[Eldöntve] Voip a családdal

Fórumok

Sziasztok!

A tapasztalatokra volna szükségem, családi ingyenvonal kiépítésében :)

3-4 családtagom rendelkezik vezetékes telefonnal. Ők ingyen beszélgetnek egymással, viszont Én csak mobilon tudom hívni őket ami természetesen messze nem olcsó. Felmerült bennem a Voip egy analóg telefonnal.

A probléma megoldására két lehetőséget látok:
1.: Linksys PAP2. Ez egyszerű megoldás, viszont ez már a negyedik kütty lenne otthon ami fogyaszt, szóval jó lenne mindent központosítani.
2.: Központosítás: Van otthon egy elfekvő csekély fogyasztású gépem, esetleg őt megkérni, hogy kezelje le a voip-ot + router+torrent+NAS. Egyáltalán létezik Voip->analog átalakító kártya?

Tudtok ajánlani vmi olcsó, ám jó megoldást a fenti probléma megoldására?

Köszönöm a segítséget! Remélem érthetően írtam le :)

KÖSZÖNÖM MINDENKINEK!
MARADT A PAP2...

További szép napot!

Hozzászólások

Szia!

1. Működik alacsony a fogyasztása, már a számítógéphez képest. Véleményem szerint egy évre előre vetítve
a számítógéped megeszi egy PAP2 árát. Szerintem jó választás lehet...

2. Hátő megoldás lehet ez is, de biza itt is kell beruházás, meg némi szaktudás is (ami, ha megvan semmi gond nincs) ezzel a megoldással, szép dolgokat lehet összehozni, de még mindig az a fogyasztás. Ebben az esetben már inkább egy NAS ami keveset eszik, van benne minden, és mindent meg lehet oldani vele, de azzól tartok itt még mindig egy PAP2 vagy bármely más ATA lesz a legolcsóbb és leghatékonyabb megoldás.

3. VoIP Telefon. Linksys, Grandstream (bár őket nem szeretem) vagy más tetsző darab. Ha egyszerű dologra vágysz akkor Linksys SPA901. Semmi csicsa, jó a hangminősége és alig drágább egy ATA egységnél.

4. Ha csak ritkán használod, akkor SoftPhone. Pl.: X-Lite működik egyszerű. Hátránya, hogy be kell kapcsolni a gépet.

5. Ha van "okostelefonod" amire lehet SIP klienst telepíteni akkor meg is oldottad a problémád, ráadásul "mindig" elérhető leszel, ami ki tudja milyen érzést vált ki belőled :o)

6. Behálózod a családot mindenki, rohamtempóban elkezd számhordozni és VoIP-ra váltani. Mellékként hívjátok egymást és örömet okoz az is, hogy megnyolcadoltad a telefonköltségeket is. Egy feltétele, hogy mindenhol legyen internet. Az sem baj, ha csupasz az az ADSL, vagy Kábelen gyűrűzik be a lakásba.

Remélem tudtam segíteni, a többieknek bizonyára lesz még pár jó ötlete... :o)

Krisz

Telefonközpont, VoIP
a NAGYOK tudásával, a kicsik rugalmasságával

Egy példa, néhány feltétellel:
a torrent szerverbe beteszel egy 1 portos analóg PCI kártyát kb 10eHUF (egy portos) s ráteszel egy asterisk-et.
A kártyára rákötöd az otthoni telefon fővonalat (ha van otthon és persze ha azon az analóg vonalon ingyen tudod hívni a családot), majd egy SIP-es klienssel rendelkező mobil telefonnal (vagy PDA-ra softkliens) az otthoni központon keresztül az otthoni analóg vonalon át felhívod gyakorlatilag ingyen a család tagjaidat...

