Mit sportolsz?

Címkék

futás
8% (41 szavazat)
úszás
3% (13 szavazat)
túrázás
2% (12 szavazat)
gyakori séta tömegközlekedés helyett
6% (31 szavazat)
harcművészet/küzdősport
5% (27 szavazat)
kerékpározás
24% (121 szavazat)
hegymászás
1% (4 szavazat)
tornázás, jógázás, pilates stb.
1% (5 szavazat)
evezés (kajak, kenu, csónak)
1% (4 szavazat)
testépítés, gyúrás
7% (35 szavazat)
trx, fitness, crossfit
3% (16 szavazat)
síelés
1% (4 szavazat)
egyéb
14% (68 szavazat)
nem sportolok
23% (117 szavazat)
Összes szavazat: 498

Hozzászólások

Sportolás alatt én azt értem, amit valaki legalább heti 2-3 alkalommal, rendszeresen, folyamatosan űz. Tehát a "hétvégén lenn voltam tekerni egy fél órát" az nem sportolás szerintem.

--
trey @ gépház

Véleményem szerint igen, ha ezt rendszeresen teszed. Nem csak hirtelen felindultságból mondjuk egy hónapon keresztül. A fenti bohóckodásról is csak a saját véleményemet mondtam el. Engem különösebben nem zavar, ha valaki sportnak tartja, hogy évente néhány alkalommal felül egy kerékpárra és teker egyet.

Viszont ez egészségmegőrzés szempontjából semmi. Én viszont a sportot valamelyest társítom az egészségmegőrzéssel.

--
trey @ gépház

"Viszont ez egészségmegőrzés szempontjából semmi. Én viszont a sportot valamelyest társítom az egészségmegőrzéssel."

Pedig de.

Heti 1 óra úszás nekem sokat számít. Ez pont hogy egészségmegőrzés*, de nem sport.

*Ki-ki magához viszonyítson. Nekem ez 100x többet ér mint fél óra séta, annál meg 1000x mintha egyáltalán nem tudnák lemenni úszni.
Szóval szerintem ennek nem az a lényege, hogy hány km, meg hogy mennyi a ki tudja mihez viszonyítva. Csak ennyit kell megérteni és megtenni a mindenféle pótcselekvés (kajálás, gyógyszerszedés stb.) helyett.

------------------------------------------------------------------------------
www.woodmann.com/searchlores/welcome.htm

Ugyan meg lehet ezt az egészet misztifikálni (Update Norbinak sikerült is az egészre egy virágzó üzletágat építenie), de van egy borzasztó egyszerű ökölszabály, amit ha betartasz, akkor fogyni fogsz: kevesebbet kell bevinni, mint amit a elhasználsz. Ez működik.

--
trey @ gépház

Na ez egy jó kérdés. Nem tudom. Két kiló plusz a 100-hoz képest, nem igazán feltűnő.
Az feltűnt, hogy az elmúlt másfél hónapban a felkarom kicsit... hogy is mondjam... feszesebb (?) lett.
Az biztos, hogy egyelőre a derékszíjamat nem kellett kijjebb engedni. :D

Viszont tökmindegy, hogy a derékbőségem nő vagy az izomtömeg, mert nekem a cukrom miatt kellene fogyni és ebből a szempontból nem számít a sűrűség/fajsúly, csak az össztömeg. :(

Az sem mindegy, hogy mit hol teszel. Én pl. minden nap szörnyülködve nézem, ahogy emberek "sportolnak" Győr egyik nyílt sportpályáján (Szigethy Attila u.- Ifjúság krt.), ami pontosan az egyik 2x3 sávos főútvonalon van. A város két légszennyezettség-mérőjéből az egyik pl. pont mellette van. Nem véletlenül. Szerintem abban a porban és levegőben ez már nem sport, hanem extrém sport :D

--
trey @ gépház

Nekem az ad-hoc jelleggel végzett tevékenységek a testmozgás kategória.

Aki a túrázást komolyan veszi, az fel is készül rá. Nyilván nem túrázik folyamatosan, ahogy egy focista sem focizik állandóan. De a sportjával kapcsolatban végez kiegészítő/felkészítő tevékenységeket. Futás, alapozás stb. Ezek összessége már sport.

