CBHD, végül a HdDVD legyőzi a BluRayt?

bár a nyugat által dominált piacokon a HdDVD vesztett a BluRay formátummal szemben, egy oldalhajtása a China Blue High Definition tarol a hazai piacon. a CBHD követve az SVCDig visszavezethető kínai hagyományokat, hw szinten nyugati technológiára épít. a CBHD a HdDVD kicsit módosított változata, de a videotartalom a kínai fejlesztésű AVS videocodecet használja és a szintén kínai DRA audiocodecet. a másolásvédelem is ottani fejlesztés eredménye, DKAA.
fél éve a Kínai piacon már 30% a CBHD formátumé volt, még a BluRay csak 10%on állt. a maradék 60%al még mindig a DVD vezet.
a CBHD lemezek mérete természetesen megegyezik technológiai alapot jelentő HdDVD egy réteg esetén 15GB, két réteg esetén 30GBjával. mivel a Hd DVD bukott formátum, bagóért licencelhették a kínaiak a szükséges technológiát a CBHDhez.
egy érdekes arc technica cikk a témában itt olvasható.

Hozzászólások

A HDDVD nem csak csatát, hanem háborút is vesztett olyannyira, hogy mint formátum meg is szünt.
Ami Kínában működik, az a világ többi részén nem, és fordítva. (lásd google...)

ebben most nem lennék biztos. a CBHD videofilm kiadás valószínűleg nem fog idáig elérni, mert azt az amerikai nagy stúdiók nem engednék, kínai filmeket pedig errefelé még nem szokás nézni. de az orosz vagy az indiai piacon már már amerikai jóváhagyással is terjedhet a CBHD.
az adatlemez esetén már imho más a helyzet. ha egy év múlva 10e Ft körüli áron megjelennek a CBHD írók, egy kínai import cég jóvoltából, hozzá 300 Ft alatt a két rétegű 30Gbos írható lemezek, akkor itt is változhat a helyzet. a 3x árú Bluray író és 10x árú Bluray lemezek komoly versenyhátrányban lesznek. és eddig sem kapkodták a vásárlók a Bluray cuccokat a boltok polcairól, pedig már évek óta jelen van.
ha pedig elterjednek a CBHD írók és lemezek, akkor hamarosan megjelennek az .mkv kompatibilis kínai asztali CBHD lejátszók is.

sokan vannak ezzel így. és ez most az első eset, hogy a teljes technológia hw és sw oldal is kínai kézben van. kínai árazású licencek mellett igen versenyképesek lehetnek. még DVDk esetében is 21 dollárt kell fizetni lejátszónként licencre, ami nem jelentéktelen összeg.

Ugyan nem neztem utana, de ez biztos? 5eFT-ert lehet kapni DVD lejatszot. 21 USD ~= 4000Ft. Ertem, hogy kinaban minden occo', de akkor 1000-be bele kell ferjen anyag, munka, szallitas es haszon egyutt... (mi DVD-t gyartottunk, most BD-t, a felhasznalt anyagok araval es a szallitassal kapcsolatban valamelyest kepben vagyok, nekem nagyon szigoru koltsegvetesnek tunik)

/sza2

sajnos annyi. és ebben még nincsenek benne az éves, nem darabszámhoz kötött éves licencdíjak, ami a gyártóknak több, mint 50e dollárjába van évente. majd 1 dollárt lehet spórolni azzal, ha a DVD lejátszó dolby 5.1 helett csak dolby 2 csatornát tud.
ez a kérdés már nekem is eszembe jutott. vagy kihozzák az egész lejátszót 1000Ft körüli áron szállítással, vagy nem fizetnek ki pár licencdíjat. szerintem semmilyen díjat nem fizetnek ki, és ha perelni akarnak a licenctulajdonosok, akkor a gyártó kínai cég helyén rizsföldet vagy romos raktárt találnak valahol belső Kínában:) érdekes módon az ilyen olcsó árazású DVD playerek meglepő módon minden technológiát támogatnak. nemcsak garantáltan olvassák a plusszos és mínuszos lemezeket, de mind tud VCDt sőt általában SVCDt is, sőt az alig használt DVD audioval is boldogulnak. ha a licencköltségeken akarnának spórolni akkor ezeknek a ritkábban használt technológiákat kihagynák az olcsó DVD lejátszókból.
egy részletesebb leírás a licencköltségekről itt.

