RTFM

Kétféle ember van. Az egyik ha problémát lát, segítséget kér. A másik megoldja.

Az utóbbiba tartozom, s gyakran választom a bonyolult megoldásokat. Hogy mi történt? Nos, észrevettem, hogy az mpd amint lejátszott egy számot (vagy én nyomtam "next"-et tetszőleges kliensből), kitörli a listáról. Ez a "consume playlist" funkció, mint megtudtam, és az általam használt kliensekben (Mpc, Gmpc) nincs is túlságosan eldugva.

De számomra mégis túlságosan, csak a jelenséget észleltem – gondolom véletlenül kapcsoltam be Gmpc-ből, amikor nem a Firefox, hanem amaz volt fókusz alatt, és nyomtam egy Ctrl+L-t.

Normális problémamegoldás:
RTFM, esetleg az interfész végignézése (megtörtént, de nem jó helyen)

Az én megoldásom:
Ez biztos bug, noszarajta, fordítsuk újra azt, aminek köze lehet hozzá, hátha megjavul! – így fordítottam újra az Mpc, Libmpdclient, Mpd programokat.
Hát, nem javult meg. Jó, akkor benne maradt a bug biztos!
Fogalmam se volt az Mpd belsejének kinézetéről, így elkezdtem értelmezni a forráskódokat. Először mpc... Aha, ez így használja a libmpclientet? Jó. Jaaa, ez meg ezt mondja az mpdnek. Dejó. Rákapcsolódtam telnettel mpd-re, és kiadtam a next parancsot. Aha, jó, akkor abban van a bug.
Végül eljutottam a forráskódban idáig:

/* Consume mode removes each played songs. */
if(playlist->queue.consume)
	deleteFromPlaylist(playlist, queue_order_to_position(&playlist->queue, current));

Jéé, ez nem bug, hanem feature!

No és akkor mi lenne, ha megnéznénk a kliensek interfészeit "Consume" stringet keresgélve?!
No csak nem meglett a végére a funkció, amit két kattintással ki lehetett kapcsolni?

Mostantól nyugodt szívvel mondhatom bárkinek, hogy RTFM – sikerült a supportot végzők helyett a saját káromon megtapasztalnom, hogy hasznos :)

Hozzászólások