Lenovo T500 kalandjaim / gondjaim / tapasztalatok

Nah hol is kezdjem. Megvettem a masinat, veszett gyors. Ket gondom akadt eddig.

Wifi. Mikor meglestem eloszor, volt wifi, megneztem kapcsolatokban, racsatlakoztam itthoni halozatunkra. Kikapcsoltam a wifi-t majd lekapcsoltam gepet. Azota nincs :). Neten talaltam tobb forumot (1)is ahol erre panaszkodnak, de meg megoldast nem sikerult kicsikarnom. A csatlakozas oke, megneztem, ujbol betettem. Hardveres kapcsolo ON, Bios-ban ON, Bios-t frissitettem, de megis csak a bluetooth vilagit s csak azt latja.

ATI. Ez...tenyleg..ATI. Nem csalodtam. Akkora egy rakas...

Szoval.. a tortenet a kovetkezo. Gondoltam en naiv barom hogy csak atkapcsolom. Hat atkapcsoltam switchable-re. (Nem raktam fel driveret (ThinkVantage-s update) csak szimplan atnyomtam). Nosza, Vista bejon, molyol, molyol, villog a kep (installal mint a fene), neha-neha elmegy a kep teljesen feketere (Vista mikor rajzolna valami szep 3d-set)... oke, nagy nehezen ujrainditottam. BIOS setup, "Discrete graphics only" (Discrete? Keremszepen egy ekkora allat kartyat senki ne diszkretezzen , egy aramfalo dog.), LCD-rol kep ki, VGA porton nincs kep. Fasza. Utana szenvedtem, CRT-vel bejott a kep, a Benq "out of range" uzenete eleg informativ volt. (Bios-t csak ezutan frissitettem, azota nem probaltam)

Szoooooval. Most Vista frissit (ez kimaradt elobb), aztan Think-pad-es ~500mb frissitest rakom fel. Utana megprobalom megint az ATI-s fuckot beloni.

A gond amiert ATI-val szopok (tenyleg nem akarnek szenvedni ..DE..) , 1280x800 van csak intellel. A felbontas "allitolag" 1680x1050. ATI-val legalabbis. T500 tulajok? Hogy is van ez?

Ha van valakinek otlete a dolgokra, szivesen elolvasom, kivancsi vagyok mit szurhattam el.
Update1: ATI bekapcs, kekhalal. yaay. atikmdag.sys . :)
Update2: ATI -t felraktam nagynehezen, Lenovo-s driver. Most ott a valthato driver az akksinal. DE. Ranyomok hogy Yes, s nem megy tovabb. Ugyanugy Intel-t hasznal. Egy ember irta Lenovo forumon hogy par frissites utan megjavult, de nekem minden teljesen fel van frissitve. Otletek?
Update3: Majd Keddtol irom tovabb, addig varok hogy kesz legyen.

Hozzászólások

Wifi/bluetooth/mindegyik/egyikse fn+f5

ThinkVantage-es cuccokat érdemes felrakni, mert egy csomó dolog nem megy nélkülük (pl ha win alatt ki-be akarom kapcsolni a bluetooth-ot, akkor fel kell rakni az Access Connections-t, ami elég nagy dög).

Fel van rakva minden. Felhuztam Recovery-rol, aztan Windows Update lement (60 frissites), aztan ThinkVantage updater frissult, utana meg ~500mb Think cucc jott le. A dual video-s dolgot sehogy se tudom felrakni.

HA Intel-el inditom: felmegy, kovetkezonel valami 3D benchmarkot lefuttat, kesz, nem telepszik fel vegul.
HA Ati-val...akkor csak VGA-ra van valami borzaszto kep.
HA hibrid, akkor elmegy a kep, s csak nehol latok gombokat, elemeket.. kb mint valami felkesz video driver.

Nagyon ugynezem.

Most felraktam a legujabb ATI drivert Lenovo-tol, most dolgozik, dolgozik, bejonnek a dolgok, de el is tunnek (LOL?). Vegul a kurzor marad. Olyan mint valami fullscreen ablak lenne a feketeseg, mindent felfal, csak a kurzor eli tul. Nemtudom ez bug vagy feature az ATItol de megtoszhatjak. Az a gond NVidia-s nincs belole, csak Intel VAGY Intel ES ATI.

Amugy ... jo lenne nekem az Intel is, csak a felbontas kene, meg zavar hogy valami dog benne. A wifi-hez fw frissites felment (ez is lenovo-tol), semmi valtozas.

szerk.: Rohelyes. Ctrl+alt+del, semmi. Meg parszor, semmi. CTRL+ALT ketszer, bejon bugosan a kep. Itt letudom allitani. Leallitas, villan, s tokeletesen bejon minden es lekapcsol..VAAAAAAAA.. Pokol tuzen egjenek az ATIs fejlesztok/mernokok
szerk2.: Yaaaaaaaaaay kekhalal.

