WinDev8, HyperFile és a SaMBa esete -- azaz lockolás, force user és a sebesség (700kB/s alatti írás...)

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy alkalmazás, amit ezzel a csodás eszközzel (WinDev8) fejlesztettek. Jó drága volt anno a szoftver, meg úgy tanulták hírős professzoruktól a fejlesztők, hogy a MySQl-t konkurrens elérésre nem szabad használni (LOL), ergo maradtak a HyperFile nevű izé mellett, ami egy gépen belül, meg ha Windows XP a szerver(!), akkor gyors, szép, jó, és működik.

Volt egy cég, aki ezt az alkalmazást használta már évek óta, ős-öreg Debilke szerver, valami csont régi SaMBa, mindenféle lockolás kikapcs állapotban, és így a "lehet vele dolgozni" állapotban tudták használni ezt a csodálatos üzletileg kritikus alkalmazást.

Történt egyszer, hogy a szervert lecseréltük, került rá friss és ropogós Ubuntu Server (LTS), meg az azzal érkező SaMBa. A szerverben két SATA diszk, szoftos RAID, a régi vashoz képest masszívan jobb I/O teljesítménnyel. Igen ám, de a SaMBa teljesítménye, azaz a bizniszkritikál alkalmazás sebessége ama olajbányász-béka valaga alá esett, sőt, ha minden igaz, adatvesztés is történt a szép új SaMBa első munkanapján.

Mivel a fejlesztői oldalon XP van, mint szerver, és ott villámgyors, lehet, hogy a szép, új HP szerverre is XP-t kell szerezni... :-(

A jelenlegi beállítás: mindenféle oplock no, meg van force user is sajnos.

A kérdés az, hogy hogy milyen oplock beállítások legyenek azon a share-en, amin több kliensről is (de a szerverről nem) egyidőben használt adatfájlok vannak?

Update:
A hálózatból egy 10-es dobozka lett kihajítva, a SaMBa konfig gyakorlatilag "szűz", a lockolási dolgokat alapértelmezésre visszaállítva, a force user/force group kikapcsolásával sikerült az alkalmazás futása során 695kB/s írási sebességet látni az iostat-ban az adott partícióra...

Picivel több, mint egy négyszeres sebességű CD... Holnap XP Pro-val lesz egy próba, aztán meglátjuk... Én tanácstalan vagyok, ennyire nem lehet sz@r... (Simán intézőből 1-1.2MB/s volt a "sebesség", úgyhogy az alkalmazás is "sáros" szerintem, de ennél azért az ember bőven többet várna egy Szerver disztribtől... No mindegy, ha valakinek van ötlete, netán ingerenciája szambát maszírozni, az szóljon.

Solution: szamba kihajítva, XP-s munkaállomásról megosztva a fájlokat hasít a cucc. Szambamonnyonle :-(

Hozzászólások

Biztos, hogy az ubuntu szerver ez esetben jobb, mint egy stabil debian? Jó, a debian kicsit régebbi csomagokat tartalmaz, de szerintem ez az áldozat elviselhető, ha cserébe jó a benne levő samba.

És a HyperFile-ról átkonvertálni az adatbázist mysql-be nem lehet? A Windev nyóc támogatja?

Lehetne, de az alkalmazást is vakarászni kell hozzá... Nem az a gond, hogy 2-9 héten belül mit lehet megcsinálni, hanem az, hogy holnap, meg holnap után is dolgozni kell ezzel a csodával.

Miután beszéltem a fejlesztővel, hogy 790 euro egy upgrade, már rá is izgult a 12-es verzióra :-) remélem, hogy a natív RDBS backend-re is rá fogom tudni beszélni :-))

Nem szerkesztgetem, inkább hozzászólok...

Próbálgatom, tesztelgetem... Egy vmware-es XP-ből kiajánlott natív wines megosztáson is sokkal gyorsabb, úgyhogy előfordulhat, hogy a Linux helyett ha tudok venni egy zacskós XP-t, akkor az kerül a szerverre, és mindenki boldogan fog kattintgatni az alkalmazásba, én meg nyugodtan aludni, mert ezzel a sz...rral nem engem fognak utána ...tatni.

Ja, az xp is next-next-finish, meg a Linux+samba is next-next-finish módon lett felrámolva.

samba elég lassú dolog szerintem. nálam linux-win, win-win és linux-linux között is kb. harmadát tudja annak a sebességnek, ami a dróton (nfs, ftp) át tud menni. és talán még linux-linux a leggyorsabb.

tűzfalat, hálókártyát, hálózatot nézd meg mit bír a madzag, mert bezavarhat.
még valami: próbáld meg a régi configgal (persze lehet hogy az új verzió nem eszi meg egy az egyben)

Hálózatot elkezdem cincálni, a régi (2.x) konfig gyakorlatilag egy az egyben át lett hozva, aztán kiderül. Mindegy, 40 ropi alatt van még XP Pro, legfeljebb röpül a ...csába a Linux, és újabb elégedett felhasználókkal lesz gazdagabb a közösség. Mármint a Windows-os közösség.

update:
ez esetben viszont te rontasz el valamit
gentoo, p3-700mhz, ide diszkek
3,5-4MB/s samba
11,2MB/s NFS
100Mb-es háló

Vagy az alkalmazás ilyen tetvesen dög lassú, vagy pedig az Ubuntu 8.04LTS szerver kiadásban a szamba default beállításai vacakok. A hét végén nálam lesz a vas, addig meg kihúzzák valahogy...

Update: Windows XP lesz a kiszolgáló, a Linugz meg megy a levesbe. Igaz, hogy RAID nem lesz alatta, de majd írok egy scriptet, ami szépen áttolja naponta az adatokat az egyik diszkről a másikra, aztán kész -- így a sebességbeli gondokat (mert lesznek...) szépen áttolom a fejlesztőkre, akiknek xp-xp felállásban tökéletesen és gyorsan megy ez a szutyok.

XP-n script megírva, acl-ek többszöri nekirohanással (még ezt is rw akarja nyitni, meg oda is akar írni...) gatyába rázva, XP-XP szélsebesen megy, szamba projekt törölve. Ez van, az Ubuntu szerver default szambája annyit tudott, mint egy rozzant 4x sebességű CD...