2 feltétel:
- legyen otthon vezetékes vonal, melyen ingyen beszélsz
- legyen SIP-es kliensed (PDA, telefon stb)

Alternatíva:
1. választasz egy tisztán SIP-es szolgáltatót, akivel a legolcsóbb hívni a családot, és akkor a kártyát meg a fővonalat "megúszod"
2. kártya helyett SPA3102 melynek az egyik portjára még analóg telefont is rá tudsz dugni helyben (Phone portba, a Line portba pedig a fővonalat...)
3. a 2. verzió, de a 3102-t nem otthon teszed le, mert épp nincs otthon fővonalad, hanem az egyik családtagodnál, aki amúgy is ingyen telefonál, s reajta keresztül hívod fel a többieket és őt.

Csáó!

Hát gondok vannak a feltétellel, de lehet azért mert értelmetlenül írtam le a kérdésem :)

Szóval.. Otthon van 1db kábeles netem, a családnál vezetékes telefon..
CSak nálam szeretnék új kütyüket vásárolni, a családot nem terhelem még1 porfogóval..

Otthon a lehető legolcsóbban, ám annál izgalmasabban szeretnék rákötni egy Panasonic KX-TCD150HG Cordless telefont, hogy a voipdiscount-on keresztül ingyen hívjam a szülőket, rokonokat.

Az isten az volna, ha a mostani 4 kütyümet kidobhatnám és egy nagy kütyü vezérelne mindent..
Esetleg tudsz ajánlani 1 esetleg 2 portos asterix kompatibilis kártyát?

Ha Nokia 6120 Classic-od van, mint nekem, akkor jó, ha tudod, abban nem teljes a SIP stack. Viszont az E szériában megy rendesen. (Például E51.)
Ha Symbian-os vagy WinMobile-os a telefonod, akkor érdemes felrakni a fring-et, amelyik a telefonod telefonkönyvét is tudja használni (ha engeded). Emellett számos más protokollt tud, például: skype.

-----
Ephone Magyarország - Összekapcsolunk a világgal.
http://www.ephone.hu

Kicsit kilog, de esetleg skype, kb 1000huf/ho-ert korlatlanul hivhatsz vezetekes szamokat vele es elvileg meg valaszthatsz hozza 26-os szamot is, amin teged is elernek normal telefonrol.

Szia Hyperion.

Szerintem a legolcsóbb ha veszel minden családtagnak egy PAP2-t (gondolom nem a szomszéd szobába laknak :) bár ezt nem írtad) mivel már ugyis van analóg telefonjuk és csak rá kell dugni a PAP2-re. Beregelsz valami PRE-PAID Voip szolgáltatóra és máris ingyen tudsz beszélni a rokonokkal.

A számhordozás nagyon macerás főleg amikor valami gáz van mindenki a másikra mutogat, hogy nála minden rendben.... aztán közben általában véletlenül az analóg vonal szolgáltatójánál van a baj.....

A számhordozás nálam régóta még gondolat szintjén elvetődik, inkább le kell adni a régi számokat mivel gondolom nem nagy forgalmú üzleti számokról van szó.

Sziasztok!
Miért is kell minden családtagnak egy-egy PAP2? A nyitó post szerint ők most is ingyen beszélnek egymással a vezetékes vonalon keresztül és ez jó is így. A PAP2T, ha jól emlékszem, csak egy voip szolgáltatót tud kezelni. Ez mindenkinek problémát okoz előbb utóbb ezért én is inkább az SPA-3102 ajánlanám. Az SPA-3102-be az alap szolgáltatón kívül még négyet lehet küldésre beállítani.

Erről mi a véleményetek?

Router + SIP = Linksys Sipura SPA-2100

KB annyiba kerül Ebay-en mint a PAP2. Ezzel le tudnám cserélni a mostani routerem, tehát 1 kütty minusz..

Azt a típust már nem gyártják asszem (SPA2102 van helyette) szóval használt nem ? Mo. lehet kapni ?
+ ha adsl-d van és megszakad a neted akkor lehet, hogy nem fog újra csatlakozni, ha sokáig nincs net.
Nekem SPA3102 -vel volt olyan gondom, hogy sokáig tartó net szünet után nem csatlakozik újra, mert feladja a próbálgatást (pedig legújabb fw-s).

