node 304, 6x2TB+2x40GB, Intel SSD (cache),2x1Gbit gép, XPEonology-val (x86-os DSM 5.0 port)

Meg ugye a cloud ;)

Persze, CPU ugyanaz (lévén ez egy két évvel öregebb, de magasabbnak pozícionált termék), ram ugyanannyi.
Fél éve megy gond nélkül, rsync tolja rá a cuccot.

DS209-re (DS409-re is) a hivatalos utolsó DSM verzió a 4.2.
Ennek ellenére fel lehet rá rakni a 4.3-at vagy akár az 5.0-t is:
http://forum.synology.com/enu/viewtopic.php?f=128&t=79640
Dióhéjban:

Az /etc.deafault/synoinfo.conf fileban kicseréljük a
unique="synology_88f6281_209" sorban a 09-et 11j-re
unique="synology_88f6281_211j"

Ezután NEM szabad (TILOS! :) ) rebootolni, hanem egyből a GUI DSM frissítés menüpontját indítani, fel is dobja a 4.3-as frissítést mint elérhetőt.
Sima automatikus upgrade után rebootolja magát és már 4.3-al (és 11j-ként) indul. Utána mehet az 5.0 upgrade ugyanígy.