Melyik gyártó?
Arra gondolsz, hogy a grafikus kártya gyártójától letöltött program nem települ hozzá, csak a gép oldaláról letöltött?

...mert az "természtes" jelenség... létezik patch, ami rábeszéli az ati-tól töltött szépséget arra, hogy vegye már észre a gépben lévő kártyát...

Nem bug, feature. :S

Azért ezek a hibák elég félelmetesek. Azért új géptől nem ezt várja az ember. :)

Na jó, az én msi-mmel sem panaszkodhatok, az se volt teljesen jó gyári állapotban. Először az volt a baja, hogy suspend után elkezdte tekerni a procit a gép, mint kiderült, a megszakítások szaporodtak el. Megoldás: bios frissítés.
Ha már itt voltam, feltoltam egy firmware upgradet is, ez után random lekapcsolt a gép, jellemzően gépelés közben. Megoldás: régi firmwarere downgrade. (Aminek beszerzése kicsit kalandos volt, mert a honlapon csak a legújabb linkje van kint.)

Nekem R400-am van, ami nagyon hasonlo kaszni mint a T400.
Neked nem nyekereg a csuklotamasz muanyag a ket szele fele? Nekem van egy ~1mm holtjatek, elegge idegesito. A billentyuzet is hangosabb a A, S, W, D gombok kornyeken.
Azert a regi IBM gepek masszivabbnak tuntek nekem...

Nem ilyen problemam egyaltalan nincs. Nem nyekereg, igen massziv haza van, nagyon jo rogzitesekkel. Tenyleg meglepo hogy par szimpla csavar tartja, elengedesukkel azonnal majd szethullik, rogzitesukkel meg ismet egy onvedelmi targy.

Csak a wifi meg az ati...csak ezek... :)) De ugynezem ezek tipushibak..ha rajovok/javitjak, megmondom mi a teendo ugyis.

Nah szakemberek/nem szakemberek/lenovo tulajok. Nagy kerdes van.

Itt van egy Lenovo T500-as gep, NEM AZ ENYEM, ugy kaptam a kepet (remelem nem banja a tulaj hogy hasznalom):
http://imagerz.com/QEQVWEtvAwIABAhIQgVR

Na most az enyemmel harom furcsasag van. (ebbol egy eluszik a masik kep lattan):
- Harom vezetekbol ketto megy ra, harmadik csak log. (Szurke)
- A harmadiknak nincs olyan helye mint a kepen.
- Ures slot jobbra.

http://imagerz.com/QEQVWEtvAwIABAhIQAVR
http://imagerz.com/QEQVWEtvAwIABAhIQwVR

(Az ATI kartyat kene meg megnezni de hat arrol nemtudom megallapitani hogy serult e, majd garanciaba megvizsgaljak.)

Az én Wifi kártyámra is két vezeték megy, régebbi HP gépen (NX6125) BCM4318-as kártyával.

Nem tudom, mit csinál a harmadik vezeték, talán hasonló okból van mint az egy- ill. kétantennás wifi router/AP-k esetén.

Szerk.: mármint a második antenna. Nálam a kijelzőtől is csak két vezeték jön a wifi-re.

Jolvan..latni a fekete vezeteket? Rajta a vedovel? Ott el volt mar szakadva, ossze van sodorva. Basszus de keptelenek elvinni garanciaba?...nem hiszem el..

(Attol fuggetlen gepnek latnia KENE a wifi-t nem? Marmint..ezek csak antennahoz vezetnek..nemde?)

szerk.: Ez valami mod javithato? Marmint..garanciaban hogy elszakadt.. igy kicserelik? Vagy ezt kihagyjak aztan majd nekem kell megcsinalnom?

Hat ha latod a kepet.... en igy vettem. Mivel nem volt meg laptopom, most lett volna ra csak szuksegem meg most volt ra eleg penzem.. szoval.. igy hat nem szedtem szet egybol, nem ismertem hogy igy is szetkaphato egy Lenovo. Megvettem, a tesztek lefutottak rajt (Recovery-s teszt meg "BurnIt"), minden zold. Mondom oke. Wifi is van.

Aztan hat latom a kabel hogy ilyen.. gondolom nem erintkezett, ezert nincs aramellatas, ezert nincs modul... makes sense. Ez oke, a kabelt fizetem, nem en b.sztam el, nem is tudom hogy a pics.ba (mar elnezest) lehet ilyesmit csinalni, nem baj..fizetem. Viszont az ATI-nak a fura viselkedese.. az szerintem garancias dolog mert megneztem, nem volt tovabb bontva a gep.