várjunk csak! nem kellene meghalnia a mostan regnáló dalai lámának ahhoz, hogy reinkarnálódni tudjon? vagy ez a reinkarnáció dolog szabadon mozog a tér idő kontinuum bármely zugába?:)
a Vissza a jövőbe kínai változatában Marty McFly szabadon visszareinkarálódhatna a 30 évvel korábbi apja testébe, utána meg átreinkarnálódhatna a jövőbeli fiába?:D

az online terjesztes megoli mindkettot..

++ mostly harmless

Europaban es Amerikaban soha nem fog elterjedni imho. Egyszeruen nincs szukseg meg egy fizikai lemezformatumra, hogy mar a BluRayt bevezettek, foleg hogy semmivel nem nyujt tobbet. A studiok sem tamogatnak, eleg penzt beleoltek a BluRay-be.

éppen elég érv mellette, hogy olcsóbb. ha 300Ft lesz egy írható CBHD lemez és 3000Ft egy BluRay szerinted a vásárlók melyiket fogják inkább vásárolni?
DVD+R lemezformátumra sem volt szükség, mert már évek óta volt "mínuszos". mégis itt van ma is mindkét írható DVD formátum. a stúdiók támogatására pedig már egyébként sincs szükség. éppen eléggé "támogatták" a BluRayt ahhoz, hogy alig terjedjen:)
az .mkv formátum a nagy stúdiók támogatása nélkül lett mára de facto netes HD video szabvány. az elmúlt évben vélhetőleg több .mkv HD film fogyott, mint BluRay:)
az egyetlen igazi kérdés, hogy Kína ki akarja e aknázni a határán kívüli piacokat is a CBHDvel?
annyi már biztos, hogy CBHD lejátszó már most is kapható Európában.

Kevered a szezont a ... :)

Egyreszt az hogy a Blu-Ray alig van elterjedve, nem igaz. Otthon talan igy van, az USA-ban igen jol fogy.
Mesreszt ha jol emlekszem nem irhato hordozorol beszeltunk hanem musorosrol. Ha irhato mediarol beszelunk, szerintem kiegyezhetunk abban hogy egyik sem fog elterjedni, mert a flash memoriak, a merevlemezek es az Internet eleres megfeleloen olcso hogy ne legyen szukseg optikai adathordozora. Egyebkent nem tudok rola hogy a CBHD-bol lenne irhato valtozat.

Hol kapsz pár-ezer forinttért 20-30Gb usb flash drive-ot, nyomi gyerek?
Mire elérik a 10000 forintos árszintet a megfelelő méretű optikai lemezek pár-százas szinten lesznek, vagy inkább még alatta.
Láttál te már mobil-internetet nagyvároson kívül? Fél nap mire lejön pár Gb adat. Amiről írsz az a jövő, nem a jelen. Kivéve ha állandóan torrentező pc monitor előtt görnyedő panelpatkány vagy. Akkor biztosan elég állandóan nagyobb merevlemezeket vásárolni, ha betelik az aktuális. :-)

Lehet én nem értek valamit, de mi a fenéért erőltetik annyira az optikai lemezeket?
Sérülékeny mind fényre, mind fizikai behatásra, kicsi a méretarányos kapacitása, lassú írni és olvasni. Egy 2TB merevlemez manapság ~40 000 Ft, ugyanekkora kapacitású optikai lemezkupac messze drágább, nem is beszélve arról, mennyivel kényelmetlenebb a kezelése.
Az STB-ket a felhasználók java része éjjel-nappal járatja, nyugodtan elszüttyöghetne rajta egy letöltés a háttérben, a mai átlag internet sávszélességeket nézve egy valóban HD minőségű film 1-2 óra alatt letöltődhetne.