"A sport meghatározott célú mindennapos tevékenység, a mindennapoktól különböző környezetben; célja a testedzés, versenyzés, a szórakozás, eredmény elérése, a képességek fejlesztése vagy ezeknek kombinációja. A kitűzött cél határozza meg a sport jellegét, a sportoló (vagy csapat) képességei és bátorsága mellett."

A fentiek alapján lehet akár sport is amit mondasz, ha nagyon rá akarjuk erőltetni.

--
trey @ gépház

25 éve komolyan teljesítménytúrázok. (Amennyiben 100 km 3000 m szinttel 24 órán belül elég sportnak számító dolog.) De csak 10 éve futok rendszeresen. De azt sem hetente 2-3 alkalommal. Ennek ellenére 100 km-es terepfutó versenyen is vettem már részt. Szerintem rendszeresen sportolok, és az első 15 évben is rendszeresen sportoltam, mégha csak hétvégékre korlátozódott is. Mégcsak nem is minden hétvégére. De ismerek olyanokat akik minden hétvégén túráznak 50-200 km-t. Hétközben meg már nem készülnek külön rá. Szerintem rendszeresen sportolnak eléggé. De nem vitatkozni akarok én itt, csak kicsit tágítani a sport fogalmát, szerintem joggal.

Egyetértek. Ha Kinizsi 100-at valaki teljesíti, akkor az komoly sport-teljesítménynek mondható. Függetlenül attól, hogy hetente mennyit sportol.
A 16-szoros Spartathlon teljesítő Lőw András sem feltétlenül sportol heti 2-3 alkalommal, egyik versenyt használja edzésként a következőre.

No akkor jól gondoltam. Mivel fél-, háromnegyed óra alatt oda szoktam érni a munkahelyre, hiába teszem meg minimum ezt az utat naponta legalább kétszer, az csak közlekedés. (Konkrétan a felülvizsgáló orvosnak pont azt válaszoltam a "rendszeresen sportol-e" kérdésére, hogy "nem, én csak közlekem". Pedig nem is ismertem ezt a definíciót. Meg persze az is lehet, hogy nem ekkora a pulzusszámom se.)

Definíció szerint (by Monspart Sarolta)

bullshit, de komolyan. Ilyen erovel amikor blintux kollega F1-et nez, es majd kiugrik a szive, mert eltunt Daemon Hill (van meg amugy ez a tag?), az is sport. A HIIT meg akkor nyilvan nem sport. Meg aki mondjuk 5-10 km-t fut, az sem sportol. Jaha...

Ennel mar az a definicio is realisabb (by sj), hogy sport az, ami megizzaszt, es beszarsz a vegere...

--
"A politikat, gazdasagot es a tobbi felsorolt faszsagot leszarom, amig engem nem erint (nem erint)" (bviktor)

A fitnesst azért kb gondolom, főként önsúlyos gyakorlatok...

A trx egy dupla heveder fogantyúval, ami fel van lógatva, van rajta két kapaszkodó, kb mell-derék magasságban (állítható). Kb mintha egy rendes tornász gyűrűt lógatnál le, csak nyilván kényelmesebb. Ezen lehet mindenféle húzódzkodásokat, fekvőket, egyensúly gyakorlatokat, meg mindenféle önsúlyos gyakorlatokat csinálni. Elég jó, könnyen szabályozod a nehézséget azzal, hogy hol állsz, ezért az erősséget is tudod igazítani magadnak, meg egyaránt lehet max erős, és pörgős dolgokat is csinálni vele. Mozog, uh nem olyan, mint a fix csigás edzőtermi izék, amik izolálnak egy egy izmot, és viszonylag változatosan lehet mindenféle izmot mozgatni.