Szoval. A kabelt en fizetem , a tobbit csinaljak, vagy ilyenkor mindent en allok? (Kicsit erzem hogy a fel trolltabor most a markaba rohog, dehat ez van..)

Hahh jobban osszerakottnak tunik mint az enyem az egyszer biztos. :)

Azt valaszoltak vegul emailben hogy ha TENYLEG BIZTOSAN 100% emberi ganyolas (amit ..MEG MINDIG NEM ERTEK MI A...) akkor azt fizetni kell, ATI-s gondot meg javitjak. Ehhh... nemtudom mibe faj.. majd ma kiderul. Tok fasza .. ugynezem ujonnan megerne a 360 is erte ha nem kell a hasznalt utan meg 160-at rafizetnem. :) (Lehet nekem is bekene vallalnom az autoszereloi palyat aztan telne ilyesmire. :))

Nemtudom hat, sztem nincsen jobban osszerakva. :) Hidd el. :) Nekem a kijelzo kerettel gond van, de egyszeruen nem tudok felmenni Bp.re hogy megcsinaljak, uj fedelet akartak berendelni, de nem tudok elmenni, viszont gyanitom hogy Debrecenben meg nem cserelnek ki hanem azt mondanak hogy en tortem el, igy viszont recseg ropog, rosszabb mint egy acer aspire.

Nekem is gorbul a szam elhiheted, dehat most mit csinaljak. WIFI nelkul a laptop elegge elvesziti a mobilitas fogalmat.. szoval jahm. Remelem utana azert tobb gond nem lesz vele. Legkozelebb ha valaha Lenovo-t veszek vagy ismeros vesz, megmondom szedje szet, fenykepezze le. Aztan lehet pereskedni/perelni. En azt se tudtam hogy bonthato, ha tudom megnezem/fenykepezem.. de elsore.. kossz. Kicsit nagy falat.

Hat sajnalom, de nekem is van epp eleg rossz tapasztalatom a T61el, nem teljesen azt kaptam amit vartam, ennek ellenere messze ez a legjobb gep szamomra amit vehettem ennyi penzert, a hutese nagyon kiraly, sose sut a gep kulseje sehol. Ellenben baratnom Acer Aspirejaban a tacspad alatt van a vinyo, es miota nyar van, hozza se lehet erni a tacspadhoz, mert éget.

Hat a kartya mivel hibasnak lett megallapitva..valoszinuleg nem pont driver hiba. Windows-on is gondolom emiatt volt EKKORA szopas mire felraktam. (DE FELRAKTAM! :))

Talaltam egy jo kis scriptet (illetve hat az otletet fogom hasznalni).

Szoval.
Boot -> lspci + grep, aztan Xorg csere es modul load. Igy ATI-ra es Intel-re is fel lehet kesziteni. Oszinten nekem ATI max akkor kell ha a P8600 nem fogja birni a HD animeim. De nemtudom mekkora terheles ez Core2-re, sose volt P szerias procim. Intel Q6600-on rendesen kell az ffmpeg-mt. Nalad lemegy az ilyesmi?

Ugyanolyan mint az enyém ;)
http://1npmda.blu.livefilestore.com/y1p8iibAK6t3qYMA_V-Dfcujr2qDwmpkJIr…
Szerintem a 3 WiFi antenna az "N"-es szabvány miatt kellhet, de FIXME.
--
Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!

Egy valami zavar. A kijelzo. 1280x800 at irt Vista + Intel. Mindenhol 1680x1050-et talalok. Na most, korbeneztem. Harom kijelzot irnak itt.

Talaltam egy ilyen topicot:
http://forum.notebookreview.com/showthread.php?t=359764

Szoval.. cserelheto a kijelzo? Vagy ezen 1680x1050-esnek kene lennie? Teljesen elakadtam mar.....

Meg valami:Lenovo offers currently two different displays for the T500. One is a 1280x800 WXGA panel with LED backlight and the other is a 1680x1050 WSXGA display. The WSXGA panel is clearly superior in terms of working space and resolution, especially when working with several open windows at the same time. The LED panel on the other hand, has higher brightness and better illumination.

Cserelheto lehet a kijelzo? Mennyibe fajhat? (Tippem hogy valami megfizethetetlen osszeg...)

Igen, akartam írni neked mailben is, csak pár napja lefoglal az albérletkeresés, és kiment a fejemből :(
Szóval, valószínűleg azért nem megy 1050-en a felbontás, mert nem akkora a kijelző :)
Cserélni meg horror. Eleve, ha garanciavesztés nélkül akarod megtenni, akkor a lenovo
szervizben csináltatod, az ottani óradíjakkal meg már tisztában vagy :)

(Amugy birom ezeket, a linkelt forumban egy hozzászóló azon bitchingel, hogy az 1050-es az nem jó, mert picik a betűk :))