Oké, értem én, hogy feeling eredeti lemezt venni a boltban, és erre mindig lesz kereslet, de lehetne az a lemez valami flash-alapú dolog is. Egy 32GB-os pendrive most ~12E Ft áron érhető el. Nem hiszem el, hogy valami speciális, direkt ilyen célra kialakított cucc előállítási költsége meghaladná egy BD lemez kereskedelmi árát. Arról nem is beszélve, milyen másolásvédelmi technológiák beépítésére adna lehetőséget.

2TB DVDr lemezen 27eFt, az még alatta van a 40e árnak. ha pedig a gyári lemezeket veszünk, azok sokkal strapabíróbbak, mint egy írható lemez. ha nem rakják autó szélvédőhöz nyári napsütésben vagy nem törik ketté, akkor az nem megy tönkre. legalábbis még nem láttam olvashatatlan gyári CD audio lemezt, pedig azokból vannak már több évtizedes korúak is.
biztosan az a jövő, ami írsz, merevlemezes adattárolás. de ha otthon van az a merevlemez, akkor nem árt Raidbe rakni egy paritás merevlemezzel. úgy már eleve feljebb megy az adattárolás ára. további probléma az hordozhatóság. a fájlszerveredet nehézkes magaddal vinni, vagy ha viszed egyből megnő az utazásból eredő "balesetveszély" és romlik az adatbiztonság. a netsebesség, és főleg az adatformalmas mobilnet nem megfelelő ma még ahhoz, hogy az otthoni fájlszerverről nézzél filmeket utazás alatt.
de hosszú távon igazad van. sőt imho eljön az idő, amikor a nagy céges fájltárolás szolgáltatást biztosító felhők átveszik majd az elsődlegességet az otthoni fájlszerverektől is.

Azért megnézném, hogy egy 40gigás mkv-t hogy írsz fel mondjuk 10 dvdre. Vagy egy 120 gigás dvavit?

De szerintem is a lényeg, hogy idejétmúlt dolog az optikai diszk. Nyolcvanhatodik backupnak megfelel de napi használatra kínos:-)

Otthonra meg vinyó. Ha nagyon nagy adatbiztonság kell akkor 32 rugó egy 2Tb-os vinyó veszel hármat és mehet raid5-be az 4 tera.

Ha meg valahova vinni kell a motyókat akkor esata stick, vagy esata vinyó (rosszabb esetben usb) zsebrevág és mehetsz is.

archiválás!=backup
ezt már sokan leírták az itteni fórumokon is.
a raid sem biztonságos megoldás archiválásra.
40Gb .mkv imho nem gyakori médiahordozó. még a két rétegű BluRay sem igazán elterjedt. minek kell 40Gb?! az átlag mozifilm 1080p kiváló minőségben elfér 12GBon. tekintve, hogy x264 jóval számításigényesebb és egyben kompaktabb tömörítésre is képes, mint a stock BluRay lemezeken használt tömörítések.
abban igazad van, hogy backup vagy adathordozási célra ma már nem ideális az optikai diszk. a BluRay drága, a DVD kicsi. kivétel ha DVD.video formátumról van szó. akkor a nagy számban elterjedt DVD lejátszók miatt még ma is jó a DVD.
de párszáz forintos 30GBos CBHD lemezekkel újra érdekesé válik adathordozásra is az optikai lemez. a példádban említett 120GB dvavi úgy már ráfér 4 CBHD lemezre, ami azért annyira nem sok. ekkora USBdrive ma még nem gyakori, ha van is baromi drága. ráadásul hála a divatos olcsó NAND flash technológiának rendszeres fullra írással hamar tönkre lehet tenni a flash adathordozókat. a hagyományos merevlemezek pedig mindig is utálták az utazást:)
az internetes fájltranszferről pedig annyi, hogy elég egy magyar kisvárosba elutazni ahhoz, hogy több órás kínlódás legyen egyetlen 4GB DVD méretű adatkupac letöltögetése.

Nálam optikai backup azt jelenti, hogy valami raid tömbön kívül kivarrom dvdre is és beteszem a szekrény aljába, ha esetleg 10 év múlva előszedném akkor biztosan meglegyen.
Szerintem másra nem is használható.