A crossfit meg egy nagy vegyesfelvágott edzésprogram. Tipikusan köredzés, klasszikus önsúlyos gyakorlatok: ugrálás, kitörés, guggolások, felülések, fekvők, húzódzkodás, stb.(esetleg nehezítve kézisúllyal); némi egyszerűbb eszközös gyakorlatok: ugrálókötél, gumiszalag, medicinlabda, fitness labda, stb. Illetve ide jön be a TRX és a kettlebell is. Nyilván ezek alkalmazása edzőtől is függ, mi pl elég sokat bellezünk, nem nagyon van edzés, hogy ne lenne valami. Pénteken pl az edzés elején bell technika volt, a WOD meg egy 10-8-6-4-2-es kétkezes snatch, kétkezes nyomás, goblet guggolás, swing, húzodzkodás, fekvő sort volt.

Szóval szellemiségében imho mindkettőhöz sokkal közelebb áll a bell, mint a gyúráshoz. De az egyéb is védhető álláspont, csak FYI :)

Hibás a szavazás. Nincs benne "Csak az eredmény érdekel" lehetőség...

Az évek során ezek szerepeltek: foci, kézilabda, sakk :), úszás, karate, futás, kerékpár. Az utóbbi időben karate+futás.
--
♙♘♗♖♕♔

Hát, ha szellemi sportnak számít, mostanában (főleg) műholdakra vadászok kézi antennákkal és rádiót csavargatok a szabadban:) (Egyenlőre nagyrészt csak "listener"(SWL), tiszteletben tartom az amatőr engedéllyel rendelkező (remélhetőleg jövőbeli) kollégákat... Addig marad a PMR446(Oltás előtt:tudom, az nem amatőr, hanem szabadidőrádió).

Harcművészet ÉS kerékpározás. Sajnos a lépcsőzős HIIT már sokszor nem fér bele, pedig jó lenne :(

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Egyéb:
- reggelente bicajjal megyek a gyerekkel oviba és bicajjal járok dolgozni is;
- a munkahelyen a lépcsőt használom 4-5 emelet szintkülönbségig (a 3-on dolgozok);
- álló asztalnál dolgozok;
- a gyerekekkel szaladgálok, ugrálok, stb. amikor lehetőség van rá.

Persze ez egyik sem "sport", csak testmozgás, bár azt hiszem ez jóval több mint amit az átlag csinál...

Magyarországon egy ilyen szavazásból hogy maradhat ki a foci? :)

Profi (pontosabban nevezzük inkább "fizetettnek") szinten igazad van, viszont amatőr szinten korántsem. Nekem pl. sok (IT-ben dolgozó) ismerősöm van, aki rendszeresen jár focizni. Nyilvánvalóan nem világbajnoki álmokat dédelgetnek, és biztosan ki is lehetne őket röhögni egy-egy megmozdulásuk után, viszont alaposan átmozgatja őket, az tuti, ráadásul társaságban vannak, és jól is érzik magukat.

-hobbi outizás heti 1-4 alkalommal.(30körüli átlag, viszonylag rövid, 30-50km-es sík távok.)
-napi 15 perc testsúlyos eddzés (2 pihenőnappal)

Capoeira. Bocs, de az nem küzdősport:)
FathoM

a snowboardot nyugodtan hozza lehetett volna adni, akar kulon akar a sielessel egyutt...
raadasul nem multichoice a szavazas (bar nem tudom olyat lehet-e itt egyaltalan)

4 (és fél) pontot is bejelölhetnék. Ezt sem gondoltam volns 5 éve (szàz kilós löttyed fosdarabként)

Leginkább bicikli meg mászás megy mostanában. Ez van, ha az ember a hegyekbe költözik.
A gond csak az, hogy emellé csokifüggő lettem (merthogy így "szabad"), próbálom azzal magyarázni, hogy a csokigyár mellett van az iroda, és hat a tudatalattimra, de lassan lejövök róla :-)

Aki meg egyáltalán nem mozog semmit, az meg...

Műtétig salsa, cha-cha-cha, hobbi rock&roll, azóta pihi.