Igazából ez a beépített router funkció nagyon szegényes, szóval még otthonra sem ajánlom :)

Chrys-t kiegészítve:
Az okostelefonos dologhoz az alábbiak kellenek:
- 3G-t is tudó telefon (vagy esetleg wifi)
- Windows Mobile, Symbian vagy bármi olyan, amire van SIP kliens
- mobilinternet (itt egy 100 megás csomag már bőven elég szokott lenni)

Két hátránya van:
- ha nem vagy 3G-s területen, akkor gyakorlatilag szívás (bár GSM kodekkel még van esély EDGE területen is)
- gyorsabban merül a telefon

Persze wifi-n is lehet használni, de az valamennyire behatárolja a hol-t. (Ingyenes hotspot-ok: itt) Az ingyenes hotspot-oknál arra kell figyelni, hogy te nem feltétlenül leszel hívható a portforward hiánya miatt, de kimenő hívásokat valószínűleg tudsz indítani voip-on. (Ez csak tűzfal kérdése, de a kimenő forgalmat nem szokták szűrni.)

A Linksys 901-et én nem javasolnám, mert nincs rajta kijelző, amolyan "konyhai" telefon. Ha már Linksys, akkor minimum egy 921-et lenne érdemes beszerezni. Drágább, de annyival okosabb is.

-----
Ephone Magyarország - Összekapcsolunk a világgal.
http://www.ephone.hu

Nem értem a Skype ellenes hozzáállásod.

Use case: 4 ember befizet x-x összeget, és ők ingyen beszélnek egymással. Te nem szeretnéd az adott szolgáltatót minden nyűgjével együtt felvállalni, így viszont nem tudsz velük ingyen beszélni.

Teljesen feleslegesnek érzem a 4 embert leszedni az analóg telefonról, hiszen nekik nincs problémájuk, csak neked... a hw-beszerzés meg kiépítés pedig 1000 ft-os saját óradijaddal számolva is (nem számítva a kényelmetlenségeket a rokonoknak) több éves matáv-előfizus díj is lehet akár.

Így szerintem jelentkezz be egy tetszőleges VoIP szolgáltatóhoz, fogd a fülesed, meg egy SIP klienst, és beszélj velük ingyé... vagy magadnak szerelj be egy asterisket, ha tesztelni akarod, hogy néz ki egy PBX, de akkor is szerződj egy VoIP szolgáltatóval.

VoIP szolgáltató pedig lehet a skype is, lehet a gizmo is, de van 200 000. Csak nem látom, hogy másoknak miért okozzunk problémát, ha csak nekünk van :)

Ja, és ha meg akarod őket szabadítani a t-com lét nyűgjeitől, még mindig ott vannak a voip alapú 3-play szolgáltatók, pl. UPC.

Egy pici apróság a "Szkájp" ellen. Ugye ott is kell venni valami készüléket. Ami nem vetekszik a PAP2 árával. Ott van ugyan mindenféle USB-s kütyük amik már elérhető (PAP2 árával megegyező) áron van, de miért kellene a szgépet bekapcsolva hagyni? No ott vannak még a WiFi-s cuccok amik működnek szépek szagosak, de egy éves díj simán kijön egy "sima" VoIP készülék mellett. És ugye a havi 1.000-HUF is bántsa a szemem. Igaz ingyen hívok mindenkit akinek van vezerékes száma, de minek?
Bizonyára ez az én keresztem, de én kifizetem azt amit fizettem, ha ez egy hónapban 500 akkor annyi, ha semmi akkor semmi.

És még mindig ott vannak a 10$ os szolgáltatók, akik vagy mennek vagy nem, FAX az életben nem megy rajtuk keresztül, de ez nem is arra való. Ha 10$ os akkor lehet korlátlanul kihívni, de vissza már annyira már nem gömb. A 21 számokal rendelkezőket a Voda szívatja szarrá, már aki hívja őket.