Ha megjelenne egy filléres nagykapacitású optikai adathordozó, engem akkor is csak azért érdekelne hogy a szekrény mélyére nagyobb kapacitásban bacupoljak. Napi használatra gagyi és rugalmatlan.
Én 100 filmből 99et megnézés után törlök. Mi a ****nak írjam ki valami lemezre ami pár órán belül szemét lesz?
A szülőket most állítom át médialejátszóra (wdtv). Ha egy éven át minden nap egy "pendrájvra" írok valamit akkor az 365 írási és 365 olvasási ciklus. Ennyit azért simán kibírnak. Egy év alatt egy "pendrájv" értéke kb.: 0Ft-ra redukálódik. A hordozható 2.5-es, 1.8-as vinyók jól bírják a strapát vagy ha valaki nagyon rázkódik akkor ssd.

Szerintem nem azon kéne görcsölni, hogy egy szépen kifutó technológiát hogyan lehetne gatyába rázni, hanem a létező (aktív) technológiákat minnél jobban használjuk ki.

Ja, hogy sok dvd játékos van még a háztartásokban? Sok helyen még csatorna hálózat sincs Magyarországon, stb...

Egyébként csak annyira kíváncsi lennék hogy egy átlag Magyar embernek mondjuk évente mekkora pótolhatatlan adatmennyisége keletkezik? És mennyi az ami ha elvész semmi gondot nem okozna neki?

Nálam mondjuk (home) ez az arány 10giga pótolhatatlan, 5tera bármikor törölhető kitérdekel adat.

eredetileg arra, reagáltam hogy " 2TB optikai adatkupac drágább, mint ugyanannyi merevlemez". ez pedig nincs így, természetesen nem MOról kell vásárolni agyonadóztatott DVDket.
a többihez annyit, hogy neked ilyen szokásaid vannak, másoknak más szokásai vannak. egyébként,
sok terrabájt adattárolás!=mozifilmgyűjteménnyel.
nagyonsokféle adatfajta van, amit ezért vagy azért tárolni kell/hordozni kell/archiválni kell.
adatbiztonság szempontjából jelenleg bizonyos fajta optikai adathordozók tekinthetőek megfelelőnek, pl DVDram. ennek egyedüli alternatívája a streamer szalag, de ott a belépő árszint sokkal magasabb.

Egyébként szerintem a BluRay elterjedésének nem csak az ára szab határt, hanem az is, hogy az embereknek már semmi szüksége optikai adathordozókra. Főleg ilyen felkínlódott 25-50gigás diszkekre. Ha most egyik napról a másikra kijönnének filléres terás lemezek akkor mondjuk azt mondanám, hogy lehet benne fantázia, de így szinte nulla.

mennyi ideig tart még 2TB archiválandó adat keletkezik?
400db DVD lemez pontosan 45x24x20cm helyen fér el, hordozható alutáskában. ez annyira nem nagy:)
egyébként arról az állításról volt szó ebben a szálban, hogy "egy 2TB merevlemez manapság ~40 000 Ft, ugyanekkora kapacitású optikai lemezkupac messze drágább"
ez pedig tévedés, mert valójában kevesebbe kerül.

Egész pontosan 2 TB dvd 19968 Ft. És mennyire örülnék, ha ez nem 500+ lemez, hanem 100 lenne. Mondjuk 100 ft/db áron.

---------------------------------------------------------------------------------
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Na jó, korrigáljunk. Én is külföldről szerzem be a lemezeket, de akinek erre nincs lehetősége, mert mondjuk az ország közepén él, annak bizony drágább ennyi optikai lemezt megvenni, nem is beszélve arról, hogy annak kell még valami tároló is, ami védi a fénytől, portól, durvább hőhatásoktól.
Blu-ray lemezből meg még többe kerül.