Hát én naponta letekerek 15-25 (időnként több) km-t munkába meg máshova. Az nem sport, mert nincs rá felkészülés (az a bemelegítés, hogy beöltözöm és lemegyek a lépcsőn). Rendszeresen túrázom (jellemzően 20 km fölött - általában 20-30 között, néha több, egyszer volt 110), de mivel nem hetente többször teszem, és még a leghosszabb előtt sem melegítek be, csak végigmegyek, ez se sport. Rendszeresen teszek 2-3-7-8 napos bringatúrát, de ott is más szervezi tehát én nem nagyon készülök rá, és ez is alkalmi (amikor a munkarend lehetővé teszi) - ez se sport. Egy időben ügyeltünk rá, hogy meglegyen az évi egy hét aktív síelés (aktív, azaz nem 2 lecsúszás 1 hütte, hanem reggeli, síelés, vacsora) - de ez pláne nem rendszeres (illetve kicsit ritka :-) ).
Marad az egykaros súlyemelés, de azt végképp nem űzöm, szóval a nem sportolok lenne a helyes a magyarázatok alapján.

minden nap flipperezek 1/2 - 1 oracskat :D)
vagy tobbet.

Squash. Heti kettő óra több, mint elég belőle. Mondjuk egészségesnek éppen nem modnanám.....

Bringa + nordic walking. Idén nyáron egész szép távokat megyünk a feleségemmel, heti 200 km fölött van a kombinált táv.
Csaba

Közlekedési céllal heti minimum 2-3 alkalommal 2*13-15km kerékpár.
Estenként 10+kg súllyal. Ez nekem nem sport céllal megy, egyszerűen szeretem. Igen, nem csak amikor alkalmas az idő, hanem a kánikulában, és a mínuszban is...
Van akinek ez már a sport kategória, nekem nem ez a célom vele.
Nálam ez még az egyéb.
- - - - - - - - - - - -
Magyar égre, magyar ufót.

Most éppen semmit, de sportoltam ezt+azt.
De szeretnék elkezdeni túrázni. Tud valaki ajánlani egy jó kis túracsoportot (Pest)? Egyedül az ember inkább mondjuk teker.

Egyedül [...] teker?
Igen, lehet.
Viszont abban is rendesen el lehet fáradni, és sok minden mást is lehet közben látni, tapasztalni, főleg ha az ember csak magára számíthat.
Egyik sem tökéletes kivitelű oldal, de a lényeg rajtuk van:
* 2010-ben voltam Albániában: http://tothabringa.blog.hu
* 2013-ban voltam Törökországban: http://tothabringa2.blog.hu
Ugyanezekről két újságcikk is megjelent anno:
* http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/papucsban_tekert_albaniaig_attila/…
* http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/ket_kereken_az_arany_emberhez_es_r…

Hmm, kinek mi, meg hogy! :-)
A lényeg: nyáron - személy szerint nekem - ez a legjobb, bevált módszer.
Pl. Montenegrónál is volt úgy, hogy hirtelen jött az eső, de zokniban csak "ráfáztam" volna, ellenben kb. 10 percen belül teljesen száraz volt a lábam.

Egyébként mindkét alkalommal sokkal tovább mentem volna keletebbre, de az a fránya pénz! :-(

Ha változatos közösséget szeretnél, akkor nézz be a túranaptárba: http://www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu/naptar Nem nagyon lesz olyan hétvége, aminél ne lenne hova menni. Azt, hogy érdemes-e, azt meg a beszámolókból össze lehet szedni - amit jelentősen "lehúznak", azt érdemes kerülni, amiről nincs beszámoló, ott a rendező(k) egyéb túráinak érdemes utánaolvasni.

StarCraft 2

régebben WoW aréna

de ha kijön a HoS, akkor az lesz az aktív sportom

Én a sulikört bírtam legjobban. mindig 5 kör. A tanárúr elengedte a csordát, én még álldigáltam, majd mikor úgy felénél tartottak az első körnek, elindultam. az 5 kör alatt behoztam, megelőztem mindet, és megse izzadtam szinte :-D A többiek meg 4kézláb estek le a sulielé. Jóvolt :-D

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Késdobálás
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Jóga, futás, úszás. Egy héten 5-7 nap a 3 közül valamelyiket gyakorlom, időnként 1-1 nap kimarad, máskor egy nap jógázok és futok/úszok is. (A kerékpározást nem vettem ide, bár majd minden nap azzal járok munkába, de az nálam közlekedési mód.)