Akkor egy szép fizikai PRE/POST paid magyar szolgáltató (bármelyik) lehet reklamálni, lehet magyarul beszélni, lehet számlát kérni, lehet magyar helyhez kötött számot kérni.

Ha meg mindenki átpártol valami közös alternatív voip szolgáltatóra, annyit megspórolnak jövőre, hogy elmehetnek egy közös hétvégére a balcsira, ha meg ott laknak, akkor a velencei tóra, vagy a bükkbe :o)

Jó a Skype, szép a Skype, de...

Krisz

Telefonközpont, VoIP
a NAGYOK tudásával, a kicsik rugalmasságával

Én két éve használom 10€ (nem 10$) os szolgáltatókat. Vezetékes irányba tökéletesek. A mobilhívás az más arra sokszor van panasz. Vezetékes irányba ugye van olyan szolgáltató amely 10€ befizetése mellett 180 nap ingyenhívást biztosít. A visszahívás is "gömb" a 21-es számommal, ráadásul vihetem bárhova. (Ja Vodáról nem hívnak.)

Köszönöm a válaszokat!

Szerintem maradok a PAP2-nél :/ nem lesz izgalmas, de legalább olcsó.. Ebay-en találtam 20Font-ért szállítással.

Szóval köszönöm mindenkinek a segítséget!
Még 1-2 órát nézegetek a neten, hátha találok jobb megoldást az egyesítéses problémához, de ha van vkinek ötlete ne tartsa vissza! :)

Én Sipura SPA-3000-rel próbálkoztam régebben, kifelé biztosan megy több szolgáltatóval egyszerre (használtam).
+ VoIP-PSTN ill. PSTN-VoIP-ként is képes működni két egység (ill. telefonhálózat) között. Legfeljebb a beállításával kell kicsit bíbelődni.

Szerk.: Látom, közben szerkesztetted :)

Közben megtudtam még 1-2 dolgot..
Mind2 családtagom a T-s szolgáltatónál van IP telefonon, ezért tudják egymást ingyen hívni. A telefonszámuk valós, a városhoz tartozó szám. Ha ezt hívom VOIP-al(Voipdiscount szolgáltatóval Hungary Free) az belföldi hívásnak minősül?

Lehet hülye a kérdés :=/

Olvasd vissza. Nem azt írta, hogy nem megy, hanem hogy nem helyi tarifával. A Vodafone a legutolsó információim szerint 96 forintért adja a 21-es körzetet per perc.
Az meg hogy a Digitől nem megy, szerintem pillanatnyi - vagy konfigurációs - hiba, a voip szolgáltatónál kellene megreklamálni, mert ők tudnak érdemben lépni a megoldás felé. A 21-es körzetet elvileg párhonnan tudnod kellene hívni.

Üdv!

Bár nem szorosan a témaindító kérdéséhez tartozik, egyszerű a kérdés, nem akartam új topicot nyitni.

Nézegettem a doksikat, de nem találtam konkrét választ rá, hogy az SPA3102 a LAN portjára kötött gépnek tud route-olni/nat-olni, vagy csak az admin felületet lehet vele elérni? Tehát ha csak egy modem van, meg az SPA3102, nincs router, akkor lehet azon keresztül netezni?

Közben megfogalmazódott még1 kérdés...

Ugye a családnál T-s router van (thomson) amin lóg maga az analóg telefon is..

Nem lehetne vhogy direktbe felhívni a routert, IP alapján?

Sziasztok!

Megjött a PAP2-m, be is lett állítva 2 szolgáltatóra: voipdiscount, és neophone..

Mivel a neophone nem ingyenes, ezért azt csak hívásfogadásra szeretném használni, kimenő hívásokra pedig a voipdisc-ot.
Viszont mivel csak egy telefonom van, portom pedig kettő esetleg van arra lehetőség(akár dial plan módosítással), hogy ezt a 2 portot összevonjam?

Átjárható egyáltalán a 2 port?
Köszönöm!