a Sony hatalmas mennyiségű pénzt öntött a BluRay sikerébe. ennek rendelte alá a PS3 konzolját is. PS2vel magasan vezetett a riválisaival szemben. a PS3, pont a BluRay miatt késett sokat, ráadásul szintén a BluRay miatt jóval nagyobb veszteséggel kellett árulnia a PS3at, mint a konkurenciának a saját konzoljait. a késedelem miatt még el is vesztette a konzolpiacon korábban megingathatatlan előnyét is. most, hogy végül megnyerte a formátumháborút, minden pénzt ki akar facsarni belőle, amit személy szerint meg tudok érteni. a bökkenő csak az, hogy az önmagában is hatalmas Kína nemzeti ambíciói miatt mégis életben maradt a HD DVD, ráadásul jóval olcsóbb licencköltség vonzattal. most Kínán múlik mennyire akarja exportálni a CHBD sikerét az országon kívülre is.
Magyarországon az írható CBHD lemezek Artisjus matricázása is jogi aggályokat vethet fel. a DVDr azért matricázható, mert a hivatalosan megjelenő DVDvideo lemezek egyszerűen másolhatóak erre a formátumra, ehhez az iparág szereplői is áldásukat adták sajnos. a CBHD viszont egy teljesen idegen formátum, a kínaiaknak eszük ágában sincs együttműködni az Artisjussal, így a CBHD írható lemez ugyanaz a kategória lesz, mint egy streamer szalag. nem lesz legális mód a matricázására.

Budapesten élek. Majdnem az ország közepe. Futár hozza a megvásárolt médiát, 1500 Ft-ért. Összeállunk 4-5en, egyszerre rendelünk, osztjuk a költséget. Megéri.

---------------------------------------------------------------------------------
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

reklám, de kérdésre válasz:

pl.:

ipon.hu
pcx.hu

A megbízhatóságra nem lehet konkrétan válszolni...

Általában mindegyik megbízható, vagy éppen megbízhatatlan (nagykeresek szerint nem jellemző mostanában, hogy nagy mennyiségben vinnének vissza bizonyos típusú lemezeket), de azért urban legendek sok ellenkező véleményt tükröznek.

Ezzel kapcsolatban, egyébként akarok nyitni egy fórumot, mert engem igazából az érdekelne, hogy ha már megtörtént a baj (ami ugye biztosan meg fog történni csak az idejét nem tudjuk). Akkor milyen jellegű meghibásodások vannak mostanában.
Milyen hiba esetén állítható vissza nagy százalékban az adatok, mik azok a hibák amik már nagyon bonyolult és drága beavatkozást igényelnek. Lehet e márkára, vagy típusra jellemzően a meghibásodás fajtáját megjósolni....

WD enterprise sorozatból jelenleg 2 fajta 2Tb-os kapható WD2003FYYS és WD2002FYPS.

Egyébként seagate-nek az ES sorozata is megbízható, mondjuk az IBM saját cimkével ezeket árulja szerver célokra...

Ja és most kevered a szezont a fazonnal. Nem attól megbízható egy termék, hogy azt vállalati célokra ajánlják. Az csupán arra enged következtetni, hogy nehezebb körülmények között is megállja a helyét. Ha a sima home vinyók annyira megbízhatatlanok lennének, akkor már senkinek nem működne a számítógépe:-)

Ha a home dolgok megbízhatatlanok lennének akkor a tv-d től a mosógépeden át a pc-det is dobhatnád a szemétbe, mert gondolom nem vállalati berendezéseket használsz.

a mosógépemben biztosan nincs winchester:) a többi "home vinyó" minőségéről kár beszélni. tele vannak a fórumok tönkrement winchesterekkel és a róluk való adatmentési próbálkozásokkal. Kürtnek szép bevétele van ebből:) úgy emlékszem adatbiztonságról volt szó. a "home" számítógépek úgy "működnek", hogy tönkrement hdd ki új/esetleg garanciális hdd be, reinstall...:)

-1
Nem használhatod intenzíven a számítógépedet, ha ilyen tapasztalataid vannak. Nálam és a barátaimnál is a merevlemez az első alkatrész, amit ki kell dobni vagy cserélni. Aki nem bakcup-ol még rosszabbul jár.
A WD enterspájzot ki fogom próbálni, hátha megbízhatóbb. A Samsung-oknál és Seagate-nél rosszabb nem lehet.