Kb 20 éve kondizok, mellette 3 éve bicajozok, abból megvan az évi kb 3000km, de ugye csak szép időben. Balaton kör 10 órán belül, és társai.

fel lehetne venni még ide a kutyázást pl.
ennek is van több fajtája (ami a szavazás szempontjából lényegtelen)
pl:
agility
dog dancing
obedience
"vadászkutyázás" különböző fajtái.
pl "a gyakori séta tömegközlekedés helyett" és a napi 1-1.5 óra séta a kutyával simán versenyképes, a bonyolultabbról ne is beszéljünk.

Ha már sielés, akkor pedig fel lehetne venni a deszkázást is, mint sportot,
ennek ugye szintén több alfaja: snow-,skate-,wake-,snake-,longboard
aki komolyan tolja minden évszakban tud mit választani :-)

Mióta van gyerek, sietek hozzá. Őt emelgetni se könnyű. :)
Ha nagyobb lesz, remélem találunk közös sportot!

Ifjúkoromban nyaranta minden esőmentes napon 3-4 órát kosaraztunk, sajnos most már nagyon ritkán jön rá össze ember, egyéb évszakokban terem hiányzik, na meg az izületek... Heti egy maradt, nagy átlagban. Régebben sétálni szoktam este 1-2 órát, most már inkább szobabicikli van, arról szoktam tv-t nézni :) Meg ha van idő és lelkesedés, heti három kondiedzés.

[x] Turazas

Turazas a fo tevekenyseg (evi 1000+ km Erdelyben), de biciklizek is (munka utan, vagy neha hetvegen a gyerekekkel) evi 1000 km-t.

Vitorlázom
--
DELL Latitude e6420
Debian/Linux 3.2.51

Az hozzászólásokban kifejtett definíció szerint nem sportolok :D

Egyébként meg: jégkorong, bowling, horgászat.

Persze leginkább csak kikapcsolódás céljából, de rendszeresen.

--
zrubi.hu

Hali!

Igazolt darts versenyző vagyok, de annak semmi köze az egészség megőrzéshez... akkor most nem sportolok?

Üdv:
Feri

Hali!

Inkább úgy fogalmaznék: természetesen tudom ki Ő. Nem vagyok vele egy ligában :-) Csak NBII-ben küzdök. Amíg évekig nem volt közvetítés a tv csatornákon mindig az Ő oldaláról indulva vadásztam a live stream közvetítéseket... amit ezúton is nagyon köszönök neki.

Üdv:
Feri

Lehet, hogy ma sportoltam?
Mindössze húsz km, de ahol és amíg bírtam, 30km/h körüli tempóban (MTB, nem outi! :) ), ergo most kb. hasonlóan érzem magam, mint a váci kiruccanás után, pedig az háromszor ennyi volt. :)
Érdekes, hogy korábban inkább azt élveztem, hogy ismeretlen helyeken kószálok és gyorsabban eljutok oda, mint gyalog.
Most az ismeretlen hely nem volt akkora élvezet, úgy eltévedtem valahol az M3 környékén. :D

Mostanaban bringaval jarok be munkaba, hetvegen/estenkent is tekerek egy kicsit (ezt nem kozlekedesi cellal, es idoszakos). Plusz heti 3x megyek focizni a kollegakkal.

Ha jol ertem, akkor en nem sportolok.

(kajak-kenu versenyekre is kijarok, de csak technikuskent :) )

--
Why did the chicken cross the road?
It was trying to get a signal on its iPhone 4.

Street workout / fegyencedzés / calisthenics, ki hogy hívja, a lényeg ugyanaz.

------------------------------------------
"Nincs ez el**szva, csak másra lesz jó!"

Egyéb.

Görkori és kerékpár.

Előbbi 5-10, utóbbi 10-30 km per alkalom heti 2-3 gyakorisággal.

jAzz

NagyZ-t kihagytad, megfog sértődni:)
A minőség is számít