Szerintem azért a sok hulla merevlemezhez nagyban köze van a használati módnak is. Sokan naponta 2-3 alkalommal ki-be kapcsolják a gépüket, energiagazdálkodást használnak, ha laptop, akkor bekapcsolva mozgatják a gépet, stb. Ezt nyilván nem jól tűrik a winchesterek.
Ha egy lemezt bedobsz egy NAS-ba, az jó eséllyel éjjel-nappal pörögni fog. Ezt a használati módot személyes tapasztalataim szerint hosszabb élettartammal hálálják meg a home kategóriás lemezek is. Nekem legalábbis van maxtorom, ami idestova 3 éve éjjel-nappal üzemben megy, lehet azóta 20-25 alkalommal volt kikapcsolva. Tökéletesen működik, pedig azért valljuk be, nem egy minőségi alkatrész... Az asztali gépemben hasonló lemez 2 évet sem bírt.

Saját építésű cucc. Tudom, hogy éjjel-nappal pörög. De amúgy is sok gép nyúlkál hozzá, meg torrent is fut néha rajta, szóval nem sok alkalma lenne pihenni. (Csak kíváncsiságból beállítottam egy másik, kevesebbet birizgált lemezére egy 5 órás lepörgetést, 10 percenként kiírva a hdparm -C kimenetét egy - természetesen másik lemezen lévő :) - logfájlba. Nem állt meg.)

-1
Mai desktop (home kategoriaju) vinyok nem 24/7 uzemre vannak tervezve, meretezve, es nem is birjak azt sokaig. Samsung 1-1.5 terras diskek pl. 1-2 ev nonstop uzem alatt el is hasznalodnak teljesen mechanikailag.

A Maxtor meg plane erdekes, mondjuk 3 eve mar nem is volt olyan... az 5 eves 500gb maxtor vinyok szerverben sorra hullottak el, a 15db-bol 5 az elso fel evben megpusztult, de ma mar a tobbsege badsectoros, hangos es lassu. Mondjuk ezek a folyadekcsapagyas vinyok plane arra vannak tervezve, hogy idonkent leallitod, a folyamatos porgest nem csipik.

Ellenben a kb 8-10 evvel ezelotti foleg IBM vinyokra igaz amit irtal, azok meg ma is mennek, nonstop uzemben, de ha lekapcsolod 1-2 napra, nem biztos, hogy elindul megegyszer.

A'rpi

zindex cikket nem lehet komolyan venni. szokás szerint egy meghökkentő szenzációhajház szövegecskét rettyintettek össze. de most legalább linkelték a forrásukat is. ebből kiderül, hogy idézem

Helyette megszűnik a DVD-lemez fizikai eredetiség-ellenőrzése (vagyis nem lesz szükség a korong állandó bepakolására a meghajtóba), illetve egyetlen megvásárolt példányt gyakorlatilag korlátlan számú gépre feltelepíthetünk.

ezek szerint éppenhogy megmarad a DVD adathordozóként ebben az esetben, csak éppen a másolásvédelem módja költözik a DVDről az internetes megoldás felé.

abban biztos lehet, hogy az Ubisoft SOHA nem fog elküldeni a TPB oldalára azzal, hogy töltsd le tőlük a legújabb játékukat, majd regisztrálj náluk és vedd meg online a játékjogot:D
az itcafe cikk alapján, marad a dobozos DVDs változat, csak másolható lesz a DVD és lesz valamilyen regisztrációs kód, amivel neten beélesíthető lesz a játék a vásárló accountjához.
persze simán csinálhatnának egy stream típusú rendszert is, ennél a hírnél mégsincs szó erről. a DVD kiadás mellett szól az, hogy sok helyen még ma sincs gyors internet ezért egy Streamonly típusú rendszerrel elvesztené az Ubi ezeket vásárlóit. de az netes ellenőrzéshez valószínűleg elég lesz a lassú, akár modemes internetsebesség is.

a cikk nem említi az érintett platformokat. ha PC mellett konzoloknál is át akar állni az Ubi, akkor nincs más, ott csak optikai lemezen lehet megjelenni. az pedig nyitott kérdés, hogy a Sony/Microsoft/Nintendo meg fogja e engedni ezt a net alapú másolásvédelmet az Ubisoftnak.
a jövő szerintem is inkább az internetes tartalomterjesztésé. de imho ez még nem a közeljövő. ha a mai legális DVD/BluRay film és videoforgalom az internetre terelődne rövid idő alatt, nagyon komoly kapacitásgondok lennének világszerte.